irtaj | Unsorted

Telegram-канал irtaj - تاجیکستان شناسی

3657

در این کانال از تاریخ، فرهنگ ، هنر و سیاست تاجیکستان خواهید دید

Subscribe to a channel

تاجیکستان شناسی

دیدار و گفت‌وگو با بانو گلرخسار در خانه شعر ایران

سه‌شنبه ۳۰ اردیبهشت

@irtaj

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

🏵 آیین کهن پنجاه بدر قزوین با حضور سفیر تاجیکستان برگزار شد


شامگاه جمعه آیین پنجاه بدر قزوین، در عمارت عالی قاپو چهلستون استان قزوین با حضور نظام‌الدین زاهدی، سفیر تاجیکستان در تهران و دکتر علی‌اشرف مجتهد شبستری، رئیس انجمن دوستی ایران و تاجیکستان، برگزار شد

رئیس انجمن دوستی ایران و تاجیکستان در این آیین گفت:
📌مردم و مسئولان استان قزوین سال‌ها است نسبت به احیای آیین فرهنگی پنجاه بدر همت کرده‌اند که می‌تواند در معرفی هر چه بیشتر قزوین موثر باشد.
📌 اشتراکات فرهنگی ایران و تاجیکستان بی‌شمار است و قزوین با پیشینه کهن ایرانی و اسلامی در این حوزه می‌تواند نقس آفرین باشد.

📍 در این آیین نظام‌الدین زاهدی، سفیر تاجیکستان در ایران، یک اصله درخت در محوطه چهلستون قزوین با نوذری، استاندار قزوین غرس کرد تا نشانه‌ای برای پیوند و دوستی قزوین و تاجیکستان باشد./تسنیم
اینستاگرام
@irtaj

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

شب ادبیات فارسی در فرارود در شبهای بخارا
چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت ساعت ۱۶
@irtaj

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

رستم امامعلی، رئیس مجلس ملی مجلس عالی جمهوری تاجیکستان و رئیس شهر دوشنبه با ارسال پیامی به عنوان محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی ج.ا. ایران، حادثه انفجار در بندر شهید رجایی بندرعباس را تسلیت گفت.
در این پیام آمده است:
«با نهایت تأسف خبر انفجار شدید در بندر شهید رجایی در بندرعباس جمهوری اسلامی ایران که منجر به تلفات انسانی شد را دریافت کردم.
مراتب تسلیت عمیق خود را به جنابعالی و همه خانواده‌ها و بستگان درگذشتگان ابراز نموده و برای همه مجروحان آرزوی بهبودی سریع دارم ».

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

شب صدرالدین عینی و یادداشت‌های او برگزار شد

@irtaj

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

شب صدرالدین عینی و یادداشت‌های او

به مناسبت انتشار کتاب «یادداشت‌های صدرالدین عینی» به کوشش دکتر مصطفی باباخانی، هشتصد و سی و یکمین شب از سلسله شب‌های مجلۀ بخارا به نقد و بررسی این کتاب اختصاص یافته است. این نشست در ساعت پنج بعدازظهر چهارشنبه بیست و هفتم فروردین ۱۴۰۴ با سخنرانی دکتر نظام‌الدّین زاهدی (سفیر مختار و نمایندهٔ تام الاختیار جمهوری تاجیکستان در تهران)، دکتر علی‌اشرف مجتهد شبستری (رئیس انجمن دوستی ایران و تاجیکستان)، دکتر اصغر دادبه (استاد دانشگاه علامه طباطبایی)، دکتر عبدالنبی ستارزاده (عینی‌پژوه و عضو فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی)، دکتر محمد جعفری قنواتی (پژوهشگر حوزهٔ فرهنگ و ادبیات عامه)، حسن قریبی (پژوهشگر ادبیات تاجیکستان)، دکتر مصطفی باباخانی (مصحح کتاب «یادداشت‌ها») و علی دهباشی‌ در سالن خلیج فارس فرهنگسرای نیاوران برگزار می‌شود.

«یادداشت‌ها» خاطرات صدرالدّین عینی یا تصویر واقعه‌هایی از زندگی اوست که خود شاهد آنها بوده است. این رویدادها، جنبه‌های گوناگون حیات و مهم‌ترین جریان‌های اجتماعی و تاریخی بخارای اواخر قرن نوزده میلادی را دربرگرفته است و گنجینه‌ای است از مسائل تاریخی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، دینی، زبانی، ادبی و هنری قوم‌نگاری و فولکلور و بسیاری از موارد دیگر؛ از همین رو، آن را دائرة‌المعارفِ حياتِ بخارای قرن نوزده نامیده‌اند. «یادداشت‌ها» آخرین اثر استاد عینی است که حجم زیادی دارد و می‌توان آن را مهم‌ترین دستاورد آفرینش‌های ادبی عینی و یکی از شاهکارهای ادبیّات معاصر تاجیکستان به شمار آورد. در این اثر نمایندگان همۀ طبقات مردم با نام واقعی خود فعالیت می‌کنند.
صدرالدّین عینی (۱۹۵۴-۱۸۷۸ م/ ۱۳۳۳-۱۲۵۷ ش) یکی از بزرگ‌ترین شاعران، نویسندگان، منتقدان، تاریخ‌نویسان و زبان‌شناسان تاجیک است و آثاری در هر یک از این زمینه‌ها پدید آورده که بیشتر آنها سهم بزرگی در دگرگونی‌های ادبی، اجتماعی و فرهنگی ورارود سدۀ بیستم میلادی داشته است. وی بنیان‌گذار و پیشگام ادبیّات معاصر فارسی‌تاجیکی بوده و از بزرگ‌مردان و تاریخ‌سازانی است که در تاجیکستان عنوان عالی «قهرمان تاجیکستان» را بدو داده‌اند و او را «استاد» و «پدر ملّت» خطاب می‌کنند. وی برای حفظ و گسترش زبان و ادبیّات فارسی و در راه خودشناسی تاریخی و معنوی و احیای خودآگاهی و هویّت ملی تاجیکان ورارود کوشش‌ها کرده و مبارزه‌ها نموده است.

فرهنگسرای نیاوران: خیابان پاسداران، مقابل پارک نیاوران، سالن خلیج فارس

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

کنسولگری تاجیکستان در شیراز تأسیس شود

استاندار فارس در دیدار با سفیر تاجیکستان خواستار راه‌اندازی دفتر کنسولگری تاجیکستان در شیراز شد.

isna.ir/xdT5tg

@irtaj

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

نوروز و نوبهاران بر گل رخان مبارک
امروز شاد و خندان بر کودکان مبارک😊🎊
@irtaj

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

📚نگاهی به کتاب یادداشت‌های عینی

📙یادداشت‌ها خاطراتِ صدرالدّین عینی یا تصویرِ واقعه‌هایی از زندگیِ اوست که خود شاهدِ آنها بوده است. این رویدادها، جنبه‌های گوناگونِ حیات و مهمّ‌ترین جریان‌های اجتماعی و تاریخیِ بُخارایِ اواخرِ قرنِ نوزده میلادی را دربرگرفته است و گنجینه‌ای است از مسائلِ تاریخی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، دینی، زبانی، ادبی و هنری، قوم‌نگاری و فولکلور و بسیاری از مواردِ دیگر؛ ازهمین‌رو، آن را دائرۀ‌المعارفِ حیاتِ بُخارایِ قرنِ ۱۹ م. نامیده‌اند.
📒یادداشت‌ها آخِرین اثرِ استاد عینی است که حجمِ زیادی دارد و می‌توان آن را مهمّ‌ترین دستاوردِ آفرینش‌های ادبیِ عینی و یکی از شاهکارهای ادبیّاتِ معاصر به شمار آوَرْد. در این اثر، نمایندگانِ همۀ طبقاتِ مَردُم با نامِ واقعیِ خود فعّالیّت می‌کُنند.

📕«واژه‌نامۀ یادداشت‌های عینی» یک فرهنگِ لغت است که دربرگیرندۀ فهرست و شرح و توضیحِ لغات، ترکیبات، تعبیرات و اصطلاحاتِ یادداشت‌های صدرالدّین عینی است. در این واژه‌نامه، ابتدا مدخل، سپس معنا و شرح و توضیحِ آن و بعد از آن، شمارۀ جلد و شمارۀ صفحه‌ها آمده‌اند؛ بنابراین، «واژه‌نامۀ یادداشت‌های عینی» هم فرهنگِ لغت است و هم واژه‌یاب. این واژه‌نامه، برای خوانندۀ یادداشت‌های عینی مفید و لازم است و هر زمان می‌تواند به آن مراجعه کُنَد و مشکلاتِ خود را رفع نَماید؛ ازاین‌رو، هیچ‌گاه بی‌نیاز از آن نیست. برای پژوهشگران نیز، هم از این نظر که یک فرهنگِ لغتِ زبانِ فارسیِ رایج در حوزۀ ماوراءالنّهر در دست دارند و هم از این حیث که با فهرستی که از واژه‌ها به دست داده است، به آسانی می‌توانند نمونه‌ها و شاهدمثال‌های واژگانیِ خود را بیابند، بسیار کاربُردی است.

📗اثرِ پُرحجمی چون یادداشت‌های صدرالدّین عینی که کتابِ مرجع هم شمرده می‌شود و قطعاً موردِاستفادۀ زیادِ پژوهشگران در رشته‌های مختلف قرار می‌گیرد، به نمایه‌ها و فهرست‌های گوناگون و کاملی که به آسانی پاسخ‌گویِ هر جوینده‌ای باشد، نیاز دارد. ازهمین‌رو، در کنارِ چهار جلدِ یادداشت‌ها، جلدِ دیگری با نامِ «پیوست‌های یادداشت‌های عینی» تدوین یافته که دربرگیرندۀ بخش‌های گوناگونی چون «مقدّمه»، «چند نکتۀ دستوری [در یادداشت‌های عینی]»، «مقاله‌هایی از پژوهشگرانِ تاجیک دربارۀ صدرالدّین عینی و یادداشت‌های او»، «نَمایه‌ها» و «کتابنامه» است.

👤صدرالدّین عینی (1878-1954 م/ 1257-1333 ش) یکی از بزرگ‌ترین شاعران، نویسندگان، منتقدان، تاریخ‌نویسان و زبان‌شناسانِ تاجیک است و آثاری در هریک از این زمینه‌ها پدید آورده که بیشترِ آنها سهمِ بزرگی در دگرگونی‌های ادبی، اجتماعی و فرهنگیِ وَرارودِ سدۀ بیستمِ میلادی داشته است. وی بنیان‌گذار و پیشگامِ ادبیّاتِ معاصرِ فارسی- تاجیکی بوده است و از بزرگ‌مَردان و تاریخ‌سازانی است که در تاجیکستان عنوانِ عالیِ «قهرمانِ تاجیکستان» را بدو داده‌اند و او را «استاد» و «پدرِ ملّت» خطاب می‌کُنند. وی برای حفظ و گسترشِ زبان و ادبیّاتِ فارسی و در راهِ خودشناسیِ تاریخی و معنوی و احیایِ خودآگاهی و هویّتِ ملّیِ تاجیکانِ وَرارود کوشش‌ها کرده و مبارزه‌ها نموده است.

📌علاقه‌مندانِ این کتاب می‌توانند آن را از انتشاراتِ آروَن در تهران تهیّه نمایند.
📞تلفن‌های ناشر: 02166962850- 02166962851- 09121226281

@irtaj

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

پیام تبریک نوروزی دکتر علی‌اشرف مجتهد شبستری، رئیس انجمن دوستی ایران و تاجیکستان به امام علی رحمان، پیشوای ملت تاجیکستان
صفحه اینستاگرام انجمن دوستی ایران و تاجیکستان
@irtaj

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

توضیحات خانم دکتر فرنگیس شریف‌زاده دربارۀ شاهنامۀ اهدایی رییس‌جمهور تاجیکستان.

خانم دکتر شریف‌زاده این فیلم کوتاه را برای ششمین وبینار ایران‌شناسی آژیار ضبط و ارسال کردند.

وبینار مطالعات شاهنامه به میزبانی بنیاد آژیار و خبرنامۀ ایران باستان و به یاد و بزرگداشت استاد خطیبی در سال‌روز پایان سرایش شاهنامه، ۲۵ اسفند، برگزار شد.
@AzhyarFoundation
@Ancientirannews

@dr_khatibi_abolfazl

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

رامش شیرعلی، شاعر تاجیک بندگی کرد

رامش شیر علی، پسر شاعر معروف لایق شیرعلی روز ششم مارس درگذشت.

@irtaj

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

انتخابات هیأت مدیره انجمن دوستی برگزار و اعضای جدید هیأت مدیره معرفی شدند
شرح در صفحه اینستاگرام انجمن دوستی ایران و تاجیکستان

@irtaj

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

دیوانه شو
اجرای استادان درخشانی، خدایی و... در برنامه شب تاجیکستان

@irtaj

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

گزارش برگزاری شب تاجیکستان

@irtaj

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

بزرگداشت آفریننده "سخن بی مرگی" فرخنده باد

فردوسی دلیلی بر خویشی و دوستی:
اولین مجسمه ای که پس از استقلال تاجیکستان ساخته شد پیکرۀ 18 متری حکیم ابوالقاسم فردوسی بود. دلیل ساخت این "هیکل"، علاقۀ آنها به بازگشت به هویت نیاکانشان بود .
این مجسمه در میدان اصلی شهر قرار داشت تا اینکه هیکل امیر اسماعیل سامانی جایگزین آن شد. مجسمه حکیم طوس با مشعل خِرَد در دست، حالا در محله سخاوت شهر دوشنبه قرار دارد.

@irtaj

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

‏نشست "زبان فارسی، میراث مشترک، افق‌های پیش‌رو با همکاری انجمن دوستی ایران و تاجیکستان امروز، سه‌شنبه ۲۳اردیبهشت ماه در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار می‌شود

@irtaj

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

جدیدترین غزلیات بانو فرزانه خجندی با خط فارسی منتشر شد

کتاب سه‌تار گلچین اشعار بانو فرزانه خجندی به انتخاب شاهانه آذرخش به کوشش محسن فرح‌بر چاپ و منتشر شد

@irtaj

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

عبدالجبار‌ کاکایی: " ده سال پیش که به تاجیکستان سفر کردم، بعد از بازگشت به ایران شعری در وصف تاجیکستان سرودم"
مراسم بزرگداشت سعدی شیرازی
اول اردیبهشت ماه ۱۴۰۴
@tajikistan1402

@irtaj

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

🔻زلزله ۶.۹ ریشتری در تاجیکستان

🔹پس از زلزله شدید ۶.۴ ریشتری روز یکشنبه در تاجیکستان، بار دیگر زلزله شدیدتری به میزان ۶.۹ ریشتر این کشور را لرزاند./ اعتماد

@irtaj

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

میزند باران به شیشه
با صدای مرادبیک نصیرالدین

از صفحه اینستاگرام سهراب ضیا
@irtaj

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

💃🎶رقص و موسیقی شش مقام تاجیکی

اثر آنسانبل دولتی تاجیکستان
نوروز مبارک🌸
@irtaj

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

چرخ فلک، ترانه ای از مهرنگار رستم
@Irtaj
ای چرخ فلک مرا به چرخ آوردی.
کولاب بودم مرا به بلخ آوردی.

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

یادداشت‌های صدرالدین عینی منتشر شد

کتابِ یادداشت‌های صدرالدّین عینی به تصحیح، تحقیق و توضیحِ دکتر مصطفی باباخانی در چهار جلدِ مُجَزّا همراه با یک جلد پیوست‌ها و یک جلد واژه‌نامه (جمعاً شش جلد) در تهران، انتشارات آروَن، چاپ و منتشر شد.

معرفی اجمالی کتاب👇
@irtaj

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

🌸حال و هوای نوروز در دوشنبه تاجیکستان 🌸

نوروز مبارک
@irtaj

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

برگزاری مسابقات کشتی در روز جهانی زن در تاجیکستان

وابسته فرهنگی پیشین ایران در خجند نقل می‌کرد مسابقات کشتی نوروزی در این منطقه با شور فراوان برگزار میشود و از قرقیزستان، چچن و نواحی مختلف تاجیکستان برای شرکت در مسابقه می‌آیند.
مسابقات کشتی یکی از آیین‌های نوروزی تاجیکان است اما به دلیل اینکه در روزگار حکومت کمونیستی شوروی برگزاری آیین‌های نوروز ممنوع بود این مسابقات به نزدیکترین تعطیلی پیش از آن یعنی تعطیلی ۸ مارس، روز جهانی زن، منتقل شده بود.

تصویر مسابقات ورزشی نوروزی در روستای پَلدارَک از ناحیه مستچاه شامل مسابقات کشتی پهلوانی، ریسمان کشی و گرز برداری
@irtaj

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

گذری بر فراز دوشنبه در برف امروز ۸اسفند

@emomalirahmontjk

@irtaj

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

زبان گم شده
شعر از : لایق شیرعلی

@irtaj

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

مغازله استاد آذرخش و همسرشان بانو فرزانه خجندی در همایش شب تاجیکستان

@irtaj

Читать полностью…

تاجیکستان شناسی

🇹🇯شب تاجیکستان

نخستین شب فرهنگی ایران و تاجیکستان به کوشندگی موسسه هورشید فرهنگ و ادب و باشندگی سفارت تاجیکستان و نیز انجمن دوستی ایران و تاجیکستان برگزار می شود.
در این شب از حضور استادان میر جلال الدین کزازی، مجید درخشانی، علی خدایی، محمد حیدری، عبدالمهدی مستکین و چهره‌هایی از ادب و هنر تاجیکستان بهره خواهیم برد.

نیاوران ، کاشانک، دایر المعارف بزرگ اسلامی ، تالار رایزن

چهارشنبه ۱۷ بهمن ، ساعت ۱۷
@hoorshid403
@irtaj

Читать полностью…
Subscribe to a channel