mardomnameh | Unsorted

Telegram-канал mardomnameh - مردم‌نامه (تاریخ مردم)

2784

مردم نامه مجله ای است به مدیریت و سردبیری داریوش رحمانیان ( هیأت علمی گروه تاریخ دانشگاه تهران ). کار این کانال در پیوند با آن مجله است در حوزه تاریخ مردم ( People's ( History ارتباط با کانال مردم نامه: mardomnamehmag@gmail.com

Subscribe to a channel

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

دکتر داریوش رحمانیان: مفهوم روایت ایران، بزرگترین سرمایه ایران

دکتر رحمانیان، عضو هیئت علمی تاریخ دانشگاه تهران: درباره اسلامی ندوشن هنوز چنانکه باید و شاید گفته و نوشته نشده است و اگرچه نوشته‌هایی وجود دارد اما درباره آثار، آرا و دیدگاه‌های وی جا دارد به گونه‌ای روشمند و دقیق کار شود.
سال‌ها است که بیان کرده‌ام بزرگترین سرمایه ایران مفهوم و روایت ایران است و این مفهوم و روایت ستون هستی به نام ایران بوده است. اگر ایران، ایران مانده است و از گذرگاه‌های تنگ و تاریخ گذر کرده و به امروز رسیده و همچنان می‌شود به آینده این سرزمین به عنوان حوزه فرهنگی و تمدنی امیدوار بود بیش از هر چیز دیگر مرهون و وابسته به مفهوم روایت ایران است. می‌دانیم و پذیرفته‌ایم که بزرگ‌ترین ایرانی تاریخ، فردوسی است که با گرامینامه خود، شاهنامه، بیش از هر ایرانی دیگر درباره مفهوم و روایت ایران اثرگذار بوده است و از آن به عنوان کاخ بلند می‌توان نام برد.

دکتر رحمانیان با اشاره به دغدغه‌های خود در زمینه تاریخ اندیشه در ایران، گفت: من به عنوان یکی از کسانی که درباره تاریخ اندیشه در ایران کار کرده و قلم می‌زنم، عرض می‌کنم که یکی از دغدغه‌های اصلی من این بوده که ببینم تاریخ مفهوم و نظریه و انحطاط و عقب‌ماندگی را در طول دو سده اخیر چگونه بوده است و از این منظر آثار و آرای استادانی مثل اسلامی ندوشن بسیار ارجمند هستند و شایسته پژوهش و کاوش است.
در تاریخ اصلاحات و نوسازی ایران دو آفت مهم را می‌توان مورد توجه قرار داد که نخست این است که در بیشتر موارد اصلاح‌گران عمده دغدغه آن‌ها تقویت دولت و حکومت بوده است و در تاریخ اصلاحات و نوسازی و تجدد، درجات مردم غایب بوده‌اند. مصلحان و متجددان برای اینکه دولت مرکزی مقتدر داشته باشند به ناچار سرمایه اصلی خود را مبتنی بر اقتدار نظامی می‌دانند. مردم اگر پیوند استواری به حکومت داشته باشند بزرگترین مدافعان خواهند بود.

وی با تاکید بر اهمیت اهل فرهنگ و قلم در پاسداشت ایران، تصریح کرد: آفت دیگر بی‌توجهی به فرهنگ اهل فرهنگ و قلم است. ما در تاریخ رقابتی بین اهل قلم و شمشیر داشته‌ایم و در دو سده اخیر هم به طور ویژه پاره‌ای از حکومت‌های ما متوجه این معنا نبودند که نمی‌توان کشور را پاسداشت در حالی که اهل قلم در حاشیه باشند. اگر تاریخ را دقیق و درست مرور کنیم می‌بینیم که ایران عزیز ما را بیش از اینکه تفنگ، سرداران و لشکریان نگه دارند قلم و اندیشه کسانی که مفهوم روایت ایران را گسترده‌اند نگه داشته‌اند و افرادی مانند سعدی، فردوسی، مولانا و … کشور را استوار کرده‌اند.

اسلامی ندوشن در زمانه ما یکی از این اساتید بود که در آثار وی یکی از مفهوم‌های محوری وی مفهوم و روایت ایران است. می‌شود به یک معنا وی را صاحب اندیشمندان و مورخان ایران نام برد زیرا در آثار وی می‌توان به روشنی مشاهده کرد که گونه‌ای از تاریخ فلسفه ایران و تامل عمیق در خصوص تاریخ ایران تجلی دارد.

وی با اشاره به تلاش اسلامی ندوشن برای نو کردن فرهنگ ایران بر پایه شاهنامه، اظهار داشت: اسلامی ندوشن به عنوان یکی از پژوهشگران بزرگی است که بخشی از زندگی خود را صرف شاهنامه فردوسی و تفسیر این کتاب ارجمند کرده است. با تکیه بر شاهنامه در نو کردن نامه فرهنگ ایران بر پایه شاهنامه فردوشی کوششی بسیار ارجمند داشته است.

رحمانیان با اشاره به پیام امیدواری در آثار اسلامی ندوشن، تاکید کرد: کسی که آثار دکتر اسلامی ندوشن را می‌خواند، می‌فهمد که ایران به کمال شایسته عشق ورزیدن است و معشوقه اصلی ایرانی، ایران است. پیام دیگر آثار وی نیز پیامی است که از بن فرهنگ ایران بیرون می‌آید، امیدواری است. مردم ایران با اینکه در بزنگاه حساس تاریخی هستند و در داخل و خارجی گرفتاری‌های فراوانی دارند اما با تکیه بر تاریخ و فرهنگ خود که پیام آور امید و شادی است می‌توانند از گذرگاه‌ها بگذرند.
رحمانیان با انتقاد از دستگاه دیپلماسی ایران، گفت: به گمان من شما نمی‌توانید سرنوشت ایران روزگار جدید و به ویژه روزگار کنونی را به روایت درآورید بدون اینکه سرشت و سرنوشت دیپلماسی چند صد سال اخیر را مطالعه نکرده باشید. در طول چند دهه اخیر نیز آن‌هایی که با حکومت ایران مشکل داشته‌اند همواره از فرهنگ و مردم و تاریخ ایران با ستایش یاد کرده‌اند و انتقاد ما نیز این است که نسبت به گفتمان و مفهوم و روایت ایران غفلت ورزیده‌اند و به نوعی بسیاری از هزینه‌های سیاست خارجی و تهدیدها را می‌توان کاهش داد.
آثار استادانی مانند اسلامی ندوشن شالوده استواری برای مفهوم و روایت ایران هستند که برای سیاست داخلی و تمهیدات سیاست خارجی نیز می‌تواند درخور توجه باشد.
@dr_eslaminodoushan

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

📖 موقعیت شغلی پسادکترا در انجمن ماکس پلانک آلمان

👈 «انجمن ماکس پلانک (Max‑Planck-Gesellschaft zur Förderung der Wissenschaften e. V.) یک سازمان تحقیقاتی مستقل و غیرانتفاعی در آلمان است که به ترویج تحقیقات بنیادی پیشرفته اختصاص دارد. در ۸۴ موسسه ماکس پلانک، بیش از ۲۶۰۰۰ کارمند تحقیقات بنیادی را در طیف وسیعی از زمینه‌ها در علوم زیستی و طبیعی، و همچنین در علوم انسانی، علوم اجتماعی و حقوق انجام می‌دهند و علاقه زیادی به حوزه‌های تحقیقاتی نوآورانه و میان‌رشته‌ای دارند».

👈 انجمن ماکس پلانک این موقعیت را برای پژوهشگران بین‌المللی فراهم کرده که در زمینه مورد نظر خود، پژوهشی را تعریف کرده و با حمایت مالی این انجمن، آن را در قالب دوره پسادکترا به پایان برسانند. برای کسب اطلاعات بیشتر، به این پیوند مراجعه کنید.

👈 این فراخوان تقریبا هر سال اعلام می‌شود. پس اگر آخرین مهلت اقدام را از دست دادید و یا پذیرفته نشدید،‌ وب سایت این موسسه را دنبال کنید و در آینده با پرونده علمی‌ای بهتر،‌ دوباره اقدام کنید.

کانال جامعه و فرهنگ | پیمان اسحاقی
/channel/peymaneshaghi110

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

📕ایران بین دو کودتا

داریوش رحمانیان
ویراستار: پرستو رحیمی

📍تهران: کتاب شرق، ۱۴۰۴
📖 ۴۸۶ صفحه

♦️این کتاب به تحلیل و بررسی تحولات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی ایران در فاصله‌ای حساس و تعیین‌کننده از کودتای سوم اسفند ۱۲۹۹ تا کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ می‌پردازد. نگاه نقادانه و جامع این کتاب در کنار تجربه‌های آموزشی و پژوهشی نگارنده باعث شده است درک فرایندهای پیچیدۀ تحولات جامعۀ ایران در این بازۀ زمانی برای دانشجویان و پژوهشگران تاریخ معاصر ایران سهل شود.

♦️از عمده‌مباحث این کتاب می‌توان به چرایی و چگونگی وقوع کودتای سوم اسفند ۱۲۹۹ و نتایج و آثار آن بر استقرار سلطنت پهلوی؛ اقدامات و برنامه‌ریزی‌های نوسازی دورۀ رضاشاه و تحولات فکری، ادبی و هنری این دوره؛ مناسبات سیاسی ایران با دول خارجی در دورۀ رضاشاه؛ جنگ جهانی دوم و نقش و جایگاه ایران در آن؛ چگونگی سقوط رضاشاه و دیگر پیامدهای اشغال ایران؛ تحولات ایران در دهۀ ۲۰ شمسی و رفت‌وآمدهای پی‌درپی دولت‌ها؛ بحران آذربایجان و کردستان و مسئلۀ نفت شمال؛ چگونگی پیدایش جنبش ملی‌شدن صنعت نفت ایران و سقوط دولت ملی مصدق اشاره کرد.

/channel/mardomnameh

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

🔰 «بزرگداشت سومین سالیاد دکتر اسلامی ندوشن»

👥 سخنرانان و موضوعات
اسلامی ندوشن و مفهوم روایت ایران
🔹دکتر داریوش رحمانیان (عضو هیئت علمی تاریخ دانشگاه تهران)
اسلامی ندوشن، حقوقدان نگران حق‌ها
🔹دکتر امیر مقامی(عضو هئیت علمی حقوق دانشگاه اصفهان)
محمدعلی اسلامی ندوشن و اندیشه اعتدال در فرهنگ ایرانی
🔹دکتر ابوالفضل مرشدی (عضو هیئت علمی جامعه‌شناسی دانشگاه یزد)
شرح درد ایران، تأملی در اندیشه محمدعلی اسلامی ندوشن
🔹دکتر محمد کمالی گوکی (عضو هیئت علمی علوم سیاسی دانشگاه یزد)

🗓 تاریخ:  دوشنبه ۸ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴
🕓 ساعت: ۱۱:۴۵
📌 مکان: اتاق شورای عدل
@Political_YzdUni
-----
کانال دکتر اسلامی نُدوشن
@dr_eslaminodoushsn

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

🔸ماشاالله آجودانی: زبان فارسی زبان رسمی انتخاب و گزینش ملی ایرانیان و اقوام گوناگون ایرانی است.

🔸آجودانی با شواهد و مستندات استوار و تاریخی روشن می‌کند که سال‌ها پیش‌از آمدن رضاشاه زبان پارسی زبان سراسری و رسمی ایران بوده و همۀ روزنامه‌ها در زمان قاجاران خودبه‌خود به زبان پارسی چاپ و پخش می‌شده‌اند و این گزینش تاریخی مردم ما بوده است.

/channel/mardomnameh

@shahnamehferdowsiii

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

بنیادهای هویت ایرانی، تشیع و هویت ایرانی
گفت‌وگو با حسن انصاری

📌 برای مشاهدۀ این قسمت، پیوندهای زیر را لمس کنید:

🔗 https://youtu.be/mn-sSQ6a2f8

🔗 https://www.aparat.com/v/ifhh1g4

مردم‌نامه را در یوتیوب و آپارات دنبال و با بازنشر و پسند ویدیوها از ما حمایت کنید.

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)


🔴 گفتگوی ویژۀ کلاب‌هاوسی دربارۀ بیانیۀ اعتراضِی چهره‌های دانش، فرهنگ و هنرِ ایران به تضعیف ارکانِ هویت ملی و تضعیفِ یکپارچگی ملی


همراهان فرهیخته و دغدغه‌مند

در روزگاری که واژگانِ والایی چون «هویتِ ملّی» ، «وحدت» و «ایران‌دوستی» زیر سایۀ گفتمان‌های واگرایانه و تفاسیر مشوّش از قانون و زبانِ ملّی قرار گرفته‌اند، جمعی از اندیشمندان و کنشگران مدنی، بیانیه‌ای منتشر کرده‌اند که هشداری برای بازگشت به تدبیر و انسجام است.

امّا نظر به اینکه متأسفانه معنای اصلی این بیانیه، در روزهای گذشته، با سوءبرداشت‌ها، کژتابی‌ها و روایت‌هایی نادرست مواجه شده است،  نشستی برخط در کلاب‌هاوس با حضور نویسندگان و امضاکنندگان بیانیه برگزار خواهد شد. نشستی نه فقط برای بازخوانی دقیق و روشنگری دربارۀ بیانیه، بلکه مهمتر از همه برای شنیدنِ پرسش‌های شما.

این نشست، فقط یک گفتگوی یک‌طرفه نیست، فرصتی است برای پرسیدن، به چالش کشیدن، نقد کردن و فهمیدن.

اگر پرسشی دارید، اگر ابهامی دارید، اگر می‌خواهید از زبان نویسندگان بیانیه بشنوید که دقیقاً چه گفته‌اند و چرا گفته‌اند، اینجا، جای شماست؛ آزاد، مستقیم، شفاف.


🔴 زمان:
ساعت ۲۱ پنجشنبه ۴ اردیبهشت ١۴٠۴ خورشیدی


🔴 برای ورود به این اتاق گفتگوی کلاب هاوسی در تالار گروه «فرِّ ایران» (در ساعت ۲۱ روز پنج‌شنبه چهارم اردیبهشت ۱۴۰۴ خورشیدی) به «اینجا»، ضربه بزنید.


🔴 بیانیه را از «اینجا» بخوانید.

🔴 می‌توانید کارزار اینترنتی را در «تارنمای کارزار» امضا کنید.


#اطلاع_رسانی

@IranDel_Channel

💢

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

منظور از تشیع در بحث از هویت ملی ایرانیان چیست؟ چرا روی آن تأکید می‌شود؟
برشی از گفت‌وگو با حسن انصاری

📌 این گفت‌وگو چهارشنبه 27 فروردین 1404 انجام شد و فیلم کامل آن به‌زودی از کانال یوتیوب و آپارات مردم‌نامه منتشر خواهد شد.

🔗 https://www.youtube.com/watch?v=XG9RLI4kvZM&t=110s

🔗 https://www.aparat.com/v/nyf6sqy

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

🏷 تاریخ مرزهای ایران و پاکستان

▫️دکتر يـاشـار ذكـی / امیرحسین بهنیک
▫️تهران، نگارستان اندیشه ۱۴۰۴/ قطع رقعی/۲۴۲ صفحه / ۲۴۰ هزار تومان

👈 کتاب حاضر به بررسی سیر تاریخی شکل‌گیری مرزهای ایران و پاکستان می‌پردازد که قلمرو ایران را از شبه‌قارّه هند جدا می‌کند. به‌رغم اهمیّت بالای این مرز به دلیل همسایگی و مجاورت با دو کشور پاکستان و سابقاً هندوستان در ادبیات جغرافیای سیاسی کشور، کمتر بدان پرداخته شده و جنبه‌های بسیاری از چگونگی تشکیل آن پنهان مانده است. در حالی‌که مرز حاضر بدلیل قدمت آن که به پیش از تشکیل کشور پاکستان در سال 1947 م. باز می‌گردد و در حقیقت مرز ایران با مستعمرۀ هند بریتانیا بوده، از مرزهای مناقشه‌برانگیز ایران در سده‌های 19 و 20 میلادی است؛ به طوری‌که در تمام قرن نوزدهم و پس از آن بریتانیا همواره به گسترش مرز به سمت غرب و به‌ضرر ایران کوشش می‌کرد. هدف نویسندگان در کتاب حاضر بررسی پیشینۀ شکل‌گیری مرزهای شرقی ایران، بازیگران تأثیرگذار و اهداف متعدد آنان در ترسیم مرز است، همچنین پیامدهای مداخلۀ خارجی و سیاست داخلی در مرزهای شرقی بررسی شده است.

نگارستان اندیشه: ناشر تخصصی علوم انسانی

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

صفویه و مفهوم دولت ملی
گفت‌وگو با سیدهاشم آقاجری

📌 برای مشاهدۀ این قسمت، پیوندهای زیر را لمس کنید:

🔗 https://youtu.be/-ymsWiw_gt8

🔗 https://www.aparat.com/v/iflhb8c

طراح پوستر: زکیه محرابی، دانشجوی کارشناسی تاریخ دانشگاه تهران

مردم‌نامه را در یوتیوب و آپارات دنبال و با بازنشر و پسند ویدیوها از ما حمایت کنید.

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

https://ihht.ir/c/437

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

📷 گزارش تصویری نشست گفت و گوی بهاری با اهالی تاریخ
 
🗓شنبه 30 فروردین 1404

🏡  سالن خیام

💢انجمن ایرانی تاریخ💢

💢خانه اندیشمندان علوم انسانی💢

🆔 @iranianhht

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

علم چیست؟

این عنوان غلط‌انداز است، چون بنده فیلسوف علم نیستم و علوم دقیقه نیز نخوانده‌ام که بدانم علم چیست، ولی چون مستخدم دانشگاهم می‌دانم که لااقل در دانشکده‌های علوم انسانی بنا بر آیین‌نامه‌های دانشگاه چه چیزی علم به حساب می‌آید. این را از آن جا می‌گویم که در بعضی جلسات شورای دانشکده ناگزیر باید به بعضی کتابها و مقالات امتیازی داده شود و چون تقریباً هرچه عقل آن شوری، که بنا بر تعریف عقل جمعی است، می‌گوید خلاف آیین‌نامه است، یا باید به عقل افراد شوری شک کرد یا به عقل مدونان آیین‌نامه‌ها. مثالی می‌زنم و عرض می‌کنم که مانند این در عمر من در جلسات شوری مکرر در مکرر اتفاق افتاده و از این جهت غلط نیست اگر بگویم مشت نمونهٔ خروار است و هر بار موجب اعتراض من و بعضی دیگر بوده و تقریباً هیچ گاه به جایی نرسیده و من چندین بار در جلسات در مقام استیصال در برابر آیین‌نامهٔ دانشگاه این بیت را خوانده‌‌ام:
در کف شیر نر خونخواره‌ای
غیر تسلیم و رضا کو چاره‌ای

اما یکی از مثالها: کتاب کلام و جامعه از یوزف فان اس کتابی است در چند مجلد و بعضی مجلدات آن در فارسی بیش از هزار صفحه دارد. من چون خدا توی سرم زده، چیزهایی در دوران تحصیلم یاد گرفته‌ام و می‌توانم به چند زبان مطالبی را که در آنها کوره سوادی دارم به زحمت دیکسیونر و قاموس لغت بخوانم و خود نیز چیزهایی از زبان آلمانی ترجمه کرده‌ام. مقداری از نوشته‌های ارجمند حیرت‌زای جناب فان اس را نیز گاهی به زبان آلمانی خوانده‌ام. بعلاوه سالها شغلم مقابله و ویرایش کتابهای ترجمه‌شده بوده. بنابراین، می‌دانم که ترجمه و مقابله و ویرایشِ ولو یک صفحه از کتاب جناب فان اس، با آن همه مراجع عربی که مترجم و ویراستار را مجبور به رجوع مکرر به آنها می‌کند، فکرسوز و عمرکاه است. خلاصه کنم. یکی از مجلدات این کتاب در حدود هزار صفحه به جلسه آمده و چون ویرایش ترجمه مطابق آیین‌نامه ممکن است حداکثر دو امتیاز ("تا دو امتیاز") بگیرد و نام دانشگاه هم در صفحهٔ شناسنامه‌ مرقوم نشده، با امتیاز صفر کله‌گنده بحث ختم شده.
در همان جلسه یا جلسهٔ پیشترش کتابی آمده که چاپ دانشگاه تهران است و با معیارهای علمی امتیازش صفر است، بلکه مؤلف را به جرم نوشتن آن و هیأت نظارت بر انتشارات دانشگاه را به جرم معاونت در آن جرم باید زندانی کرد. ولی آیین‌نامه آن را واجد "تا چهل امتیاز" می‌داند. شوری می‌تواند آن چهل امتیاز را ندهد، ولی به دشمنی و غرض‌ورزی منسوب می‌شود و آن نویسنده هم نمی‌دانم چرا می‌تواند بعد از اعتراض رأی شوری را گاهی باطل کند. بنابراین، شوری اگر به چنین کتابی نمرهٔ صفر یا کمتر از بیست بدهد، در واقع خود را کنف کرده. این جاست که من در طی سالها متقاعد شده‌ام دانشگاه عقب علم نیست، عقب عالم نیز نیست، چون ظاهراً برایش مهم نیست که فلان استادش عمرش را صرف کتابی مانند کتاب جناب فان اس کرده؛ عقب کسی است که کتابی بسازد و نام دانشگاه را در پیشانیش مهر کند، ولو آنکه آن کتاب وهن دانش و وهن دانشگاه باشد. صاحبان بعضی از این کتابها گاه حتی پس از آنکه مسلم شده که کتابشان انتحال است از امتیاز کتابهای خود و منافع آن، که ارتقا به مراتب استادی و دانشیاری است، محروم نشده‌اند. قصهٔ این کتابها دراز است. قصهٔ مقالات نیز یکی داستان است پر آب چشم. اگر کسی طالب بود که بشنود و کاری از دستش برمی‌آمد که مانع از این همه ترویج جهل و ظلم به عالم شود، بنده را بخواند تا شرحی برایش بگویم.

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

صفویه و هویت ملی

گفت‌وگو با مقصودعلی صادقی


📌 برای مشاهدۀ این قسمت، پیوندهای زیر را لمس کنید:

🔗 https://youtu.be/PhzoTGzHNas

🔗 https://www.aparat.com/v/msn1j8w

مردم‌نامه را در یوتیوب و آپارات دنبال و با بازنشر و پسند ویدیوها از ما حمایت کنید.

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

📢گروه تاریخ و باستان‌شناسی خانه‌ی اندیشمندان علوم انسانی با همکاری انجمن ایرانی تاریخ برگزار می‌کند:
گفت‌وگوی بهاری با اهالی تاریخ


🔸با حضور:
هاشم آقاجری
داریوش رحمانیان
غلامحسین زرگری‌نژاد
غلامرضا ظریفیان
سیمین فصیحی
حسین مفتخری
علیرضا ملایی توانی

🔸زمان: شنبه، ۳۰ فروردین ۱۴۰۴، ساعت ۱۷
🔸مکان: خیابان استاد نجات‌اللهی (ویلا)، بوستان ورشو، خانه‌ی اندیشمندان علوم انسانی، سالن خیام

#خبر
@asmaaneh

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

دکتر داریوش رحمانیان: مفهوم روایت ایران، بزرگترین سرمایه ایران
درباره اسلامی ندوشن هنوز چنانکه باید و شاید گفته و نوشته نشده است و اگرچه نوشته‌هایی وجود دارد اما درباره آثار، آرا و دیدگاه‌های وی جا دارد به گونه‌ای روشمند و دقیق کار شود.
گزارش کامل سخنرانی
👇👇
/channel/dr_eslaminodoushan/1842
ـ---------
@dr_eslaminodoushan

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

📖 فرصت شغلی پژوهشی ایران‌شناسی در موسسه شرق‌شناسی آلمان در استانبول، ترکیه

👈 موسسه شرق‌شناسی آلمان در استانبول (Orient Institute Istanbul)، که زیر نظر بنیاد ماکس‌وبر آلمان فعالیت می‌کند، به یک پژوهشگر علاقه‌مند به پژوهش در زمینه ایران‌شناسی، موقعیت شغلی پژوهشی ارایه می‌کند. این فرصت شغلی به صورت سه ساله و با قابلیت تمدید دو ساله ارائه می‌شود. علاقه‌مندان برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند به این پیوند مراجعه کنند.

کانال جامعه و فرهنگ | پیمان اسحاقی
/channel/peymaneshaghi110

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

💠📌 انتشارات کتاب شرق منتشر کرد؛

📒 ایران بین دو کودتا

📕 نویسنده: داریوش رحمانیان

قیمت: 750 هزار تومان

📚درباره کتاب:
این کتاب، به تحلیل و بررسی تحولات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی ایران در فاصله‌ای حساس و تعیین‌کننده از کودتای سوم اسفند ۱۲۹۹ تا کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ می‌پردازد. نگاه نقادانه و جامع این کتاب در کنار تجربه‌های آموزشی و پژوهشی نگارنده باعث شده است درک فرایندهای پیچیده تحولات جامعه ایران در این بازه زمانی برای دانشجویان و پژوهشگران تاریخ معاصر ایران سهل شود. این کتاب می‌تواند دریچه‌ای به‌سوی فهم بهتر تحولات سرنوشت‌ساز تاریخ ایران باشد که در روند شکل‌گیری هویت ملی و سیاسی کشور نقش بسزایی ایفا کرده است.

📬برای سفارش کتاب اینجا را کلیک کنید

@sharghdaily

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

سالگشت درگذشت محمدعلی اسلامی‌ندوشن

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

دبیرخانۀ کشوری درس مطالعات اجتماعی متوسطۀ اول با همراهی دبیرخانۀ کشوری درس تاریخ متوسطۀ دوم برگزار می‌کند:

همایش استانی ویژۀ دبیران مطالعات اجتماعی متوسطۀ اول و تاریخ متوسطۀ دوم استان البرز

خلیج فارس و هویت ملی

سخنران: داریوش رحمانیان

با حضور:
🔹رضا شاه‌ملکی
🔹محمد لطفی

زمان: پنجشنبه، ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴، ساعت ۹ تا ۱۲:۳۰
📍کرج، عظیمیه، پامچال جنوبی، خیابان شهید مسرور خسروی، دبیرستان پسرانۀ دورۀ اول ملاصدرا، سالن همایش.

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

https://ajodani.net/204-2/

گفتاری خواندنی از ماشاءالله آجودانی
درباره‌ی جنگ‌های ایران و روسیه

دوپاره‌کردن تاریخ؛ میراث شکست ایران از روسیه

/channel/mardomnameh

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

♦️مدرسۀ قابلگی: سمبل گذار از قابلگی به مامایی

مانیتا خلیلی‌پور، دانش‌آموختۀ دکتری تاریخ و تمدن ملل اسلامی، دانشکدۀ الهیات دانشگاه تهران.

این مقاله به معرفی رسالۀ دکتری «گذار از قابلگی به مامایی در ایران از اوایل قاجاریه تا ۱۳۲۰» می‌پردازد که در تاریخ ۱۶ بهمن‌ماه ۱۴۰۳ به‌راهنمایی جمال موسوی و حسن زندیه در دانشکدۀ الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران دفاع شده است.


🔸فرایند گذار و پاسخ به مدرنیزاسیون طبی، تغییرات اجتماعی، فرهنگی و سیاسی با اهمیت‌دادن به زنان، آموزش و بهداشت آنها در ایدۀ تأسیس مدرسۀ قابلگی در سال ۱۲۹۸ش در دوران وزارت نصیر‌الدوله از زمان تبدیل‌کردن مدرسۀ فرانکوپرسان به مدرسۀ قابلگی و استفاده از مریض‌خانۀ نسوان برای اهداف آموزشی به‌علاوۀ پیگیری‌های دکتر امیراعلم، تأثیر آموزه‌های علمی استادان خارجی مانند دکتر درمسن و نقش ماندگار پروفسور ابرلن در الحاق مدرسۀ قابلگی به دانشکدۀ پزشکی نمود می‌یابد.

🔸در این پژوهش، براساس اسناد چگونگی شکل‌گرفتن نهاد آموزشی جدیدی به نام مدرسۀ قابلگی، از تأسیس تا سال ۱۳۲۰، توصیف‌ شده است و تأثیرات مثبت این نهاد، ابعاد مختلف مامایی در قالب معرفت‌شناسی آن بررسی شده و جنبه‌های دیگری که می‌تواند برای تحقیق جالب‌توجه باشد معرفی می‌شود که برای علاقه‌مندان به تاریخ اجتماعی و تاریخ‌ زنان مفید خواهد بود.

🔸نویسنده معتقد است مطالعه در چیستی رابطه و گفت‌وگوی میان قابلگی و مامایی در سایه و تضاد میان سنت و مدرنیته در قالب یک واقعیت تاریخی زمینه‌ساز پژوهش‌های بیشتر برای علاقه‌مندان به تاریخ طبی است تا زیست پزشکی زنان در دوران بعد از گذار نیز روشن شود.
 
🔸متن کامل این مقاله را در سایت مردم‌نامه بخوانید:
🔗http://yun.ir/aue0s8

پشتیبانی از پویش مردم‌نامه👇


📕https://zarinp.al/daryoshrahmanian


/channel/mardomnameh

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

https://parsianjoman.org/1051/%d9%88%d8%b7%d9%86%d8%8c-%d8%b2%d8%a8%d8%a7%d9%86-%d9%81%d8%a7%d8%b1%d8%b3%db%8c-%d9%88-%d8%aa%d8%af%d8%a7%d9%88%d9%85-%d9%85%d9%81%d9%87%d9%88%d9%85-%d8%aa%d8%a7%d8%b1%d9%8a%d8%ae%db%8c-%d9%88-%d8%b3/

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

🏷 دیکتاتورهای اسپینی
چهرۀ درحال دگرگونی استبداد در قرن بیست و یکم

▫️سرگئی گوریف/دنیل تریزمن
▫️ترجمه مجید سروند
▫️تهران، نگارستان اندیشه ۱۴۰۴/ قطع رقعی/۵۴۲ صفحه / ۵۵۰ هزار تومان

👈هیتلر، استالین، و مائو با خشونت، ترس، و ایدئولوژی حکومت کردند، اما دیکتاتورهای قرن بیست‌ویکم، با کت‌وشلوارهای اتوکشیده و ژستی دموکرات، نه‌تنها خشونت عمومی را تا میزان زیادی محدود کردند بلکه به‌طورمرتب انتخابات برگزار کرده، به رسانه‌ها میدان داده، درهای کشور خود را به روی جهان گشوده و به ظاهر فروتنانه در خدمت مردم‌اند. آن‌ها نه دیکتاتورهای ترس، بلکه «دیکتاتورهای اسپینی» هستند. «Spin» نوعی پروپاگاندا است که آگاهانه، تفسیری مغرضانه از یک رخداد یا نهاد یا شخصیتِ عمومی ارائه می‌کند تا بر شهروندان و شکل‌دهی و کنترلِ افکار عمومی اثر بگذارد. «اسپین» از ترفندهایی همچون دستکاری اطلاعات، فریب، پنهان‌کاری، ظاهرسازی و اعمال مقررات پلیسی استفاده می‌کند. نویسندگان با طرح این جلوۀ تازه از استبداد، سرشت این دیکتاتورها و عملکردشان را شرح میدهند. کتاب، راهنمایی برای شناخت رهبران مستبد در جهان امروز است.

نگارستان اندیشه: ناشر تخصصی علوم انسانی
👆

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

🎵 پوشه شنیداری نشست گفت و گوی بهاری با اهالی تاریخ
 
🗓شنبه 30 فروردین 1404

🏡  سالن خیام

💢انجمن ایرانی تاریخ💢

💢خانه اندیشمندان علوم انسانی💢

🆔 @iranianhht

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

📷 گزارش تصویری نشست گفت و گوی بهاری با اهالی تاریخ
 
🗓شنبه 30 فروردین 1404

🏡  سالن خیام

💢انجمن ایرانی تاریخ💢

💢خانه اندیشمندان علوم انسانی💢

🆔 @iranianhht

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

یک پیشنهاد برپایه‌ی یادداشت دردمندانه‌ی احمدرضا قائم‌مقامی

این همه نشست و سمینار درباره‌ی علم و مباحث و موضوعات علمی می‌گذاریم، خوب است و جا دارد که دست‌کم یک نشست کوچک هم درباره‌ی شبه‌علم و بازار پررونق آن و پاره‌ای از مسائل و گرفتاری‌هایی که در یادداشت قائم‌مقامی اشاره شده‌اند بگذاریم. البته مصیبت بزرگتر از اینهاست...

#داریوش_رحمانیان

/channel/mardomnameh

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

بودور کی وار

چند سال پیش دوستی گفت فلانی، مملکت ما مملکت غیر علمی نیست؛ مملکت ضد علم است. بعد چند کلمه گفت و گفت زیادی جوش نزن. همین است که هست: بودور کی وار. گفت دانشگاه به دنبال معلم خوب نیست. این را در شیوهٔ جذب استادان جدید و در معامله با معلمان واقعی خود خوب نشان داده. به دنبال تربیت دانشجوی خوب هم ظاهراً نیست؛ بیشتر عقب دانشجوی بیشتر است. دنبال علم هم به آن معنی نیست؛ دنبال "مقالهٔ علمی‌-پژوهشی" است. دنبال کتاب خوب هم نیست؛ عقب کتابی است که در صفحهٔ شناسنامه‌اش روبه‌روی اسم مؤلف یا منتحل داخل کمانک نوشته باشد عضو هیأت علمی فلان دانشگاه. چند شاهد و دلیل هم برایم آورد. من هم از آن زمان سعی می‌کنم مشق ترکی کنم که بودور کی وار!

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

اعتراض به فیلترینگ، فریادی دردمندانه برای ایران

بخش پایانی گفت‌وگو با سیدهاشم آقاجری در تاریخ ۲۵ فروردین ۱۴۰۴

فیلم کامل این گفت‌وگو به‌زودی از کانال یوتیوب و آپارات مردم‌نامه منتشر خواهد شد.

🔗 https://youtu.be/mfVNaFnvTiQ

🔗 https://www.instagram.com/reel/DIjBlq7tat1/?utm_source=ig_web_copy_link

🔗 https://aparat.com/v/arz6nb0

Читать полностью…

مردم‌نامه (تاریخ مردم)

🔶روش‌های خرید فصلنامۀ مردم‌نامه

♦️نسخۀ کاغذی شمارۀ ۲۶ تا ۲۹ فصلنامۀ مردم‌نامه را می‌توانید از کتاب‌فروشی‌های آگاه، توس و مولی تهیه کنید.

🔸همچنین، می‌توانید نسخۀ کاغذی شمارۀ ۲۶ تا ۲۹ فصلنامۀ مردم‌نامه را از طریق پیوندهای زیر سفارش دهید:

🔗https://www.iranketab.ir/book/150855-mardom-nameh

🔗http://toosbook.ir/p/مردمنامه۲۶/

🔗http://yun.ir/4nmx2g


♦️برای تهیۀ نسخۀ الکترونیک مردم‌نامه می‌توانید از پیوندهای زیر استفاده کنید:

🔗https://fidibo.com/book/175240-فصلنامه-مردم-نامه-شماره-26-تا-29

🔗https://taaghche.com/book/214446

♦️همراهان خارج از کشور می‌توانند نسخۀ کاغذی مردم‌نامه را از سایت کتاب پرسه تهیه کنند:
🔗https://parsebooks.de/stock-book/%d9%85%d8%b1%d8%af%d9%85%d9%86%d8%a7%d9%85%d9%87/

در این شماره می‌خوانید:

📌مجلس وکلای تجار و نقش آنان در شورش تنباکو و انقلاب مشروطه/احمد اشرف
📌قرائتی دیگر از منازعۀ لرد مینتو و سر هار فورد جونز/غلامحسین زرگری‌نژاد
📌چون‌وچرا در اعتبار فتوت‌نامۀ بنایان/مهرداد قیومی بیدهندی
📌فوتبال ایرانی، نخستین پیامدها/حبیب‌اله اسماعیلی
📌آخوندزاده و ادبیات کودک/سیدعلی کاشفی خوانساری
📌لات‌های تهران/نعمت‌الله فاضلی
📌تاریخ بیهق و تاریخ مردم/مقصودعلی صادقی
📌مورخان باید میان‌رشته‌ای فکر کنند. داریوش رحمانیان و محسن آزموده در گفت‌‌وگو با عباس کاظمی.

📍باگفتارهایی در تاریخ جنسیت، تاریخ زنان، تاریخ نهادهای آموزشی و تاریخ نهادهای مذهبی از اشکان شریعت، محمدعلی علوی‌کیا، بهزاد کریمی و الیاس پیراسته.

📕مردم‌نامه را بخوانید و به دوستان و آشنایان بشناسانید. این مهم‌ترین و مؤثرترین کمک به حرکت مردم‌نامه است. ماندگاری و بالندگی مردم‌نامه در گرو همراهی و پشتیبانی شماست.


📌پشتیبانی از مردم‌نامه👇


📕https://zarinp.al/daryoshrahmanian


@mardomnameh

Читать полностью…
Subscribe to a channel