گفتم به قلم بنویس نام حبیبم را با خون رگم بنوشت نام ایران عزیزم را تاریخ نگار، روایتی متفاوت از تاریخ ایران توضیح تاریخ ایران به دور از هر نوع تعصب برای ارتباط با ما؛ به آیدی زیر مراجعه کنید: @Ad_tarikhnegarrr
❇️سلاطین مغول ایران یا ایلخانان
♦️ پس از وفات هولاکو زوجۀ عیسویۀ او پسر خود ابقا یا اباقا را که در این تاریخ حکومت خراسان و مازندران را داشت به جانشینی هولاکو نامزد کرد و قاصدی به عجله نزد اباقا که در اران به گذراندن ایام زمستان مشغول بود فرستاد و او را به اردوی مغول در جغاتو خواست و اباقا در سوم رمضان ۶۶۳ رسماً به جای هولاکو به پادشاهی نشست.
اباقا و جانشینان دیگر هولاکو را که از تاریخ مرگ او تا انقراض این سلسله در ایران سلطنت کرده اند سلسلهٔ سلاطین مغول یا ایلخانان میگویند و سلسله ایشان چون دیگر چندان ارتباطی با خوانین مغولستان نداشته و محکوم حکم دربار قراقروم نبوده سلسلهٔ مستقلی محسوب میشود و از تاریخ جلوس اباقا به بعد به تدریج نفوذ مغول و حکم خوانین اصلی مغولستان در ایران از میان میرود و جانشینان هولاکو راه و رسم سلاطین ایران را پیش میگیرند و در حقیقت یک طبقه از پادشاهان این مملکت به شمار میروند.
💠چی شد سرود رودکی؟
کجاست شعر مولوی؟
چی شد شکوه شاهنامه؟
زبان پهلوی؟
همشون با اقتدار در تاریخ نگار هستند
🔸@tarikhnegarrr
♦️عشقِ من به این سرزمین...🔸 @tarikhnegarrr Читать полностью…
از جنسِ تیغ نبود...
از جنسِ آن دستانی بود...
که پس از هزاران برش...
باز هم نقشِ ایران را میکشند.
🔰 عهدنامه ترکمنچای در عهد ساسانی
🔶این عهدنامه میام روم و ایران در دوران شاپور اول بسته شده؛ برجستهترین بند این عهدنامه که شاپور آن را درکعبهی زرتشت هم قید کرده قبول پرداخت ۵۰۰ دینار(سکه طلایی رومی) است که نوعی کاربرد ضمانت این هم داشته که ارتش روم به روم باز خواهند گشت
و از دیگر مفاد این عهدنامه؛
واگذاری شهر مشیک که نام او را به "پیروز_ شاپور" تغییر داد
اما این تنها واگذاری ناراحتکنندهای روم نبود، بلکه شهرهای میانرودان و ارمنستان به ساسانیها بود، که رعایت این شروط برای امپراتوران رومی اصلا خوشایند نبود
♦️درگیر جنگ شدیم..
بارها و بارها...
از اعراب تا مغول ها...
از اسکندر تا بعثی ها...
اما تمام آنها رفتند...
ولی ایران پا برجاست...
به تاریخ نگار بپیوندید
🔸 @tarikhnegarrr
✴️بدون شک سیستان سرزمینی بزرگ و سرنوشت ساز در تاریخ ایران بشمار می آید. سیستان سترگ همواره دلاور مردان و مبارزان بزرگی را در خود پرورانده و آمادهٔ پاسداری از ایران زمین قراره داده است. از رستم دستان گرفته تا خاندان سورن و بزرگان، اندیشمندان و مبارزان دلیری که در راه آبادانی، رفاه و استقلال ايران از هیچ تلاشی مضایقه نکرده اند. یکی از این دلاور مردان و بزرگان تاریخ ایران یعقوب لیث صفاری نام دارد. فردی که با شجاعت تمام علیه خلفای عباسی قیام کرد و در پاسداشت زبان، ادبیات، فرهنگ و خاک ایرانزمین رشادت ها و جان فشانی های بسیاری از خود نشان داد.
♦️تو را میبینم، ای یعقوب لیث!
با شمشیری از جنس عدالت که بر خلفا آتش عدالت میکوبید
سیستان هنوز بوی تو را میدهد، و هر سربازی که بیباکانه میرزمد، از خون پاک تو الهام گرفته است!
🔸 @tarikhnegarrr
🔰نظام لشکری و کشوری مغول (بخش دوم)
✳️سپاه چنگیز به لشکرهای ده هزار نفری که هر کدام را یک تومان میگفتند تقسیم میشد و هر تومان منقسم بود به ده قسمت هزار نفری (هزاره) و هر هزاره به ده قسمت صدنفری (صده) و هرصده به ده دهه، چون مغول جهت جنوب را متبرک ترین جهات میدانستند در موقع صف آرائی به آن جهت رو میکردند و لشکریان را به میمنه و میسره و قلب تقسیم مینمودند و معمولاً فرمانده
لشکر در قلب می ایستاد.
هر یک از فرماندهان تومان ها و هزاره ها و صده ها و دهه ها هر سال یک بار باید به خدمت چنگیز برسند و از شخص او دستور بگیرند و مصالح جنگ را بیاموزند؛ هیچ کس از هزاره و صده و دهه که به آنجا منتسب بود نمیتوانست به جائی دیگر رود و به فرمانده دیگری پناه جوید. اگر کسی از محلی به محلی انتقال میکرد او را میکشتند و کسی را که به او راه داده بود سخت تنبیه مینمودند. چنگیز لشکریان خود را اکثر فقیر و محتاج نگاه میداشت تا به غلبه حریص و ناچار باشند و در موقع حرکت امر میداد جمیع اسلحه و مایحتاج زندگانی حتی درفش و سوزن را با خود بردارند و اگر کسی در روز سان و عرض لشکر یکی از لوازم را کم داشت معذب و سیاست میشد
رسم چنگیزیان در لشکرکشی این بود که قسمت بنۀ سنگین و چادرهای غلامان و اطفال و زنان را در مواقع مطمئن مقداری جلوتر و در مواقع خطر از عقب حرکت میدادند تا هنگام تاخت و تاز از آن بابت خیال ایشان آسوده باشد.
✴️من ایران را دوست دارم...
چون شعر دارد...
هنر دارد...
تاریخ دارد...
وسوسه ماندن دارد
وطن در دل آدمی بایستی باشد
برای دانستن تاریخ وطن خودتون به تاریخ نگار بپیوندید
🔸 @tarikhnegarrr
✳️ خسرو انوشیروان دادگر
🔻 مورخین شرقی انوشیروان را بزرگترین شاه ایران قدیم دانسته اند. جهت آن معلوم است، شاهانی مانند کوروش و داریوش بزرگ از خاطره ها فراموش شده بودند ولی حالا که معرفت به اوضاع و احوال ایران قدیم بیشتر است، نمی توان انوشیروان را دارای این مقام دانست، اما در این که او بزرگترین شاه سلسله ساسانی بوده تردیدی نیست. کلیتاً چنانکه تاریخ نشان میدهد نادر است که شخصی صفات سرداری را با خصایص مملکت داری جمع کرده باشد، درباره انوشیروان نیز میتوان گفت که صفات و خصائص مزبوره در او جمع بوده، شاهی است عادل و سخت جنگی و مدیر، سردار و سائس.
در زمان او سلسله ساسانی به اوج عظمت خود رسید امپراتورهای روم شکست ها خوردند و غرامت ها دادند. دولت هیاطله از صفحه روزگار نابود گردید، خزرهای وحشی گوشمال شدند، ترک های آن طرف جیحون به جای خود نشستند، حبشی ها را از یمن راندند و این مملکت دست نشانده ایران گردید. از طرف دیگر اصلاحات او در امور داخلی ایران روح جدیدی به کالبد ایران دمید و ایرانی برای مرتبه اولی با علوم یونانی آشنا شد. این نکته نیز جالب توجه است که انوشیروان آخرین ستاره ای بود که در افق ایران باستان درخشید، چه ایران ساسانی بعد از افول آن به واسطه خبط های جانشین های او و جهات دیگر با سرعت رو به انحطاط رفت و دیری نگذشت که دولت اردشیر پاپکان منقرض و از برای ایران تاریخ جدیدی شروع شد. بنابراین انوشیروان عادل آخرین شاهی است که عظمت ایران باستان را در شخص خود مجسم کرده است. موافق روایات ایرانی شخصی که به انوشیروان در اصلاحات مملکتی کمک های گران بهایی کرده بوذرجمهر (بزرگمهر) است. این شخص در ابتدا معلم هرمز پسر انوشیروان بود و چون شاه دانایی و لیاقت او را مشاهده کرد او را به وزارت انتخاب نمود. در باب عقل و کفایت این وزیر حکایت های زیاد گفته و نوشته اند که در این مختصر نگنجد گویند. بوذرجمهر در زمان خسروپرویز به امر او به قتل رسید.
✴️ایران یعنی...
دادگری کوروش...
شهامت سورنا...
هیبت شاپور...
عدالت انوشیروان...
تبر نادر...
و مردمان نیک اندیش آن
به تاریخ نگار بپیوندید
🔸@tarikhnegarrr
⭕راجع به حدود این دولت در زمان عظمت آن باید در نظر داشت که خانواده اشکانی به چند شعبه تقسیم شده و هر کدام در ممالکی سلطنت کرده اند شعبه اولی در ایران شعبه دوم در ارمنستان و ولایات مجاور آن مانند اسران (ادس) و غیره سوم در باختر و صفحات مجاور آن تا پنجاب و سند، بنابراین حدود دولت ترکیبی اشکانی این است از طرف غرب رود فرات و از سمت شرق، پنجاب و سند از طرف جنوب خلیج فارس و دریای عمان و اقیانوس هند از سمت شمال کوه های هیمالایا و رود سیحون و دریای خزر و قفقازیه.
Читать полностью…❇️از آداب مغول ها
💠موقعی که خان مغول میخواست کسی را مورد منتهای لطف قرار دهد او را به دست خود کاسه ای از شراب انگور یا شیر مادیان یعنی قمیز میداد. شخصی که مورد این لطف میشد کاسهٔ مرحمتی را میگرفت و پس از زانوزدن آن را به یک جرعه مینوشید و این رسم کاسه گرفتن و کاسه دادن از مهمترین آداب معمول مغول بوده و در موقع عقد صلح و قرارداد طرفین مقداری طلا در شراب حل کرده مینوشیدند و یا آن مشروب را در ظرف زرین صرف میکردند. سلاطين مغول کسانی را که به ایشان خدمتی کرده و در موارد سختی کمکی نموده بودند مورد نوازش مخصوص قرار میدادند و به اصطلاح خود ایشان را سیورغامیشی میکردند و به آن جماعت اراضی و املاکی وا میگذاشتند تا از محصول آن تمتع بردارند؛ این نوع املاک مرحمتی که با عقاب و وارثان شخص نیز منتقل میشد به مغولی سیورغال میگویند.
✳️درگیر جنگ شدیم..
بارها و بارها...
از اعراب تا مغول ها...
از اسکندر تا بعثی ها...
اما تمام آنها رفتند...
ولی ایران پا برجاست...
به تاریخ نگار بپیوندید
🔸 @tarikhnegarrr
🔰طبقات دوره هخامنشی
♦️راجع به طبقات این دوره اطلاعات مبسوطی نداریم و آنچه از نوشته های مورخین یونانی و سایر چیزها میتوان استنباط کرد این است که طبقه اولی از نجباء یا خانواده های قدیم ترکیب یافته بود زیرا دیده نمیشود که روحانیون در این دوره نفوذی داشته باشند. در میان طبقه اشراف شش خانواده پارسی و شش خانواده مادی مخصوصاً طرف توجه بودند. رؤسای شش خانواده پارسی حق داشتند که بی اجازه وارد سرای شاه شوند. سفارت و سرداری و ایالت غالباً به رؤسای خانواده های مزبور یا اعضاء آن و بعد از آنها به خانواده های مادی محول میگردید. تشکیلات روحانیون چه بوده نیز معلوم نیست. در این دوره دو طبقه دیگر نیز وجود داشته، طبقه برزگر و طبقه تجار و کسبه ولی از احوال آنها و تشکیلاتی که داشته اند اطلاعی نداریم. ظن قوی این است که احوال آنها در این دوره هم مانند دوره ساسانی بوده. از آنجا که ایران یگانه راه بین دنیای غربی و ممالکی مانند هند و آسیای وسطی بود و این که داریوش اول به خیال یافتن راه نزدیکی بین دریای مغرب و خلیج فارس و بحر عمان افتاده شعبه رود نیل را با بحر احمر(دریای سرخ) وصل کرد چنین استنباط میشود که به تجارت در آن زمان اهمیت میدادند و ساختن راه ها هم فقط از نقطه نظر سیاسی و نظامی نبوده و این که هرودوت گوید استفاده از چاپارخانه ها اختصاص به چاپارهای دولتی داشته مقصودش استفاده از اسب های دولتی است که در چاپارخانه ها بوده و واضح است که کاروان های تجارتی از این راه استفاده میکردند. بودن شهرهای معظمی مانند بابل و صور و سارد و غیره در قلمرو ممالک ایران این نظر را تأیید میکند که این شهرها مراکز تجارت و صنعت آن زمان بودند.
✳️ایرانی بودن مهم است چون...
ما...
شما...
وارث منش کوروش هستیم...
وارث تبر نادر هستیم...
وارث درایت داریوش هستیم...
و از همه مهم تر...
ما وارث ایرانی هستیم که برایمان هزاران سال نگاهدار بودند
به تاریخ نگار بپیوندید
🔸@tarikhnegarrr
🔰ای سربازان تاریخ!
🔶قطعیهای اخیر مانند حملهٔ مغول به دژ الموت بود...
🔱اما ما هنوز ایستادهایم!
⚜@tarikhnegarrr
❇️جنگ دوازده ساله
♦️ در زمان منوچهرشاه نبردی میان ايرانيان و تورانیان در می گیرد و منجر به محاصره شدن ایرانیان به مدت دوازده سال میشود، اما این محاصره بدست تیر و کمان یکی از نامی ترین پهلوانان ایران زمین شکسته میشود. پهلوانی که تمام زور و جان خود را در تیر و کمانی میگذارد که قرارست سرنوشت مرز های ایرانی را مشخص کند.
✴️آرش...
آرش مردی نامیرا...
مردی افسانهای...
مردی که به تنهایی سینه سپر کرد علیه نامردان...
مردی که هرگز از یادها نمیرود
🔸 @tarikhnegarrr
✴️وضعیت سپاه در دولت هخامنشی
💠غیر از ده هزار نفری که به عنوان لشکر جاویدان میبایست مسلح و حاضر خدمت باشند و به جز ساخلوهای ولایات باقی قسمت ها چریکی بودند، یعنی در مرکز ولایات در موقع لزوم از اهالی عده لازم میگرفتند و این عده که بعضی اوقات به صدها هزار نفر میرسید ورزش نکرده و مشق ندیده با زبانها و عادات و مذاهب مختلفه در جائی جمع میشدند و رابطه معنوی باهم نداشتند این است که میبینیم. در این زمان قشون ایران قادر به اجرای نقشه های جنگی یا عقب نشینی منظمی نیست و همین که حمله سختی از طرف دشمن می شود. اگر قسمتی از لشکر خود را باخت تمام قسمت ها به هزیمت گذارده کشته یا متفرق میشوند و اگر در موقع حمله در صفوف دشمن داخل میشدند جناحین که اسلحه خوب نداشتند نمیتوانستند به همان اندازه پیش بروند و بالنتیجه این سپاه هم مجبور به عقب نشینی میگردید. در امور دریانوردی ایرانی ها در موقع لزوم از فینیقی ها و یونانی های آسیای صغیر و جزیره قبرس استفاده میکردند و خبری نیز هست که ایرانی ها دریانوردان بدی نبودند. باید گفت که دولت هخامنشی امنیت ممالک وسیعهی ایران را حفظ و ظلم و تعدی زیاد هم به مردم نمیشد، به خصوص در زمان کوروش بزرگ و داریوش اول از این جهت مردم میتوانستند به زراعت و کسب و تجارت با فراغت خیال پردازند. مردمان غیر ایرانی هم از این امنیت متمتع میشدند و اشخاص غنی و با ثروت در در ممالک ایران و تابعه ایران کم نبودند.
♦️تاریخ ما روایت تاریخ نیست
تحلیل تاریخ است
تا با درس از گذشته برای آینده قدم برداریم
شما را در داشتن آینده بهتر نه تنها برای خودمان بلکه برای کشورمان دعوت میکنم
🔸 @tarikhnegarrr
🔶بنابراین ایران هخامنشی را میتوان بزرگترین دولت دانست که تا آن زمان تشکیل شده بود و ۴۶ نوع مردم از نژادهای مختلف با مذاهب و زبانها و عادات و اخلاق گوناگون در ممالک و سبعه ی ایران زندگانی میکردند. معلوم است که قسمت های پرجمعیت و با ثروت ایران آن روزی ایالات غربی آن مانند آسیای صغیر و مستعمرات یونانی و بابل و فینیقیه و مصر بودند زیرا این قسمتها از جهت اراضی حاصلخیز و از حیث تمدن و صنایع و تجارت آبادترین جاهای عالم آن روزی محسوب میشدند.
ولایات هند نیز از قسمت های پرجمعیت و معمور و با ثروت عالم بودند. از اینجا معلوم است که ایران آن روزی مانند پلی این قسمت های زرخیز را به هم اتصال میداد و کاروانهای تجارتی از شرق به غرب یا به عکس از ایران یا ممالک آن میگذشتند.
@tarikhnegarrr
♦️تاریخ همچون دریایی با عمق ژرف و کرانه ای بی منتهاست، که هرچقدر به عمق آن نفوذ کنیم و کرانهٔ آن را طی کنیم باز هم مطالبی عمیق یا آنقدر ریزنقشی می یابیم که به اندازهٔ خود در وقایع تاریخی نقش داشته اند و گاه خود معمایی میشوند و گاه معمایی را حل میکنند.
حال قرار است داستان مردی را بازگو کنیم که حتی با وجود دور بودن از وطن و در دیار غربت همچنان روحیه و خوی ایرانی خود را حفظ کرده و مدارج عالی نظامی را طی کرده است. داستان مردی که فرزند نادرشاه افشار بود اما در دامان ملکه اتریش رشد یافت و توانست جایگاهی برای خود پیدا کند.
💠"دوباره همان داستان همیشگی"
پدر و پسر...
اما...
نه رستم و سهراب...
نه کمبوجيه و کوروش...
این بار...
نادرشاه و فرزندش علیمیرزا...
🔸 @tarikhnegarrr
⚜️ایران زمانی باارزش ترین پول دنیا رو داشته!
🔷ضرب این سکه( دریک) را جزو اصلاحات پولی داریوش بزرگ هخامنشی
برشمردهاند، ولی برخی باور دارند که دریک پیش از زمان او هم ضرب
میشدهاست. آنچه مسلم است این است که ضرب سکهٔ زر از امتیازهای ویژه
شاه بود.در زمان هخامنشیان هیچیک از ساتراپها و فرمانداران
محلی حق نداشتند بدون پروانه داریوش بزرگ به نام خود
سکه زنند، تنها اجازه داشتند با پروانه داریوش بزرگ سکهٔ نقره
بزنند، چرا که ضرب سکهٔ دریک در انحصار مرکز بود.
#ایران_متمدن
🔰تاریخ ما روایت تاریخ نیست
تحلیل تاریخ است
تا با درس از گذشته برای آینده قدم برداریم
شما را در داشتن آینده بهتر نه تنها برای خودمان بلکه برای کشورمان دعوت میکنم
🔴@tarikhnegarrr
🔰تا سه نشود. بازی نشود(قسمت دوم)
🔶همانطور که در مقاله پیشین همنام همین مقاله ذکر شد، ما قرار است جریان جنگهای شاپور اول را با امپراتوران روم برسی کنیم
🔱قسمت دوم؛ جانشینی نالایق:
در مقاله قبل تا آنجا رسیدیم که مقام امپراتوری از گوردیان به فلیپ منتقل شد، وی از آنجا که اهل شهبا بود(شهری در جنوب دمشق) به فلیپ عرب معروف بود، به نقل از تمام مورخان آن دوره، فلیپ به جایگاه امپراتوری چشم داشت
طبق یک گزارش، مسیر کاروانهای پشتیبانی را تغییر دادهبود تا با نرسیدن آذوقه به سربازان باعث ایجاد نا رضایتی میان آنها نشود
ارتش روم با چنین وضعیتی وارد نبردی به نام مشیک شد. نتیجه، قاطع و یکطرفه بود؛ رومیها در هن کوبیده شدند و امپراتورشان کشته شد
اغلب منابع رومی مرگ امپراتورشان را حاصل یک خیانت دانسته
💠من زادهی این خاک هستم...
و تا زمانی که در رگهای من خون است...
ایران وطن من است...
و عاشقانه به او عشق میدهیم...
مثل کودکی که به مادر خود عشق میدهد..
به تاریخ نگار بپیوندید.
🔸 @tarikhnegarrr
🔰تا سه نشود، بازی نشود
🔶اردشیر اول شاهنشاهی ساسانی را بنیان نهاد اما این پسرش شاپور بود که توانست با پیروزی بزرگش در غرب برای آن مشروعیت بیاورد
این پیروزی بزرک شامل شکست سه امپراتور روم بود
ما در دو سری مقاله از آغاز تا پایان این موضوع را پوشش خواهیم داد
⭕قسمت اول؛ از اسب افتادن امپراتور جوان:
گوردیان سوم، امپراتور روم که موقعیت استراتژیک روم را در خطر دیده بود، همراه با سپاهی به شرق سفر میکند
گوردیان خودبهخودیخود چندان از فنون لشکرآرایی اطلاعی نداشت، اما در عوض تیمستئوس، پدر همسرش در تمام عمر افسر نظامی بود، گوردیان و تیمستئوس و نیروهایشان، بهار سال ۲۴۳ انطاکیه بودند و آنها با گذر از فرات، حمام یا کارهه را فتح کردند و در رأسالعین (شهری در ترکیه امروزی) لشکری از نیروهای ساسانی را شکست دادند
و با سپاهش راهی تیسفون شد، اما در میانه راه تیمستئوس درگذشت و دلیل آن مشخص نیست (که به مرگ طبیعی بوده یا توطئه) هرچه بود، از دست دادن یک فرمانده مقتدر و کارکشته برای امپراتور روم به قیمت جانش تمام شد
و مقام او به فلیپ عرب، رئیس محافظان امپراتور رسید
✴️ما شیر مردان پارسیم...
در رگ ما خون رستم در جریان است...
در سر ما فکر خیام است...
بازوان ما از جنس بازوان آرش است...
و تاریخ نگار همیشه در پی پاسداشت از آنان است...
هر آن کس که شیفته ادبیات پارسی و یا تاریخ ایران است همراه شدن با ما برایش مفید خواهد بود.
🔸 @tarikhnegarrr
🔰سلاح شیمیایی ساسانی
🔶از جمله فتوحات ارتش ساسانی، شهر دورااروپوس در سال ۲۵۶ میلادی است، این شهر مرز بین ایران و روم بود که به عنوان پایگاه نظامی کاربرد داشت، هرچند که منابع مکتوبی در این زمینه در دسترس نیست ولی شواهد زمین شناسی نشان میدهد که این شهر پس از فتح دیگر هرگز مسکونی نشد.
مطالعات بر این ناحیه نشان میدهد که خاکهای آن ناحیه دارای بلور گوگرد هستند که چنین گمان میرود که ارتش از نوعی سلاح شیمیایی بهره برده بدین شکل که با آتش زدن مواد گوگرددار، سربازان دشمن را غافلگیر میکردند،
در همین سری اکتشافات، تجهیزات نظامی نیز یافت شده است
✴️ایران آرش است و رهایی...
ایران دار است و سربداران...
ایران ابوعلی است و دانش...
ایران امیر کبیر است و درایت...
و تاریخ نگار است که تمام آنان را نقل میکند
🔸 @tarikhnegarrr
💠خلع و قتل خسرو پرویز
🔶 شکست خسرو در جنگ دستگرد و مخصوصاً فرار او باعث هیجان نجباء و مردم در تیسفون گردید، رفتار بد خسرو با شهربراز و توهینی که به نعش شاهین کرده بود بر تنفر مردم افزود. نوشته اند که خسرو تمام سرداران خود را از این جهت که فاتح نشده بودند بکشت و میخواست شهربراز را هم به قتل برساند و حال آنکه شهربراز و شاهین از جهت فتوحات سابقشان خیلی محبوب القلوب بودند بر اثر این تنفر خسرو را از سلطنت خلع نموده و در محبس تاریک انداخته بعد از چندی کشتند (۶۲۸ م) م شیرویه (قباد زمان بعد) چنان که نوشته اند در این قضیه دست داشته زیرا خسرو میخواسته مردان شاه پسر کوچک خود را که از شیرین، زن سریانی او بود ولیعهد کند. تنفر و کینه دشمنان خسرو به اندازه ای بود که در محبس مهرداد پسر او را در پیش چشم او سر بریدند. از وقایع مهمه سلطنت خسرو یکی طغیان آب فرات و دجله است که بین النهرین را مبدل به باتلاق هایی کرد و دیگری طاعونی است که کشتار زیاد نمود.
♦️خانه ای داریم بسی مستحکم...
خانه ای با دیوار های از جنس تاریخ...
باغچه ای با درختانی از جنس شعر...
سقفی زیبا از جنس تمدن...
این خانه خانه ای است که نیاکان ما آن را با خون خود ساخته اند...
برای محافظت از میراث نیاکانمان به لینک زیر مراجعه کنید
🔸 @tarikhnegarrr
🔰عیلام یا ایلام؟
به نقل از استاد بزرگ ما عبدالمجید ارفعی: ایلام را نباید با «ع» نوشت (عیلام)، بلکه باید با «الف» نوشت. زیرا در زبان ایلامی «ع» نداریم. در میانرودان، تلفظ حرف «ع» که از گلو خارج میشود، از حدود ۲۲۰۰ پ.م از بین میرود و تبدیل به یکی از الفها میشود.
وقتی یهودیها از سرزمین خودشان به میانرودان کوچ داده میشوند، اینها با فرهنگ بابل و میانرودان و ایلام آشنا شده و میآیند ایلام را با حرف «ع» مینویسند. این ایلام که با «ع» نوشتند، باعث برداشتهای نادرستی در تاریخ زبانشناسی شده است.
ایلام ✅ عیلام ❌
آموری ✅ عموری ❌
ایشتار ✅ عشتر ❌
✴️من شیفته زبان پارسی هستم...
چرا که خوندن و یاد گرفتن آثار با شکوه ایران واجب است...
همگان بر حذر باشند که خورشید تمدن و فرهنگ از ایران طلوع کرده
به تاریخ نگار بپیوندید.
🔸 @tarikhnegarrr
♦️نظام لشکری و کشوری مغول(بخش اول)
✳️چنگیزخان از مغول عده ای را به نام قراولان خاصه اختیار کرده بود و این عده را کشیکچی گفتند. هشتاد نفر جهت کشیک شب و هفتاد نفر جهت کشیک روز. غیر از قراولان خاصه چنگیز یک عده هزار نفری از نخبۀ جنگیان داشت به نام بهادر که به معنی مبارز و دلاور است و این بهادران در جنگ ها پیش قراول لشکر او محسوب می شدند. بیشتر سرداران چنگیز از قراولان خاصه او بودند و چون چنگیز ایشان را به خوبی میشناخت و مدت ها به احکام سخت آزموده بود سرداری قسمت های لشکری او را کسانی داشتند که جز فرمان خان امری دیگر را اطاعت نمیکردند و سربازان زیردست ایشان مطیع محض و همه آلت اجرای اوامر چنگیز بودند. در میان رجال و اطرافیان چنگیز عالیترین مقامات از آن شاهزادگان خاندان او بود و این شاهزادگان را نوین یا نویان میگفتند و از میان ایشان تولی پسر چنگیز لقب الغ نویان یعنی شاهزاده بزرگ داشت. اشراف لشکری به لقب ترخان ملقب بودند و ایشان را از پرداخت مالیات معاف میداشتند و در جنگ ها هر غنیمت که میگرفتند به ایشان تعلق داشت و دربارگاه بی اذن و اجازه وارد میشدند و در جشن ها مقامی شایسته داشتند و هر کدام از دست خان کاسه ای شراب میگرفتند.
✳️شمشیری خواهیم ساخت...
شمشیری از جنس تاریخ...
از جنس شعر...
از جنس هنر...
از جنس فرهنگ...
شمشیری که رعشه بیندازد بر جان دشمنان ایران
برای داشتن این شمشیر تنها کافیست در کانال زیر عضو شوید
🔸@tarikhnegarrr
❇️بسط دولت اشکانی
♦️دوره اشکانی چنان که گذشت ۴۷۰ سال امتداد داشت. این دوره را میتوان به سه قسمت تقسیم نمود، در اوایل این دوره که تقریباً یکصد سال دوام آن بود اشکانیان به تحکیم مبانی دولت جوان خود پرداخته و دولت باختر را در شرق منهدم نموده، سلوکی ها را از ایران راندند. قسمت دوم دوره عظمت دولت اشکانی است و شاهان اشکانی با بهره مندی در مقابل رومی ها و مردمان تازه نفس شرقی مانند سکاها و غیره میجنگند و ایران پارتی یکی از دو دولت عظیمی است که دنیای آن روزی را در تصرف دارند(دولت روم و دولت اشکانی) در قسمت سوم دولت اشکانی رو به انحطاط میرود.
✳️کشور ما کشور ایران بوَد
مسکن شیران دلیران بوَد
پادشاه اش دارا و کوروش بوَد
و ما حالا میراث دار میراث آنان هستیم
برای آشنایی با تاریخ ایران به تاریخ نگار بپیوندید.
🔸@tarikhnegarrr
♦️حران و ماراتن
✴️جنگ حران اهمیت زیادی در تاریخ ایران دارد زیرا رومی ها تا این زمان در همه جا فاتح بودند و این شکست بر صولت آنها سایه افکنده و نام دولت پارت را در عالم بزرگ کرد.
جنگ حران نظیر جنگ مارتن است. چنانکه در آن زمان دولت عظیم هخامنشی در نهضت خود به غرب در دفعه اولی به دیوار محکم یونانی برخورد و توسعه آن متوقف شد. همچنان دولت عالمگیر روم برای مرتبه اولی با سدّ متین ایران تصادف نمود و از این به بعد توسعه آن در آسیا خاتمه یافت. یولیوس(ژولیوس) سزار وقتی که دیکتاتور روم بود به این خیال افتاد که شکست رومی ها را در ایران جبران کند و مشغول جمع آوری لژیون هایی گردید ولی به زودی او را کشتند.
✳️من زادهی این خاک هستم...
و تا زمانی که در رگهای من خون است...
ایران وطن من است...
و عاشقانه به او عشق می ورزم...
مثل کودکی که به مادر خود عشق می ورزد...
به تاریخ نگار بپیوندید.
🔸 @tarikhnegarrr
🔰شعری زیبا و به راستی بی مانند از عالیجا مولانا، که شیوایی و متوازن بودن شعر گوش آدمی را آرامش میدهد و روحش را پروا
هَله هُش دار که در شهرْ دو سه طَرّارند
که به تدبیرْ کُلَهْ از سَرِ مَه بردارند
دو سه رندند که، هُشیارْ دل و، سَرمستند
که فَلَک را به یکی عربده، در چرخ آرند
سَر دِهانند که تا سَر نَدِهی، سِرّ نَدِهند
ساقیانند که انگور نمیافشارند
یارِ آن صورتِ غیبند که جانْ، طالب اوست
همچو چشم خوش او خیره کُش و بیمارند
صورتیاند ولی، دشمن صورتهایند
در جهانند ولی، از دو جهان، بیزارند
همچو شیران، بِدَرانند و به لب، میخندند
دشمن همدگرند و، به حقیقتْ، یارند
خَرفروشانه یکی با دگری در جنگند
لیک چون وانگری، مُتَّفقِ یک کارند
همچو خورشیدْ همه روزْ نظر میبخشند
مَثَلِ ماه و ستارهْ همه شب سَیّارند
گر به کفْ خاک بگیرند زَرِ سرخ شود
روزْ گندم دَرَوَند اَر چه به شبْ، جو کارند
دلبرانند که دلْ بَر ندهد بی بَرِشان
سَروَرانند که بیرونْ ز سَر و دستارند
شَکَّرانند که در معده، نگردند تُرُش
شاکرانند و از آن یارْ، چه برخوردارند
مَردُمی کن، برو از خدمتشان، مَردُم شو
زانکه این مَردُمِ دیگرْ، همه، مَردُمخوارند
بَس کن و، بیش مگو، گرچه دهانْ پُر سُخَنَست
زانکه این حرف و دَم و قافیه، هم اَغیارند
✳️پادشاه ممالک اشعار هستیم...
اشعار خیام احکام ماست...
اشعار مولانا کلام ماست...
اشعار فردوسی قلرو ماست...
🔸 @tarikhnegarrr
باز نشر پست آرش کماندار به مناسبت نصب مجسمه 15متری این اسطوره ی ایرانی در میدان ونک
Читать полностью…🔶حاجی میرزا آقاسی، صدراعظم محمدشاه قاجار، سومین پادشاه قاجار، یکی از شخصیتهای با نفوذ بود که صدارت او با فساد و هرج و مرج فراوان در کشور همراه بود. وضعیت صدارت او از زبان یک گردشگر این چنین است:
✳️«صدراعظم و آن کسی که قرار بود فرمان شاهی را برای مسافرت به قلمرو ایران به ما ابلاغ کند شخصی بود به نام میرزا آقاسی که به «حاجی» شهرت داشت. این عنوان به کسی اطلاق میشود که به زیارت مکه مشرف شده باشد. او مقتدرترین و با نفوذترین شخصیتهای ایرانی بود، ولی به حیلهگری و سوء اخلاق و ستمگری و خیانت ورزی شهرت داشت... در اثر سوء سیاست این صدر اعظم کشور به طرف فساد و تباهی سوق داده شد و بینظمی و هرج و مرج و رشوه خواری در سرتاسر قلمرو شاهنشاهی ایران رواج یافته و او با این شیوه و طرز فرمانروائی موجبات عدم رضایت عمومی را فراهم کرده بود»
♦️تاریخ تنها یک مطلب درسی نیست
تاریخ یک علم...
علم غیب گویی...
علمی که با دانستن و تعمیم میتوانیم آینده بهتر را تجربه کنیم
🔸 @tarikhnegarrr
🔶اعطای فرمان مشروطیت در ۱۴ جمادی الاخری ۱۳۲۴
♦️بعد از مدتی گفتگو بین مهاجرین و دربار بالاخره علما در ۱۶ ذی القعده ۱۳۲۳ ق به احترام تمام به تهران برگشتند و به فرمان شاه قرار شد که مستدعیات ایشان را با تأسیس عدالتخانه عین الدوله برآورده کند. این پیش آمد، که در حقیقت شکست عین الدوله بود مردم را برضد او جری تر کرد و درخواست عدالتخانه و مشروطیت علنی شد و اولین فتح این جماعت عزل علاءالدوله بود از حکومت
پایتخت . عين الدوله بعد از برگرداندن علما باز رفتار خود را تغییر نداد بلکه به توقیف بعضی از روزنامه ها و تبعید جمعی از آزادی خواهان پرداخت، از آن جمله سید جمال الدین اصفهانی را که مشهورترین وعاظ مشروطه خواهان بود به قم روانه نمود و بعضی دیگر را هم به کلات فرستاد و با کمال استبداد اجرای امرشاه را در تأسیس عدالتخانه به تأخیر انداخت و رفت و آمد را در شب ها بر مردم پایتخت سخت گرفت و چون مظفرالدین شاه هم در این ایام در بستر بیماری و از اوضاع به کلی بیخبر بود صدر اعظم هرچه میخواست می کرد. بر اثر فشار عین الدوله و استبداد او مردم باردیگر به هیجان آمدند و این بار در مسجد جامع تهران اجتماع کردند و علناً عزل عین الدوله و اجرای فرمان تأسیس عدالتخانه را از شاه خواستند عین الدوله برای پراکنده کردن مجتمعین مأمورین نظامی به اطراف مسجد فرستاد و در کشمکش بین دو طرف دو تن از آزادیخواهان کشته شدند. علما به قم رفتند و تجار و جمعی از مردم پایتخت به سفارت انگلیس تحصن جستند.
عاقبت شاه عین الدوله را معزول کرد و میرزا نصر الله خان نائینی مشیرالدوله را که وزیر امورخارجه بود به جای او صدارت داد و در چهاردهم جمادی الثانیهٔ ۱۳۲۴ ق فرمان مشروطیت صادر گردید و در ۱۸ شعبان همان سال اولین مجلس شورای ملی ایران تشکیل و قانون اساسی تدوین شد و شاه آن را در ۱۴ ذی القعده امضاء کرد و پنج روز پس از آن فوت نمود.
✴️شمشیری خواهیم ساخت...
شمشیری از جنس تاریخ...
از جنس شعر...
از جنس هنر...
از جنس فرهنگ...
شمشیری که رعشه بیندازد بر جان دشمنان ایران
برای داشتن این شمشیر تنها کافیست در کانال زیر عضو شوید
🔸 @tarikhnegarrr
❇️وسعت دولت هخامنشی
♦️هرودوت قسمت های اداری ایران را بنا بر مالیات هائی که به خزانه دولت می دادند معین کرده و جمعاً بیست و شش ایالت را اسم برده ولی نوشته های هرودوت راجع به زمان بعد از داریوش اول است یعنی وقتی که تراکیه و مقدونی از ایران مجزا شده بودند، چون دولت هخامنشی در زمان داریوش بزرگ به اعلی درجه وسعت خود رسید، پس بهترین سند تاریخی از این حیث کتیبه ای است که در مقبره این شاه در نقش رستم کنده شده است. موافق این کتیبه عده ایالت ایران سی است و وسعت آن در این زمان چنین بوده: از شرق به غرب، از سواحل غربی اقیانوس هند تا سواحل دریای آدریاتیک و قرتاجنه - از شمال به جنوب، از ماوراء سیحون تا حبشه.
✴️ایران یعنی...
دادگری کوروش...
شهامت سورنا...
هیبت شاپور...
عدالت انوشیروان...
تبر نادر...
و مردمان نیک اندیش آن
به تاریخ نگار بپیوندید
🔸@tarikhnegarrr
به جمع خانوادهی «تاریخنگار» خوش آمدید، دوستان نوآمدۀ عزیز!
«آمدنتان را به این سرزمینِ روایتهای زنده، گرامی میداریم!»
«شما هم صدای خود را به این جمع اضافه کنید!»
اسنودانها (اَستُدانها) سازههای سنگی یا صخرهای هستند که زرتشتیان برای دفن استخوانهای مردگان پس از مراسم آسمانسپاری (قرار دادن جسد در بلندی برای خوراک پرندگان) استفاده میکردند
حالا به به چه دلیل این کارها را میکردند و چرا آنان را در همان مرحله اول رها نمیکردند؟
به چند دلیل:
۱_حفظ پاکی عناصر
بر اساس باور زرتشتیان، جسد ناپاک است و نباید با خاک یا آب تماس پیدا کند. پس از خورده شدن گوشت توسط پرندگان، استخوانها را در اسنودان میگذاشتند تا از آلودگی محیط جلوگیری شود.
۲_باورهای قیامتی
استخوانها برای رستاخیز نگهداری میشدند (مطابق باور به تن پسین در دین زرتشت).
و حالا نکتهای جالب، آیا نام معروف ترین استدانها را میشناسید؟
آن نقش رستم است، در کنار آرامگاه شاهان هخامنشی، حفرههایی وجود دارد که احتمالاً مربوط به دورههای بعدی (ساسانی یا زرتشتیان متأخر) است.
اما بنای وجود دارند به نام برج خاموشی که بسیار با این قبیل بناها دارد، دخمه مکانی روباز برای قرار دادن جسد که بعداً استخوانها را جمعآوری میکردند.
پاسخ به سوالات شما موجب افتخار ماست:
@Ad_tarikhnegarrr
✴️ایران تنها یک کشور نیست...
ایران مادر تاریخ جهان است...
ایران بانی فرهنگ است...
تمدن از ایران آغاز شد...
و ما ادامه دهنده راه آنان هستیم که این ها را آغاز کردند.
برای میراث داری از تاریخ خودتون به تاریخ نگار بپیوندید.
🔸 @tarikhnegarrr