🌼 تفیسر آیات قرآن برابر با فهم و برداشت سلف صالح و پیشوایان امت واحده برابر با کتاب و سنت. 🌼 تفسیر و معنای واژه ها و کلمات قرآن. 🌼 سبب نزوا آیات و علوم قرآن. 🌼 برداشت نکات مفید و معتبر از تفاسیر بزرگان اهل سنت. 🌼دانستنیهای قرآن
🪽 فهرستی از برترین کانالهای تلگرام
📚 ➊تازه های ڪتاب
📖➋ تفسیرقرآن
🗣➌ موعظه و نصیحت
🎤➍قاریان قرآن
🧕➎تربیت فرزندان
🔖➏مطالب سودمند برای هر خانواده ]| و غیره..
همه اینها و بیشتر را می توانید در اینجا بیابید👇👇 ↶
/channel/addlist/zn7FMC6gxAQ3MjE0
☝️🏻اراده خداوند متعال
{{ وَلَا تَقُولَنَّ لِشَيْءٍ إِنِّي فَاعِلٌ ذَلِكَ غَداً . إِلَّا أَن يَشَاءَ اللَّه…}} الكهف ٢٣-٢٤
دربارهى هيچ چيز (و هيچ كار) مگو كه من آن را فردا انجام مىدهم،
مگر آنكه (بگويى:) اگر خدا بخواهد.
↩️ اراده خداوند در همه امور زندگی عامل تعیین کننده است، زیرا هر چیزی اندازه ای دارد و چیزی از آنچه برای آن مقدر شده است منحرف نمی شود..💚
تفسیر نُّورٌ عَلَىٰ نُور
@TAFSIR_noor_alinoor
━━❥❀(«📖»)❀❥━━
۞۩#تفسیر_انورالقرآن ۞۩
عبدالرؤف مخلص
《#سوره_کهف آیه: ۲۳-۲۴》
﴿وَلَا تَقُولَنَّ لِشَيْءٍ إِنِّي فَاعِلٌ ذَلِكَ غَداً﴾ (۲۳) ﴿إِلَّا أَن يَشَاءَ اللَّهُ وَاذْكُر رَّبَّكَ إِذَا نَسِيتَ وَقُلْ عَسَى أَن يَهْدِيَنِ رَبِّي لِأَقْرَبَ مِنْ هَذَا رَشَداً﴾ (۲۴)
«و هرگز در مورد هيچ چيزي مگو كه فردا آن را انجام ميدهم مگر مقرون به ذكر مشيت خداوند».
در بيان سبب نزول آيه كريمه آمده است: هنگامي كه يهود از رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم در مورد اصحاب كهف سؤال كردند، آن حضرت صلّی الله علیه و آله و سلّم به آنها گفتند: «فردا به شماپاسخ ميدهم» و ان شاءالله نگفتند پس وحي مدتي از ايشان باز داشته شد تا بدانجاكه اين تأخير وحي بر ايشان سخت دشوار آمد آنگاه خداوند متعال اين آيه را نازل فرمود. در حديث شريف آمده است كه رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم فرمودند: «سليمانبنداوود علیهماالسلام گفت: امشب بر هفتاد زن گردش ميكنم (مقاربت ميكنم) و بعدا هر يك از آنها پسري ميزايد كه در راه خدا جلّ جلاله ميجنگد. در اين اثنا كسي به وي گفت: بگو انشاءالله. اما سليمانعلیه السلام انشاءالله نگفت. پس چون آن شب بر زنانش گردش (مقاربت) كرد، فقط يكي از آنان نصف انساني [نوزاد ناقص] را به دنيا آورد. رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم فرمودند: سوگند به ذاتي كه جانم در يد اوست، اگر سليمانعلیه السلام انشاءالله ميگفت، حانث نميشد و به سبب گفتن آن، به نياز خويش دست مييافت».
«و پروردگار خود را يادكن» با استغفار، تهليل و تسبيح «چون فراموش كردي» يعني: چون فراموش كردي كه انشاءالله بگويي، سپس به يادآوردي كه انشاءالله نگفتهاي پس همان دم كه به ياد آوردي، انشاءالله بگوي.
ابنعباس رضی الله عنه ميگويد: «حتي اگر كسي بعد از يك سال به يادآورد كه در امري از امور انشاءالله نگفته است، بايد همان لحظه ان شاءالله بگويد». مراد ابنعباس رضی الله عنه اين است كه: بايد سنت «استثنا» را بهجاي آورد نه اينكه گفتن انشاءالله بعد از گذشت آن همه مدت، در احكام فقهي اثري داشته و مثلا ساقط كننده كفاره يا برطرفكننده حنث (سوگندشكني) باشد. «و» هرگاه چيزي را فراموش كردي «بگو: توقع است كه پروردگارم مرا به راهي كه از حيث رشد نزديكتر از اين است، هدايت كند» يعني: اميدوارم كه پروردگارم بهجاي اين چيز فراموش شده، مرا به چيز ديگري كه خير يا نفع بيشتر داشته و به صواب نزديكتر باشد، هدايت كند. يا اميدوارم كه پروردگارم از آيات و دلالات نبوت چنان مواهبي بهمن عطا كند كه از داستان اصحاب كهف هم به رشد و هدايت نزديكتر ودلالتكنندهتر باشد. و چنان هم شد زيرا خداوند جلّ جلاله داستانهاي زيادي از انبياي گذشته را بر آن حضرت صلّی الله علیه و آله و سلّم بيان كرد و ايشان را از امور غيبي زيادي كه تا قيام قيامت روي خواهد داد، آگاه گردانيد.
کانال تفسیر نُّورٌ عَلَىٰ نُور
@TAFSIR_noor_alinoor
┕•••🫧📖🫧•••❁࿐
۞۩ #تفسیر_نور ۞۩
دکتر مصطفی خرم دل
《#سوره_کهف آیه: ۲۳ _۲۴》
متن آیه:
﴿وَلَا تَقُولَنَّ لِشَاْيۡءٍ إِنِّي فَاعِلٞ ذَٰلِكَ غَدًا ٢٣﴾
ترجمه:
درباره هیچ چیز (بدون مقترن کردنِ سخن به مشیت خدا) مگو که فردا آن را انجام میدهم.
توضيحات:
«غَداً»: فردا. مراد آینده است.
متن آیه:
﴿إِلَّآ أَن يَشَآءَ ٱللَّهُۚ وَٱذۡكُر رَّبَّكَ إِذَا نَسِيتَ وَقُلۡ عَسَىٰٓ أَن يَهۡدِيَنِ رَبِّي لِأَقۡرَبَ مِنۡ هَٰذَا رَشَدٗا ٢٤﴾
ترجمه:
(مگر این که بگوئی:) اگر خدا بخواهد (فردا چنین و چنان کنم. چرا که تا اراده او نباشد چیزی و کاری انجام نمیپذیرد). و چون دچار فراموشی شدی (و إِن شَآءَ الله را نگفتی، همین که به یادت آمد)، پروردگارت را به خاطر آور و (إِن شَآءَ الله را بگو، تا گذشته را جبران بکنی و همیشه دلت با خدا باشد. هنگامی که عزم انجام کاری کردی و آن را آویزه مشیت خدا نمودی) بگو: امید است پروردگارم مرا (به چیزی) رهنمود کند که از این (چیزی که در مدّ نظر است، سودمندتر و) به خیر و صلاح نزدیکتر باشد.
توضيحات:
«إِذَا نَسِيتَ»: زمانی که إِن شَآءَ الله را فراموش کردی. «رَشَداً»: هدایت. رهنمود. خیر و نفع. در اصل (رَشَد) به معنی إرشاد و رهنمودی است که منتهی به خیر و منفعت شود؛ ولی گاهی مثل اینجا خودِ خیر و منفعت مراد است (نگا: جنّ / 10). «مِنْ هذَا رَشَداً»: هدایتبخشتر از این. سودمندتر از این. (هذا) اشاره است به کار مورد نظر، و راهی که در پیش است. یا این که اشاره به سرگذشت عجیب اصحاب کهف است که معجزه جاوید پیغمبر که قرآن است از آن هم عجیبتر است.
کانال تفسیر نُّورٌ عَلَىٰ نُور
@TAFSIR_noor_alinoor
┕•••🫧📖🫧•••❁࿐
همه زندگی آرامش نیست، اما قرآن آن را چنین کرده است.
🌿 تلاوت قرآن شما نبض رستگاری در هیاهوی دنیاست.
این طنابی است که هرگز قطع نمی شود،
آبی که هرگز خشک نمی شود،
و نوری که هرگز خاموش نمی شود، مهم نیست قدم هایت چقدر تاریک است.
بخوانید نه به این دلیل که از شما خواسته شده است،
اما چون روح شما به آن نیاز دارد،
و قلبت اگر از آیات خشک شود پژمرده می شود.
📖 یک آیه می تواند شما را تغییر دهد،
و ممکن است در یک لحظه فروتنی نجات شما باشد.
پس تلاوت خود را ترک مکن... زیرا هرگز تو را رها نمی کند.
#قرآن_حیات_قلوب است
#تلاوت_شما_رگ_شما
۞۩#تفسیر_انورالقرآن ۞۩
عبدالرؤف مخلص
《#سوره_کهف آیه: ۲۲》
﴿سَيَقُولُونَ ثَلَاثَةٌ رَّابِعُهُمْ كَلْبُهُمْ وَيَقُولُونَ خَمْسَةٌ سَادِسُهُمْ كَلْبُهُمْ رَجْماً بِالْغَيْبِ وَيَقُولُونَ سَبْعَةٌ وَثَامِنُهُمْ كَلْبُهُمْ قُل رَّبِّي أَعْلَمُ بِعِدَّتِهِم مَّا يَعْلَمُهُمْ إِلَّا قَلِيلٌ فَلَا تُمَارِ فِيهِمْ إِلَّا مِرَاء ظَاهِراً وَلَا تَسْتَفْتِ فِيهِم مِّنْهُمْ أَحَداً﴾ (۲۲)
«به زودي خواهند گفت» جمعي از مردم: «اصحاب كهف سه تن بودند و چهارمين آنها سگشان بود» گروهي كه ميگفتند: اصحاب كهف، سه يا پنج يا هفت تن بودند، از اهل كتاب و از مسلماناني بودند كه در زمان رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم درباره تعدادشان با يكديگر اختلاف داشتند «و ميگويند» يعني: بعضي ديگر «پنج تنبودند و ششمين آنها سگشان بود، رجم به غيب ميكنند» رجم بالغيب: يعني تير درتاريكي انداختن و از روي حدس و گمان يا بي داشتن يقين و دانش سخن گفتن «وميگويند» جمعي ديگر «آنها هفت تن بودند و هشتمين آنها سگشان بود» گويي سخن اين فرقه به صواب نزديكتر است، به دلالت اينكه خداوند جلّ جلاله آنها را در سلك راجمين به غيب نياورد «بگو: پروردگارم به شماره آنها داناتر است» ايگروههاي اختلاف كننده در اين امر. اين جمله ارشادي است بر اين امر كه در چنينمقام و موقعيتي بهتر اين است كه علم اين امور به خداي عزوجل برگردانده شود ودر باره آن سخن گفته نشود پس نيازي نيست كه ما در تعداد اصحاب كهف ژرفنگري كنيم «نميداند آنان را» يعني: نميداند حقيقت وجودشان را، چه رسد بهشمار آنان را «جز اندكي» از مردم. ابنعباس رضی الله عنه ميگويد: «من از همان اندك هستم و شمار آنان را ميدانم، آنها هفت تن بودند». «پس درباره آنان مراء نكن» مراء: در لغت به معني جدال و بگومگوست زيرا بر جدال و مشاجره در اين امر، فايدهاي مترتب نيست «جز به صورت سرسري» يعني: جز جدالي سطحي وبي تعمق و آن فقط حكايت كردن چيزي است كه خداوند متعال به آن حضرت صلّی الله علیه و آله و سلّم وحي كرده است و بس «و در باب آنها از هيچ كس از آنان» يعني: از اهل كتاب يا غيرشان «سؤال نكن» زيرا آنچه كه خداوند جلّ جلاله خود در اين باب بر تو حكايت كرده، تو را از سؤالكردن از كساني كه از اين داستان آگاهي درستي ندارند، بينياز ميكند.
کانال تفسیر نُّورٌ عَلَىٰ نُور
@TAFSIR_noor_alinoor
┕•••🫧📖🫧•••❁࿐
۞۩ #تفسیر_نور ۞۩
دکتر مصطفی خرم دل
《#سوره_کهف آیه: ۲۲》
متن آیه:
﴿سَيَقُولُونَ ثَلَٰثَةٞ رَّابِعُهُمۡ كَلۡبُهُمۡ وَيَقُولُونَ خَمۡسَةٞ سَادِسُهُمۡ كَلۡبُهُمۡ رَجۡمَۢا بِٱلۡغَيۡبِۖ وَيَقُولُونَ سَبۡعَةٞ وَثَامِنُهُمۡ كَلۡبُهُمۡۚ قُل رَّبِّيٓ أَعۡلَمُ بِعِدَّتِهِم مَّا يَعۡلَمُهُمۡ إِلَّا قَلِيلٞۗ فَلَا تُمَارِ فِيهِمۡ إِلَّا مِرَآءٗ ظَٰهِرٗا وَلَا تَسۡتَفۡتِ فِيهِم مِّنۡهُمۡ أَحَدٗا ٢٢﴾
ترجمه:
(معاصران پیغمبر درباره تعداد نفرات اصحاب کهف به مجادله میپردازند و گروهی) خواهند گفت: آنان سه نفرند که چهارمین ایشان سگشان بود، و (گروهی) خواهند گفت: آنان پنج نفرند که ششمین ایشان سگشان بود؛ همه اینها سخنان بدون دلیل است. و (گروهی) خواهند گفت: آنان هفت نفرند که هشتمین ایشان سگشان بود (و اینان از روی علم و آگاهی برگرفته از وحی، سخن نخواهند گفت). بگو: پروردگار من از تعدادشان آگاهتر (از هرکسی است). جز گروه کمی تعدادشان را نمیداند. بنابراین درباره اصحاب کهف جز مجادله روشن (و آرام با دیگران) پیش مگیر (چرا که مسأله چندان مهمّی نیست و ارزش دردسر را ندارد) و پیرامون آنان دیگر از هیچ کس مپرس (زیرا وحی الهی تو را بس است).
توضيحات:
«رَجْـمـاً بِالْغَيْبِ»: از روی ظنّ و گمان؛ نه دلیل و برهان سخن گفتن (نگا: سبأ / 53). «مِرَآءً»: ستیزه. جدال. «مِرَآءً ظَاهِراً»: مجادله سطحی و مباحثه بدون طول و تفصیل. گفتگوی منطقی و مستدلّ. «فَلا تُمَارِ فِيهِمْ إِلاّ مِرَآءً ظَاهِراً»: درباره ایشان گفتگوی ساده و مختصر؛ نه عمیق و طویل داشته باش. راجع بدیشان مباحثه روشن و مستدلّ داشته باش (نگا: تفسیر نمونه).
کانال تفسیر نُّورٌ عَلَىٰ نُور
@TAFSIR_noor_alinoor
┕•••🫧📖🫧•••❁࿐
#آية_وتفسير.🤍🫧
﴿يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ ٱتَّقُواْ ٱللَّهَ وَكُونُواْ مَعَ ٱلصَّٰدِقِينَ١١٩﴾[التوبة: ۱۱٩].«ای کسانی که ایمان آوردهاید! از خدا بترسید و با راستگویان باشید».
🔹﴿يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ﴾ای کسانی که به پروردگار و به آنچه که #خدا_دستور داده است ایمان آورده اید! به مقتضای ایمان #عمل کنید و آن رعایت تقوای الهی و پرهیز از چیزهایی است که خداوند از آن نهی کرده است.
🔸﴿وَكُونُواْ مَعَ ٱلصَّٰدِقِينَ﴾و با کسانی باشید که در گفتار و کردار و حالاتشان راستگویند.
🔹کسانی که سخن و کردارشان راست است و حالات آنها جز بر راستی نبوده و خالی از تنبلی و سستی است و اهداف و نیات پلید ندارند.
🔸 و حالاتشان مشتمل بر اخلاص و نیت شایسته میباشد، زیرا راستی و صداقت انسان را بهسوی نیکی هدایت میکند، و نیکی انسان را به بهشت میبرد.
☝️خداوند متعال فرمود است: ﴿هَٰذَا يَوۡمُ يَنفَعُ ٱلصَّٰدِقِينَ صِدۡقُهُمۡ﴾[المائدة: ۱۱٩]. «این روزی است که راستگویی ِ راستگویان به آنان فایده میدهد».
📚منبع: تفسیر سعدی
کانال تفسیر نُّورٌ عَلَىٰ نُور
@TAFSIR_noor_alinoor
┕•••🫧📖🫧•••❁࿐
.
کلیدایمان
@kelid_iman
قشنگ ترین دلنوشتہ ها و زیباترین متنها
@kolbeh_EhsAs3
ســــرود عربی ســرود فارسی ســرود بلوچی
@sroodislam
مطالعه گران
@mutaliagaran
یــــــک ساله حافـــــظ کل قراان شو
@hefzz_quran
مـــنـاجــــــات بـــــــا الله
@PrayerswithGod
بزرگترین کانال احادیث گهربار بخاری ومسلم
@ahadis_sahihe
صحیح البخاری
@sahiholbokhari
کتابخانه مرجع
@EslahLib_ISLAMI_noor_books
تفسیرقرآن نورعلی نور
@TAFSIR_noor_alinoor
تصاویر و کلیپهاےکمحجم قرآنی
@aksqurani
عکس های خاص برای آدمای خاص
@IslamPictures4
ثبت نام آموزش تجوید و روخوانی قرآن کریم(از صفرتاصد)بااساتیدمجرب وخـبره
@tolo_haq_persian
ذکر گنجی ازگنج های بهشت
@zakerin_allah1
مرکزآموزش تلفنی حفظ وتجوید
@sepidevahye
عـبـــارات آرام
@Danyya9
کتابخانه جامع اهل سنت
@the_library_1
سلامت کده شفادرطبیعت معجزه عسل دردرمان
@Asalkordustan
عربــــــیجامعوآسانبرایهمه
@iqraredu
جدیدترین سرودهای اسلامی
@sorodhay_eslami
نَاصِــــحٌ أَمِين=نصیحت
@Nasseh_Amin
زندگینامه پیامبرﷺ از تولد تا وفات و مطالب زیبای دیگر
@siratalrasool
دعاوتســــــبیح گویان
@tasbih_guyan
خدایا امیدم تویی
@yaallahshukrat
اطلاعات پزشکی و سلامت
@ss_salamat
عبدالله شیخ آبادی | نظارهگر زمان و جهان
@akseMahtab
پروژه هایم | my project
@my_project_75
داستان🅳A🆂🆃A🅽واقعی وعبرت آموز
@Ghalbii_khashe
قرآن واحادیث
@allahmehrban
بــــــوی عــــــطرخــــــدا
@BoyeAtr_khoda
فـيــلـم هاى تــأثــيـــــر گــذار
@lslam_video
جوان مسلمان | کتاب های صوتی اسلامی
@Javanemosalman
می خواهم توبه کنم اما...
@Ballighu_Fa
ترتیب عالی صحیح البخاری
@sahyh_albukhariy1
ژیــٱڼـــی ئیــــمــٱنــــی
@life_in_iman
مَتن هایِ کُوتاهِ مَذهبِی
@biotak0
ڪانال زیبای تــوشــــۀ آخــرت
@Quran_AZimoshan
سوالاتچهارگزینهایاسلامی
@Soalat_Officail
حـجـابسـرای نــورا
@hejab_saraye_nora20
گنجینه ای سوالات آزمون
@poetry2090
تفسیر جامع مولانا بدری(به تفکیک صفحه)
@tafsir2_Quran
ســوالات آزمون مخزن و الاسرار
@brain_drain2024
وصف میکنم چون وصف کردن، دیدنِ دوباره اشیا و معانیست.
@vasf_0
آرامــــش باالله
@Aramesh_84
آموزش صحـــیح تجوید قرآن کریم
@Tajweed_of_the_Quran1402
کلیپ🅚🅛🅘🅟های جدید
@aboadnanazami3618
آکـادمــــی پــژوهـش هـای اســــــلامی
@lslamicAcademy
تاخــدا راهی نیست
@aboosame
حامیــان حق
@hamiyanhagh
بسوی حقیقت/مطالعه ای مفید
@BeSuyeHaq
بیـــᏪـــوگࢪافے،اســتــᏪــورے
@Shabab_aljana
سـوالات چنـد گُـزیـنـہ اِےاهـل سُنـَت
@soalat_12
داستان های زیبا و با حال
@Dastanhayiziba
لاالهالااللهروحزندگی
@roohe_zendegi
سرودهای جذب کننده
@iSLaMSrOod1
بیو "انگلیسی"●[Bio]●
@biow_english
آشـــپز خـــونه خوشـــمزه مـــن
@tahchin2
ســــوال و جواب
@onlinoo
بزرگـــــترین کانال تجویدقرآن ڪریم
@tajvidkalamollah
تفسیر آسان قرآن
@TAFSIR_ASAN_Quran
با خدا غصه ها قصه می شود
@be_soye_aramesh1
.
۞۩#تفسیر_راستین۞۩
شیخ عبدالرحمن بن ناصر السعدی
《#سوره_کهف آیه: ۲۱》
﴿وَكَذَٰلِكَ أَعۡثَرۡنَا عَلَيۡهِمۡ لِيَعۡلَمُوٓاْ أَنَّ وَعۡدَ ٱللَّهِ حَقّٞ وَأَنَّ ٱلسَّاعَةَ لَا رَيۡبَ فِيهَآ إِذۡ يَتَنَٰزَعُونَ بَيۡنَهُمۡ أَمۡرَهُمۡۖ فَقَالُواْ ٱبۡنُواْ عَلَيۡهِم بُنۡيَٰنٗاۖ رَّبُّهُمۡ أَعۡلَمُ بِهِمۡۚ قَالَ ٱلَّذِينَ غَلَبُواْ عَلَىٰٓ أَمۡرِهِمۡ لَنَتَّخِذَنَّ عَلَيۡهِم مَّسۡجِدٗا﴾(۲۱)
【ترجمه】
۲۱) و اینگونه، [مردم آن سرزمین] را از حال آنان آگاه کردیم تا بدانند وعدۀ الله [دربارۀ یاریِ مؤمنان و برانگیختنِ مردگان] راست و درست است و اینکه در [فرارسیدنِ] قیامت تردیدی نیست. هنگامی که [مردم شهر] بین خود [دربارۀ آن جوانمردان متوفی] دچار اختلاف شدند، گروهی گفتند: «دیواری بر [ورودیِ] آن [غار] بسازید. پروردگارشان به حال آنان آگاهتر است». برخی دیگر که [ناآگاه بودند و نفوذ و] قدرت داشتند گفتند: «[به نشانۀ بزرگداشت،] بر [غارِ] آنان عبادتگاهی میسازیم».
【تفسیر】
خداوند متعال خبر میدهد که او مردم را از حال اصحاب کهف مطلع نمود، و این ـ خدا بهتر میداند ـ بعد از آن بود که بیدار شدند، و یکی از خودشان را فرستادند تا برایشان غذایی بخرد، و او را دستور دادند تا خود را پنهان نماید، اما خداوند چیزی را خواست که مایۀ صلاح مردم و پاداشی بیشتر برای آنان بود؛ و آن اینکه مردم با دیدن آنها، نشانهای از نشانههای قدرت خداوند را با چشم و بهطور آشکار مشاهده کردند، و دانستند که وعدۀ خداوند حق است و هیچ شک و تردیدی درآن نیست.
درحالیکه همین مردمان، چندی قبل درمورد رستاخیز و قیامت با یکدیگر کشمکش داشتند؛ برخی میگفتند قیامت و سزا و جزا حق است و خواهد آمد، و برخی آن را نفی میکردند. پس خداوند داستان آنها را، باعث رشد بینش و یقین مؤمنان و نیز حجتی بر انکارکنندگان قرار داد، و پاداش اینکار به اصحاب کهف رسید.
و خداوند جریان آنها را مشهور و جایگاهشان را بلند کرد، به گونهای که کسانی گفتند: ﴿ٱبۡنُواْ عَلَيۡهِم بُنۡيَٰنٗا﴾ بر غار آنها بنایی بسازید. خداوند به عاقبت و سرانجام آنها آگاهتر است. و کسانی که زمامدار امور مردم بودند، و بزرگان قوم بهشمار میآمدند، گفتند: ﴿لَنَتَّخِذَنَّ عَلَيۡهِم مَّسۡجِدٗا﴾ بر در غار آنها مسجد و پرستشگاهی میسازیم و خدا را درآن عبادت میکنیم، بدینوسیله همواره به یاد آنان خواهیم بود.
ساختن عبادتگاه بر سر قبرها ممنوع است، و پیامبر صلی الله علیه وسلم از آن نهی کرده، و کسانی را که چنین کاری میکنند، مذمت نموده است. و ذکر اینکار در اینجا، دلیلی بر عدم مذمت و نکوهش آن نیست؛ زیرا موضوع ساختن مسجد بر سر در غار، در رابطه با واقعۀ اصحاب کهف، و تعریف و تمجید از موضعگیری شجاعانۀ آنان بیان شده است، تا جایی که اقوامشان گفتند: بر آنها مسجدی بسازید، این در حالی بود که اصحاب کهف قبلاً به شدت از قومشان میترسیدند و از اینکه از وضعیت آنان باخبر شوند، پرهیز میکردند. پس، از آن موضع خصمانۀ خود درقبال آنان کوتاه آمده و گفتند: مسجدی بر در آن بسازید.
و این دلیلی است بر اینکه هرکس دینش را مصون دارد و از فتنهها بگریزد، خداوند او را سالم و مصون میدارد؛ و هرکس برای تندرستی و سلامتی بکوشد، خداوند او را سلامت میگرداند؛ و هرکس به خدا پناه ببرد، خداوند او را پناه داده و او را مایۀ هدایت دیگران قرار میدهد؛ و هرکس در راه خدا و برای طلب رضای الهی فروتنی کند، سرانجام خداوند عزت و بزرگی به او بخشد. ﴿وَمَا عِندَ ٱللَّهِ خَيۡرٞ لِّلۡأَبۡرَارِ﴾ و آنچه نزد خداوند است، برای نیکوکاران بهتر است.
کانال تفسیر نُّورٌ عَلَىٰ نُور
@TAFSIR_noor_alinoor
┕•••🫧📖🫧•••❁࿐
📖#تفسیر_صوتی_القرآن_تدبر_و_عمل
🗒نسخه صفحه صفحه
📃#صفحه_22
📖#جزء_2
تفسیر نُّورٌ عَلَىٰ نُور
@TAFSIR_noor_alinoor
┕•••🫧📖🫧•••❁࿐
#قرآن_حیات_دلها
📝شیخ شنقیتی - رحمه الله - می فرماید: «هر کس قرآن را بیاموزد و به آن عمل کند، خیر دنیا و آخرت بر او جاری می شود....».
این وعده واقعی خداوند است. هر کس دلش را با قرآن مشغول کند، خداوند از منابعی که هرگز انتظارش را نداشته است به او روزی می دهد و به زندگی و زمان و روزی او برکت می دهد.
هر کس به قرآن مشغول شود، خداوند او را بی نیاز می کند و در همه شئون زندگیش به او برکت می بخشد، در تأیید فرموده خداوند:
﴿ كِتَابٌ أَنزَلْنَاهُ إِلَيْكَ مُبَارَكٌ ﴾
«کتاب مبارکی که بر تو نازل کردیم».
پس از این نور غافل نشوید. عادت روزانه به تلاوت، تدبر و عمل به کتاب خدا را فراموش نکنید.
#قرآن_حیات_قلوب است
تفسیر نُّورٌ عَلَىٰ نُور
@TAFSIR_noor_alinoor
این دو آیه بر چند چیز دلالت مینمایند:
۱- تشویق به فراگیری دانش و مباحثه در آن، چون خداوند اصحاب کهف را به این منظور برانگیخت.
۲- کسی که در مورد موضوعی دچار اشتباه میگردد، ادب آن است که آن را به کسی برگرداند که آن را میداند، و باید در همان حدود و اندازه توقف کند و جایگاه خود را بشناسد.
۳- وکالت در خرید و فروش و شرکت در خرید و فروش صحیح میباشد.
۴- خوردن پاکیزهها و خوراکیهای لذیذ جایز است، به شرطی که به حد اسراف نرسد؛ زیرا از اسراف نهی شده است. به دلیل اینکه خداوند متعال فرموده است: ﴿فَلۡيَنظُرۡ أَيُّهَآ أَزۡكَىٰ طَعَامٗا فَلۡيَأۡتِكُم بِرِزۡقٖ مِّنۡهُ﴾ پس باید بنگرد کدامینِ ایشان غذای پاکتری دارد تا روزی و خوراکی از آن برایتان بیاورد.
به ویژه وقتی که انسان جز چنین غذایی به بدنش سازگار نباشد. و شاید این دلیل بسیاری از مفسران باشد که گفتهاند: اصحاب کهف شاهزادگانی بودند، چون دوست خود را دستور دادند تا پاکیزه ترین غذا را بیاورد که عادت ثروتمندان بزرگ این است همواره بهترین غذا را تناول کنند.
۵- تشویق به پنهانکاری و احتیاط و دور شدن از جایگاههایی که انسان را در امر دین دچار فتنه میکند، و آدمی باید در مورد حفظ جان برادرانش نهایت تلاش را به خرج دهد.
۶- شدت علاقۀ این جوانان به دین، و فرارشان از تمام فتنههایی که دینشان را مورد تهدید قرار میداد، و ترک وطن در راه خدا.
۷- بیان ضرر و مفاسدی که شرّ در بر دارد؛ امری که موجب آن میشود که از آن متنفر بود، و آن را ترک کرد. و به درستیکه این روش [بیان ضرر و مفاسدی که شر در بر دارد]، روش مؤمنان گذشته و آینده بوده و هست، به دلیل اینکه گفتند: ﴿وَلَن تُفۡلِحُوٓاْ إِذًا أَبَدٗا﴾ و اگر به دین آنها برگردید، هرگز رستگار نخواهید شد.
کانال تفسیر نُّورٌ عَلَىٰ نُور
@TAFSIR_noor_alinoor
┕•••🫧📖🫧•••❁࿐
۞۩ #تفسیر_نور ۞۩
دکتر مصطفی خرم دل
《#سوره_کهف آیه: ۲۰》
متن آیه:
﴿إِنَّهُمۡ إِن يَظۡهَرُواْ عَلَيۡكُمۡ يَرۡجُمُوكُمۡ أَوۡ يُعِيدُوكُمۡ فِي مِلَّتِهِمۡ وَلَن تُفۡلِحُوٓاْ إِذًا أَبَدٗا٢٠﴾
ترجمه:
قطعاً اگر آنان (از شما آگاه و) بر شما دست یابند، شما را سنگسار میکنند، و یا این که به آئین (بتپرستی) خود برمیگردانند، و (در آن صورت، در دنیا و آخرت) هرگز رستگار نمیگردید.
توضيحات:
«إِن یظْهَرُوا»: اگر غالب شوند. اگر چیره گردند (نگا: توبه / 8). «يَرْجُمُوكُمْ»: شما را سنگسار میکنند. شما را سنگباران میکنند (نگا: هود / 91). «مِلَّة»: دین. آئین.
کانال تفسیر نُّورٌ عَلَىٰ نُور
@TAFSIR_noor_alinoor
┕•••🫧📖🫧•••❁࿐
📝#آيه_وتفسير.🤍🫧
📖#سوره_یس آیه:《۶۷》
﴿وَمَن نُّعَمِّرۡهُ نُنَكِّسۡهُ فِي ٱلۡخَلۡقِۚ أَفَلَا يَعۡقِلُونَ ٦٨﴾.
↩️کسی را که خداوند (عزوجل) #عمر_طولانی عطا کند، #پیروی و کم خردی به سراغش میآید، او را در ضعف #عقل و ناتوانی جسمی به نخستین مراحل #عمر باز میگرداند؛ مثل اینکه کودکی باشد. آیا #عقلهای خویش را به تفکّر وا نمیدارند تا بدانند که هر که در مخلوقش چنین کند، تواناست که انسانها را از قبرهایشان زنده نماید.
تفسیر نُّورٌ عَلَىٰ نُور
@TAFSIR_noor_alinoor
📖#تدبر
سوره الحجر
{فَإِذَا سَوَّيۡتُهُۥ وَنَفَخۡتُ فِيهِ مِن رُّوحِي فَقَعُواْ لَهُۥ سَٰجِدِينَ (٢٩)}
بنابر دلایلی، فرمانیافتن فرشتگان به سجده منافاتی با تحریم سجده برای غیر الله در اسلام ندارد؛ دلیل اول اینکه: این تحریم برای بستن وسیلۀ شرکورزی آمده در حالی که فرشتگان معصوم هستند و شرک راهی به آنان پیدا نمیکند. دلیل دوم اینکه: شریعت اسلام به سبب رسیدن به نهایت درستی و اصلاح، بر دیگر شرایع برتری یافت و احکامی آورده که در شرایع پیشین وجود نداشته است؛ زیرا الله تعالی رسیدن پیروانش به اوج کمال در احکام شرعی را اراده کرده است. دلیل سوم اینکه: این خبر مربوط به عالم بالاست که احکام آن با تکالیف عالم پایین قابل قیاس نیست.
📚ابن عاشور: ١٤/ ٤٥.
تفسیر نُّورٌ عَلَىٰ نُور
@TAFSIR_noor_alinoor
━━❥❀(«📖»)❀❥━━
.
🇵🇸داستان🅳A🆂🆃A🅽واقعی وعبرت آموز
@Ghalbii_khashe
🇵🇸قشنگ ترین دلنوشتہ ها و زیباترین متنها
@kolbeh_EhsAs3
🇵🇸ســــرود عربی ســرود فارسی ســرود بلوچی
@sroodislam
🇵🇸مطالعه گران
@mutaliagaran
🇵🇸یــــــک ساله حافـــــظ کل قراان شو
@hefzz_quran
🇵🇸مـــنـاجــــــات بـــــــا الله
@PrayerswithGod
🇵🇸بزرگترین کانال احادیث گهربار بخاری ومسلم
@ahadis_sahihe
🇵🇸صحیح البخاری
@sahiholbokhari
🇵🇸کتابخانه مرجع
@EslahLib_ISLAMI_noor_books
🇵🇸تفسیرقرآن نورعلی نور
@TAFSIR_noor_alinoor
🇵🇸تصاویر و کلیپهاےکمحجم قرآنی
@aksqurani
🇵🇸عکس های خاص برای آدمای خاص
@IslamPictures4
🇵🇸ذکر گنجی ازگنج های بهشت
@zakerin_allah1
🇵🇸مرکزآموزش تلفنی حفظ وتجوید
@sepidevahye
🇵🇸عـبـــارات آرام
@Danyya9
🇵🇸کتابخانه جامع اهل سنت
@the_library_1
🇵🇸سلامت کده شفادرطبیعت معجزه عسل دردرمان
@Asalkordustan
🇵🇸عربــــــیجامعوآسانبرایهمه
@iqraredu
🇵🇸جدیدترین سرودهای اسلامی
@sorodhay_eslami
🇵🇸نَاصِــــحٌ أَمِين=نصیحت
@Nasseh_Amin
🇵🇸زندگینامه پیامبرﷺ از تولد تا وفات و مطالب زیبای دیگر
@siratalrasool
🇵🇸دعاوتســــــبیح گویان
@tasbih_guyan
🇵🇸خدایا امیدم تویی
@yaallahshukrat
🇵🇸اطلاعات پزشکی و سلامت
@ss_salamat
🇵🇸عبدالله شیخ آبادی | نظارهگر زمان و جهان
@akseMahtab
🇵🇸کلیدایمان
@kelid_iman
🇵🇸پروژه هایم | my project
@my_project_75
🇵🇸قرآن واحادیث
@allahmehrban
🇵🇸بــــــوی عــــــطرخــــــدا
@BoyeAtr_khoda
🇵🇸فـيــلـم هاى تــأثــيـــــر گــذار
@lslam_video
🇵🇸جوان مسلمان | کتاب های صوتی اسلامی
@Javanemosalman
🇵🇸می خواهم توبه کنم اما...
@Ballighu_Fa
🇵🇸ترتیب عالی صحیح البخاری
@sahyh_albukhariy1
🇵🇸ژیــٱڼـــی ئیــــمــٱنــــی
@life_in_iman
🇵🇸مَتن هایِ کُوتاهِ مَذهبِی
@biotak0
🇵🇸ڪانال زیبای تــوشــــۀ آخــرت
@Quran_AZimoshan
🇵🇸سوالاتچهارگزینهایاسلامی
@Soalat_Officail
🇵🇸حـجـابسـرای نــورا
@hejab_saraye_nora20
🇵🇸گنجینه ای سوالات آزمون
@poetry2090
🇵🇸تفسیر جامع مولانا بدری(به تفکیک صفحه)
@tafsir2_Quran
🇵🇸ســوالات آزمون مخزن و الاسرار
@brain_drain2024
🇵🇸وصف میکنم چون وصف کردن، دیدنِ دوباره اشیا و معانیست.
@vasf_0
🇵🇸آرامــــش باالله
@Aramesh_84
🇵🇸آموزش صحـــیح تجوید قرآن کریم
@Tajweed_of_the_Quran1402
🇵🇸کلیپ🅚🅛🅘🅟های جدید
@aboadnanazami3618
🇵🇸آکـادمــــی پــژوهـش هـای اســــــلامی
@lslamicAcademy
🇵🇸تاخــدا راهی نیست
@aboosame
🇵🇸حامیــان حق
@hamiyanhagh
🇵🇸بسوی حقیقت/مطالعه ای مفید
@BeSuyeHaq
🇵🇸بیـــᏪـــوگࢪافے،اســتــᏪــورے
@Shabab_aljana
🇵🇸سـوالات چنـد گُـزیـنـہ اِےاهـل سُنـَت
@soalat_12
🇵🇸داستان های زیبا و با حال
@Dastanhayiziba
🇵🇸لاالهالااللهروحزندگی
@roohe_zendegi
🇵🇸سرودهای جذب کننده
@iSLaMSrOod1
🇵🇸بیو "انگلیسی"●[Bio]●
@biow_english
🇵🇸آشـــپز خـــونه خوشـــمزه مـــن
@tahchin2
🇵🇸ســــوال و جواب
@onlinoo
🇵🇸بزرگـــــترین کانال تجویدقرآن ڪریم
@tajvidkalamollah
🇵🇸تفسیر آسان قرآن
@TAFSIR_ASAN_Quran
🇵🇸با خدا غصه ها قصه می شود
@be_soye_aramesh1
.
۞۩#تفسیر_راستین۞۩
شیخ عبدالرحمن بن ناصر السعدی
《#سوره_کهف آیه: ۲۳-۲۴》
﴿وَلَا تَقُولَنَّ لِشَاْيۡءٍ إِنِّي فَاعِلٞ ذَٰلِكَ غَدًا﴾(٢٣)﴿إِلَّآ أَن يَشَآءَ ٱللَّهُۚ وَٱذۡكُر رَّبَّكَ إِذَا نَسِيتَ وَقُلۡ عَسَىٰٓ أَن يَهۡدِيَنِ رَبِّي لِأَقۡرَبَ مِنۡ هَٰذَا رَشَدٗا﴾(٢٤)
【ترجمه】
۲۳) و هرگز در مورد کاری نگو: «فردا آن را انجام میدهم»،
۲۴) مگر اینکه [بگویی:] «ان شاء الله»؛ و هر گاه فراموش کردی، [با گفتن این لفظ] پروردگارت را یاد کن و بگو: «امیدوارم پروردگارم مرا به راهی رهنمون گردد که از این [راه]، به هدایت [و صلاح] نزدیکتر باشد».
【تفسیر】
این نهی مانند دیگر نواهی گرچه متوجه پیامبر صلی الله علیه وسلم است، اما متوجه عموم مردم نیز میباشد، و همۀ مکلفین را در برمیگیرد، بنابراین خداوند بنده را از این نهی مینماید که در رابطه با آینده بگوید: من فلان کار را انجام میدهم، و نگوید: اگر خدا بخواهد؛ زیرا چنانچه نگوید إن شاء الله فلان کار را در آینده انجام میدهم، از دو جهت مرتکب حرام میگردد:
اول، به صورت ناآگاهانه نسبت به غیبِ آینده اظهار نظر میکند و میگوید: در آینده کاری را انجام میدهم یا چیزی به وقوع میپیوندد. حال آنکه نمیداند آیا آن کار را انجام میدهد و این شئ به وقوع میپیوندد یا نه.
دوم، سخن او بیانگر آن است که انجام دادن آن کار، فقط متعلق به مشیت اوست و بس؛ حال آنکه متعلق ساختن کاری، تنها به مشیّت بنده، امری محذور و ممنوع میباشد؛ چراکه تمامی مشیت برای خداست: ﴿وَمَا تَشَآءُونَ إِلَّآ أَن يَشَآءَ ٱللَّهُ﴾ و شما نمیخواهید، مگر اینکه خداوند پروردگار جهانیان بخواهد.
و از آنجا که بیان خواستِ خداوند، باعث آسان شدن کار و حصول برکت در آن میشود و «إن شاء الله» گفتن به مثابۀ کمک خواستن بنده از پروردگارش میباشد، و چون انسان گاهی اوقات «إن شاء الله» گفتن را فراموش مینماید، خداوند او را دستور داد که هرگاه به یادش آمد، بگوید «إن شاء الله» تا مطلوب وی حاصل، و آنچه محذور است از او دور شود.
و از فرمودۀ الهی ﴿وَٱذۡكُر رَّبَّكَ إِذَا نَسِيتَ﴾ چنین برمیآید که خداوند دستور داده است به هنگام فراموشی، خدا را یاد کنند؛ زیرا یادکردن خداوند، نسیان و فراموشی را دور مینماید و آنچه را که بنده فراموش نموده است، به یاد میآورد. و به کسی که ذکر پروردگارش را فراموش نموده، دستور داده است که پروردگارش را یاد کند و از غافلان نباشد. و از آنجا که بنده در توفیق یافتن به صدق، و دوری جستن از اشتباه در گفتار و کردارش به خداوند نیازمند است، خداوند او را فرمان داد تا بگوید: ﴿عَسَىٰٓ أَن يَهۡدِيَنِ رَبِّي لِأَقۡرَبَ مِنۡ هَٰذَا رَشَدٗا﴾ امید است که پروردگارم مرا به راهی درستتر از این رهنمود کند.
پس خداوند بنده را دستور داده تا او را بخواند و به وی امید و اعتماد داشته باشد؛ چراکه مسلماً خدا او را به نزدیکترین راهی رهنمود میکند که وی را به رشد و تکامل میرساند.و بندهای که چنین است و تمام تلاش خود را در طلب هدایت مبذول میدارد، سزاوار است که موفق شود، و یاری پروردگارش او را دریابد و خداوند او را در همۀ کارهایش به راه راست رهنمود نماید.
کانال تفسیر نُّورٌ عَلَىٰ نُور
@TAFSIR_noor_alinoor
┕•••🫧📖🫧•••❁࿐
📖#تفسیر_صوتی_القرآن_تدبر_و_عمل
🗒نسخه صفحه صفحه
📃#صفحه_24
📖#جزء_2
تفسیر نُّورٌ عَلَىٰ نُور
@TAFSIR_noor_alinoor
┕•••🫧📖🫧•••❁࿐
🍃#تدبر ؛
وَأَيُّوبَ إِذْ نَادَىٰ رَبَّهُ أَنِّي مَسَّنِيَ الضُّرُّ وَأَنْتَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ
انبیاء۸۳
ایّوب را (یاد کن) بدان گاه که (بیماری او را از پای در آورده بود، و در این وقت) پروردگار خود را به فریاد خواند (و عاجزانه گفت: پروردگارا!) بیماری به من روی آورده است و تو مهربانترین مهربانانی (پس بدین بندهی ضعیف رحم فرما).
🔶 پیام ها:
🔹 يادآورى و مرور تاريخ زندگانى بزرگان، بهترين وسيلهى تسكين و صبر و ارشاد و راهنمايى است.
🔹 انبيا نيز در زندگى مادّى، همچون ساير مردم عادّى به گرفتارىها و بيمارىهايى مبتلا مىشدهاند.
🔹اگر چه گرفتارىها در ظاهر، ضرر مىنمايد، ولى در بسيارى از مواقع باطناً لطف خفى و رحمت الهى است.
🔹هميشه بلاها و مصائب جنبه كيفرى و تنبيهى ندارد، بلكه گاهى براى اعطاى درجه است و جنبه آزمايشى دارد.
🔹انبياء نمونه ادب هستند. «مَسَّنِيَ الضُّرُّ وَ أَنْتَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ»
🔹حضرت ايّوب عليه السلام نفرمود: پروردگارا! ضرر را از من برطرف فرما، بلكه به گونهاى دعا كرد كه يعنى خدايا تو خود مىدانى.
🔹در مقام دعا، خدا را با صفتى بخوانيم كه با نياز ما تناسب دارد. «أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ»
🔹 لطف الهى بيش از تقاضا و دعاى انسان است.
(حضرت ايوب عليه السلام از خداوند درخواست «كشف ضُرّ» داشت، ولى پروردگارعلاوه بر اجابت خواسته او، اهلش را به او باز گرداند.)
تفسیر نُّورٌ عَلَىٰ نُور
@TAFSIR_noor_alinoor
━━❥❀(«📖»)❀❥━━
۞۩#تفسیر_راستین۞۩
شیخ عبدالرحمن بن ناصر السعدی
《#سوره_کهف آیه: ۲۲》
﴿سَيَقُولُونَ ثَلَٰثَةٞ رَّابِعُهُمۡ كَلۡبُهُمۡ وَيَقُولُونَ خَمۡسَةٞ سَادِسُهُمۡ كَلۡبُهُمۡ رَجۡمَۢا بِٱلۡغَيۡبِۖ وَيَقُولُونَ سَبۡعَةٞ وَثَامِنُهُمۡ كَلۡبُهُمۡۚ قُل رَّبِّيٓ أَعۡلَمُ بِعِدَّتِهِم مَّا يَعۡلَمُهُمۡ إِلَّا قَلِيلٞۗ فَلَا تُمَارِ فِيهِمۡ إِلَّا مِرَآءٗ ظَٰهِرٗا وَلَا تَسۡتَفۡتِ فِيهِم مِّنۡهُمۡ أَحَدٗا﴾(٢٢)
【ترجمه】
۲۲) [دربارۀ تعدادشان] خواهند گفت: «سه نفر بودند [و] چهارمینِ آنان سگشان بود» و [گروهی] میگویند: «پنج نفر بودند [و] ششمینِ آنان سگشان بود» ـ [که البته] همه از روی حدس و گمان است ـ و [گروهی] میگویند: «هفت نفر بودند و هشتمینِ آنان سگشان بود». بگو: «پروردگارم از [تعداد] آنان آگاهتر است [و] جز گروهی اندک، کسی از تعدادشان آگاه نیست. پس دربارۀ آنان گفتگویی مختصر [و بحثی آرام و گذرا] داشته باش و دربارۀ آنان از هیچ کس سؤال نکن.
【تفسیر】
خداوند متعال خبر میدهد که اهل کتاب در رابطه با تعداد افراد اصحاب کهف با هم اختلاف داشتند، و این اختلاف از حدس و گمانشان سرچشمه میگیرد؛ زیرا به دروغ چیزهایی میگویند، که نمیدانند.
آنها در مورد تعداد اصحاب کهف سه گروه بودند: برخی میگفتند: «آنان سه نفرند و چهارمین ایشان سگشان است.» و برخی میگفتند: «پنج بوده و ششمین ایشان سگشان است.» و خداوند بعد از این سخن بیان داشته است که اینها سخنهای بیدلیلی است، و آنها از روی ظن وگمان این را میگویند. پس بیدلیل بودن این سخنان، دلیلی بر بطلان آن میباشد.
و گروهی میگفتند: «اصحاب کهف هفت نفرند که هشتمین ایشان سگشان است.» و این –خدا بهتر میداند– درست است؛ چون خداوند دو قول پیش از این را باطل قرار داد، اما این را باطل قرار نداد. پس باطل قرار ندادن این قول، بر این دلالت مینماید که آن درست است.
و در این اختلاف نظر، فایدهای وجود ندارد، و اگر تعداد افراد اصحاب کهف دانسته شود، هیچ منفعت دینی و معنوی برای مردم ندارد.
بنابراین خداوند متعال فرمود: ﴿قُل رَّبِّيٓ أَعۡلَمُ بِعِدَّتِهِم مَّا يَعۡلَمُهُمۡ إِلَّا قَلِيلٞ﴾ بگو: «پروردگارم به تعدادشان آگاهتر است، جز اندکی تعدادشان را نمیدانند» و گروه کمی که تعدادشان را میدانند، کسانی هستند که به حقیقت رسیده، و میدانند آنچه بدان رسیدهاند، درست است.
﴿فَلَا تُمَارِ فِيهِمۡ إِلَّا مِرَآءٗ ظَٰهِرٗا﴾ بنابراین جز بر اساس علم و یقین، دربارۀ آنان مجادله مکن؛ و اگر مجادلۀ تو بر این اساس باشد، مفید فایده خواهد بود. اما مماشات و همسوییاش که بر اساس نادانی و از روی ظن وگمان باشد، و یا بیفایده باشد؛ یعنی طرف مجادله کننده مخالفت و کینهتوزی ورزد، و یا اینکه مسئله اهمیتی نداشته، و دانستن آن فایدهای دینی در بر نداشته باشد مانند دانستنِ تعداد اصحاب کهف و امثال آن، به درستی که مناقشۀ زیاد در اینگونه موارد، باعث ضایع شدن وقت میگردد، و تاثیر منفی بر همدلی و دوستیها میگذارد.
﴿وَلَا تَسۡتَفۡتِ فِيهِم مِّنۡهُمۡ أَحَدٗا﴾ و در مورد اصحاب کهف از هیچکسی از اهل کتاب سؤال مکن؛ چون سخنان آنها براساس حدس و گمان است، و انسان را به حق نمیرساند. پس این بیانگر آن است نباید از کسی که صلاحیت فتوا دادن را ندارد، استفتا کرد؛ چون یا او در مسئلهای که از وی پرسیده میشود، توان پاسخگویی را نداشته، و یا اینکه باکی ندارد که چه میگوید؛ و تقوای آن چنانی ندارد که او را از گفتن سخن غیر واقعی باز بدارد.
و مادامی که از استفتاء و پرسیدن از چنین کسانی نهی شده است، به طریق اولی چنین افرادی از دادن فتوا منع میشوند. و نیز آیه بیانگر آن است که ممکن است فردی در یک چیز ممنوع الاستفتاء باشد، اما در موردی دیگر از او استفتاء کرد. پس در آن قسمت که صلاحیت دارد، فتوا میدهد، به خلاف قسمتهای دیگر که صلاحیت فتوا دادن در آن را ندارد؛ به دلیل اینکه خداوند از استفتاء اهل کتاب به طور مطلق نهی نکرده است، بلکه فقط از استفتاء از آنان در مورد اصحاب کهف و امثال آن نهی کرده است.
کانال تفسیر نُّورٌ عَلَىٰ نُور
@TAFSIR_noor_alinoor
┕•••🫧📖🫧•••❁࿐
📖#تفسیر_صوتی_القرآن_تدبر_و_عمل
🗒نسخه صفحه صفحه
📃#صفحه_23
📖#جزء_2
تفسیر نُّورٌ عَلَىٰ نُور
@TAFSIR_noor_alinoor
┕•••🫧📖🫧•••❁࿐
امام نووی فرمودند:
بدانید که تلاوت قرآن مهمترین ذکر است.
پس باید در این کار ثابت قدم باشید و یک روز و یک شب از آن غافل نشوید.
#قرآن_حیات_قلوب است
کانال تفسیر نُّورٌ عَلَىٰ نُور
@TAFSIR_noor_alinoor
┕•••🫧📖🫧•••❁࿐
۞۩#تفسیر_انورالقرآن ۞۩
عبدالرؤف مخلص
《#سوره_کهف آیه: ۲۱》
﴿وَكَذَلِكَ أَعْثَرْنَا عَلَيْهِمْ لِيَعْلَمُوا أَنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ وَأَنَّ السَّاعَةَ لَا رَيْبَ فِيهَا إِذْ يَتَنَازَعُونَ بَيْنَهُمْ أَمْرَهُمْ فَقَالُوا ابْنُوا عَلَيْهِم بُنْيَاناً رَّبُّهُمْ أَعْلَمُ بِهِمْ قَالَ الَّذِينَ غَلَبُوا عَلَى أَمْرِهِمْ لَنَتَّخِذَنَّ عَلَيْهِم مَّسْجِداً﴾ (۲۱)
«و بدين گونه» مردم آن سرزمين را «بر حالشان آگاه ساختيم» يعني: چنانكه آنان را به خواب فروبرده و از خواب برانگيختيم، مردم را نيز از حالشان آگاه ساختيم «تا بدانند كه وعده خداوند» به برانگيختن بعد از مرگ «راست است» زيراحال ايشان در به خواب بردن طولاني و سپس بيدارساختنشان، همانند حال كسي است كه ميميرد آنگاه برانگيخته ميشود «و» تا بدانند كه «در قيامت هيچ شبههاي نيست» پس ذاتي كه بر فروبردنشان در خواب به مدت صدها سال وباقيگذاشتنشان بر آن حال بدون غذا و خوراكياي توانا باشد، قطعا بر زنده كردن مردگان نيز تواناست. به قولي: پادشاه آن عصر از كساني بود كه منكر رستاخيز بودند پس خداي عزوجل اين معجزه را به وي نماياند.
استاد سيدابوالحسن ندوي رحمه الله ترجيحا بر آن است كه اين رويداد در عهد «هاردين» امپراطور روماني (138 ـ 117م) اتفاق افتاد زيرا در اين دوران، دين نصرانيت در آن منطقه رونق يافته بود و پادشاهان آن به اين دين ايمان آورده بودند.
نقل است كه: سبب آگاهي مردم از حالشان اين بود كه چون رفيقشان با پول نقرهاي كه از ضرب دوره دقلديانوس بود، جهت تهيه خوراك به بازار رفت و آن سكه را به بازاريان نشان داد، آنها او را به اين متهم كردند كه گنجي يافته است ودرحاليكه او از اين طرز رفتارشان و نيز از تغييراتي كه در وضع شهر ميديد، سخت بهتزده شده بود، او را به اتهاميافتن گنج نزد پادشاه بردند و او داستان را به آنان باز گفت، پادشاه با درباريانش بهسوي غار به راه افتادند تا با او به غار رسيدند.
دنباله ماجرا را قرآن اين گونه حكايت ميكند: «هنگاميكه» آنان «ميان خود در كارشان با يكديگر نزاع ميكردند» زيرا هنگاميكه پادشاه و همراهانش از حالشان آگاه شدند و ايشان را بر آن حال، زنده ديدند خداي عزوجل روح آن جوانان را قبض كرد و ايشان را بهسوي خود فراخواند آنگاه ميان گروهي كه خداوند جلّ جلاله آنها را از راز كار جوانان و اين نشانه عظيم آگاه كرد تا به عقيده بعث بعد از مرگ باور پيدا كنند، در اين امر كه با غار آن جوانان چه بكنند، اختلاف پيدا شد «پس گفتند» عدهاي از آنان بعد از آنكه خداوند متعال اصحاب كهف را ميراند «برروي آنها ساختماني بنا كنيد» بعني: در غارشان را ببنديد و ايشان را بهحال خود واگذاريد و بر در غار ساختماني بهعنوان يادمانشان بسازيد. گويند: گروهي كه اين پيشنهاد را دادند، از كفار آن قوم بودند «پروردگارشان به حال آنان داناتر است» نسبت به اين گروهي كه در باره ايشان نزاع ميكنند كه آنها كه بودند، چه بودند و چه مدت در غار درنگ كردند. اين جمله معترضهاي در ميان آيهاست. «سر انجام كساني كه بر كارشان غلبه يافتند، گفتند» يعني: سرانجام صاحبان قدرت و نفوذ كه بر تصميمگيري در باره آنان مسلط بودند، گفتند: «حتما بر غار آنان مسجدي بنا ميكنيم» نقل است كه اين گروه صاحب نفوذ، مسلمانانشان بودند كه پادشاه نيز از ايشان بود و رأيشان غالب شد. بناكردن مسجد نيز بر اينحقيقت اشعار دارد كه آنان مسلمان بودند.
بايد دانست: كساني از پيشينيان كه بر سر قبرها مسجد و معبد بنا كردهاند، در سنت نبي اكرم صلّی الله علیه و آله و سلّم مورد نكوهش قرار گرفتهاند پس از احاديث وارده در اين باب چنين دانسته ميشود كه اينكار از بدعتهايي بوده كه بعد از گذشت زمان طولاني، در دين نصرانيت پديد آمده است لذا در شرع انور ما بناكردن مسجد برسر مزارات، نماز خواندن در مزارات و ساختمانسازي در آنها جايز نيست.
کانال تفسیر نُّورٌ عَلَىٰ نُور
@TAFSIR_noor_alinoor
┕•••🫧📖🫧•••❁࿐
۞۩ #تفسیر_نور ۞۩
دکتر مصطفی خرم دل
《#سوره_کهف آیه: ۲1》
متن آیه:
﴿وَكَذَٰلِكَ أَعۡثَرۡنَا عَلَيۡهِمۡ لِيَعۡلَمُوٓاْ أَنَّ وَعۡدَ ٱللَّهِ حَقّٞ وَأَنَّ ٱلسَّاعَةَ لَا رَيۡبَ فِيهَآ إِذۡ يَتَنَٰزَعُونَ بَيۡنَهُمۡ أَمۡرَهُمۡۖ فَقَالُواْ ٱبۡنُواْ عَلَيۡهِم بُنۡيَٰنٗاۖ رَّبُّهُمۡ أَعۡلَمُ بِهِمۡۚ قَالَ ٱلَّذِينَ غَلَبُواْ عَلَىٰٓ أَمۡرِهِمۡ لَنَتَّخِذَنَّ عَلَيۡهِم مَّسۡجِدٗا ٢١﴾
ترجمه:
همانگونه (که آنان را به خواب طولانی فرو بردیم، و از آن خواب عمیق بیدارشان نمودیم، مردمان شهر را) هم متوجّه حالشان کردیم، (بدان گاه که میان خود درباره رستاخیز کشمکش داشتند) تا بدانند که وعده خدا (درباره رستاخیز و زندگی دوباره) حق است، و این که بدون شک قیامت فرا میرسد. (در نتیجه دیدن ایشان، اهل شهر به خدا و روز رستاخیز ایمان آوردند. سپس خداوند اصحاب کهف را به هنگام دیدار مردم از ایشان، در میان غار میراند. مردمان درباره ایشان دو گروه شدند: بعضی از آنان) گفتند: بر (درِ غار) ایشان دیواری درست کنید (تا کسی به غار نرود. چرا که نمیدانیم آنان مردهاند یا دوباره به خواب عمیق فرو رفتهاند) و پروردگارشان آگاهتر از (هر کسی به) وضع ایشان است. برخی دیگر که اکثریت داشتند، گفتند: بر (درِ غار) ایشان پرستشگاهی میسازیم.
توضيحات:
«أَعْثَرْنا»: دیگران را متوجّه ساختیم. مطلع و باخبر کردیم. «السَّاعَةَ»: قیامت. «إذْ»: آن گاه. ظرف است و متعلّق است به فعل (أَعْثَرْنا). «يَتَنَازَعُونَ بَيْنَهُمْ أَمْرَهُمْ»: مردمان درباره زندگی دوباره، بین خود کشمکش داشتند. برخی زنده شدن را محال میدیدند. برخی میگفتند: روح و جسم زنده میگردد. بعضی هم میگفتند: فقط روح زنده میشود و جسم جزو خاک میگردد. «بُنْيَاناً»: بنیاد. مراد دیوار بزرگ است (نگا: صف / 4). «غَلَبُوا عَلَيا أَمْرِهِمْ»: کسانی که اکثریت داشتند. کسانی که چرخش کار مردم در دست ایشان بود و بزرگان قوم بشمار میآمدند. «مَسْجِداً»: پرستشگاه.
کانال تفسیر نُّورٌ عَلَىٰ نُور
@TAFSIR_noor_alinoor
┕•••🫧📖🫧•••❁࿐
یاد آوری .... 🌹
👌فردا #دوشنبه است#......✅
💠 ما احیاگرانِ سنت رسول الله ﴿ صل الله علیه و سلم ﴾
،دوشنبه ها و پنج شنبه های هر هفته را روزه میگیریم ،،، ⚜
📜رسول الله صلی الله علیه واله وسلم میفرمایند:
بهترین روزه پس از روزه ی رمضان،روزه گرفتن در ماه الله،محرّم است.
۞۩#تفسیر_انورالقرآن ۞۩
عبدالرؤف مخلص
《#سوره_کهف آیه: ۲۰》
﴿إِنَّهُمْ إِن يَظْهَرُوا عَلَيْكُمْ يَرْجُمُوكُمْ أَوْ يُعِيدُوكُمْ فِي مِلَّتِهِمْ وَلَن تُفْلِحُوا إِذًا أَبَدًا20
«چراكه اگر آنان بر شما قدرت يابند» يعني: اگر از شما آگاه شوند و جاي شما را بدانند و بر شما دست يابند «شما را سنگسار ميكنند» و بهقتل ميرسانند «يا شما رابه كيش خود باز ميگردانند» همان كيش و آييني كه ـ قبل از هدايتتان ـ بر آن قرار داشتيد «و در آن صورت» يعني: در صورت بازگشت به دين باطل آنان «هرگز رستگار نخواهيد شد» نه در دنيا و نه در آخرت.
کانال تفسیر نُّورٌ عَلَىٰ نُور
@TAFSIR_noor_alinoor
┕•••🫧📖🫧•••❁࿐
۞۩#تفسیر_راستین۞۩
شیخ عبدالرحمن بن ناصر السعدی
《#سوره_کهف آیه: ۱۹-۲٠》
﴿وَكَذَٰلِكَ بَعَثۡنَٰهُمۡ لِيَتَسَآءَلُواْ بَيۡنَهُمۡۚ قَالَ قَآئِلٞ مِّنۡهُمۡ كَمۡ لَبِثۡتُمۡۖ قَالُواْ لَبِثۡنَا يَوۡمًا أَوۡ بَعۡضَ يَوۡمٖۚ قَالُواْ رَبُّكُمۡ أَعۡلَمُ بِمَا لَبِثۡتُمۡ فَٱبۡعَثُوٓاْ أَحَدَكُم بِوَرِقِكُمۡ هَٰذِهِۦٓ إِلَى ٱلۡمَدِينَةِ فَلۡيَنظُرۡ أَيُّهَآ أَزۡكَىٰ طَعَامٗا فَلۡيَأۡتِكُم بِرِزۡقٖ مِّنۡهُ وَلۡيَتَلَطَّفۡ وَلَا يُشۡعِرَنَّ بِكُمۡ أَحَدًا١٩إِنَّهُمۡ إِن يَظۡهَرُواْ عَلَيۡكُمۡ يَرۡجُمُوكُمۡ أَوۡ يُعِيدُوكُمۡ فِي مِلَّتِهِمۡ وَلَن تُفۡلِحُوٓاْ إِذًا أَبَدٗا٢٠
【ترجمه】
۱۹) و همان گونه [كه آنان را در خواب فرو بردیم] آنان را [از خواب] بیدار نمودیم تا بین خود از یکدیگر سوال کنند. یکی از آنان گفت: «چه مدت [در خواب] ماندید؟» [بقیه] گفتند: «یک روز یا بخشی از یک روز». [سرانجام] گفتند: «پروردگارتان داناتر است که چقدر [در این حالت] ماندهاید. [اکنون] یک نفر از خودتان را با این سکه[های]تان به شهر بفرستید تا ببیند کدام یک از [فروشندگانِ آنجا، کاسبی و] غذایش پاکیزهتر است و از [نزد] او غذایی برایتان بیاورد؛ و باید [در رفتوآمد و خرید، پنهانکاری و] زیرکی نماید و هیچ کس را از [حالِ] شما آگاه نسازد.
۲۰) بیتردید، اگر آنان [از مکان شما آگاه شوند و] بر شما دست یابند، سنگسارتان میکنند یا شما را به آیین خویش بازمیگردانند و در آن صورت، هرگز رستگار نخواهید شد».
【تفسیر】
خداوند متعال میفرماید: ﴿وَكَذَٰلِكَ بَعَثۡنَٰهُمۡ لِيَتَسَآءَلُواْ بَيۡنَهُمۡ﴾ این چنین ایشان را از خواب طولانی برانگیختیم، تا مدت خواب را از یکدیگر بپرسند، و از مقدار واقعی زمانی که در غار ماندهاند، از یکدیگر پرسوجو کنند: ﴿قَالَ قَآئِلٞ مِّنۡهُمۡ كَمۡ لَبِثۡتُمۡۖ قَالُواْ لَبِثۡنَا يَوۡمًا أَوۡ بَعۡضَ يَوۡمٖۚ ﴾ یکی از آنان گفت: چه مدتی ماندهاید؟ گفتند: یک روز یا بخشی از روز. واین براساس گمان گوینده بود. گویا در مقدار مدتی که مانده بودند، دچار اشتباه شدند، بنابراین گفتند:
﴿رَبُّكُمۡ أَعۡلَمُ بِمَا لَبِثۡتُمۡ﴾ پروردگارتان بهتر میداند که چقدر ماندهاید.
پس آگاهی از مدت سپری نشده را به کسی برگرداند که آگاهی و علم او، همه چیز را کاملاً احاطه نموده است؛ وشاید خداوند بعد از این، آنها را از مدتی که مانده بودند، آگاه نمود؛ چون آنها را برانگیخت تا از یکدیگر بپرسند، و خبر داد که آنها در مورد مقداری که در غار ماندهاند، از یکدیگر پرسیدند، و به اندازۀ آگاهی خود سخن گفتند، و نتیجۀ کارشان این شد که دچار اشتباه شدند. بنابراین باید اینگونه باشد که خداوند اشتباه آنان را رفع کرده، و آنها را از مدت زمانی که مانده بودند، آگاه کرده باشد و ما این را از حکمت الهی در برانگیختن آنها درمییابیم، و او هیچ کاری را بیهوده انجام نمیدهد.
و از رحمت الهی است که هرکس بخواهد در اموری که دانستنش مطلوب است، به اندازهای که برای آن تلاش نماید، حقیقت را برای او روشن و آشکار میکند. و دلیلی دیگر بر اینکه خداوند آنها را از مدتی که در غار ماندهاند، آگاه کرده، این است که از این پس میفرماید: ﴿وَكَذَٰلِكَ أَعۡثَرۡنَا عَلَيۡهِمۡ لِيَعۡلَمُوٓاْ أَنَّ وَعۡدَ ٱللَّهِ حَقّٞ وَأَنَّ ٱلسَّاعَةَ لَا رَيۡبَ فِيهَآ﴾ و این گونه [مردم] را متوجه حالشان کردیم تا بدانند که وعدۀ خدا حق است، و بدون شک قیامت فرا میرسد. پس اگر مردم از حال آنان و مدّت زمان ماندنشان در غار باخبر نمیشدند، آنها دلیلی برای آنچه بیان شد، قرار نمیگرفتند. سپس وقتی آنها از یکدیگر پرسیدند، و سخنانی در میان آنان رد و بدل شد که خداوند آنها را ذکر کرده است، یکی از خودشان را با سکههای نقرهای که داشتند به شهری که از آن رانده شده بودند، فرستادند تا برایشان غذایی بخرد، و او را دستور دادند تا پاکیزه ترین و لذیذترین غذا را انتخاب نماید، و نیز به او گفتند که درخرید و رفتن و برگشتن خود نهایت دقت را به خرج دهد و کسی را از حال برادرانش آگاه نسازد، و هیچ کس متوجه آنان نشود.
و گفتند: اگر از حال آنها کسی اطلاع یافته و مردم به آنها دست یابند، آنها را سنگسار کرده و به بدترین وضع به قتل میرسانند؛ چون کینۀ آنها و کینۀ دینشان را در دل دارند، و یا آنها را دچار فتنه مینمایند و به آیین خود برمیگردانند. و اگر به دین آنها برگردند، هرگز رستگار نخواهند شد، بلکه دین و دنیا و آخرت خود را از دست خواهند داد.
📖#تفسیر_صوتی_القرآن_تدبر_و_عمل
🗒نسخه صفحه صفحه
📃#صفحه_21
📖#جزء_1
تفسیر نُّورٌ عَلَىٰ نُور
@TAFSIR_noor_alinoor
┕•••🫧📖🫧•••❁࿐
۞۩#تفسیر_انورالقرآن ۞۩
عبدالرؤف مخلص
《#سوره_کهف آیه: ۱۹》
﴿وَكَذَلِكَ بَعَثْنَاهُمْ لِيَتَسَاءلُوا بَيْنَهُمْ قَالَ قَائِلٌ مِّنْهُمْ كَمْ لَبِثْتُمْ قَالُوا لَبِثْنَا يَوْماً أَوْ بَعْضَ يَوْمٍ قَالُوا رَبُّكُمْ أَعْلَمُ بِمَا لَبِثْتُمْ فَابْعَثُوا أَحَدَكُم بِوَرِقِكُمْ هَذِهِ إِلَى الْمَدِينَةِ فَلْيَنظُرْ أَيُّهَا أَزْكَى طَعَاماً فَلْيَأْتِكُم بِرِزْقٍ مِّنْهُ وَلْيَتَلَطَّفْ وَلَا يُشْعِرَنَّ بِكُمْ أَحَداً﴾ (۱۹)
«و اينگونه آنان را برانگيختيم» يعني: بعد از آن خواب طولاني بيدارشان ساختيم «تا ميان خود از يكديگر سؤال كنند» در باره مدت درنگشان در غار ودر نتيجه به قدرت عظيم ما پي ببرند و اين رخداد بر يقينشان بيفزايد «گويندهاي ازآنان گفت: چقدر درنگ كردهايد؟» يعني: در خواب؟ اين سؤال بدان جهت در ذهنشان خطور كرد كه خود را در غير حالتي ديدند كه قبل از خواب از خويشتن بهياد داشتند «گفتند: يك روز يا پارهاي از روز را درنگ كردهايم» مفسران ميگويند: آنان صبحگاه به غار وارد شده بودند و خداي عزوجل در آخر روز از خواب بيدارشان كرد پس اين سخنشان برمبناي غالب گمان بود زيرا كسي كه در خواب بهسر ميبرد، مدت درنگ خويش در حال خواب را نميتواند بسنجد، از اينروي آنان علم اين كار را نهايتا به خداي سبحان موكول كرده و «گفتند: پروردگار شما بهمقدار درنگ كردنتان داناتر است» يعني: شما مدت ماندنتان در غار را نميدانيد بلكهآن را فقط خداي سبحان ميداند و بس «پس يكي را از ميان خود با اين ورق خود» ورق: نقره مسكوك يا غير مسكوك است «به شهر بفرستيد» بهقول «واحدي»، آن شهر، شهر «افسوس» بود كه ايشان قبلا ساكن آن بودند و امروزهبه آن «طرسوس» ميگويند «پس بايد تأمل كند كه كدام يك پاكيزهتر است» يعني: آن رفيق ما كه به شهر ميرود، بايد بنگرد كه كدام يك از غذافروشان شهر، غذايي پاكيزهتر و دستپختي حلال تر دارد. بهقولي: مراد اين است كه بايد بنگرد؛ كدام يك از آنان ذبحي پاكتر دارد زيرا غالب مردم آن شهر در زماني كه ايشان به غار پناه برده بودند، كافر بودند و براي بتان قرباني ذبح ميكردند «پس، از آن» غذاي پاك «برايتان خوراكي بياورد و بايد تلطف كند» يعني: بايد در رفتوآمد خود بسيار دقت و احتياط كرده و زيركي به خرج دهد تا شناخته نشود. يا در معامله دقت كند تا فريب داده نشود «و هيچكس را از حال شما آگاه نگرداند» يعني: چنان عمل نكند كه احدي محل اختفاي شما را بداند.
کانال تفسیر نُّورٌ عَلَىٰ نُور
@TAFSIR_noor_alinoor
┕•••🫧📖🫧•••❁࿐