ghaninejad_mousa | Unsorted

Telegram-канал ghaninejad_mousa - موسی غنی‌نژاد

11522

کانال رسمی موسی غنی‌نژاد اقتصاددان

Subscribe to a channel

موسی غنی‌نژاد

بازگشت به ملت
گفتگوی مجله تجارت فردا با فریدون خاوند و موسی غنی‌نژاد
۷ تیر ۱۴۰۴

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

🔹 سرمقاله امروز «دنیای اقتصاد»:

در فضیلت اصل بنیادین آزادی

👤 موسی غنی نژاد؛ اقتصاددان

✍️ جنگ تحمیلی ۱۲روزه‌‌ علیه ایران یک بار دیگر اهمیت اصل بنیادین آزادی را به نمایش گذاشت.

✍️ زمانی که جنگ آغاز شد، برخی از شهروندان به طور کاملا طبیعی و عاقلانه، تهران را به مقصد شهرهای دیگر ترک کردند؛ و البته اکثریت بسیار بزرگی به هر دلیل ترجیح دادند در تهران بمانند.

✍️ در این میان نه‌‌تنها هیچ مقام حکومتی دستوری مبنی بر ماندن یا رفتن شهروندان صادر نکرد بلکه مسوولان پلیس راهور تا حد امکان در تسهیل این جابه‌‌جایی کم‌سابقه کوشیدند.

✍️ هموطنان شهرهای مقصد نیز با مهربانی و همدلی با مسافران روبه‌‌رو شدند. با برقراری آتش‌بس به‌سرعت جابه‌‌جایی معکوس صورت گرفت و شرایط زندگی به حالت عادی برگشت.

✍️ حال تصور کنید اگر در کشور ما، مانند کشورهای کمونیستی سابق یا کره‌شمالی امروزی، آزادی مسافرت بین‌شهری وجود نداشت و هر جابه‌‌جایی مستلزم مجوز خاصی بود چه فاجعه انسانی عظیم و غیر‌قابل‌کنترلی اتفاق می‌‌افتاد.

✍️ عده‌‌ای که دچار ترس ناگهانی (پانیک) می‌‌شدند، به‌رغم ممنوعیت اقدام به سفر می‌‌کردند و عملا با ماموران حکومتی درمی‌‌افتادند و آشوبی خطرناک پدید می‌‌آمد.

✍️ «آزادی» سفر موجب فروکش کردن ترس ناگهانی و آرامش نسبی در جامعه شد.

✍️ این آزادی و پیامدهای بعدی آن نشان داد که فراتر و مهم‌تر از دستورات حکومتی، قواعد و نظم‌‌های خودجوشی در جامعه وجود دارند که گرچه به چشم ظاهربین دیده نمی‌‌شوند اما در باطن و واقعِ امر بسیار کارآمدتر و مفیدتر عمل می‌کنند.

✍️ عملکرد چنین نظم‌‌ها و قواعد خودجوش مستلزم رعایت اصل بنیادین آزادی است.

✍️ دولتمردان و صاحبان قدرت سیاسی که به زندگی با دستور عادت کرده‌‌اند اغلب درک درستی از نظم‌‌ها و قواعد مبتنی بر اصل بنیادین آزادی ندارند و تنها در شرایط ناگزیری‌‌ به آن تن می‌دهند.

✍️ اقتصاد دستوری و فرهنگ دستوری که مردم ایران نزدیک به نیم قرن مواجه با هزینه‌‌های آن هستند، ناشی از درک نادرست و صرفا ایدئولوژیک تصمیم‌گیران ما از روابط اجتماعی و انسانی است.

✍️ پارادایم اصلی علم اقتصاد به عنوان گل سرسبد علوم اجتماعی مدرن اساسا مبتنی بر نظم‌‌های خودجوش ناشی از اصل بنیادین آزادی است.

✍️ سخن گفتن از اقتصاد آزاد یا اصل بنیادین آزادی بیان یک واقعیت علمی انکارناپذیر است.

#دنیای_اقتصاد #سرمقاله #آزادی #اصل_بنیادین_آزادی

کانال رسمی روزنامه دنیای اقتصاد👇
@den_ir

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

یادداشتی از دوست گرامی جناب شاهین کارخانه

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

https://donya-e-eqtesad.com/fa/tiny/news-4190379

سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد
۲ تیرماه ۱۴۰۴

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد
دوشنبه ۲۶ خرداد ۱۴۰۴

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

افتخار آنرا داشتم روز جمعه ۹ خرداد مهمان ویژه هنرمند محبوب ایران علیرضا قربانی در کنسرت «ایرانم» باشم.

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

کانالی سودمند و گرانقدر برای علاقه‌مندان به مباحث نظری در باره ایران.

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

▫️در بیست‌وسومین نشست کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی تهران مطرح شد

▪️نه به مداخله‌گری نهاد دولت در بازار

🔺نشست بیست‌‌وسوم کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی تهران با حضور دکتر موسی غنی‌نژاد، اقتصاددان، و با محوریت راهبردهای مطالبه‌‌گری بخش خصوصی و مواجهه با مداخله‌گری فزاینده نهاد دولت برگزار شد. در این نشست که دکتر بهمن عشقی، مشاور عالی رئیس اتاق تهران، نیز حضور داشت، این مساله مطرح شد که بخش خصوصی نباید در مطالبه‌‌گری از دولت در تله رانت‌خواهی و رانت‌جویی گرفتار شود و خواسته‌اش از دولت باید بر محوریت خروج دولت از مداخله‌گری در بازار باشد که سازوکار فعالیت‌های بخش خصوصی را منحرف می‌کند.

👈گزارش کامل این نشست را در سایت اتاق تهران بخوانید:

https://news.tccim.ir/story?nid=79365

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

چرا باید کتاب «اخلاق آزادی» را خواند؟

آزادی ارزشی بنیادین است که از نگاه اندیشمندانی چون مورای روتبارد، ریشه در حقوق طبیعی، مالکیت خصوصی و اصل عدم تجاوز دارد. روتبارد ضمن ستایش آزادی به‌عنوان حق ذاتی انسان، هرگونه مداخله قهری دولت را رد می‌کند و بازار آزاد را مظهر خودمختاری و همکاری داوطلبانه می‌داند.

روتبارد با نقد سوسیالیسم، برابری‌طلبی اجباری و انحصار دولتی، جامعه‌ای بدون دولت را پیشنهاد می‌کند که در آن افراد آزادانه و بر اساس ارزش‌های خود عمل کنند. این دیدگاه، که در آثاری چون «اخلاق آزادی» و «قدرت و بازار» به‌طور منسجم ارائه شده، نه‌تنها دفاع فلسفی از آزادی است، بلکه دعوتی به بازاندیشی در نقش دولت و توانمندی‌های فرد در ساختن جامعه‌ای عادلانه و پویا به‌شمار می‌رود.

کتاب «اخلاق آزادی» که اثری مهم در مجموعه آثار مرتبط با آزادی و آزادی‌خواهی به شمار می‌رود را را انتشارات دنیای اقتصاد منتشر کرده است.

اطلاعات بیشتر

@eco_philo_book

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

📹 ملی‌گرایی چگونه تعبیر و تفسیر می‌شود؟

▫️میهن‌دوستی یا ناسیونالیسم؟

▫️جدیدترین نشست «گفت‌وشنود اقتصادی» با میزبانی مرتضی کاظمی برای چهارمین بار با موضوع «ایران» در گروه رسانه‌ای دنیای‌اقتصاد برگزار و پس از ارائه موسی غنی‌نژاد و شروین وکیلی دیدگاه‌های تعدادی از پژوهشگران و علاقه‌مندان به اشتراک گذاشته شد.

▫️پرسش محوری در این نشست این بود که: ملی‌گرایی چگونه تعبیر و تفسیر شده و کدام رویکرد مفید و کدام تعبیر زیان‌بار بوده است؟

▫️ویدیوی کامل را به زودی در وبسایت و شبکه‌های اجتماعی اکو‌ایران مشاهده کنید.

📺 @ecoiran_webtv

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

تا آنجا که اهل تفنن متوهمی، با ساده‌لوحی‌ای که تنه به سفاهت می‌زند، بخواهد با کنار هم نشاندن چپ‌ها، راست‌ها، اصول‌گرایان و اصلاح‌طلبان اسلام‌گرا و … پویش فکری ایجاد کند و جامعه را به سوی توسعه هل دهد ربطی به من ندارد، اما زمانیکه من را هم می‌خواهد شریک خیال‌بافی‌های خود جلوه دهد دیگر پا از گلیم خود بیرون نهاده و بدون اذن پا در حریم دیگری گذاشته و مرتکب نقض حقوق و اصول اولیه اخلاقی شده است. از همین جا از نظریه‌پرداز «تکینگی و کورتکس مغز»موکداً می‌خواهم نام و تصویر من را از کشکول کاسبی خود بیرون گذارد و برود کشک‌ خود را بسابد. با آشفته‌ذهن میان‌مایه‌ای که ملت ایران را کم عقل توصیف می‌کند و بدون درک ظرائف و عظمت زبان فارسی آن‌را اسباب عقب‌ماندگی می‌شمارد تا حکمرانی جاهلانه را توجیه کند سخن از خرد گفتن آب در هاون کوبیدن است. 

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

📹 آیا لیبرالیسم تهدیدی برای ایرانشهری است؟

▫️لیبرالیسم به چه معناست و آیا با اندیشه ایرانشهری در تضاد است؟

▫️به گزارش اکوایران، موسی غنی‌نژاد، اقتصاددان، به تحلیل این موضوع پرداخته است.

▫️غنی‌نژاد توضیح می‌دهد که لیبرالیسم به معنای احترام به حاکمیت قانون، حقوق مالکیت و آزادی‌های فردی است.

▫️او بیان می کند که اگر به بررسی مفاهیم جدید و قدیم ایرانشهر بپردازیم، درمی‌یابیم که هر دو مفهوم آزادی و حاکمیت قانون در این چارچوب وجود دارد.

▫️در عین حال، برخی افراد در ایران که به عنوان "طرفداران مکتب اتریش" شناخته می‌شوند، نسبت به مفهوم ایران حساسیت زیادی دارند و تصور می‌کنند که این موارد ارتباطی با اندیشه اتریشی ندارند و در تضاد با آن هستند.

▫️غنی‌نژاد بر این نکته تاکید می‌کند که این برداشت کاملاً نادرست است.

نسخه کامل در تلگرام

نسخه کامل در سایت

📺 @ecoiran_webtv

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد
چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

در هر صورت با توجه به شناختی که من از جناب دکتر پیروز مجتهدزاده دارم، تردیدی در درستی بیانات ایشان ندارم و البته خبرنگاران خبرآنلاین می‌توانند در باره جزئیات و کمّ و کیف سخنان جناب دکتر مجتهد زاده از خود ایشان پرس و جو کنند. در پایان ضمن استقبال از ابتکار خبرآنلاین در خصوص خبرنگاری تحقیقی، لازم است دو نکته را متذکر شوم. نخست اینکه سوگیری سیاسی بزرگ‌ترین آفت گزارشگری تحقیقی است، و دوم اینکه گزارشگر تحقیقی بهتر است از افاضات نظری از قبیل جامعه کوتاه مدت دانستن ایران و دیکتاتوری اسپینی خودداری کند. این‌ها بحث‌ها نظری مناقشه برانگیزی است که به کار گزارشگری تحقیقی لطمه می‌زند. جامعه‌ای که حداقل ۲۵۰۰ سال تاریخ دارد جامعه کوتاه مدت نیست، گرچه ممکن است دولت‌های کوتاه مدت و متزلزل در مقاطعی بر آن حاکم شده باشد. سخن گفتن از دیکتاتوری اسپینی این شائبه را ایجاد می‌کند که‌ گویا من (موسی غنی‌نژاد) تفسیری مغرضانه از یک رویداد یا شخصیت عمومی ارائه می‌دهم تا افکار عمومی را کنترل کنم! این‌گونه القای شبهه ناجوانمردانه، بی‌پایه و پوچ در شأن خبرآنلاین نیست. 

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

معنی سخن روحانی به روشنی این است که پذیرفتن پیشنهاد مشترک چرچیل - آیزنهاور بیشتر از معامله با کنسرسیوم که دولت ایران بعداً ناگزیر به قبول آن شد به نفع ایران بود. بنابر این آنچه من از روحانی در گفتگوی «فردای اقتصاد» نقل کردم کاملاً منطبق برنوشته‌های اوست.

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

در فضیلت اصل بنیادین آزادی
سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد
۸ تیرماه ۱۴۰۴

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

https://ecoiran.com/%D8%A8%D8%AE%D8%B4-%D8%A7%D8%AE%D8%A8%D8%A7%D8%B1-%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%DB%8C-107/93856-%D8%A2%DB%8C%D8%A7-%D8%AC%D8%A7%D9%85%D8%B9%D9%87-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%DA%A9%D9%88%D8%AA%D8%A7%D9%87-%D9%85%D8%AF%D8%AA-%D8%A7%D8%B3%D8%AA

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

ضرورت یکپارچگی ملی و الزامات آن
سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد
۲ تیرماه ۱۴۰۴

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

📹 توهم رهایی وطن با تجاوز خارجی

▫️منافع ملی ایران در شرایط کنونی چیست؟

▫️پشت کردن به وطن یا چیزی که تحت عنوان خیانت به وطن مطرح شده، به‌ویژه در زمان بحران، می‌تواند تحت تأثیر انگیزه‌های مختلفی رخ دهد.

▫️برخی افراد انگیزه‌های سیاسی دارند و رفتار نظام حکمرانی در سال‌های گذشته شمار زیادی از نیروهای سیاسی، روزنامه‌نگاران و روشنفکران منتقد را به مخالفان سرسخت و دشمنان این ساختار تبدیل کرده است.

▫️شمار زیادی از این افراد مهاجرت کرده‌ و جذب رسانه‌هایی شده‌اند که مأموریت‌شان به ظاهر فروپاشی نظام سیاسی اما در اصل تجزیه ایران است.

▫️موسی غنی‌نژاد اقتصاددان در سرمقاله امروز روزنامه دنیای اقتصاد (26 خرداد) به برخی «روشنفکران» اشاره کرد که در توهم رهایی ایران به دست نیروهای خارجی به سر می‌برند.

▫️محمد طاهری در این برنامه اکوایران، از غنی‌نژاد پرسیده است چرا برخی روشنفکران و روزنامه نگاران مهاجر، «رهایی ایران» را در تجاوز نظامی کشورهای خارجی دنبال می‌کنند و آیا این مسیر به سود موجودیت ایران ختم می‌شود؟

📺 @ecoiran_webtv

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

https://donya-e-eqtesad.com/fa/tiny/news-4188588

سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد
دوشنبه ۲۶ خرداد ۱۴۰۴

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

https://www.irna.ir/news/85854423/%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%D9%85-%D9%85%DB%8C-%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%86%D8%AF-%D8%A7%D9%84%DA%AF%D9%88%DB%8C%DB%8C-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D8%B3%D8%A7%D8%B2%DB%8C-%D8%A8%D8%B1%DA%AF%D8%B2%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%DA%A9%D9%86%D8%B3%D8%B1%D8%AA-%D8%A8%D8%A7%D8%B4%D8%AF

گفتگو با ایرنا در باره کنسرت «ایرانم» علیرضا قربانی

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

/channel/ecoiran_webtv/38360

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

از گذشته به آینده
بازخوانی تجربه تاریخی همکاری‌های ایران و آمریکا در میزگرد فریدون مجلسی و موسی غنی‌نژاد

مذاکرات ایران و آمریکا به مرحله‌‌ای رسیده است که ناظران احتمال شکل‌گیری یک توافق اولیه را بالا می‌دانند؛ توافقی که می‌تواند با تساهل و تسامح طرفین به دست آید و راه را برای یک توافق جامع و پایدار آماده کند. در این میان به نظر می‌رسد ایران و آمریکا بیش از هر زمان دیگری در چهار دهه گذشته به برقراری ارتباطات دوجانبه نزدیک‌ هستند. فریدون مجلسی و موسی غنی‌نژاد با بررسی روابط گذشته ایران و آمریکا و تشریح ریشه‌های تخاصم دو طرف، عنوان می‌کنند که دشمنی بین دو کشور ناشی از استعمارگری آمریکا یا تهاجم ایالات متحده به منافع ایران نیست، بلکه ریشه در پروپاگاندای حزب توده و شوروی در دوران جنگ سرد دارد. این دو صاحب‌نظر تاکید دارند که ایران می‌تواند با عادی‌سازی روابطش با جامعه بین‌الملل، با آمریکا نیز به تدریج روابطی مبتنی بر منفعت دوجانبه ایجاد کند و اگرچه بازگشت به سطح روابط گذشته زمان‌‌بر است اما در کوتاه‌مدت نیز می‌توان منافع اقتصادی قابل‌توجهی برای دو طرف تعریف کرد.

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

🎥 ملی‌گرایی چگونه تعبیر و تفسیر می‌شود؟

نسخه صوتی

▫️میهن‌دوستی یا ناسیونالیسم؟

▫️جدیدترین نشست «گفت‌وشنود اقتصادی» با میزبانی مرتضی کاظمی در گروه رسانه‌ای دنیای‌اقتصاد برگزار و پس از ارائه موسی غنی‌نژاد و شروین وکیلی دیدگاه‌های تعدادی از پژوهشگران و علاقه‌مندان به اشتراک گذاشته شد.

▫️ پرسش محوری در این نشست این بود که: ملی‌گرایی چگونه تعبیر و تفسیر شده و کدام رویکرد مفید و کدام تعبیر زیان‌بار بوده است؟

▫️موسی غنی‌نژاد معتقد است: ملی‌گرایی به معنای ناسیونالیسم مفهوم و ایدئولوژی وارداتی است و بار منفی از منظر آزادی‌خواهی دارد. آنچه امروز باید از آن دفاع کنیم میهن‌دوستی و به طور مشخص ایران‌دوستی در مقابل انترناسیونالیسم، چه از نوع چپ و چه از نوع اسلامی و حتی لیبرتاریانیسم ساده‌لوحانه است. ملی‌گرایی مصدقی هنوز تهدید است.

▫️همچنین شروین وکیلی مخالف ناسیونالیسم و مدافع ملی‌گرایی‌ می‌باشد. شروین وکیلی، اقتصاد برنامه‌ریزی‌شده یا دولتی را فقط در حوزه‌ی منابع ملی که به لحاظ حقوقی مالکیت شخصی در آن ممکن نیست مجاز می‌داند و معتقد است دولت باید به عنوان نماینده‌ی مالک (شهروندان) عمل بکند.


📺 @ecoiran_webtv

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

📹 زبان فارسی ملی است، نه تحمیلی

▫️در ایران افرادی وجود دارند که با نام قوم‌گرایی، به ایران ستیزی می‌پردازند و زبان فارسی را زبانی تحمیلی می‌دانند.

▫️موسی غنی‌نژاد، اقتصاددان، در گفت‌وگویی با اکوایران بر این نکته تأکید کرده است که زبان فارسی یک زبان ملی محسوب می‌شود.

▫️او اشاره می‌کند که حتی در زمانی که قوم ترک به قدرت رسید، مجبور بودند در فضاهای عمومی و سیاسی به زبان فارسی صحبت کنند.

▫️همچنین او توضیح می‌دهد که تصور این‌که از زمان رضاشاه سرکوب قومیت‌ها آغاز شده ، کاملاً نادرست است.

▫️غنی‌نژاد تصریح می‌کند که کسانی که به این نظریه اعتقاد دارند، باید به این سؤال پاسخ دهند که زبان فارسی متعلق به کدام قومیت است؟

نسخه کامل در تلگرام

نسخه کامل در سایت

📺 @ecoiran_webtv

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

🔹 سرمقاله امروز «دنیای اقتصاد»:

نفت، اقتصاد و یک پیشنهاد

👤 موسي غني‌نژاد؛ اقتصاددان

✍️ قراردادهای اقتصادی عظیمی که دولت ایالات متحده با سه کشور حوزه خلیج‌فارس بست، مباحث گوناگونی را در محافل فکری ناظر به چگونگی استفاده از درآمدهای نفتی برای ایجاد ثروت و رفاه برای شهروندان یا به‌طور خلاصه توسعه اقتصادی برانگیخت.

✍️ عربستان به‌عنوان کشور ثروتمند نفتی یارانه‌های هنگفتی به شهروندانش پرداخت می‌کند؛ اما این یارانه‌ها عمدتا یارانه‌های «نقدی» است و یارانه‌های «قیمتی» چندان جایی در آن ندارد.

✍️ درحالی‌که در کشور ما درست برعکس است؛ یعنی بخش عمده یارانه‌ها ناظر بر قیمت‌های دستوری یارانه‌ای در اغلب بازارها است.

✍️ در رویکرد نخست سیاستگذار مداخله‌ای در نظام قیمتی بازار نمی‌کند و لذا تخصیص منابع کمیاب به‌صورت بهینه صورت می‌گیرد.

✍️ اما در رویکرد دوم مداخله در نظام بازار و تحمیل قیمت‌های دستوری موجب به‌هم خوردن نظام قیمت‌های نسبی می‌شود.

✍️ تفاوت عملکرد دو اقتصاد نفتی مانند ایران و عربستان سعودی در همین رویکرد حکمرانی اقتصادی نهفته است. سعودی‌ها به یافته‌های علم اقتصاد باور دارند و بر مبنای آن حکمرانی و سیاستگذاری می‌کنند؛ اما در کشور ما می‌گویند در کشور نفتی مانند ایران فرآورده‌های نفتی مانند بنزین و گازوئیل باید ارزان‌تر از دیگر کشورها باشد.

✍️ آنها این سوال را از خود نمی‌کنند که پس چرا در یک کشور ثروتمند نفتی مانند نروژ قیمت هر لیتر بنزین و گازوئیل نزدیک به ۲دلار یعنی یکی از بالاترین قیمت‌ها در سراسر کشورهای دنیاست؟

✍️ یا چرا در کشور عربستان سعودی و دیگر کشورهای همجوار نفتی‌اش قیمت این کالاها در حدود ۶۲سنت یا بیشتر است که می‌شود بیش از ۳۰برابر کشور ما؟

✍️ آنها این دانش و کفایت علمی را دارند که بدانند قیمت‌گذاری دستوری پایین‌تر از هزینه‌فرصت یک کالا موجب تقاضای بیش از حد، اتلاف منابع و فساد اقتصادی اجتناب‌ناپذیر می‌شود.

✍️ در کشور ما با توجه به سنگی که پوپولیسم در چاه انداخته، نمی‌توان در کوتاه‌مدت اصلاح قیمت حامل‌های انرژی را در سطح هزینه‌فرصت آن به‌صورت عمومی و کامل انجام داد.

✍️ اما می‌توان با تکیه بر پیشرفت‌های روز فناوری اطلاعات آنچه را که در علم اقتصاد به آن تبعیض قیمتی می‌گویند، درخصوص قیمت بنزین و گازوئیل جاری ساخت؛ یعنی برای هر مصرف‌کننده‌ای اعم از خانوار یا متصدی حمل مسافر و بار میزان مصرف معینی را با قیمت یارانه‌ای سهمیه قائل شد و مصرف بیشتر از آن را با قیمت آزاد (هزینه‌فرصت) محاسبه کرد.

✍️ بزرگ‌ترین حسن این تدبیر، عملی بودن بلافاصله آن و کاهش تقاضای قاچاق از یک‌سو و از سوی دیگر کاهش مصرف و یا پرداخت هزینه‌فرصت سوخت توسط کسانی است که چندین اتومبیل پرمصرف دارند.
.
✍️ گروه رسانه‌ای «دنیای‌اقتصاد» از همین جا آمادگی خود را برای برگزاری همایشی برای این منظور اعلام می‌دارد.

#دنیای_اقتصاد #نفت #رشد_اقتصادی #رفاه #یارانه #یارانه_نقدی #یارانه_قیمتی

کانال رسمی روزنامه دنیای اقتصاد👇
@den_ir

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

🔹 سرمقاله امروز «دنیای اقتصاد»:

درباره چسبندگی قیمت‌ها

👤 موسي غني‌نژاد؛ اقتصاددان

✍️ در اقتصادهای مبتنی بر بازار آزاد رقابتی، پدیده چسبندگی قیمت‌ها کمتر اتفاق می‌افتد. منظور از چسبندگی‌ قیمت این است که تغییراتی در شرایط عرضه یا تقاضای بازار ایجاد شود؛ اما متناسب با آن قیمت تغییر نکند.

✍️ مثلا وقتی رکود اقتصادی روی می‌دهد و تقاضا برای نیروی کار کاهش می‌یابد، انتظار می‌رود دستمزدها کاهش یابد؛ اما چنین اتفاقی روی نمی‌دهد و علت آن ‌هم‌ اغلب فشار اجتماعی ناشی از تشکل‌های کارگری یا قدرت سیاسی حاکم است که مانع کارفرمایان از کاهش دستمزدها می‌شوند.

✍️ در اقتصاد ایران در قیمت کالاهایی که به نوعی با واردات مرتبطند نیز نوعی چسبندگی مشاهده می‌شود؛ یعنی با بالا رفتن نرخ ارز در بازار، قیمت آنها طبیعتا افزایش می‌یابد؛ اما با پایین آمدن نرخ ارز قیمت این کالاها متناسب با آن کاهش نمی‌یابد.

✍️ این پدیده در شرایط خاص ممکن است علت‌های متفاوتی داشته باشد؛ اما به‌طور عمده و اساسا برمی‌گردد به نااطمینانی و تلاطم حاکم بر بازار ارز.

✍️ واردکنندگان هنگام افزایش نرخ ارز ناگزیر به افزایش قیمت کالاهای وارداتی خود هستند، اما زمانی که این نرخ کاهش می‌یابد آنها مطمئن نیستند که آیا این کاهش موقتی است یا تداوم خواهد یافت؟ از این‌ رو، در کاستن از قیمت‌ها درنگ می‌کنند تا مطمئن شوند شرایط تثبیت می‌شود یا نه.

✍️ اما عامل مهم دیگر موثر بر تغییرات نرخ ارز در اقتصاد ما تحولات سیاسی در روابط بین‌المللی است: با خبرهای بد در این خصوص نرخ ارز به‌سرعت بالا می‌رود و با خبرهای خوب به‌سرعت رو به کاهش می‌گذارد.

✍️ البته باید اذعان کرد که در این میان، دستوری بودن اقتصاد ایران که‌ در آن دولت به صورت فعال‌مایشاء عمل می‌کند مزید بر علت است.

✍️ تجار و‌ تولیدکنندگان می‌دانند که اگر یک‌بار قیمت را به علت کاهش نرخ ارز پایین آوردند، به این راحتی نمی‌توانند آن را به هنگام افزایش نرخ ارز بالا ببرند؛ چون دولت اجازه این کار را نمی‌دهد. از این‌رو ترجیح می‌دهند در کوتاه‌مدت صبر و انتظار در پیش گیرند.

#دنیای_اقتصاد #سرمقاله #چسبندگی_قیمت_ها

کانال رسمی روزنامه دنیای اقتصاد👇
@den_ir

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

گزارشگری تحقیقی باید دو سویه باشد، از این‌رو انتظار می‌رود خبرآنلاین در این خصوص نیز تحقیق و پی‌گیری کند که چرا طرفداران مصدق در باره برخی وقایع تاریخی سکوت اختیار می‌کنند و پاسخ نمی‌دهند. از جمله این مسئله که مصدق در جریان ترور رزم‌آرا بوده و از آن حمایت کرده است. حد اقل سه منبع متفاوت، روایت کم و بیش مشابهی از جلسه‌ای کرده‌اند که گروه فدائیان اسلام با سران جبهه ملی داشته‌اند که نتیجه آن توافق برای ترور رزم‌آرا بوده است. یکی از این سه منبع خاطرات مهندس عزت‌الله سحابی، یکی از طرفداران سرسخت مصدق است که روابط نزدیکی با فدائیان اسلام داشته و آن‌ها را «نیروی اجرایی نهضت ملی در سال‌های ۱۳۲۸ و ۱۳۲۹» می‌داند. من در دو مقاله در روزنامه دنیای اقتصاد، به تاریخ های ۲۶ اسفند ۱۴۰۲ و ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ با سند و مدرک به این مسئله پرداخته‌ام اما هیچ پاسخی از سوی طرفداران مصدق دریافت نکرده‌ام. امیدوارم خبرآنلاین در جهت اجرای وظائف و مأموریت حرفه‌ای خود پیگیر پاسخ در این خصوص باشد. ضمنا در فروردین و اردیبهشت امسال خبرآنلاین گفتگویی با جناب دکتر کریم سلیمانی دهکردی انجام داده که موضوع آن دیدگاه‌های من (موسی غنی‌نژاد) در باره تاریخ معاصر و مصدق است. جناب دکتر دهکردی تنها به قاضی رفته و راضی برگشته! خبرنگار محترم بهتر بود گفتگو را با حضور من انجام می‌داد تا معلوم شود جناب دکترِ مدعی چند مرده حلاج است. البته هنوز هم دیر نشده و حاضرم در گفتگویی رو در رو به پرسش‌ها و ابهامات خبرنگار محترم و جناب دکتر پاسخ دهم.
   

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

اما در عین حال اضافه کردم که فئواد روحانی گفته بود که مصدق پیشنهاد مشترک دوم را گذاشت در برابر مشاوران حقوقی و گفت بگردید چیزی پیدا کنید تا این پیشنهاد را رد کنیم. آقای دکتر پیروز مجتهد زاده در «فصلنامه مطالعات بین‌المللی»، شماره ۳۱، زمستان ۱۳۹۰ در مقاله‌ای تحت عنوان «در شش دهه بر فرهنگ سیاسی ما چه گذشت؟ ۲۸ مرداد۱۳۳۲ کودتا بود یا ضد کودتا؟» می‌نویسد :
 «خوب به خاطر دارم در جلسه‌ای دانشگاهی، ولی غیر علنی … در فروردین ۱۹۹۰در باره نفت ایران در دانشگاه لندن … شادروان دکتر فواد روحانی، مشاور فنی-حقوقی مصدق که بعدها به دبیر کلی اوپک رسید، به عنوان شاهد عینی ماجراهای نفتی آن دوران صحبت می‌کرد. در آن جلسه … تایید نمود که در آخرین پیشنهاد راه حل بریتانیا که به پیشنهاد مشترک انگلیس و امریکا معروف است، به موضوع حقوق مورد ادعای ایران در سهام ۱۶ درصدی ما در شرکت‌های تابع به عنوان یک احتمال قابل بحث، اشارات غیر مستقیمی رفته است و ادامه داد : مع‌الوصف آقای نخست وزیر ما (مشاوران فنی و حقوقی) را خواست و گفت آقایان بروید و راه رد کردن این پیشنهاد را پیدا کنید و من این را یک اشتباه بزرگ می‌دانم. در آن جلسه و با شنیدن آن اقرار کم نظیر، نگارنده  که از همه جوان‌تر و کم طاقت‌تر بود از ایشان پرسید : شما چرا این حقیقت تلخ‌تر از زهر را برای چهل سال از ملت ایران پنهان داشته [اید] … پاسخ ایشان این بود که : کلت یا کالت cult مصدق (مکتب قهرمان‌پرستی مصدقی) هنوز قوی‌تر از آن است که ما بتوانیم این حقایق را برملا کنیم و از گزند آن در امان باشیم.»

Читать полностью…

موسی غنی‌نژاد

فئواد روحانی در کتاب تاریخ ملی شدن صنعت نفت ایران می‌نویسد:
«دومین پیشنهاد مشترک انگلیس و امریکا به نظر نگارنده با مقررات قوانین ملی شدن صنعت نفت منطبق و بهترین ‍ پیشنهادی بود که به دولت ایران تسلیم گردید. این پیشنهاد اصول اول و دوم و سوم را بدون هیچ شرط و قید تصدیق می‌کرد. … در مورد اصل ششم نیز پرداخت غرامت به ترتیب مقرر در قانون یعنی به وسیله کسر ۲۵ در صد از عواید پیشبینی شده بود و بنابراین مغایرتی با قانون در بین نبود. علت عدم قبول این قسمت از پیشنهاد از طرف دولت ایران تصور این خطر بود که میزان غرامتی که بالمال از طرف دیوان دادگستری بین المللی تعیین خواهد شد ممکن است طاقت فرسا باشد و این ملاحظه که مخصوصا با توجه به سابقه عمل دیوان دادگستری بین المللی نسبت به ایران موجه هم نبود البته ربطی به مقررات قانون نداشت و علیهذا قطعا می‌توان گفت که این قسمت نیز با مقررات قانون وفق می داد. … بدیهی است که پرداخت غرامت شرط قانونی و اجتناب ناپذیر ملی شدن صنعت نفت بود و در ازای آن دولت ایران به تمام معنی مالک و گرداننده و بهره بردار از دستگاه صنعت نفت خود می‌گردید، و در امر اداره این صنعت و ورود در بازارهای جهان آزادی کامل به دست می‌آورد. به طوری که بعد خواهیم دید ضمن معامله ای که با کنسرسیوم صورت گرفت این دو شرط یعنی اداره عملیات از طرف شرکت ملی نفت و آزادی عمل شرکت در فروش نفت خود در بازارهای جهان تامین نگردید.» (صص ۲۴۰- ۲۴۲) 

Читать полностью…
Subscribe to a channel