carammel | Unsorted

Telegram-канал carammel - Ms Donalt CrammeL 💕

180

Jangan Lupaa Belii Donalt CarammeL lopYou 💫

Subscribe to a channel

Ms Donalt CrammeL 💕

Hadis 40 Imam Nawawi 🤍

1⃣9⃣ Jagalah Allah niscaya Dia akan selalu berada di hadapanmu

Dari Abu Abbas, Abdullah bin Abbas radiallahuanhu katanya pada suatu hari saya sedang berada di belakang Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam ( di atas binatang tunggangannya ), lalu sabda baginda:

Wahai anak kecil sesungguhnya aku telah mengajarkan kepadamu empat perkara:

Jagalah Allah, niscaya Dia akan menjagamu, Jagalah Allah niscaya Dia akan selalu berada di hadapanmu.

Jika kamu meminta, mintalah kepada Allah, jika kamu memohon pertolongan, mohonlah pertolongan kepada Allah.

30 Muharram 1444H | 28 Ogos 2022

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

Hadis 40 Imam Nawawi 🤍

1⃣7⃣ Jika kalian menyembelih pereloklah sembelihan kamu

Dari Abi Ya'la Syaddad bin Aus radiallahuanhu katanya Rasulullah shallallahu`alaihi wa sallam bersabda:

Sesungguhnya Allah telah menetapkan perbuatan baik (ihsan) atas segala sesuatu.

Jika kalian menyembelih perelokkanlah sembelihan kamu, hendaklah kalian mengasah pisaunya dan menyenangkan penyembelihannya.

28 Muharram 1444H | 26 Ogos 2022

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

Hadis 40 Imam Nawawi 🤍

1⃣5⃣ Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat maka hendaklah dia memuliakan tamunya

Dari Abu Hurairah radiallahuanhu katanya Rasulullah shallallahu`alaihi wa sallam bersabda,

"Siapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat hendaklah dia berkata baik atau diam, siapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat hendaklah dia menghormati tetangganya dan barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat maka hendaklah dia memuliakan tamunya"

24 Muharram 1444H | 22 Ogos 2022

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

Hadis 40 Imam Nawawi 🤍

1⃣3⃣ Tidak beriman salah seorang di antara kamu hingga dia mencintai saudaranya seperti dirinya sendiri

Dari Abu Hamzah, Anas bin Malik radiallahuanhu, katanya Rasulullah shallallahu`alaihi wa sallam bersabda:

Tidak beriman salah seorang di antara kamu hingga dia mencintai saudaranya seperti dia cintai dirinya sendiri.

21 Muharram 1444H | 19 Ogos 2022

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

Hadis 40 Imam Nawawi 🤍

1⃣1⃣ Tinggalkanlah apa yang meragukanmu kepada apa yang tidak meragukanmu

Dari Abu Muhammad, Al-Hasan bin Ali bin Abu Talib, cucu Rasulullah SAW berkata:

Aku menghafal dari Rasulullah shallallahu`alaihi wa sallam (sabdanya):

Tinggalkanlah apa yang meragukanmu kepada apa yang tidak meragukanmu.

19 Muharram 144H | 17 Ogos 2022

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

Hadis 40 Imam Nawawi 🤍

9⃣ Apa yang aku larang hendaklah kalian menghindarinya

Dari Abu Hurairah radiallahuanhu bahawasanya Rasulullah shallallahu`alaihi wa sallam bersabda:

Apa yang aku larang hendaklah kalian menghindarinya dan apa yang aku perintahkan maka hendaklah kalian laksanakan semampu kalian.

Sesungguhnya kehancuran orang-orang sebelum kalian adalah karena banyaknya pertanyaan mereka (yang tidak berguna) dan penentangan mereka terhadap nabi-nabi mereka.

15 Muharram 1444H | 13 Ogos 2022

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

Hadis 40 Imam Nawawi 🤍

7⃣ Agama Adalah Nasihat

Dari Abu Ruqayah Tamim radiallahuanhu bahawasanya Rasulullah shallallahu`alaihi wa sallam bersabda:

Agama itu adalah nasihat.

Kami bertanya: Untuk siapa?

Beliau menjawab: Bagi Allah, kitab-Nya, Rasul-Nya dan kepada pemimpin kaum muslimin dan rakyatnya.

12 Muharram 1444H | 10 Ogos 2022

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

Apakah dosa yang dihapuskan bagi orang yang berpuasa ‘Asyura’? Adakah meliputi dosa-dosa besar atau hanya khusus buat dosa-dosa kecil?

🔗 https://maktabahalbakri.com/1068-dosa-yang-dihapuskan-bagi-orang-yang-berpuasa-asyura/

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

Hadis 40 Imam Nawawi 🤍

5⃣ Siapa yang mengada-ada dalam urusan (agama) kami ini

Dari Ummul Mukminin, Ummi Abdullah Aisyah radiallahuanhu berkata Rasulullah shallallahu`alaihi wa sallam bersabda: Siapa yang mengada-ada dalam urusan (agama) kami ini yang bukan (berasal) darinya, maka dia tertolak. (Riwayat Bukhari dan Muslim),

dalam riwayat Muslim disebutkan: siapa yang melakukan suatu perbuatan (ibadah) yang bukan urusan (agama) kami, maka dia tertolak).

6 Muharram 1444H | 4 Ogos 2022

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

Hadis 40 Imam Nawawi🤍

3⃣ Islam Dibina Atas Lima Perkara

Rasulullah shallallahu`alaihi wa sallam bersabda:

Islam didirikan di atas lima perkara;

Bersaksi bahwa tiada Tuhan selain Allah dan bahwa nabi Muhammad utusan Allah, mendirikan sembahyang, menunaikan zakat, melaksanakan haji dan puasa sebulan Ramadhan.

4 Muharram 1444H | 2 Ogos 2022

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

Hadis 40 Imam Nawawi🤍

2⃣Hadis Jibril a.s.

Dari Umar Ibn Al-Khattab radhiallahuanhu, katanya,

Ketika kami duduk-duduk disisi Rasulullah shallahualaihi wa sallam suatu hari tiba-tiba datanglah seorang laki-laki yang mengenakan baju yang sangat putih dan berambut sangat hitam, tidak tampak padanya bekas-bekas perjalanan jauh dan tidak ada seorangpun di antara kami yang mengenalnya lalu duduk ia bersama Rasulullah shallahualaihi wa sallam lalu berkata :

Si Pemuda: Khabarkan aku tentang Islam ?

Rasulullah : Islam, iaitu hendaklah mengucap syahadat - bahawa tiada Tuhan melainkan Allah Ta'ala dan bahawasanya Muhammad itu Rasulullah, dan hendaklah bersembahyang, mengeluarkan zakat, berpuasa pada bulan Ramadhan dan menunaikan haji ke Baitullah apabila berdaya ke sana.

Si Pemuda : Benar katamu.

3 Muharram 1444H | 1 Ogos 2022

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

Hadis 40 Imam Nawawi🤍

1⃣ Sesungguhnya Setiap Amalan Itu Dengan Niat

Dari Amirul Mu’minin, Abi Hafs Umar bin Al Khattab radhiallahuanhu, berkata,

Aku mendengar Rasulullah shallahu`alaihi wa sallam bersabda:

"Sesungguhnya setiap perbuatan adalah bergantung kepada niat dan bagi setiap manusia itu balasan apa yang diniatkannya."

2 Muharram 1444H | 31 Julai 2022

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

📊 Korang prefer admin sharing dalam bahasa apa?

Melayu [16]
- Mr
- ummu hana
- Lia
- ᏯᎯᏦ
- وان محمد أفيق وان يوسف
- Adibah Haruddin
- شاميمي انوار ❤
- Ty_Ra
- Nur
- shEba

English [3]
- liya
- Juwairiyah
- Nura Azmira🌹

Both [33]
- Asya
- #SyazwaniSentiasaBerjaya 👩🏻‍🎓
- Anis
- vassillissa
- Fatinz Anati
- Maryam Safari
- Apip
- Nama Diberi
- snaishah
- 𝐔𝐦𝐦𝐮 𝐒𝐚𝐡𝐡𝐞𝐢𝐫𝐚𝐧

👥 52 people have voted so far.
📖 Personal Vote

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

📊 What do you want from this channel?

Quotes [21]
- Sulaikha Najian
- Asya
- Affy
- #SyazwaniSentiasaBerjaya 👩🏻‍🎓
- Eyna
- vassillissa
- Sabrina's
- Asfa
- Admin removed you from the group
- شاميمي انوار ❤

Hadith [7]
- 𝐔𝐦𝐦𝐮 𝐒𝐚𝐡𝐡𝐞𝐢𝐫𝐚𝐧
- Nur Liyana Izzati
- Nur
- izzatul
- idham rahim
- Nur Islamizan
- Aqil

Movie/drama review [4]
- Cahaya
- Kerusi Terbang
- Nurul Najihah
- Fran

Others (you decide) [1]
- एल. सुब्रमण्यम

👥 33 people have voted so far.
📖 Personal Vote

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

Sometimes struggles are exactly what we need in our life. If we were to go through our life without any obstacles, we would be crippled. We would not be as strong as what we could have been. Give every opportunity a chance, leave no room for regrets.

Morning everyone 🌷

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

Hadis 40 Imam Nawawi

1⃣8⃣ Bertakwalah kepada Allah di mana saja kamu berada

Dari Abu Dzar, Jundub bin Junadah dan Abu Abdul Rahman, Muaz bin Jabal radiallahuanhu katanya Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda:

Bertakwalah kepada Allah di mana saja kamu berada, iringilah keburukan dengan kebaikan yang dapat menghapusnya dan pergauilah manusia dengan akhlak yang baik.

29 Muharram 1444H | 27 Ogos 2022

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

Hadis 40 Imam Nawawi 🤍

1⃣6⃣ Jangan kamu marah

Dari Abu Hurairah radiallahuanhu katanya ٍseseorang bertanya kepada Rasulullah shallallahualaihi wa sallam:

Ya Rasulullah shallallahu
alaihi wa sallam, nasihatilah kepadaku.

Beliau bersabda : Jangan kamu marah.

Dia menanyakan hal itu berkali-kali.

Maka tetap beliau bersabda: Jangan engkau marah.

27 Muharram 1444H | 25 Ogos 2022

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

Hadis 40 Imam Nawawi 🤍

1⃣4⃣ Tidak halal darah seorang Muslim melainkan dengan tiga perkara..

Dari Ibnu Mas'ud radiallahuanhu katanya Rasulullah shallallahu`alaihi wa sallam bersabda:

Tidak halal darah seorang Muslim kecuali dengan tiga sebab:

Duda/janda (orang yang telah pernah menikah) yang berzina, membunuh orang lain (dengan sengaja), dan orang yang meninggalkan agamanya, yang memisahkan dirinya dari jemaah.

22 Muharram 1444H | 20 Ogos 2022

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

Hadis 40 Imam Nawawi 🤍

1⃣2⃣ Tanda baiknya Islam seseorang, dia meninggalkan sesuatu yang tidak berguna baginya

Dari Abu Hurairah radiallahuanhu katanya Rasulullah shallallahu`alaihi wa sallam bersabda:

Merupakan tanda baiknya Islam seseorang, dia meninggalkan sesuatu yang tidak berguna baginya.

20 Muharram 1444H | 18 Ogos 2022

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

Hadis 40 Imam Nawawi 🤍

🔟 Sesungguhnya Allah Ta’ala itu baik, tidak menerima kecuali yang baik

Dari Abu Hurairah radiallahuanhu Rasulullah shallallahu`alaihi wa sallam bersabda:

Sesungguhnya Allah Ta’ala itu baik, tidak menerima kecuali yang baik.

Dan sesungguhnya Allah memerintahkan orang beriman sebagaimana dia memerintahkan para rasul-Nya dengan firman-Nya:

Wahai Para Rasul makanlah yang baik-baik dan kerjakanlah amalan yang saleh.

Dan Allah berfirman lagi :

Wahai orang-orang yang beriman, makanlah dari makanan yang baik yang Kami berikan kepada kamu.

17 Muharram 1444H | 15 Ogos 2022

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

Hadis 40 Imam Nawawi 🤍

8⃣ Aku diperintahkan untuk memerangi manusia

Dari Ibnu Umar radiallahuanhu bahawasanya Rasulullah shallalahu 'alaihi wa sallam bersabda:

Aku diperintahkan untuk memerangi manusia hingga mereka bersaksi bahawa tiada Tuhan selain Allah dan bahawa Muhammad adalah utusan Allah, menegakkan solat, menunaikan zakat.

Jika mereka lakukan hal-hal itu, maka mereka telah menjaga darah dan harta mereka dariku kecuali kerana hak Islam. Dan (bohong atau jujur) Allah yang akan membalas mereka.

14 Muharram 1444H | 12 Ogos 2022

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

Takpe, untuk yang tak puasa harini esok jangan lupa puasa sunat hari asyura tau!

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

Hadis 40 Imam Nawawi 🤍

6⃣ Sesungguhnya yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas

Dari Abu Abdullah An-Nu'man bin Basyir radiallahuanhu katanya Rasulullah shallallahu`alaihi wa sallam bersabda,

Sesungguhnya yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas. Di antara keduanya terdapat perkara-perkara yang syubhat (samar-samar) yang tidak diketahui oleh orang banyak.

Orang yang memelihara dirinya dari perkara-perkara yang syubahat itu adalah seperti orang yang melindungi agama dan kehormatan dirinya.

7 Muharram 1444H | 5 Ogos 2022

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

Hadis 40 Imam Nawawi 🤍

4⃣ Sesungguhnya setiap kalian dikumpulkan penciptaannya

Dari Abu Abdurrahman Abdullah bin Mas’ud radiallahuanhu beliau berkata: Rasulullah shallallahu`alaihi wa sallam telah menceritakan kepada kami:

Sesungguhnya setiap kalian dikumpulkan penciptaannya di perut ibunya sebagai setitik mani selama empat puluh hari, kemudian berubah menjadi segumpal darah selama empat puluh hari, kemudian seketul daging selama empat puluh hari. Kemudian diutuskan kepadanya malaikat, lalu ditiupkan roh kepadanya.

5 Muharram 1444H | 3 Ogos 2022

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

📝 Korang ada suggestion cerita best tak? Tak kisah movie ke kdrama ke apa² meh la share bawah ni hehe 👉👈

Nurul: nada cinta

Nama Diberi: Mat Kilau

Khairina: The uncanny counter

Siti Aisyah: Alchemy of souls

👥 4 people have voted so far.
📖 Personal Board

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

Morning kesayangan 💕

Semoga dipermudahkan urusan semua pada hari ini.

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

Salam Maghrib 🤍

Okay nampaknya berdasarkan apa yang korang vote, ramai yang nak quotes & hadith sharing. Perkongsian prefer dalam dua² bahasa in short paragraph. Takde ye vote english terkejut admin hahaha korang anti eh english pengaruh Mat Kilau ke ni 😂

InsyaAllah dinotakan ✅
Terima kasih semua sudi vote!

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

Terima kasih buat semua yang masih setia stay dalam channel ni either voluntarily or korang pun tak perasan wujudnya channel ni kan 😂 Mungkin sekarang zaman tiktok so orang tak main sangat dah telegram tapi tak kisahlah zaman apa pun admin suka sharing kat sini dengan korang harap tak jemu lah 😅

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

Salam Maal Hijrah 1444H 🤍

Assalamualaikum & selamat pagi semua. 🤗

Semua sihat? Maaf admin lama menyepi 2 tahun tak 2 tahun jugak la lamanya 😂 tak sempat nak update channel. InsyaAllah kita akan kembali aktif update seperti biasa. Sebelum tu admin nak tanya semua dah selawat ke harini? Ayuh mulakan awal muharram kita dengan selawat dan semoga kita dapat menjadi muslim yang lebih baik dari sebelumnya.

اللهمّ صل على سيدنا محمد وعلى آل سيدنا محمد

1 Muharram 1444H | 30 Julai 2022

Читать полностью…

Ms Donalt CrammeL 💕

PROMO FREE POSTAGE 24 JAM SEMPENA HARI MALAYSIA 🇲🇾

✔FREE POSTAGE SM
✔SS POSTAGE RM10
✔Beli 1 pcs pun valid FREE POSTAGE
✔Buy 4 FREE 1 RM100 (Nauraa, Nadraa, Nadine, Khimar)
✔Buy 10 FREE 1 RM100 (Inner Bertali)
✔Buy 2 RM117 (Lily Kurung, Comfort Shirt)

Berminat? Boleh whatsapp https://wa.me/601153545132

Читать полностью…
Subscribe to a channel