تدبر در قرآن،تفقه در دين با عمومي سازي فهم و عمل به قرآن WWW.quranpuyan.com نشر مطالب،با ذكر منبع مجاز است. ارتباط با مدیر @farpuy کدشامد1-4-61-70681-1-1 شناسه قرآنپویان در ایتا @quranpuyan
♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
0⃣7⃣ تدبر در سوره #یس
﴿وَ امْتازُوا الْيَوْمَ أَيُّهَا الْمُجْرِمُونَ﴾
﴿ جداسازي تبهكاران از مؤمنان در صحنه قيامت و محاجّه خدا با آنان﴾
چون صحنه قيامت را دارند ترسيم ميكنند درباره اصحاب جنّت اين اصول را مطرح فرمودند. در همان صحنه قيامت به تبهكاران ميفرمايد شما مرزتان را از انبيا, اوليا, مؤمنين, صلحا, صديقين و شهدا جدا كنيد، تبهكارها را در يك جاي جدايي آنها را قرار ميدهند، بعد ذات اقدس الهي احتجاج ميكند. فرمود : ﴿أَ لَمْ أَعْهَدْ إِلَيْكُمْ يا بَني آدَمَ أَنْ لا تَعْبُدُوا الشَّيْطانَ﴾ که اين محاجّه خداست.
﴿قابل احتجاج نبودن معناي آيه در صورت حمل عهد در آن به اَزل﴾
اين عهد اگر همان عهد در عالَم ازل باشد كه برخيها گفتند, آنجا ممكن است چنين صورتي واقع شده باشد؛ ولي قابل احتجاج نيست. در سوره مباركه «اعراف» مسئله ﴿أَ لَسْتُ بِرَبِّكُمْ﴾در آنجا گذشت كه اگر منظور از اين عالَم ميثاق يك عالم ديگري باشد اين قابل احتجاج نيست، زيرا عالَمي كه ياد هيچكس نيست چگونه انسان ميتواند در برابر آن, خودش را «محجوج» ببيند و چگونه ميشود حجّت اقامه كرد؟ به او بگويند مگر ما در عالَم الست از شما پيمان نگرفتيم؟ مگر شما در آنجا پيمان نسپرديد؟ ميگويد عالَم الست يادم نيست؛ لذا سيدناالاستاد اصرارشان اين است كه همه اينها به همين دنيا برميگردد؛
در دنيا خداي سبحان با سه زبان با انسان حرف ميزند: با زبان فطرت كه زبان دل است, با زبان عقل و استدلال و با زبان انبيا(عليهم الصلاة و عليهم السلام)، همه اينها حجّتهاي الهي هستند.
اگر «إِنَّ لِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حُجَّتَيْنِ»عقل و فطرت به يك حجّت برميگردند, نبوّت و ولايت و امامت اهل بيت(عليهم السلام) هم در يك رديف هستند و به يك حجّت برميگردند، ميشود «إِنَّ لِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حُجَّتَيْنِ»
با زبان هر دو حجّت, خداي سبحان با ما سخن گفت هم با زبان وحي و نبوّت با ما سخن گفت, هم با زبان فطرت و عقل و استدلال با ما سخن گفت، اما همه در دنياست; لذا ميشود استدلال كرد.
فرمود: ﴿وَ إِذْ أَخَذَ رَبُّكَ مِنْ بَني آدَمَ﴾؛که اين «إِذْ» ظرف و منصوب است به فعل محذوف «اُذكر»؛ يعني به ياد اين صحنه باشيد که در قيامت هم به همين صحنه استدلال ميكنند، اما آنجا اگر هم چنين چيزي شده باشد ما دليلي بر نفي نداريم، اما آن قابل استدلال و احتجاج نيست، براي اينكه يادمان نيست و وقتي يادمان نبود ما چه تعهّدي سپرديم؟!
لذا اين احتجاجهايي كه در سوره مباركه «اعراف» هست يا همين سوره هست كه ﴿أَ لَمْ أَعْهَدْ إِلَيْكُمْ﴾ بايد طوري باشد كه به زبان فطرت باشد, به زبان عقل باشد, به زبان وحي و كتاب و سنّت باشد كه انسان «محجوج» به اينهاست اينها را شنيده, ياد گرفته، تعهّد سپرده و ايمان آورده. خدا ميفرمايد مگر من از شما تعهّد نگرفتم كه شما شيطان را نپرستيد؟!
بنابراين «فتحصّل» آنجا هر چه واقع شد از اسرار عالَم ما به هيچ وجه دليل بر نفي نداريم، اما حجّت بودن شيئي و معاهدهاي و ميثاقي اين حتماً بايد در دنيا باشد كه شخص در دنيا مكلّف است و حجّت الهي بر او تمام است و ميفهمد.
تفسیر آیت الله جوادی آملی
https://B2n.ir/qd8391
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_501
❇️خطرناكترين بتها، بت #هوای_نفس است
💠أَ فَرَأَيْتَ مَنِ اتَّخَذَ إِلهَهُ هَواهُ وَ أَضَلَّهُ اللَّهُ عَلی عِلْمٍ وَ خَتَمَ عَلی سَمْعِهِ وَ قَلْبِهِ وَ جَعَلَ عَلی بَصَرِهِ غِشاوَةً فَمَنْ يَهْدِيهِ مِنْ بَعْدِ اللَّـهِ أَ فَلا تَذَكَّرُونَ (۲۳/جاثیه)
🌱پس آيا ديدی كسی را كه هوای خويش را معبود خود قرار داده و خداوند او را با وجود آگاهيش به بيراهه گذاشت و بر گوش و قلبش مهر زد و بر چشمش پردهای نهاد. پس بعد از خدا كيست كه او را هدايت كند، پس آيا پند نمیگيريد؟
🔹در حدیثی می خوانديم كه مبغوضترين معبودی كه مورد پرستش واقع شده است نزد خداوند بت هوی و هوس است.
در اين سخن هيچگونه مبالغه نيست، چرا كه بتهای معمولی موجوداتی بیخاصيتند، ولی بت هوی و هوس اغوا كننده، و سوق دهنده به سوی انواع گناه و انحراف است.
به طور كلی میتوان گفت اين بت خصوصياتی دارد كه آن را مستحق اين نام" منفورترين بتها" كرده است.
زشتيها را در نظر انسان زينت میدهد، تا آنجا كه انسان به اعمال زشت خود میبالد و به مصداق وَ هُمْ يَحْسَبُونَ أَنَّهُمْ يُحْسِنُونَ صُنْعاً (كهف- ۱۰۴) به عنوان يك صالح به آن افتخار میكند!
🔹چرا كه تا پايگاهی در درون انسان وجود نداشته باشد شيطان قدرت بر وسوسهگری ندارد و پايگاه شيطان چيزی جز هواپرستی نيست، همان چيزی كه خود شيطان به خاطر آن سقوط كرد، و از صف فرشتگان و مقام قرب الهی طرد شد.
🔹مهمترين وسيله هدايت را كه درك صحيح حقايق است از انسان میگيرد و پرده بر چشم و عقل آدمی میافكند، چنان كه در آيات مورد بحث بعد از ذكر مساله هواپرستی صريحا به اين موضوع اشاره شده است، آيات ديگر قرآن نيز گواه بر اين حقيقت است.
🔹هواپرستی انسان را تا مرحله مبارزه با خدا (نعوذ باللَّه) پيش میبرد،همانگونه كه پيشوای هویپرستان يعنی شيطان به چنين سرنوشت شومی گرفتار شد، و به حكمت خداوند در مساله امر به سجده بر آدم اعتراض نمود و آن را غير حكيمانه پنداشت!
🔹آن قدر شوم و دردناك است كه گاه يك لحظه هواپرستی يك عمر پشيمانی ببار میآورد، و گاه يك لحظه هواپرستی محصول تمام عمر انسان و حسنات اعمال صالح او را بر باد میدهد.
لذا در آيات قرآن و روايات اسلامی روی اين امر تاكيد و هشدار داده شده است.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#صوت_تفسیر_صفحه_501
📖#سوره_مبارکه_جاثیه
🎙آقای بازرگان
🆔@quranpuyan
🎙#تلاوت_ترتیل_روزانه
📄#صفحه_501
📖#سوره_مبارڪہ_جاثیه
🆔@quranpuyan
#دعاهای_روزانه
خداوندا !!
ببخش مارا برای گناهانی که لذتش رفته اما مسئولیتش مانده😔
کانال قرآن پویان
تدبر در قرآن ،تعقل در شریعت
@quranpuyan
﷽
#زندگي_قرآني.
شماره 329
سوره #نساء #صفحـہ_81
#ازدواج با چه كساني حرام است؟
🟠 قسمت دوم #محارم_نسبی
🔸حُرِّمَتْ عَلَيْكُمْ أُمَّهاتُكُمْ وَ بَناتُكُمْ وَ أَخَواتُكُمْ وَ عَمَّاتُكُمْ وَ خالاتُكُمْ وَ بَناتُ الْأَخِ وَ بَناتُ الْأُخْتِ «23» نسا
بر شما حرام شده است (ازدواج با) مادرانتان و دخترانتان، و خواهرانتان و عمّههايتان و خالههايتان و دختران برادر و دختران خواهر
در اين آيه گروههايى از زنان كه به انسان محرمند و ازدواج با آنان حرام است، ذكر شده است. محرميّت و حرمت ازدواج از سه راه حاصل مىشود:
---◄1. ولادت (ارتباط نسبى)
---◄2. ازدواج (ارتباط سببى)
---◄3. شيرخوارى (ارتباط رضاعى)
♦️نخست اشاره به #محارم_نسبی که هفت دسته هستند کرده و میفرماید:
«مادران شما و دخترانتان و خواهرانتان و عمهها و خالههایتان و دختران برادر و دختران خواهرانتان بر شما حرام شدهاند» (حُرِّمَت عَلَیکم أُمَّهاتُکم وَ بَناتُکم وَ أَخَواتُکم وَ عَمّاتُکم وَ خالاتُکم وَ بَناتُ الأَخِ وَ بَناتُ الأُختِ).
باید توجه داشت که منظور از مادر فقط آن زنی که انسان بلاواسطه از او متولد شده نیست، بلکه جدّه و مادر جدّه و مادر پدر و مانند آن را شامل میشود همان طور که منظور از دختر، تنها دختر بلاواسطه نیست بلکه، دختر و دختر پسر و دختر دختر و فرزندان آنها را نیز در بر میگیرد و همچنین در مورد پنج دسته دیگر.
👈حكمت اين #محرمات را از دو منظر ميتوان دريافت؛ پيشگيري از اختلالات ژنتيكي و پيشگيري از تعارض پيوندهاي عاطفي رَحِمي با غرايز جنسي. ازدواج با غير خويشاوندان خوني، موجب رشد و تنوع جسمي و رواني ميگردد، #ازدواج با #محارم، علاوه بر عوارض جسمي، عواطف پاك و لطيف رَحِمي را با غريزة جنسي كه از نوع ديگري است، در معرض #آسيب و اختلاف قرار ميدهد
🔻و شجرة مهر و محبت مادري را ميخشكاند. اين سوره با پرواي از خدا و پرواي از شكستن حرمت پيوند رَحِمي (ارحام) كه دو عامل به هم پيوستن انسانهاست آغاز گرديد و اين آيات در ذيل آن توصيهها ميباشد.
👈فعل مجهول « #حُرِّمَتْ»، دلالت بر حريمي ميكند كه از گذشته تاريخ در همة ملل و اديان، بنا به فطرت انسان جاري بوده و اسلام نيز آن را (به عنوان احكام امضايي) مورد تأييد قرار داده است. مبناي اين احكام اگر عادت يا قراردادي اجتماعي يا فرماني از ناحية قدرتهاي حاكم بود، اين چنين عموميت و دوام نمييافت.
📚تفسير نمونه و بازرگان
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_500
❇️#قرآن عين #بصيرت و عين #هدايت و #رحمت است
💠هذا بَصائِرُ لِلنَّاسِ وَ هُدىً وَ رَحْمَةٌ لِقَوْمٍ يُوقِنُونَ
🌱این (قرآن)، برای مردم، دلایلی روشن، و برای اهل یقین، هدایت و رحمت است.
جاثیه - ۲۰
🔷درآيه مورد بحث به عنوان تاكيد بر آنچه گذشت و دعوت به پيروی از اين آئين الهی میگويد:" اين قرآن و شريعت وسيله بينايی و مايه هدايت و رحمت برای مردمی است كه اهل يقين هستند" (هذا بَصائِرُ لِلنَّاسِ وَ هُدیً وَ رَحْمَةٌ لِقَوْمٍ يُوقِنُونَ).
🔷" بصائر" جمع" بصيرت" به معنی بينايی است، هر چند اين واژه بيشتر در مورد بينشهای فكری و عقلی استعمال میشود، ولی گاه به تمام اموری كه مايه درك و فهم مطلب است اطلاق میگردد.
جالب اينكه میگويد" اين قرآن و شريعت بيناييهايی است" يعنی عين بينايی است، آنهم نه يك بينايی كه بينائيها، نه در يك بعد كه در همه ابعاد زندگی به انسان بينش صحيح میدهد.
نظير همين تعبير در آيات ديگر قرآن از جمله آيه ۱۰۴ سوره انعام آمده است قَدْ جاءَكُمْ بَصائِرُ مِنْ رَبِّكُمْ:" بيناييهايی از سوی پروردگارتان برای شما آمد".
👈در اينجا سه موضوع در آيه مطرح شده:" بصائر"،" هدايت" و" رحمت" كه به ترتيب علت و معلول يكديگرند، آيات روشنگر و شريعت بينا كننده انسان را به سوی هدايت میبرد، و هدايت نيز مايه رحمت پروردگار است.
جالب اينكه" بصائر" را برای عموم مردم ذكر میكند، اما هدايت و رحمت را مخصوص كسانی كه اهل يقينند، و بايد چنين باشد زيرا آيات قرآن مخصوص قوم و گروهی نيست، بلكه تمام انسانها كه در مفهوم" الناس" جمعند در آن شريكند، بیهيچگونه محدوديتی از نظر زمان و مكان، ولی طبيعی است هدايت فرع بر يقين، و رحمت الهی نيز مولود آن است، و شامل حال همه نمیشود.
👌به هر حال اينكه میگويد: قرآن عين بصيرت و عين هدايت و رحمت است تعبير زيبايی است كه از عظمت و تاثير و عمق اين كتاب آسمانی حكايت میكند برای آنها كه رهرو راهند و جستجوگر حقند.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
🕊
#گزیده_نڪات_تفسیرے مربوط بہ #صفحہ_500🔻
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
🎙#ترجمه_روان
📄 امروز #صفحه_500
📖#سوره_مبارڪہ_جاثیه
🆔@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_جاثیه آیات 14 تا 22
📄#صفحه_500
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
❇️مروري بر " #اخلاق_سجادی " در مواجهه با مخالفان و منتقدان
🔹هر نظام سیاسی در جای جای دنیا دارای #مخالفین است و ایران از این قاعده مستثنا نیست .
اما آنچه ما و حاکمیت ما را از نظام های سیاسی دنیا میتواند ممتایز کند ؛ ادعای دینی بودن و شعارِ الگو پذیری حاکمیت از مکتب پر افتخار اهلبیت (ع) است .
🔹#احترام_به_مردم و ایجاد زمینه برای بازگشت دلها و منتقدان و استیفای حقوق شهرواندان در آموزه های بلند دین و مکتب تشیع "احترام به مردم" و ایجاد زمینه بازگشت #منتقدان و #مخالفان ، و حتی معاندان به دامن اسلام و بهرمندی از حقوق قطعی شهروندی از سوی حاکمیت دینی است.
♦♦دو حرکت شگفت آور امام زین العابدین(ع)
سیره امام #سجاد (ع) در برابر پذیرش اخلاقی مخالفان برای کسانی که بخواهد در مسیر دین و اهلبیت حاکمیت را اداره کنند ، کافی است .
🔹پناه دادنِ به خانواده های #بنی_امیه
دو سال پس از حادثه تلخ و خونین عاشورا که بدستور بنی امیه و شخصِ يزيد کلید خورد و صالحانی که در راس آنان اباعبدالله الحسین (ع) به شهادت رسید و خاندان پیامبر خدا (ص) به بدترین شکل به اسارات در آمدند و متحمل شکنجه روحی-روانی و بدنی ،شدند !! يزيد به مدينه لشکرکشی و حمله کرد و خیانت و غارت و کشتار زیادی کرد!
در این میان، #مروان بن حکم که از طائفه و حاکمیت بنی امیه بود قصد خروج از مدینه داشت ، اما احتمال آزار خانوادهاش از سوی سپاهیان يزيد را می داد و به افراد متعدد مانند عبدالله بن عمر بن خطاب برای حفاظت از آنان مراجعه کرد ، اما همگی دست رد به سینه اش میزندند ، تا اینکه به سوی امام علی بن حسین؛ امام سجاد (ع) آمد و امام چهارم پناهندگی و حفاظت از خانواده او را پذیرفت.
این درس بزرگی از امام سجاد (ع) است.
🔹رفتار امام سجاد(ع) با #دشمن زمینخورده
هشام بن اسماعیل حاکم مدینه در زمان عبدالملک بن مروان است و در ظلم و #توهین به اهل مدینه بیداد کرده بودو در این بین با امام سجاد(ع)، بیش از دیگران بدرفتاری کرد!
بعداز مدتی #هشام عزل شد و عمربن عبدالعزیز حاکم مدینه گشت و وی دستور داد حاکم معزول را جلو خانه مروان بن حکم نگه داشته و هرکس که از هشام بدی دیده یا شنیده، بیاید و داد دل خود را بگیرد . مردم دسته دسته میآمدند، دشنام و ناسزا و لعن و نفرین بود که نثار هشام بن اسماعیل میکردند.
اما خود هشام بیش از همه نگران مواجهه اش با امام سجاد(ع)بود و تصور می کرد انتقام علی بن الحسین(ع) در مقابل آن همه ستمها و بدزبانی ها نسبت به خود او و پدران بزرگوارش، کمتر از کشتن نخواهد بود.
🔰🔰مهم شرح صدر و روش اخلاقی امام سجاد (ع) است که به علویین فرمود:
"مرام و اخلاق ما نیست که به افتاده لگد بزنیم و از دشمن بعد از آنکه ضعیف شد، انتقام بگیریم، بلکه برعکس، اخلاق ما این است که به افتادگان کمک و مساعدت کنیم".
از این روی ، هنگامی که امام با جمعیت انبوه علویین به طرف هشام آمد، رنگ از چهره او پرید وهرلحظه انتظار مرگ را میکشید،ولی بر خلاف انتظارش، امام(ع) با صدای بلند فرمود: «سلام علیکم» و با او مصافحه کرد و برحال او ترحم کرده، به او فرمود: «اگر کمکی از من ساخته است، حاضرم».
پس از این شرح صدر و اخلاق بزرگوارانه امام سجاد(ع) ، مردم مدینه از اهانت و آزار او دست کشیدند.
🔹واقعیت این است ؛ حاکمیت از هیچ منتقد و مخالفی به اندازه امام سجاد (ع) از مخالفان و معاندان، آسیب ندیده است توصیه میشود "آقای حاکمیت جمهوری اسلامی" بر سيره امام سجاد ع نظری افکند.
📚استاد هادی سروش
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
8⃣6⃣ تدبر در سوره #یس
_ اى فرزندان آدم! مگر با شما عهد (فطرى، عقلانى و وحيانى) نكردم كه شيطان را نپرستيد، بى گمان وى دشمنى آشكارگر براى شماست؟ _…۶۰
آيه ۶۰ ـ در اينجا پيمان عمومى ربانى با بنى آدم به ميان آمده كه شامل كل پيمانهاى تكوينى و تشريعى است، تكوينى اش نخست پيمان فطرت كه در آيات فطرت به تفصيل آمده است كه كل انسانها بر سرشت و فطرت توحيد آفريده شده اند و سپس پيمانهاى عقلانى و علمى و دريافت هاى اين دو از آيات آفرينش كه اينها در جمع پيمانهاى پيوسته يا گسسته ربانى به عنوان يادواره هاى انسانها نسبت به توحيد است، سپس پيمانهاى تشريعى كه كل آيات وحيانى نازل شده بر پيامبران الهى است، و اين پيمانها در كل دو نقش نفى و اثبات لا "إله" را در "لا تعبدوا الشيطان" و "الا الله" را در «اعبدونى» و در نتيجه "هذا صراط مستقيم" مى دهند.
اينجا عالمى به عنوان ذَر هرگز وجود ندارد، چنانكه در آيه ذريه و فطرت به تفصيل بيان گشته و مختصراً بايد گفت كه اگر عالمى پيش از آفرينش انسان به نام عالم ذر موجود بود، و خدا هم با انسانها در آن عالم پيمان گرفته بود، اين خود هرگز برهان و حجتى ربانى عليه انسانها نيست، زيرا احدى چنان عالمى را هرگز بياد ندارد، بلكه اين خود عالم فطرت است كه دست تكوين با قلمى نورانى بر ذريه ارواح كه زير بناهاى آنها به معناى فطرتها است نقش نورانى لا اله الا الله را نبشته است و نيز «ذر» به معناى مورجه است و نه ذريه!
_…۶۲ اين جهنّمى است كه به شما وعده داده مى شده است! _…۶۳ به (جرم) آنكه كفر مى ورزيديد، اكنون آن را بيفروزيد! _…۶۴
آيه ۶۴ ـ "اصلوها اليوم" صلى چنانكه بارها گذشته و خواهد آمد به معناى ورود در آتش نيست، بلكه به معناى گيراندن آن است و اين خود دليلى ديگر است بر آنچه از پيش گذشت كه در «هم» و «ازواجهم» مقصود از «هم» جهنميان اصلى و مقصود از «ازواجهم» كسانى هستند كه در حاشيه آنان منحرف شده بوند، كه «اصلوها» در اختصاص جهنميان اصلى و مشعلداران ضلالت است.
تفسیر فرقان
https://B2n.ir/qd8391
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_499
❇️همه از بهر تو سرگشته و #فرمانبردار!
💠وَ سَخَّرَ لَكُمْ ما فِي السَّماواتِ وَ ما فِي الْأَرْضِ جَمِيعاً مِنْهُ إِنَّ فِي ذلِكَ لَآياتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ (۱۳/جاثیه)
🌱و آنچه در آسمانها و آنچه در زمين است، همه از اوست كه برای شما رام نمود، همانا در اين تسخير برای كسانی كه فكر كنند، قطعاً نشانههايی است.
🔹بعد از بيان نعمت كشتيها كه تماس نزديكی با زندگی روزمره انسانها دارد به مساله تسخير ساير موجودات به طور كلی پرداخته، میگويد:" آنچه را در آسمانها و آنچه را در زمين است همه را از ناحيه خودش مسخر شما ساخت" (وَ سَخَّرَ لَكُمْ ما فِي السَّماواتِ وَ ما فِي الْأَرْضِ جَمِيعاً مِنْهُ). آن قدر به شما شخصيت و ارزش و عظمت داد كه تمام موجودات عالم هستی را مسخر و در مسير منافع شما قرار داد، آفتاب و ماه، باد و باران، كوهها و درهها، جنگلها و صحراها، درختان و حيوانات، معادن و منابع زير زمينی، و خلاصه همه اين موجودات را به خدمت شما دعوت كرد، و همه را سرگشته و فرمانبردار شما ساخت، تا از مواهب او بهره گيريد و به غفلت نخوريد.
🔹قابل توجه اينكه میفرمايد: جميعا منه:" همه اينها با تمام ويژگيها و اختلافاتی كه دارند از سوی اويند و به فرمان او در خدمت شما".
🔹با توجه به اينكه همه مواهب از ناحيه او است و خالق و مدبر و پروردگار همه ذات پاك او میباشد پس چرا انسان به سراغ غير او رود؟ و سر بر آستان مخلوقات ضعيف بگذارد؟ و از معرفت منعم حقيقی غافل بماند؟
🔹لذا در پايان آيه میافزايد:" در اين نشانههای مهمی است برای كسانی كه تفكر و انديشه میكنند" (إِنَّ فِي ذلِكَ لَآياتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ).
🔹در آيه قبل از عواطف انسانها استفاده میشد، و در اينجا از عقول و انديشههای آنها، چه خدای مهربانی كه با هر زبان ممكن با بندگانش سخن میگويد، گاه با زبان دل، و گاه با زبان فكر، و هدف در همه اينها يك چيز بيش نيست، و آن بيداری انسانهای غافل و به حركت درآوردن آنها در سير الی اللَّه است.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
🕊
#گزیده_نڪات_تفسیرے مربوط بہ #صفحہ_499🔻
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
🎙#ترجمه_روان
📄 امروز #صفحه_499
📖#سوره_مبارڪہ_جاثیه
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_501
❇️در دادگاه #عدل_الهی همه به زانو درمیآيند!
💠وَ تَری كُلَّ أُمَّةٍ جاثِيَةً كُلُّ أُمَّةٍ تُدْعی إِلی كِتابِهَا الْيَوْمَ تُجْزَوْنَ ما كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ (۲۸/جاثیه)
🌱(در روز رستاخيز) هر امّتی را به زانو در آمده میبينی، در حالی كه هر امتی به سوی كتابش (برای دادرسی) فراخوانده شده است. امروز آنچه را عمل میكرديد دريافت خواهيد كرد.
👈«جاثِيَةً» به معنای نشستن روی زانو، به هنگام ترس و وحشت يا فروتنی و تسليم است.
🔹هول و هراس قيامت همه را زمينگير میكند. «كُلَّ أُمَّةٍ جاثِيَةً»
🔹معاد جسمانی است. «جاثِيَةً»
🔹نظام هستی حساب و كتاب و ثبت و ضبط دارد و كار قيامت بر اساس پرونده و گواه است. «تُدْعی إِلی كِتابِهَا»
🔹جزای هر شخصی در قيامت، بر اساس عملكرد او در دنياست. «الْيَوْمَ تُجْزَوْنَ ما كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
🕊
#گزیده_نڪات_تفسیرے مربوط بہ #صفحہ_501🔻
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
🎙#ترجمه_روان
📄 امروز #صفحه_501
📖#سوره_مبارڪہ_جاثیه
🆔@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_جاثیه آیات 23 تا 32
📄#صفحه_501
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
❇️دکانی بهعنوان اعجاز و معجزه و کرامت در تعالیم اسلام نداریم
🔹رُخ دادن #معجزه به #اراده_الهی، هیچ استبعادی ندارد و بلکه قبول کردندش خیلی هم سهل است؛ این مطلب اول.
🔹مطلب دوم اینکه هر چیزی را به این سادگی نمیشود معجزه گفت.
انسان باید معجزه را واقعاً یا ببیند یا از #مدارک_قطعی بخواند و بشنود تا #یقین پیدا کند.
کلاغ پرید، درخت معجزه کرد، امامزاده معجزه کرد، سقاخانه معجزه کرد، سفره حضرت عباس معجزه کرد؛ اینها #چرند است.
🔹اصولاً ما درباره اعجاز در #تعالیم_اسلام اینجور نخواندهایم که خدا یک مشت آدم درست کرده بهنام پیغمبر و امام و امامزاده بهعنوان صاحبان #کرامت و #اعجاز که #دکان اینها، #دکان_معجزه است.
اصلاً چنینچیزی نیست.
👈ما دکانی بهعنوان اعجاز و معجزه و کرامت مطلقاً در تعالیم اسلام نداریم.
معجزات بهعنوان آیات و نشانههای الهی هستند و در جای خودش، بهندرت.
📚شهید آیتالله دکتر #بهشتی
کتاب (#در_مکتب_قرآن) ج۶، ص۲۰۶
تفسیر سوره طه، آیات ۲۴-۱
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
9⃣6⃣ تدبر در سوره #یس
﴿ بهره مندی از لذّات بهشتی توسط بهشتی ها و مراتب آن﴾
﴿إِنَّ أَصْحابَ الْجَنَّةِ الْيَوْمَ في شُغُلٍ فاكِهُونَ﴾؛
حالا كه محاسبه شد و پرهيزكاران، اصحاب بهشت شدند، اينها سرگرم لذّتهايي هستند كه محصول كار آنهاست. «فاكِه»؛ يعني مشغول گفتگو و گفتمانِ لذّتبخش هستند. برخيها خواستند بگويند «فاكِه»؛ يعني «ذو فاكهه» که صاحب و داراي ميوه هستند و اين تام نيست براي اينكه بعد دارد ﴿لَهُمْ فيها فاكِهَةٌ﴾ خودِ «فاكهه» به معناي ميوه را در آيه بعد دارد. اينها «تفكّه» دارند, گفتمان دارند و از ديدار يكديگر لذّت ميبرند ﴿تَحِيَّتُهُمْ فيها سَلامٌ﴾،البته اين براي اوساط از اهل ايمان است؛ اوحدي از اهل ايمان, بهشت را مقصد ميدانند نه مقصود و به اين فكر است كه وارد بهشت شود و از آن به بعد با مقصود خودش ملاقات كند. خيليها بهشت را براي ﴿شُغُلٍ فاكِهُونَ﴾ ميخواهند، اما حالا «لقاءالله» را طلب كنند و ﴿رَبِّ أَرِني﴾بگويند, كلام الهي را بشنوند اينها مقصود اوحديّ اهل بهشت است؛ اما اكثريّ اهل بهشت مقصود ندارند، مقصد دارند که ميخواهند بروند در بهشت ﴿في شُغُلٍ فاكِهُونَ﴾ باشند، همين! لذا گاهي سؤال ميكنند ما آنجا خسته نميشويم؟ در حالي كه عالَمي است كه خستگي ندارد، خواب ندارد، خواب براي برزخ است؛ اينها هميشه «يقظان» هستند و هميشه لذّت ميبرند
﴿انواع نعمتها در بهشت و سلام الهي نقطه كمال آن﴾
در بهشت سه نوع نعمت هست: يك نوع نعمت مصطلح عادي است كه نُزُل است, يك نوع هم برابر خواستن و تقاضا و اُمنيه و ادّعاي اينهاست که هر چه بخواهند حاصل است, يك قسم هم فوق آرزوي اينهاست; لذا هر سه قسم در قيامت ياد شده است.
بالاتر از همه كه آن نقطه نهايي است سلام الهي است ﴿سَلامٌ قَوْلاً مِنْ رَبٍّ رَحيمٍ﴾؛ يعني «لهم سلامٌ»، اين سلام «أقول قولاً» از ناحيه چه كسي؟ از ناحيه پروردگاري كه مهربان است. خود «سلام» از اسماي حسناي ذات اقدس الهي است.خداي سبحان سلام است و از طرف خدايِ سلام, سِلم و سلامت و امنيّت براي مؤمنان نازل ميشود. در سوره احزاب درباره مؤمنين نازل شد که ﴿هُوَ الَّذي يُصَلِّي عَلَيْكُمْ وَ مَلائِكَتُهُ لِيُخْرِجَكُمْ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَي النُّورِ﴾ خدا بر شما صلوات ميفرستد تا شما را نوراني كند و از تيرگي و تاريكي به در بياورد، اين صلوات الهي است.
در آيه ۵۸ سوره مباركه «يس» فرمود از طرف خدا هم «تصليه» هست كه در سوره «احزاب» آمده و هم سلام هست ﴿سَلامٌ قَوْلاً مِنْ رَبٍّ رَحيمٍ﴾.
برخيها خواستند بگويند سرّ نامگذاري سوره مباركه «يس» به قلب قرآن براي همين درود و تحيّتي است كه خدا به مؤمنان بهشتي ميفرستد يا ﴿أَحْصَيْناهُ في إِمامٍ مُبينٍ﴾است كه برخيها گفتند سرّ قلب قرآن بودن, آن آيه است. به هر تقدير اين آخرين و كاملترين و نهاييترين نعمتي است كه خداي سبحان به بهشتيان عطا ميكند ﴿سَلامٌ قَوْلاً مِنْ رَبٍّ رَحيمٍ﴾؛ حالا يا الفاظ اين سلام را مؤمنان ميشنوند يا تكويناً آنها را در «سِلم» محض قرار ميدهد و از اين جهت كه فرمود اين قول آيا قول لفظي است يا ﴿إِذا أَرادَ شَيْئاً أَنْ يَقُولَ لَهُ كُنْ فَيَكُونُ﴾همان ﴿كُنْ فَيَكُونُ﴾ تكوينيِ قول اوست، به هر تقدير مؤمن با دريافت سلام از هر گزندي مصون است.
تفسیر آیت الله جوادی آملی
https://B2n.ir/qd8391
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_500
❇️#اطاعت و #عصيان ما برای خدا چه سود و زيانی دارد؟
💠مَنْ عَمِلَ صالِحاً فَلِنَفْسِهِ وَ مَنْ أَساءَ فَعَلَيْها ثُمَّ إِلی رَبِّكُمْ تُرْجَعُونَ (۱۵/جاثیه)
🌱هر كس كار شايستهای انجام دهد، پس به سود خود اوست و هر كس عمل بدی مرتكب شود، پس به زيان خود اوست، سپس به سوی پروردگارتان بازگشت داده میشويد.
🔷قرآن بارها با بيانات گوناگون به اين اصل اشاره فرموده است كه نتيجه عمل به خود انسان بر میگردد، چنانكه میفرمايد:
«وَ مَنْ يَشْكُرْ فَإِنَّما يَشْكُرُ لِنَفْسِهِ وَ مَنْ كَفَرَ فَإِنَّ اللَّهَ غَنِيٌّ حَمِيدٌ»هر كس شكر كند، پس برای خويش شكر كرده و هر كس كفران ورزد به زيان خويش است.
«فَمَنِ اهْتَدی فَلِنَفْسِهِ وَ مَنْ ضَلَّ فَإِنَّما يَضِلُّ عَلَيْها» هر كس هدايت پذيرفت، به نفع خود اوست و هر كس گمراه شد، به ضرر خود اوست.
🔹 نظام كيفر و پاداش الهی عادلانه و بر اساس عملكرد نيك و بد خود انسان است. مَنْ عَمِلَ صالِحاً ... وَ مَنْ أَساءَ
🔹 خداوند، به كار خير انسان نيازی ندارد. «عَمِلَ صالِحاً فَلِنَفْسِهِ»
🔹 انسانها در برابر قانون الهی مساوی هستند. (انسان، هر كه باشد و عمل، هر چه باشد، مورد كيفر وپاداش قرار میگيرد.) مَنْ عَمِلَ صالِحاً ... وَ مَنْ أَساءَ فَعَلَيْها
🔹 خدا انسان را آزاد آفريده است. مَنْ عَمِلَ صالِحاً ... مَنْ أَساءَ
🔹 دليل معاد، عدل الهی است. مَنْ عَمِلَ صالِحاً ... مَنْ أَساءَ ... إِلی رَبِّكُمْ تُرْجَعُونَ
🔹 معاد، اميدی به صالحان و هشداری به خلافكاران است. «إِلی رَبِّكُمْ تُرْجَعُونَ»
🔹 قيامت قهری است و به اختيار انسان نيست. «تُرْجَعُونَ»
🔹 پاداش و كيفر الهی، اقتضای ربوبيّت اوست. «إِلی رَبِّكُمْ تُرْجَعُونَ»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#صوت_تفسیر_صفحه_500
📖#سوره_مبارکه_جاثیه
🎙آقای بازرگان
🆔@quranpuyan
🎙#تلاوت_ترتیل_روزانه
📄#صفحه_500
📖#سوره_مبارڪہ_جاثیه
🆔@quranpuyan
#آیههاینور
بسم الله الرحمن الرحیم
فَقُلْ رَبُّكُمْ ذُو رَحْمَةٍ وَاسِعَةٍ وَلَا
يُرَدُّ بَأْسُهُ عَنِ الْقَوْمِ الْمُجْرِمِينَ
بگو پروردگار شما داراى رحمتى گسترده
است و [ با اين حال ] عذاب او از گروه
مجرمان بازگردانده نخواهد شد.
💚 سوره انعام ، آیه ۱۴۷
@quranpuyan
﷽
#زندگي_قرآني.
شماره 328
سوره #نساء #صفحـہ_80
#ازدواج با چه كساني حرام است؟ (#محارم)
🟠 قسمت اول:
🚫 ازدواج با #مادرخوانده، و مادر و خواهر #رضاعي ممنوع.
🔸وَ لا تَنْكِحُوا ما نَكَحَ آباؤُكُمْ مِنَ النِّساءِ إِلَّا ما قَدْ سَلَفَ إِنَّهُ كانَ فاحِشَةً وَ مَقْتاً وَ ساءَ سَبِيلًا «22»نسا
🔹و با زنانى كه پدرانتان به ازدواج خود در آوردهاند، ازدواج نكنيد، مگر آنچه درگذشته (پيش از نزول اين حكم) انجام شده است. همانا اين گونه ازدواج، بسيار زشت و مايهى دشمنى و راه بدى است.
🔸حُرِّمَتْ عَلَيْكُمْ ... وَ أُمَّهاتُكُمُ اللَّاتِي أَرْضَعْنَكُمْ وَ أَخَواتُكُمْ مِنَ الرَّضاعَةِ «23» نسا
بر شما حرام شده است (ازدواج با) ...آن مادرانتان كه به شما شير دادهاند و خواهران رضاعى (شيرى) شما
🔻در اين آيات گروههايى از زنان كه به انسان محرمند و ازدواج با آنان #حرام است، ذكر شده است. محرميّت و حرمت ازدواج از سه راه حاصل مىشود:
---◄1. ارتباط نسبى
---◄2. ارتباط سببى
---◄3.ارتباط رضاعى
♦️🚫از #رسوم_جاهلى آن بود كه اگر شخصى از دنيا مىرفت، فرزندان او با نامادرى خود (همسر پدر) ازدواج مىكردند. يكى از انصار به نام ابوقيس از دنيا رفت. فرزندش به نامادرى خود پيشنهاد ازدواج كرد. آن زن گفت: بايد از پيامبر كسب تكليف كنم. در پاسخ او اين آيه نازل شد وازدواج با «زن پدر» را ممنوع كرد.
👈علاوه بر پيوندهاي رَحِمي كه موجب اختلافات ژنتيكي ميگردد، تغذيه طفل در دوران شيرخوارگي كه بافتهاي بدن او شكل ميگيرند، از دايه و زني ديگر، تأثيري تكويني در بدن او ميگذارد و نوعي پيوند نسبي به وجود ميآورد كه در گوشت و استخوان او تأثير ميگذارد. مدّت و تعداد دفعات اين شيردهي بر اساس رواياتي در كتابهاي فقهي مضبوط است.
1⃣- اسلام دين فطرت است. انسان طبعاً از #ازدواج با مادر و نامادرى تنفّر دارد، لذا در اسلام حرام شده است. «لا تَنْكِحُوا ما نَكَحَ آباؤُكُمْ»
2⃣- «زن پدر» ها به منزلهى مادر است. پس به جاى كينه و ناسازگارى، بايد نسبت به فرزندان «مادرى» كنند. «لا تَنْكِحُوا ما نَكَحَ آباؤُكُمْ»
3⃣- اسلام از گذشتهها چشم مىپوشد. ازدواجهاى پيش از اين حكم، با #نامادرى،مورد عفو است. «إِلَّا ما قَدْ سَلَفَ» چنانكه مىخوانيم: «الاسلام يجُبّ ما قبله» اسلام، گذشته را مىپوشاند.
4⃣ #شير مادر، همچون تولّد از مادر، يكى از اسباب #محرميّت است. در انتخاب دايه دقّت كنيم.
📚تفسير نور
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#دعاهای_روزانه
🏴🌴امام سجاد «ع»:
🤲خداوندا! من از تو عذر میخواهم:
🥀در مورد شخص مظلومی که در حضور من به او ظلم کردند، و من به کمک او نشتافتم!
🥀درباره خدمتی که کسی به من کرد و من از او تشکر نکردم!
🥀و در مورد کسی که در حق من بد کرد و عذرخواهی نمود، و من عذر او را نپذیرفتم!
🥀درباره انسان بینوایی که از من چیزی خواست، و من در حق او ایثار نکردم، و آنچه داشتم با او در میان نگذاشتم!
🥀و در مورد حقی که کسی بر من پیدا کرد، و حق او را -به تمام و کمال- ادا نکردم!
🔴📌بنگرید!
در اینجا ، حضرت امام #سجاد (ع)، عالی ترین تعلیمات را، برای تربیت انسانی که بخواهد انسان باشد، یاد آوری کردهاند:
🌱ضرورت کمک به #مظلومان
🍃ضرورت قدردانی و تشکر کردن در برابر خدمت و احسان مردمان
🌱ضرورت پذیرش #عذر کسی که بد کرده و عذر میخواهد
🍃ضرورت کمک و ایثار، درباره حاجتمندی (هرگونه حاجت)، که درخواست کمک کرده است
🌱ضرورت ادای پر پیمان حق کسی که حقی بر گردن آدمی دارد، و باید ادا شود
📙صحیفه سجادیه: دعای ۳۸
📚الحیات: ج۱۱، ص۱۴۱
قدقامتِ تو، کلام عاشورا بود
آمیخته با شورش عاشورا بود
سجّاد! پس از غروب آن ظهر غریب
سجّاده ی تو پیام عاشورا بود
💔
🏴🚩 سالروز شهادت جانسوز و مظلومانه چهارمین ستاره فروزان آسمان امامت و ولایت ؛
حضرت امام علی بن الحسین ؛ زین العابدین ( علیه السلام )
را تسلیت عرض می نماییم.
@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_499
❇️همه جا #نشانه های اوست
💠إِنَّ فِي السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ لَآياتٍ لِلْمُؤْمِنِينَ
🌱بهراستی که در آسمانها و زمین، نشانههایی برای مؤمنان وجود دارد.
جاثیه - ۳
🔹معنای اينكه فرمود:" إِنَّ فِي السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ ..." اين است كه برای وجود آسمانها و زمين جهاتی است كه هر جهتش دلالت دارد بر اينكه آفريدگار و مدبرش تنها خداست، و شريكی برای او نيست، برای اينكه آسمانها و زمين با حاجت ذاتيش به پديد آورنده، و با عظمت خلقتش، و بینظير بودن تركيبش، و اتصالی كه در وجود اجزاء بی شمار و هولانگيز آن به يكديگر است، و ارتباط و اندراجی كه نظامهای جزئی و مخصوص به يك يك موجودات در تحت نظام عمومی و كلی حاكم بر كل عالم دارد، همه دلالت دارد بر اينكه خالقی يكتا دارد، و همان خالق يكتا مدبر آن است.
🔹آری، اگر برای اين عالم پديد آورندهای نمیبود، پديد نمیآمد، و اگر مدبرش يكتا نبود، نظامهای جزئی آن با يكديگر متناقض میشد و تدبير مختلف میگشت.
🔹از آنچه گذشت روشن گرديد اينكه بعضی از مفسرينگفتهاند: جمله" فی السماوات" در تقدير" فی خلق السماوات" است، صحيح نيست، و بدون هيچ حاجتی بيهوده خود را به زحمت انداخته.
📚تفسیر المیزان
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#صوت_تفسیر_صفحه_499
📖#سوره_مبارکه_جاثیه
🎙آقای بازرگان
🆔@quranpuyan
🎙#تلاوت_ترتیل_روزانه
📄#صفحه499
📖#سوره_مبارڪہ_جاثیه
🆔@quranpuyan