تلاشی هدفمند در جهت شناخت هرچه بهتر محیط سیاسی و اقتصادی چین
🛑 کم و کیف تجارت خارجی چین در سال ۲۰۲۴
♨️ مجموع تجارت خارجی: ۶.۱ تریلیون دلار
♨️ صادرات: ۳.۵ تریلیون دلار
♨️ واردات: ۲.۵ تریلیون دلار
♨️ تراز تجاری: ۹۹۸.۱ میلیارد دلار
♨️ مهمترین کشورهای هدف صادراتی
🔻 ایالات متحده: ۵۲۴.۸ میلیارد دلار
🔻 هنگکنگ: ۲۹۱.۳ میلیارد دلار
🔻 ویتنام: ۱۶۱.۸ میلیارد دلار
🔻 ژاپن: ۱۵۱.۹ میلیارد دلار
🔻 کره جنوبی: ۱۴۶.۳ میلیارد دلار
🔻 هند: ۱۲۰.۵ میلیارد دلار
🔻 فدراسیون روسیه: ۱۱۵.۵ میلیارد دلار
🔻 آلمان: ۱۰۷ میلیارد دلار
🔻 مالزی: ۱۰۱ میلیارد دلار
🔻 هلند: ۹۱.۱ میلیارد دلار
♨️ مهمترین مبادی وارداتی
🔻 تایوان: ۲۱۷.۸ میلیارد دلار
🔻 کره جنوبی: ۱۸۱.۷ میلیارد دلار
🔻 ایالات متحده: ۱۶۵.۲ میلیارد دلار
🔻 ژاپن: ۱۵۶.۳ میلیارد دلار
🔻 استرالیا: ۱۴۱.۱ میلیارد دلار
🔻 فدراسیون روسیه: ۱۲۹.۱ میلیارد دلار
🔻 برزیل: ۱۱۶.۳ میلیارد دلار
🔻 مالزی: ۱۱۰.۸ میلیارد دلار
🔻 ویتنام: ۹۸.۸ میلیارد دلار
🔻 آلمان: ۹۴.۸ میلیارد دلار
♨️ مهمترین اقلام صادراتی بر اساس کد HS چهار رقمی
🔻 گوشیهای هوشمند همراه: ۲۱۴.۹ میلیارد دلار
🔻 مدارهای الکترونیکی: ۱۶۰.۱ میلیارد دلار
🔻 خودروهای سواری: ۹۰.۲ میلیارد دلار
🔻 باتریهای الکتریکی: ۶۶.۶ میلیارد دلار
🔻 قطعات و لوازم یدکی خودروهای سبک: ۵۶.۶ میلیارد دلار
♨️ مهمترین اقلام وارداتی بر اساس کد HS چهار رقمی
🔻 مدارهای مجتمع الکترونیکی: ۳۸۶.۶ میلیارد دلار
🔻 نفت خام: ۳۲۴.۲ میلیارد دلار
🔻 سنگ آهن: ۱۳۳.۲ میلیارد دلار
🔻 طلای خام یا نیمه ساخته: ۱۰۲.۸ میلیارد دلار
🔻 گاز و سایر هیدروکربن های مرتبط با آن: ۸۸.۱ میلیارد دلار
💢 #چین_و_ماچین
🆔 /channel/china_Reivew
🛑 نگاه چینی به مذاکرات هستهای ایران
♨️ #چین یکی از مهمترین شرکای خارجی جمهوری اسلامی ایران در حوزههای مختلف به شمار میرود. با آغاز جنگ تحمیلی، #پکن با عرضه تسلیحات ـ که البته همزمان به #عراق نیز صورت می داد ـ به یکی از مهمترین شرکای تسلیحاتی و به تدریج با رشد اقتصادی و نیازمندیهای انرژی آن، اقتصاد به محور تعاملات دو کشور تبدیل شد؛ به گونه ای که برای سالیان متمادی، این کشور بزرگترین شریک تجاری #ایران بوده است. با این حال، یکی از موضوعات مهم که روابط دو کشور را تحت الشعاع قرار داده مسئله هستهای جمهوری اسلامی ایران است.
♨️ رأی پکن برای ارجاع پرونده هستهای ایران به شورای امنیت سازمان ملل، همراهی در قطعنامههای ضد ایرانی این شورا که به تحریمهای گسترده تهران انجامید و البته حمایتهای گاه و بیگاه این کشور از مواضع ایران در موضوع هستهای این پرسش را پیش روی هر محقق و سیاستمداری قرار می دهد که موضع دقیق پکن در ارتباط با برنامه هستهای ایران چیست؟ آیا پکن آنطور که باید به دنبال تغییر روابط میان ایران و غرب نیست و در نتیجه تمایل جدی به حل برنامه هستها ی ایران ندارد؟/اندیشکده جریان
🖇 مطالعه بیشتر
💢 #چین_و_ماچین
🆔 /channel/china_Reivew
🛑 ارزیابی رویکرد چین در قبال مذاکرات هستهای ایران
♨️ #چین از جمله کنشگرانی است که از همان سالهای ابتدایی ورود به #مذاکرات_هستهای ایران و غرب ـ ۲۰۰۶/۱۳۸۶ ـ همواره رفتار متناقض و مبهمی را در قبال مذاکرات انجام شده از خود بروز داده است. بررسیهای انجام شده نشان از آن دارد که نوع رویکرد و راهبرد رهبران چین در قبال برنامه هستهای ایران در قالب #گفتمان_خیزش_صلحآمیز قابل دستهبندی است. به واقع حفظ و گسترش منافع سیاسی، امنیتی و تجاری چین در نظام بینالملل آشوبناک کنونی موجب شده تا رهبران این کشور جهتگیری دوگانهای را در قبال برنامه هستهای ایران اتخاذ نمایند. بهعنوان مثال چینیها گرچه در برخی اوقات بر امنیتزدایی از پرونده هستهای ایران تأکید کردهاند، ولی با این حال، شواهد موجود نشان از آن دارد که گفتارهای مبتنی بر امنیتیسازی در قبال برنامه هستهای ایران بیشتر مورد تأکید چینیها بوده است. بهعنوان مثال، کنشهای گفتاری امنیتی زدا و امنیتی ساز از سوی طرف چینی را میتوان در مجموعه اظهارات زیر به خوبی مشاهده کرد:
♨️ کنشهای گفتاری امنیتی زدا:
مائو نینگ ـ سخنگوی وزارت خارجه ۲۰۲۳ ـ: چین از لغو تحریمهای وضع شده علیه ایران حمایت میکند؛
ژائو لیجیان ـ سخنگوی وقت وزارت خارجه ۲۰۲۲ ـ: پکن همواره با تحریمهای غیرقانونی و غیرقابل توجیه یکجانبه ایالات متحده مخالف بوده است؛
هو جین تائو ـ رئیس جمهور ۲۰۰۸ ـ؛ چین انرژی هستهای را حق ایران میداند؛
وانک کوانگ ـ قائم مقام وزیر خارجه ۲۰۰۹ ـ؛ چین بر حل و فصل مسئله هستهای ایران از راههای دیپلماتیک و مذاکره تأکید دارد؛
شی جین پینگ ـ رئیس جمهور ۲۰۱۷ ـ؛ توافق جامع در مورد موضوع هستهای ایران دستاورد مهم چندجانبه گرایی است که برای حفظ صلح و ثبات در غرب آسیا و سیستم بینالمللی منع گسترش سلاحهای هستهای مفید است و باید بهطور مؤثر اجرا شود؛
ژانگ جون ـ سفیر چین در سازمان ملل ۲۰۲۳ ـ؛ ایالات متحده بهعنوان مسئول بحران هستهای ایران باید با مسئولیت خود روبرو شود، اشتباه خود را یکبار برای همیشه اصلاح کند، هرچه زودتر تصمیم سیاسی بگیرد و اقدامات مشخصی برای پاسخگویی مثبت به خواستهای منطقی ایران انجام دهد؛
کنگ شوانگ ـ معاون نماینده دائم چین در سازمان ملل ۲۰۱۹ ـ؛ فشار شدید آمریکا عامل اصلی تنش کنونی بر سر موضوع هستهای ایران است. از همه طرفها میخواهیم که منافع کلی و بلندمدت را در نظر داشته باشند، خویشتن داری کنند، مشترکا از برجام محافظت کنند و از تشدید تنشها اجتناب کنند.♨️ کنشهای گفتاری امنیتی ساز:
هونگ لی ـ سخنگوی وزارت خارجه ۲۰۱۴ ـ؛ اگر ایران بیش از حد تحت فشار قرار گیرد، ممکن است با توسعه سلاحهای هستهای از طریق ابزارهای منصفانه یا ناپاک، امنیت خود را تقویت کند که برای صلح بینالمللی زیانبار خواهد بود.
ژانگ یسویی ـ معاون وزارت خارجه ۲۰۱۰ ـ؛ چین بارها گفته است که معتقد نیست تحریمها راه اساسی برای حل مناقشه است و از ایران می خواهد امتیازاتی بدهد.
چین گانگ ـ سخنگوی وزارت خارجه ۲۰۱۰ ـ؛ قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت نهتنها موضع چین، بلکه نگرانیهای جامعه بینالمللی در مورد موضوع هستهای ایران و انتظار جامعه بینالمللی را منعکس میکند.
ژانگ جون ـ سفیر چین در سازمان ملل ۲۰۲۲ ـ؛ چین خواستار حفظ و اجرای مؤثر توافق برجام، حفظ چندجانبه گرایی و اقتدار شورای امنیت و حفاظت از رژیم بینالمللی عدم اشاعه هستهای است.
ژائو لیجیان ـ سخنگوی وزارت خارجه ۲۰۲۰ ـ؛ چین با همه طرفها برای ادامه اجرای مداوم برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ و پیشبرد حل و فصل سیاسی و دیپلماتیک موضوع هستهای ایران همکاری خواهد کرد.
وانگ کان ـ مدیرکل اداره کنترل تسلیحات وزارت خارجه ۲۰۱۸ ـ؛ حفظ مستمر یکپارچگی و جدیت برجام برای تحکیم رژیم بینالمللی عدم اشاعه تسلیحات هستهای، ارتقای صلح و ثبات در غرب آسیا و پرداختن به سایر موضوعات کانون امنیت بینالمللی از طریق ابزارهای سیاسی و دیپلماتیک مفید است.♨️ تحلیل محتوای کنشهای گفتاری رهبران چین نشان میدهد رهبران و مقامات چینی در بحران هستهای ایران اگرچه از یک سو بر مواضعی نظیر لزوم برخورداری ایران از انرژی صلح آمیز هستهای تأکید دارند، اما همزمان با دیدگاه امنیتی ساز کنشگران غربی نیز در شورای امنیت سازمان ملل درباره ایران همسو هستند. بهعنوان مثال #شی_جینپینگ اظهار داشته است که: «هیچ کشوری نباید از ما انتظار داشته باشد که میوه تلخی را که حاکمیت امنیت ما را تضعیف میکند، ببلعیم».
🛑 عجیب اما واقعی
♨️ #ترامپ در واکنش به اقدامات متقابل #پکن، تعرفه واردات از مبدأ #چین را به میزان ۲۴۵٪ افزایش داد.
💢 #چین_و_ماچین
🆔 /channel/china_Reivew
♨️ الان که به ظاهر مذاکره با #ایالات_متحده روند نسبتاً مطلوبی رو طی میکنه و به اصطلاح «بوی بهبود ز اوضاع جهان میشنویم» ـ حداقل بر اساس جو روانی ایجاد شده که التهاب و نوسان در بازارهای اثرگذار کشور رو کم کرده ـ ضرورت داره با درس گرفتن از تجربیات گذشته، همه توان و حواسمون رو معطوف به مذاکره با طرف آمریکایی نکنیم و در این بین متوجه باشیم که حتی اگه مذاکرات هم به سرانجام برسه نباید مسیری که با چینیها تعریف کردیم رو فراموش کنیم.
♨️ به واقع در شرایط کنونی که #جنگ_تجاری بین چین و ایالات متحده روز به روز در حال تشدید شدن هست و همچنین با توجه به باز شدن احتمالی درب های قفس تحریم، طلایی ترین شرایط ممکن هست که بتونیم چینیها رو مجاب کنیم تا تمرکز و توجهشون رو بیشتر از گذشته به سمت همکاری با #ایران معطوف کنن. مضاف بر این، شرایط منطقهای هم بهگونهای هست که کشورهای عرب حوزه #خلیج_فارس و به خصوص #پادشاهی_سعودی، #قطر، #مصر و... همچون گذشته چوب لای چرخ روابط #تهران نمیذارن و به نوعی بعد از تحولات اخیر متوجه شدن که ایجاد توازن در نظم منطقهای بدون حضور ایران غیرممکن هست.
💢 #چین_و_ماچین
🆔 /channel/china_Reivew
♨️ #دونالد_ترامپ با عقبنشینی از اقدام خود مبنی بر افزایش پلکانی تعرفهها علیه کالاهای وارداتی از مبدأ #چین، تلفنهای هوشمند، رایانهها و برخی دیگر از دستگاههای الکترونیکی را از فهرست تعرفههای اعمالی مستثنی کرده است.
♨️ شایان ذکر است که اقدام مذکور، نخستین معافیت اعمالی از سوی #ترامپ در قبال چین است. در مقام ارزیابی معافیت اعمال شده، میتوان از آن بهعنوان اقدامی یاد کرد که میتواند قواعد #جنگ_تجاری را دستخوش تغییر کند.
💢 #چین_و_ماچین
🆔 /channel/china_Reivew
🎥 عمده کالاهای عرضه شده در فروشگاههای #ترامپ، ساخت #چین هستند. به راستی کدامیک صحیح تر است؟ #نخست_آمریکا ترامپ یا نخست چین؟!
💢 #چین_و_ماچین
🆔 /channel/china_Reivew
🎥 «مائو نینگ» سخنگوی وزارت خارجه و همچنین سفارت #چین در #آمریکا ویدئویی از #مائو رو در صفحات شون پست کردن که شاهبیت اون رو میشه در عبارت «ما تسلیم نمیشیم» خلاصه کرد.
💢 #چین_و_ماچین
🆔 /channel/china_Reivew
♨️ در مقام ارزیابی میتوان چنین اظهار داشت که گرچه در شرایط کنونی نمیتوان به صورت مطلق از یک طرف بهعنوان برنده و یا بازنده جنگ تجاری نام برد، ولی با این حال، نکته مهمی که وجود دارد آن است که میزان تأثیرپذیری طرفین از شرایط موجود تا حد زیادی به این موضوع بستگی دارد که کدامیک در بلندمدت از توانایی لازم برای مدیریت جنگ فرسایشی در حوزه تجاری برخوردار هستند؟
توضیح اینکه در مقایسه با سال ۲۰۱۸، چین به لحاظ تجارت خارجی وضعیت نسبتاً مطلوبتری را تجربه میکند؛ زیرا روابط تجاری خود را با کشورهای بیشتری گسترش داده ـ شریک تجاری حدود ۱۲۰ کشور مختلف ـ و اینکه سهم ایالات متحده را از سبد تجارت خارجی خود از یک پنجم به کمتر از ۱۵٪ کاهش داده است. علاوه بر این، چینیها با فرض تداوم سیاستهای تعرفهای #کاخ_سفید، بسیاری از صنایع خود را به ویتنام و #کامبوج منتقل کردهاند که این موضوع میتواند در شرایط کنونی تاب آوری تجاری پکن را افزایش داده و برای آنها راهگشا باشد. مضاف بر این، دولت چین در طول ماههای گذشته یکسری اقدامات احتیاطی را انجام داده که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. تأکید و تمرکز بر «سیاست ایجاد جامعهای با آینده مشترک» با کشورهای همسایه بهمنظور ایجاد و تقویت زمینههای جدید برای همکاری تجاری؛
۲. عملیاتی کردن راهبرد انتقال کارخانههای تولیدی به کشورهای دیگر؛
۳. تلاش در جهت تحریک مردم به مصرف در فضای داخلی کشور ـ هم راستا با سیاست #چرخه_دوگانه ـ؛
۴. مذاکره با طیف گستردهای از کشورهای اروپایی و آسیایی ـ کشورهای ناراضی از سیاستهای تعرفهای ترامپ ـ بهمنظور تقویت همکاریهای تجاری و اقتصادی ـ احتمالاً در همین راستا، در طول روزهای آتی آقای #شی به #مالزی، ویتنام و یا کامبوج سفر خواهد کرد ـ؛
۵. کاهش تصنعی ارزش #یوآن در برابر دلار از سوی «بانک خلق چین» بهمنظور ترغیب به صادرات ـ البته این امر مستلزم کنترل و مدیریت خروج سرمایه از کشور است ـ؛
۶. تمرکز بیشتر بر کشورهای عضو #آسه_آن ـ
از سال ۲۰۲۳ کشورهای عضو آسه آن با پیشی گرفتن از آمریکا، مبدل به بزرگترین بازار صادراتی چین شدند ـ؛
۷. تلاش در جهت مجاب کردن شرکتهای آمریکایی فعال در چین ـ #تسلا، جنرال الکتریک و... ـ بهمنظور مذاکره آنها با دولت با هدف تعلیق سیاستهای تعرفهای چین.
💢 #چین_و_ماچین
🆔 /channel/china_Reivew
🎥 واکنش وزیر خزانهداری ایالات متحده به تعرفه ۸۴ درصدی چین:
واقعاً جای تأسفه که چینیها اصلاً حاضر نیستن پای میز مذاکره بیان، چون از همه بیشتر قوانین تجارت بینالمللی رو زیر پا میذارن. با اطمینان میتونم بگم این دعوای تجاری، به ضرر خودشونه...💢 #چین_و_ماچین
🛑 چگونه ایالات متحده با اقدامات نسنجیده خود میتواند عظمت چین را احیا کند؟!؟
♨️ «نشریه اکونومیست» با کنایه به کلاه و شعار معروف #دونالد_ترامپ، به این موضوع پرداخته که چگونه #آمریکا میتواند دوباره قدرت #چین را احیا کند؟ پاسخ کوتاهی که مطرح شده ناظر بر آن است که سیاست تعرفهای #ترامپ نتایج خوبی را در پی نخواهد داشت و اینکه میتواند فرصتهای کمنظیری را برای چین و بهویژه در #اروپا به ارمغان آورد.
💢 #چین_و_ماچین
🖇 لینک گزارش
🆔 /channel/china_Reivew
🛑 دیدگاه مردم #آمریکا در مورد تعرفههای اعمال شده از سوی #ترامپ
💢 #چین_و_ماچین
🆔 /channel/china_Reivew
♨️ «لین جیان» سخنگوی وزارت خارجه چین: «#چین هرگز در مورد تهدیدات کوتاه نمیآید و تهدید چین کارساز نیست».
💢 #چین_و_ماچین
🆔 /channel/china_Reivew
🔴 با پایان مهلت #ترامپ به #چین برای لغو #تعرفه متقابل، از فردا #آمریکا تعرفه ۱۰۴ درصدی را بر چین اعمال خواهد کرد.
💢 #چین_و_ماچین
🆔 /channel/china_Reivew
♨️ پس از طرح پیشنهاد آقای هان و متعاقب برگزاری جلسات کمیته عالی، کمیتههای فرعی چندگانهای در زمینههای مختلف تشکیل شد و بر موضوعاتی از قبیل امور سیاسی و دیپلماتیک، زیرساختهای مرتبط با BRI، همکاری و سرمایهگذاری در بخش انرژی، تجارت، سرمایهگذاری، فرهنگ، فناوری، گردشگری و مبارزه با تروریسم تمرکز کردند.
♨️ در مقام عمل، نخستین خروجی کمیتههای فرعی آن بود که طرفین موافقت کردند تا یک صندوق سرمایهگذاری مشترک را در «استان جیزان» ایجاد کنند. در ادامه و در جریان سفر بن سلمان به چین، دو کشور ۳۵ توافقنامه همکاری را به ارزش تقریبی ۲۸ میلیارد دلار به امضا رساندند. علاوه بر این، شاهد آن هستیم که پس از سفر شی به ریاض در سال ۲۰۲۲، شرکتهای سعودی و چینی ۳۴ قرارداد را به ارزش ۳۰ میلیارد دلار منعقد کردند.
♨️ نکته دیگری که در خصوص تأثیر چشمانداز ۲۰۴۰ بر نوع تعامل پکن و ریاض خودنمایی میکند آن است که در حد فاصل بین سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۲۴ مجموع سرمایهگذاری چین در پروژههای زیرساختی پادشاهی سعودی ۵۳.۸ میلیارد دلار بوده که از این میزان، حدود ۳۱.۴ میلیارد دلار پس از سال ۲۰۱۶ انجام شده است. همین موضوع به نوبه خود نشان از آن دارد که بخش قابل توجهی از سرمایهگذاری چین در پروژههای زیربنایی عربستان سعودی بر حمایت از چشمانداز ۲۰۳۰ متمرکز شده است (تصاویر شماره ۲ و ۳).
♨️ علاوه بر موارد فوق الذکر، در طول سالهای گذشته همکاری در حوزه #انرژیهای_تجدیدپذیر به نماد همکاری دو کشور بدل شده است. همکاری طرفین در این زمینه از آن جهت است که چشمانداز ۲۰۳۰ سرمایهگذاری در بخش انرژیهای تجدیدپذیر را بهعنوان یکی از اهداف کلیدی خود در اولویت قرار داده است که هدف ترویج آن دستیابی به توسعه پایدار، تنوع بخشی به منابع انرژی، کاهش مصرف انرژیهای فسیلی در داخل، تقویت بخش صنعت، کاهش انتشار کربن و اطمینان از باقی ماندن کشور بهعنوان یک بازیگر مهم در بازار انرژی جهان است.
با توجه به آنکه پادشاهی سعودی قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ میلادی حدود ۵۰٪ از انرژی مورد نیاز خود را از طریق انرژیهای تجدیدپذیر تأمین کند، از این رو حساب ویژهای را روی چین باز کرده است. در همین خصوص، چین چهار رویکرد کلیدی را در جهت همسویی با طرح انرژیهای تجدیدپذیر ریاض مشخص کرده است:
۱. انجام سرمایهگذاری مستقیم؛
۲. حضور در بخش ساخت و ساز و پشتیبانی پروژهها؛
۳. انتقال فناوری تجدیدپذیر به پادشاهی سعودی؛
۴. انجام سرمایهگذاری مشترک در کشورهای ثالث.
در مقام عمل شاهد آن هستیم که در حوزه سرمایهگذاری، چین از طریق #صندوق_جاده_ابریشم مبادرت به خرید ۴۹٪ از سهام هلدینگ انرژیهای تجدیدپذیر عربستان سعودی (ACWA) کرده است.
در حوزه اجرا نیز شرکت (china solar) یا همان «ژجیانگ» با مشارکت شرکت هندی (Mahindra Susten) مبادرت به اجرای پروژه ۳۰۰ مگاواتی در استان الجوف کردند. در خصوص انتقال فناوری نیز در جولای ۲۰۲۴ شرکت (Envision Energy) با همکاری یک شرکت خصوصی عربستانی سرمایهگذاری مشترکی را برای ساخت کارخانه توربین در این کشور آغاز کردند.
در نهایت، لازم به ذکر است که سرمایهگذاری مشترک در کشورهای ثالث یکی از عناصر محوری راهبردی چین برای همسویی با چشمانداز ۲۰۳۰ است. بهعنوان مثال، در سال ۲۰۲۲ در جریان سفر شی به #ازبکستان، صندوق جاده ابریشم مبادرت به خریداری ۴۹٪ از سهام یک میلیارد دلاری یک نیروگاه گازی از اپراتور سعودی (ACWA Power) کرد. علاوه بر این، (ACWA Power) در سال گذشته میلادی حدود ۳۵٪ از سهام خود را در دو شرکت تابعه پروژه بادی به ارزش ۱۵۸.۷ میلیون دلار به (china Southern Power Grid International) واگذار کرد.
♨️ نظر به موارد فوق الذکر میتوان چنین اظهار داشت که در طول سه دهه گذشته روابط چین و عربستان سعودی از تعاملات پیرامون به سطح مشارکت جامع راهبردی ارتقا یافته و اینکه عمده تمرکز طرفین بر حوزههای انرژی، زیرساخت و فناوری معطوف و متمرکز بوده است. مع الوصف، همسویی چین با چشمانداز ۲۰۳۰ از طریق سرمایهگذاری و انعقاد قراردادهای مختلف بهخصوص در بخش انرژیهای تجدیدپذیر به مرحله اجرا درآمده است. نکته قابل توجه آن است که چین علاوه بر همراهی با راهبردهای اعلامی پادشاهی سعودی، از طریق سیاست بومیسازی صنایع و و سرمایهگذاری در فناوریهای پیشرفته، درصدد برآمده تا هم میزان اتکا و وابستگی ریاض را به منابع نفتی کاهش دهد و هم حضور خود را در منطقه #غرب_آسیا و #خلیجفارس بیش از پیش تقویت نماید.
💢 #چین_و_ماچین
🆔 /channel/china_Reivew
🛑 تحولات منطقه و تحرکات هدفمند چین
💢 #چین_و_ماچین
🆔 /channel/china_Reivew
♨️ واقعیتی که باید مطمح نظر قرار گیرد آن است که کلان راهبرد #چین نسبت به #برنامه_هستهای_ایران به گونهای است که هیچگاه در برابر خواست #آمریکا در امنیتی کردن پرونده هستهای ایران نایستاده است و در بهترین حالت سطح پایینی از امنیت زدایی را در قبال آن انجام داده است. شاهد مثال انگاره مورد اشاره آن است که «جان بولتون» در کتاب خود تحت عنوان «اتاقی که در آن اتفاق افتاد» (The Room Where It Happened) در مورد خروج آمریکا از #برجام چنین آورده است:
«روز موعود، #ترامپ ساعت هشت و نیم صبح به #شی_جینپینگ تماس گرفت و درباره مسائل مختلف از جمله #کره_شمالی صحبت کرد. ترامپ گفت خیلی زود بیانیهای را در مورد #ایران تنظیم خواهد کرد و تقریباً مثل بچهها گفت، آیا #شی دوست دارد بداند که او میخواهد چه بگوید؟ شی گفت بنظر میرسد که ترامپ دلش میخواهد به او بگوید. ترامپ بعد از لحظهای تردید گفت چون به شی اعتماد دارد، می گوید و گفت میخواهد به برجام که یک قرارداد بد است، خاتمه دهد و خواهیم دید چه اتفاقی خواهد افتاد. شی گفت این خبر را محرمانه نگه می دارد؛ و اضافه کرد که #آمریکا موضوع چین را می داند، یعنی شی قصد نداشت آن را به یک موضوع دوجانبه تبدیل کند...».💢 #چین_و_ماچین
🛑 ارزیابی #جنگ_تعرفهای میان #چین و #ایالات_متحده در گفتوگو با بخش تحلیلی برنامه جهان امروز شبکه خبر
💢 مشاهده کامل فیلم
💢 #چین_و_ماچین
🆔 /channel/china_Reivew
🌔🌏🌔 ارزشمندترین کانالهای تلگرام برای آگاهی از جهان پیرامون
♻️ اندیشکده اقبال؛ اندیشگاه تخصصی پاکستان🇵🇰
@andishkadehiqbal
🌎 مطالعات شرق؛ مرکز تخصصی مطالعات افغانستان، آسیای مرکزی و پاکستان
@iran_sharghi
🔆 سیاست بهشتی 🕊
@SBU_PoliticalScience
🌎 درسگفتار علوم سیاسی و روابط بین الملل
@ecopolitist
⭕️ در حقوق بشر حرفهای شوید
@ngoodvv
🔆 مطالعات توسعه ایران
@Baharestan_ThinkTank
🌎 اقتصاد سیاسی بینالملل🏅
@Inter_Politics
🔆 اندیشکده مطالعات حاکمیت و روابط بینالملل
@GovernanceStudies
🌎 پایش سیاسی ایران
@ir_REVIEW
🔆 کانال مطالعات سوریه
@hdrhbb1
🌎 ژانوس سیاست
@mousavi2025
🔆 مرکز مطالعات عراق
@instituteofiraqistudies
🌎 چین و ماچین 🇨🇳🇨🇳🇨🇳
@china_Reivew
⭕️ اقتصاد آفریقا
@EcoAfrican
🔆 دیدبان تحولات جریانها(ملت دین)
@melatedin
🌎 تحولات سودان(البرهان-حمیدتی)
@Islamic_Africa
🔆 رازفیلم/دانلود فیلم و مستند سیاسی اجتماعی فرهنگی
@razfilmweb
🌎 روسکیی چاس
@RusskiyChas
🔆 همه چیز درباره چین🇨🇳
@chinese10
🌎 لوموند دیپلماتیک Le Monde diplomatique
@mondediplofa
🔆 اوراسیا پست، اخبار و تحلیل - چین و روسیه CIS
@EurasiaPost
⭕️ ژئواکونومیک نیوز
@GeoecoNEWS
🌎 دانش تفسیر سیاسی
@irdiplomat
🔆 کتابخانه تخصصی روابط بین الملل
@ir_Texts
🌎 تحلیل جنگ های ترکیبی
@warfarehybrid
🔆 آموزش فن ترجمه زبان تخصصی علوم سیاسی و روابط
@policyinact
🌎 اندیشکده تهران
@InstituteTehran
♻️ کمیته ضد جنگ و تحریم 🇵🇸
@NowarNosanctions
🌻🍀 هماهنگی برای تبادل
@mrgp_1
🔴 جایگاه دلار در اقتصاد جهانی چه خواهد شد؟ احتمال گرایش کشورها به سمت سامانههای چینی
♨️ #دلار آمریکا که بیش از هفت دهه توانست جایگاه خود را بهعنوان ارز برتر جهان تثبیت کند، پس از اعمال سیاست تعرفه گذاری بر کالاهای وارداتی به مقصد #ایالات_متحده، با چالشهای ژرفی مواجه شده است.
♨️ البته تاکنون بازارهای قدرتمند اوراق قرضه و سهام #آمریکا از جایگاه دلار پشتیبانی کردهاند، اما تصمیمهای غیرقابل پیشبینی #ترامپ، در کنار فشار بر #فدرال_رزرو و اعمال تحریمهای متعدد میتواند سرمایهگذاران و دولتهای خارجی را بیش از پیش نگران کرده و بر جایگاه دلار اثرات منفی را بر جای بگذارد.
♨️ متأثر از شرایط پدیدار شده، بسیاری از مفسران امر معتقدند که در صورت تداوم شرایط موجود این امکان وجود دارد که کشورها به سمت سامانههای جایگزین مانند #سیپس ـ سامانه بین بانکی فراساحلی چین ـ حرکت کنند. نکته مهمی که در این بین وجود دارد آن است که متحدان آمریکا بیشتر از رقبای این کشور از این تعرفهها آسیب دیدهاند و این امر میتواند آنها را به سمت کاهش وابستگی به دلار ترغیب کند.
🖇 منبع متن
پ.ن: جهت مطالعه بیشتر، پیشنهاد میشود یادداشتی که پیشتر در خصوص CIPS منتشر کردهام را مطالعه نمایید.
💢 #چین_و_ماچین
🆔 /channel/china_Reivew
🛑 صد و ششمین شماره گزارش #پایش_تحولات_تجارت_جهانی، منتشر شده از سوی #مرکز_پژوهش_های_اتاق_ایران
♨️ در این شماره از پایش میخوانید:
🔻 #جنگ_تجاری آمریکا و #چین؛
🔻 ریاست #عربستان بر شورای عمومی #سازمان_تجارت_جهانی؛
🔻 سرمایه گذاری دو میلیارد دلاری #امارات در بایننس؛
🔻 تلاش چین برای خروج از رکود؛
🔻 و...
💢 #چین_و_ماچین
🆔 /channel/china_Reivew
🛑 استفن میران؛ معمار سیاستهای تعرفهای ترامپ
♨️ وی که پیشتر ـ دوره نخست ترامپ ـ مشاور وزارت خزانهداری بوده است، در دولت جدید بهعنوان رئیس شورای مشاوران اقتصادی منصوب شده است. آبشخور فکری وی برگرفته از آموزههای «مارتین فلدشتاین» است که در دوره ریاستجمهوری #ریگان در دهه ۱۹۸۰ میلادی ریاست شورای مشاوران اقتصادی دولت را بر عهده داشت.
♨️ جالب است بدانیم شورایی که تحت هدایت میران قرار دارد سه وظیفه اصلی را بر عهده دارد:
۱. در قالب گزارشی سالانه، نمای کلی اقتصاد کشور را ترسیم میکند؛
۲. سیاستها و برنامههای دولت فدرال را بررسی میکند؛
۳. در صورت لزوم توصیههایی را در زمینه سیاستهای اقتصادی به رئیسجمهور ارائه میدهد.
♨️ شایان ذکر است که سیاستهای تعرفهای گستردهای که #ترامپ در پیش گرفته، عمدتاً مبتنی بر ایدههای #استفن_میران است. میران که فارغ التحصیل رشته اقتصاد از «دانشگاه هاروارد» است ـ سال ۲۰۱۰ ـ، اعتقادش بر این اساس استوار است که در شرایط کنونی میتوان از سیاستهای تعرفهای بهعنوان اهرمی برای تغییر شکل سیستم تجارت جهانی بهره برد.
♨️ مجموعه نظرات تعرفهای میران را میتوان در گزارش ۴۱ صفحهای که در نوامبر ۲۰۲۴ تحت عنوان «راهنمای بازسازی سیستم تجارت جهانی» منتشر کرده، به خوبی مشاهده کرد. وی در قالب گزارش مذکور کوشیده است تا چارچوب مشخصی را برای تنظیم تجارت جهانی و سیستمهای مالی به نفع #ایالات_متحده ترسیم کند. از نظر وی، سیاستهای تعرفهای میتواند بهعنوان اهرمی در مذاکرات برای تضمین دسترسی به بازار برای صادرات #آمریکا از سایر کشورها استفاده شود.
♨️ میران در بخشی از گزارش خود چنین آورده است که: «بیشتر اقتصاددانان و برخی از سرمایهگذاران سیاستهای تعرفهای را با نگاهی سطحی مینگرند و تبعات آن را منفی تلقی میکنند... به واقع هدف از وضع سیاستهای تعرفهای نه فقط درآمدزایی، بلکه مقابله با روشهای تجاری ناعادلانه مانند دستکاری نرخ ارز و #دامپینگ است...».
💢 #چین_و_ماچین
🆔 /channel/china_Reivew
🛑 جنگ تعرفههای آمریکا: ابزاری برای مهار چین؟
✍ مسعود براتی
♨️ بهنظر میرسد محور اصلی مذاکرات اخیر #آمریکا با کشورهای مختلف درباره تعرفههای تجاری، فراتر از مسائل اقتصادی است. #واشنگتن ظاهراً از ابزار #تعرفهها بهعنوان اهرمی برای وادار کردن کشورها به همکاری در راهبرد #مهار_چین استفاده میکند.
♨️ «بسنت» وزیر خزانهداری آمریکا هم گفته است: «#ترامپ با معامله با متحدان میخواهد یک جبهه متحد از کشورهای همپیمان برای فشار بیشتری روی چین ایجاد کند». این رویکرد یادآور سناریوی تحریمهای ایران در دهه گذشته است، زمانی که آمریکا با اعمال فشار بر مؤسسات مالی جهانی، آنها را به همسویی با تحریمهای ضدایرانی وادار میکرد.
♨️ الگوی تحریمهای ایران: نمونهای برای تقابل با چین؟ در دوره تحریمهای #ایران (پس از ۲۰۱۰)، آمریکا با تصویب قوانینی مانند CISADA، بانکهای خارجی را که با ایران همکاری میکردند، تحت پیگرد قرار داد. نتیجه این فشارها، انعقاد توافقنامههایی بود که مؤسسات مالی را ملزم میکرد قوانین داخلی خود را با تحریمهای آمریکا هماهنگ کنند. امروز، به نظر میرسد واشنگتن از همین الگو—البته در ابعادی گستردهتر—برای مقابله با #چین استفاده میکند.
♨️ بازه ۹۰ روزه مذاکرات: فرصتی برای تعیین نقش کشورها: تصمیم اخیر دولت ترامپ برای اعمال تعرفهها و سپس اختصاص یک دوره ۹۰ روزه برای مذاکرات، ممکن است صرفاً بهمنظور حل اختلافات تجاری نباشد. به نظر میرسد واشنگتن از این فرصت برای تعریف نقش کشورها در استراتژی کلیتر خود علیه چین استفاده میکند. نمونههای متعددی این ادعا را تأیید میکند:
🔻 مورد آرژانتین: گزارشها حاکی از آن است که آمریکا موافقت با وام صندوق بینالمللی پول به این کشور را منوط به لغو پیمان سوآپ ارزی با چین کرده است. مقامات آمریکایی ادعا میکنند چین از خاک کشورهای ثالث (مانند مکزیک) برای دور زدن تعرفههای آمریکا استفاده میکند. این موضوع احتمالاً به یکی از محورهای اصلی مذاکرات تبدیل خواهد شد.
♨️ چشمانداز آینده: جنگ اقتصادی یا باز تعریف نظم جهانی؟ آنچه در حال وقوع است، ممکن است صرفاً یک نزاع تجاری معمول نباشد، بلکه بخشی از تلاش آمریکا برای بازتعریف روابط اقتصادی جهانی با محوریت مهار چین باشد. اگر این تحلیل درست باشد، باید در ماههای آینده شاهد موارد بیشتری از چنین فشارهایی باشیم—فشارهایی که لزوماً محدود به روابط دوجانبه آمریکا با دیگر کشورها نخواهد بود، بلکه به نقش آنها در تقابل واشنگتن و #پکن مرتبط میشود. به نظر میرسد جنگ تعرفههای اخیر آمریکا را باید در چارچوبی گستردهتر از مناقشات تجاری متعارف تحلیل کرد. هدف نهایی ممکن است ایجاد ائتلافی جهانی برای مقابله با رشد فزاینده چین باشد، ائتلافی که در آن هر کشور بر اساس میزان همکاریاش با واشنگتن، «پاداش» یا «تنبیه» میشود. این استراتژی اگر موفق باشد، میتواند نظم اقتصادی جهانی را به نفع آمریکا تغییر دهد—اما آیا دیگر کشورها این بازی را میپذیرند؟ پاسخ این سؤال را زمان مشخص خواهد کرد.
💢 #چین_و_ماچین
🆔 /channel/china_Reivew
🛑 چین یا آمریکا؟ برنده اصلی جنگ تجاری کدامیک خواهند بود؟
♨️ در اقدامی قابل پیشبینی، #دونالد_ترامپ تعرفههایی که پیشتر علیه کشورهای هدف وضع کرده بود را به مدت ۹۰ روز به حالت تعلیق درآورد. البته وی با طرح این استدلال که نباید #چین مبادرت به انجام اقدامات تلافیجویانه میکرد، نهتنها تعرفههای اعمال شده علیه #پکن را لغو نکرد، بلکه میزان آن را به صورت پلکانی به ۱۴۵٪ افزایش داد. واهی بودن استدلال ترامپ آنجا مشخص میشود که بدانیم #کانادا نیز همچون چین در اقدامی تلافیجویانه تعرفههای تقابلی را بر کالاهای وارداتی از مبدأ #ایالات_متحده وضع کرده بود، ولی با این حال، در زمره کشورهای مستثنی شده، قرار گرفت. مع الوصف، پرسشی که در این بین وجود دارد آن است که با توجه به شرایط موجود، کدامیک از طرفین در #جنگ_تجاری رخ نموده متضرر خواهند شد؟ و اینکه آیا میتوان یکی از دو طرف را بهعنوان برنده یا بازنده مطلق این جنگ تلقی کرد؟
♨️ به کوتاه سخن میتوان چنین اظهار داشت که هیچگاه به صورت مطلق نمیتوان یکی از طرفین را بهعنوان برنده قطعی جنگ تجاری قلمداد کنیم؛ زیرا هم چین و هم ایالات متحده آسیبهای جدی را متحمل خواهند شد. بهعنوان مثال، با کاهش تقاضا از سوی #آمریکا، تولیدکنندگان چینی مجبور خواهند شد رقابت شدیدی را در فضای داخل کشور تجربه کنند و یا اینکه در صورت تداوم سیاست تعرفهای ترامپ، صادرات حدوداً نیم میلیارد دلاری چین به مقصد ایالات متحده به سرعت روند نزولی را تجربه خواهد کرد که این موضوع به نوبه خود تبعات دهشتناکی همچون بیکاری میلیونها نفر و متعاقباً ورشکستگی داخلی را به دنبال خواهد داشت.
در نقطه مقابل نیز با توجه به آنکه بسیاری از اقلام وارد شده از مبدأ چین به سرعت قابل جایگزینی نیستند، از این رو پیشبینی میشود که قیمت کالاهای مصرفی در فضای داخلی ایالات متحده روند صعودی قابل توجهی را تجربه کند. بر اساس ارزیابی «جی.پی.مورگان» در صورت تداوم شرایط کنونی، تا زمان یافتن جایگزین برای کالاهای چینی، دولت و مردم آمریکا متحمل هزینهای بالغ بر ۸۶۰ میلیارد دلار خواهند شد که این موضوع به نوبه خود میتواند فشار فزآیندهای را از سوی افکار عمومی و حتی سیاسیون و اقتصاددان های این کشور در پی داشته باشد. در همین رابطه شاهد آن هستیم که اعضای کنگره به دنبال آن هستند تا قانونی را تصویب کنند که بر اساس آن اختیارات رئیسجمهور را در زمینه اعمال تعرفه تحدید نمایند ـ گرچه بهنظر موفقیتآمیز نخواهد بود ـ علاوه بر این، صادرات ایالات متحده به مقصد چین متوقف خواهد شد و اینکه دولت به ناچار درصدد بر خواهد آمد تا زنجیره تأمین خود را به سمت #ویتنام، #مکزیک و #هند تغییر دهد - گرچه این کشورها نیز از سیاستهای تعرفهای ترامپ مصون نبودهاند ـ (ادامه 👇)
💢 #چین_و_ماچین
🆔 /channel/china_Reivew
🛑 بعد از اینکه #چین در واکنش به تعرفه ۱۰۴ درصدی #ترامپ، تعرفه گمرکی واردات محصولات آمریکایی رو به ۸۴٪ افزایش داد، ترامپ در اقدامی بیسابقه مجدد میزان تعرفههای اعمالی علیه #پکن رو به ۱۲۵٪ افزایش داد تا #جنگ_سرد_تجاری میان دو کشور روزهای داغی رو تجربه کنه.
ترامپ:💢 #چین_و_ماچین
بر اساس بیاحترامیای که چین به بازارهای جهانی نشان داده است، من در این لحظه تعرفهای را که #ایالات_متحده بر چین اعمال میکند به ۱۲۵٪ افزایش میدهم و این تصمیم فوراً لازمالاجراست. امیدوارم که چین به زودی متوجه شود که دوران غارت #آمریکا و کشورهای دیگر به پایان رسیده و دیگر قابلقبول یا پایدار نیست...
🛑 آیا متحد راهبردی واشنگتن پس از اعمال تعرفههای ترامپ به سمت چین سوق خواهد یافت؟
♨️ تعرفههایی که #دونالد_ترامپ در «روز آزادی» وضع کرد، این احتمال را به وجود آورده که شاید #جزیره_موریس بهعنوان کنشگری راهبردی در #اقیانوس_هند (۱.۲ میلیون نفر جمعیت) که با تعرفه ۴۰ درصدی #ایالات_متحده مواجه شده است، در اقدامی تلافیجویانه به سمت #چین گرایش پیدا کند و عملاً از مدار #واشنگتن خارج شود.
♨️ نکته قابل توجهی که در این بین وجود دارد آن است که مجموع مازاد تجاری موریس با ایالات متحده در سال گذشته میلادی حدود ۱۸۶.۵ میلیون دلار بوده که این میزان تقریباً برابر با هزینههای تحلیف #ترامپ بوده است. علاوه بر این، جزیره موریس تاکنون هیچگونه تعرفهای را برای واردات از مبدأ ایالات متحده که عمدتاً به نفت و منابع سوختی بوده، وضع نکرده است و اینکه الماس و غذاهای دریایی عمده کالاهای صادراتی این جزیره به مقصد ایالات متحده بوده است.
♨️ در نقطه مقابل ایالات متحده، چین قرار دارد که در حال حاضر شریک تجاری بیش از ۱۲۰ کشور از قارههای مختلف است و در سال ۲۰۱۹ توافقنامه تجارت آزاد را با جزیره موریس منعقد کرده است. در چنین شرایطی، بسیاری از منتقدان سیاست تعرفهای ترامپ هشدار دادهاند که تداوم سیاست کنونی این فرصت را برای #پکن ایجاد خواهد کرد تا در قالب #ابتکار_پهنه_و_راه مبادرت به تعمیق همکاریهای خود با جزیره موریس نماید. علاوه بر این، نگرانی دیگر #پنتاگون به کنترل جزیره موریس بر پایگاه نظامی #دیگو_گارسیا برمیگردد که در صورت بروز تغییر در سیاستهای این جزیره، طبیعتاً منافع ایالات متحده را متأثر خود خواهد کرد.
♨️ با عنایت به مطالب فوق الذکر، این امکان وجود دارد که در پی اقدامات نسنجیده #کاخ_سفید، هزینهها و زیانهای ژئوپلیتیکی هنگفتی بر ایالات متحده تحمیل شود و در مقام عمل شاهد نفوذ هرچه بیشتر چین در مناطق مختلف باشیم.
💢 #چین_و_ماچین
🖇 مطالعه بیشتر
🆔 /channel/china_Reivew
🎥 کاربران چینی در شبکههای اجتماعی و خصوصاً در #تیک_تاک با ساختن فیلمهای کوتاه، در حال دست انداختن #آمریکا هستند و به نوعی ایده تولید مجدد آمریکاییها را به سخره گرفتهاند.
💢 #چین_و_ماچین
🆔 /channel/china_Reivew
🛑 واکنش چین به تعرفههای جدید ترامپ
♨️ دولت #چین هشدار داده که اگر #دونالد_ترامپ تعرفههای کالاهای چینی را به مجموع ۱۰۴ درصد افزایش دهد، متقابلاً «تا آخر خواهد جنگید». شایان ذکر است که ترامپ اخیراً تهدید کرده که تعرفه جدید ۵۰ درصدی را علاوه بر عوارض موجود علیه چین اعمال خواهد کرد، مگر اینکه چین تعرفههای ۳۴ درصدی خود بر تمام کالاهای آمریکایی را تا روز سهشنبه لغو کند.
♨️ در نقطه مقابل، وزارت بازرگانی چین اعلام کرده که «قاطعانه مخالف» این اقدام است و برای حفاظت از منافع خود اقدامات متقابل قوی را انجام خواهد داد. چین هفته گذشته پس از اعلام #تعرفه مشابه توسط #آمریکا، با اعمال تعرفه ۳۴ درصدی واکنش نشان داد.
♨️ #پکن اعلام کرده در صورت اجرایی شدن طرح ترامپ، تعرفههای پیشنهادی ۵۰ درصدی او را نیز مشابهسازی خواهد کرد. صادرات چین به آمریکا از ۱۹.۲ درصد در سال ۲۰۱۸ به ۱۴.۷ درصد در سال ۲۰۲۴ کاهش یافته که نشان میدهد چین کمتر به بازار آمریکا متکی است.
💢 #چین_و_ماچین
🖇 مطالعه بیشتر
🆔 /channel/china_Reivew
♨️ با در نظر گرفتن نوع رابطه #چین و #پادشاهی_سعودی و تعمیم و تطبیق رابطه دو کشور با #ایران میتوان به چند نکته اساسی پی برد:
۱. یکی از عواملی که طی سالهای گذشته موجب شده تا روند روابط #پکن و #ریاض خط سیر صعودی را تجربه کند، کمیتههای فرعی بوده که ذیل کمیته عالی دو کشور تعریف شده است. در همین رابطه، پیشنهاد میشود ذیل سند ۲۵ ساله، کمیتههای موضوعی با محوریت وزرا با طرف چینی تعریف شود و در هر کمیته اهداف خاصی بر اساس موضوع مورد نظر پیگیری شود.
۲. تعریف پروژه مشترک نیز از جمله راهکارهای عملیاتی است که میتواند روابط دو کشور را به نوبه خود تعمیق نماید. بهعنوان مثال میتوان همانند چین و عربستان سعودی که #چشمانداز_۲۰۳۰ و BRI را به صورت مشترک تعریف کردهاند، با تعریف #بندر_چابهار ذیل #کریدور_سیپک مبادرت به همکاری با چینیها کرد و به نوعی با چینیها اشتراک منافع ایجاد کنیم.
۳. ضرورت دارد همچون پادشاهی سعودی که راهبری کمیته عالی را به ولیعهد سپرده است، ما نیز اختیار سازوکار عالی را ذیل رئیسجمهور تعریف کنیم تا از این طریق حداقل به چند هدف عمده دست پیدا کنیم: نخست اینکه رابطه با چین از سرگردانی خارج میشود (معاونین اول بیشتر درگیر تعیین قیمت مرغ و تخم مرغ هستند تا راهبری رابطه با چین)، دوم به صورت مستقیم و غیر مستقیم این پیام به طرف چینی داده میشود که برخلاف ادوار گذشته، رابطه با پکن از چنان جایگاهی برخوردار است که راهبری آن به رئیس جمهور سپرده شده است و سومین مورد هم ناظر بر آن است که اگر رئیس قوه مبادرت به تصمیمگیری در رابطه با چین کرد، تمام کابینه ملزم و موظف به تمکین هستند.
۴. ایجاد فهم مشترک و لزوم عزم جدی برای همکاری با چین هم یک محور ضروری است. به واقع یکبار برای همیشه باید در سطح عالی کشور تکلیف رابطه با چین مشخص شود. این ابهام باید ابتدا در ارکان نظام حل شود که تا چه اندازه و به چه نحو قصد تعمیق سطح رابطه با چین را داریم؟! به واقع اگر رابطه سینوسی گذشته تداوم یابد و کم و کیف رابطه با چین را عامل ثالث تعیین کند، هیچگاه نمیتوانیم رابطه صحیحی با این کشور در حال صعود داشته باشیم.
۵. متنوع سازی مبادلات، از همکاری در حوزه انرژی گرفته تا زیرساخت، فناوری و انرژیهای تجدیدپذیر از جمله درس آموختههایی است که میتوان از روابط چین و پادشاهی سعودی کسب کرد. تاکنون این نوع نگاه راهبردی در رابطه با چین مشاهده نشده و عزیزان در دولتهای مختلف همواره درگیر کم و زیاد شدن بشکههای نفت صادراتی بودهاند.
۶. با فرض عبور از شرایط بغرنج کنونی، همکاری در حوزههای فرهنگی و گردشگری میتواند در کنار همکاری در حوزه سیاسی و اقتصادی، به عنوان عاملی مقوم بر روابط فیمابین مؤثر باشد.
۷. در پایان، توصیه میشود که متولیان امر با هماهنگی و نه اقدامات جزیرهای و مجزا، خط سیر مشخصی را برای به ثمر نشستن یک اقدام مشترک با همکاری طرف چینی در پیش بگیرند. بهعنوان مثال «فیصل بن فرحان» در مقام وزیر خارجه، هم راستا با سیاست های پادشاهی سعودی در جریان سفر ژانویه ۲۰۲۲ خود به چین در چند نوبت از تمایل ریاض برای ادغام چشمانداز ۲۰۳۰ و ابتکار پهنه و راه سخن گفت. وی در دیداری که مارس ۲۰۲۲ در حاشیه نشست سازمان همکاری اسلامی با «وانگ یی» در اسلام آباد داشت مجدد مواضعش را تکرار کرد. علاوه بر وزیر خارجه، «محمد یوسف علایداروس» رئیس هیئت سعودی در کمیته میراث جهانی یونسکو در راستای اهداف و مواضع پادشاهی سعودی، چشمانداز ۲۰۳۰ و BRI را بهعنوان عاملی مهم در جهت ارتقاء توسعه پایدار و پیشرفت ملی طرفین برجسته کرده بود.
💢 #چین_و_ماچین
🆔 /channel/china_Reivew
♨️ یکی از موضوعاتی که طی سالهای گذشته به کرات در محافل مختلف مطرح شده، موضوع روابط #چین و #عربستان_سعودی و مقایسه آن با نوع روابط #پکن و #تهران است. با توجه به اهمیت موضوع مورد اشاره در ادامه به تفصیل کوشش شده تا نقاط عطف روابط پکن و #ریاض مورد اشاره قرار گیرد.
♨️ حمایت چین از قیام #ظفار در اواخر دهه ۶۰ میلادی در کنار رٱی مثبت ریاض به پذیرش حاکمیت #تایوان در سال ۱۹۷۱ از جمله عواملی بودند که به نوبه خود موجب شدند تا عربستان سعودی در زمره آخرین کشور از اعضای #شورای_همکاری_خلیجفارس قرار گیرد که با جمهوری خلق چین روابط دیپلماتیک برقرار کرده است (سال ۱۹۹۰). البته در طول دوره #جنگ_سرد روابط غیر رسمی میان طرفین از طریق دیپلماسی حج (زیارت) و درخواست سعودی برای خرید «موشکهای بالستیک دونگ فنگ» برقرار بود تا اینکه پادشاهی سعودی تصمیم گرفت سفارت خود در #تایپه را به یک دفتر اقتصادی و فرهنگی تقلیل دهد و پس از این اقدام بود که روابط دو کشور جان تازهای گرفت.
♨️ از سال ۱۹۹۰ به بعد روابط دو کشور همواره سیر صعودی را تجربه کرده است؛ تا جایی که حجم تجارت فی مابین از ۴۱۷ میلیون دلار در ابتدای دهه ۹۰ میلادی به حدود ۱۰۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ افزایش یافت. به طور کلی روابط فیمابین را میتوان به سه دوره تقسیمبندی کرد:
۱. از ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۵: با توجه به آنکه چین از ظرفیت پالایشگاهی لازم برای فرآوری نفت خام عربستان برخوردار نبود، عمده تبادلات طرفین به محصولات پتروشیمی، منسوجات و ماشینآلات محدود شده بود.
۲. از ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۵: با توجه به نیاز فزاینده چین به واردات منابع هیدروکربنی در جهت تداوم آهنگ رشد اقتصادی، این کشور توجه ویژهای را به ریاض مبذول داشت. از اینرو، همکاری طرفین در بخش انرژی عمیقتر شد (انعقاد قرارداد #آرامکو با #سینوپک بهمنظور توسعه پالایشگاه در استان «فوجیان» و امضای توافقنامه دیگری برای ساخت پالایشگاه در «چینگدائو» واقع در استان شاندونگ) و رهبران دو کشور دیدارهای متعددی را با یکدیگر انجام دادند. ماحصل اقدامات انجام شده آن بود که در حد فاصل بین سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۳، چین حدود ۱۶ میلیارد دلار در بخش زیرساخت عربستان سعودی (به صورت مشخص ساخت راهآهن مکه ـ مدینه ـ جده در سال ۲۰۰۹) سرمایهگذاری کرد.
۳. سومین دوره نیز پس از روی کار آمدن #محمد_بن_سلمان در سال ۲۰۱۵ بوده است که از این زمان به بعد طرفین همکاریهای کمسابقه ای را به منصه ظهور رساندهاند. شایان ذکر است که در سال ۲۰۱۶، پس از سفر شی به ریاض، سطح روابط دو کشور به #مشارکت_جامع_راهبردی (Comprehensive Strategic Partnership) ارتقا پیدا کرد. علاوه بر این، یک کمیته مشترک در سطح عالی (High_Level joint Committee) به ریاست ولیعهد سعودی (بن سلمان) و نخست وزیر وقت چین (ژانگ گائولی) بهمنظور توسعه سطح روابط ایجاد شد.
♨️ پرسشی که در این بین وجود دارد آن است که نوع نگاه چین به پادشاهی سعودی بر چه اساسی استوار است؟ در پاسخ میتوان چنین اظهار داشت که پکن علاوه بر نیازهای نفتی، عربستان سعودی را به مثابه حلقه پیوند حیاتی خود به منطقه #اوراسیا و بهعنوان یک نقطه اتصال به بازار آفریقا قلمداد میکند. در همین راستا، #شی_جینپینگ راهبرد و یا فرمول «۱+۲+۳» را در خلال #مجمع_همکاری_چین_و_کشورهای_عربی در سال ۲۰۱۴ معرفی کرد. این راهبرد #انرژی را به عنوان هسته اصلی همکاری طرفین معرفی کرده است. حوزههای زیرساخت و تجارت و سرمایهگذاری بهعنوان لایههای پشتیبان همکاری عمل مینمایند و در آینده نیز طرفین به سمت همکاری در بخش انرژی هستهای، انرژیهای جدید و پاک و همچنین همکاری در بخش هوافضا سوق خواهند یافت.
♨️ شایان ذکر است که نقطه عطف روابط چین و پادشاهی سعودی، به همکاری طرفین در قالب #چشمانداز_۲۰۳۰ سعودی مربوط میشود. این برنامه به دنبال آن است تا از طریق تقویت صنایع غیر نفتی و با تمرکز بر حوزههای نوآورانهای همچون #هوش_مصنوعی، #انرژیهای_تجدیدپذیر و #بیوفناوری زمینههای متنوع سازی اقتصاد خود را فراهم نماید. در همین رابطه شاهد آن هستیم که متعاقب سفر بن سلمان به چین در سال ۲۰۱۷، شی ضمن حمایت از چشمانداز سعودی چنین اظهار داشت که با توجه به همسو بودن اهداف #ابتکار_پهنه_و_راه با چشمانداز ۲۰۳۰، خود را متعهد به حمایت از آن میداند. در همین رابطه شاهد آن هستیم که در سال ۲۰۱۹ و در جریان برگزاری سومین کمیته عالی مشترک دو کشور، «هان ژنگ» معاون کنونی شی که در آن زمان هدایت هیئت چینی برای ترویج ابتکار پهنه و راه را بر عهده داشت طرح چهار مادهای را بهمنظور تعمیق هم افزایی پروژههای مورد اشاره با هدف تقویت همکاری در زمینههای انرژی، زیرساخت، امور مالی و فناوری را پیشنهاد کرد (ادامه 👇)
💢 #چین_و_ماچین
🆔 /channel/china_Reivew