atusa_sbu | Unsorted

Telegram-канал atusa_sbu - موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

-

موسسه فرهنگی تاریخی آتوسا به تاریخ و فرهنگ ایران می‌پردازیم و نشست‌های علمی تخصصی در این حوزه برگزار می کنیم. ما را به دوستان خود معرفی بفرمایید.

Subscribe to a channel

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

به یادِ بیرنگ؛ مشروطه‌خواهِ مهجورِ تبریزی

آرسام محمودی

🔸علی حریری که بعدها نام خانوادگی بیرنگ را برای خود برگزید، از رجال ایرانپرست، آزادی‌خواه و مشروطه‌طلب تبریز در اواخر دوران قاجار بود. تاریخ دقیق فوت او نامعلوم است، اما چون روزنامه ناهید که توسط ابراهیم ناهید، دوست صمیمی‌اش منتشر می‌شد، آگهی درگذشت او را در شماره مورخ ۵ اردیبهشت ۱۳۲۱ چاپ کرده است، بنابراین، تاریخ درگذشت علی حریری (بیرنگ) باید بین روزهای یکم تا پنجم اردیبهشت ۱۳۲۱ باشد.

🔸کربلایی علی حریری از صنف بازاریان تبریز بود و با شروع تحولات مشروطه به صف مشروطه‌خواهان ملحق شد. عضو حزب دموکرات تبریز بود و در دوران محاصره تبریز به دست محمدعلی‌سلطان قجر، در کنار چندتن دیگر از مشروطه‌خواهان تبریزی، اسلحه به دست گرفت و «فوج نجات تبریز» را تشکیل داد. گروهی که وظیفه شکستن محاصره تبریز و تهیه آذوقه را برعهده داشت. در جریان جنگ جهانی اول و ماجرای قحطی حاصل از جنگ، کمک‌های حزب دموکرات تبریز به مردم، باعث محبوبیت این حزب و اعضایش شد و قدرت در تبریز عملا در اختیار حزب دموکرات تبریز و سه تن از سران این حزب، محمد خیابانی، اسماعیل نوبری و علی حریری بود.

🔸در سال‌های ابتدایی قرن بیستم، ایده اتحاد اسلام توسط عثمانی تبلیغ می‌شد و در برخی از شهرهای ایران، دفاتری نیز توسط ترکان عثمانی به نام اتحاد اسلام تأسیس شده بود. علی حریری و سایر اعضای حزب دموکرات تبریز، این حرکت را ایده‌ای استعماری از سوی عثمانی اعلام و با آن به مخالفت پرداخته و برای برچیدنشان کوشیدند. در جریان جنگ جهانی اول، ترکان عثمانی دست به اشغال تبریز و آذربایجان زدند که با مخالفت سخت حزب دموکرات تبریز و اعضایش همراه شد. مواضع حزب دموکرات و مخالفتش با ایده اتحاد اسلام و مقاومتش در برابر اشغال آذربایجان به دست ترکان عثمانی، باعث شد چندتن از سران حزب دموکرات تبریز از جمله محمد خیابانی و اسماعیل نوبری توسط ترکان، دستگیر، تبعید و زندانی شوند. در این میان علی حریری تلاش‌های فراوانی برای بسیج عشایر آذربایجان بر علیه قوای اشغالگر عثمانی انجام داد.

🔸حریری همچنین در کنار همشهریان تبریزی خود، صادق رضازاده شفق، محمد نخجوانی و حیدرزاده، از نزدیکترین دوستان عارف قزوینی بود. رفاقتی که موجب شد عارف به آذربایجان توجهی ویژه نشان دهد. نامه‌های رد و بدل شده میان علی حریری با عارف قزوینی و سایر دوستانش، نشان‌دهنده علاقه بی‌حد و اندازه حریری به میهنش ایران و زادگاهش تبریز است. علی حریری در یکی از نامه‌هایش به ابراهیم ناهید چنین نوشته است: «آذربایجانی همیشه اشخاص باشرف و ایرانی‌نژاد و خدمتکار را از جان و دل دوست داشته و خدمات ایشان را تقدیر و همچنین بی‌شرفان اجنبی‌پرست و خائنین را دشمن وطن خود دانسته و هر وقت توانست سزایشان را به کنارشان خواهد گذاشت.»

🔸اشعار و تصانیفی هم که عارف برای آذربایجان سرود، حاصل همین رفاقت مشروطه‌خواهان تبریزی با او و بر اثر تلقینات و درخواست‌های آنان است. همچنین عارف در سفر چندماهه‌ای که به تبریز داشت، در منزل علی حریری (بیرنگ) در محله ششگلان تبریز ساکن شد و از آنجایی که منزل ابوالحسن‌خان اقبال آذر نیز در همین محله بود، در زمان اقامت عارف در تبریز، شب‌های بسیاری، مجالس خوانندگی با حضور عارف و اقبال آذر در منزل علی حریری برگزار می‌شد. در نهایت هم به پیشنهاد حریری و یاران تبریزی‌اش، عارف دو کنسرت در تبریز برگزار کرد که قبلاً در یادداشتی جداگانه، ماجرای آن و حواشی‌اش شرح داده شده است.

🔸پس از فوت علی حریری (بیرنگ)، دکتر صادق شفق، یار، همشهری و همسنگر دیرینه او در دوران مشروطه در تبریز، مطلبی پر سوز و گداز و پراحساس برای او نوشت که در شماره مورخ ۸ اردیبهشت ۱۳۲۱ نشریه ناهید منتشر شد که برای مطالعه آن می‌توان به آرشیو روزنامه ناهید یا کتاب «اخبار عارف قزوینی در مطبوعات» نوشته مهدی نورمحمدی مراجعه کرد./آسیانیوز

https://B2n.ir/tg1263

آتوسا: نهاد ترویجی اندیشه سیاسی و دانش تاریخی در ایران

🆔 @atusa_sbu

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

نیوشا عسکریان و دغدغه زبان فارسی

🔸در اولین قسمت از مجموعه برنامه‌های «جوانه‌های ایران»، میزبان نیوشا عسکریان، فعال پر دغدغه حوزه زبان و ادبیات فارسی بودیم.

🔸در این گفت‌وگو، به بررسی دغدغه‌ها، اهداف و حتی جنبه‌های شخصی زندگی او پرداختیم. ویدئوی کامل این مصاحبه جذاب را در کانال یوتیوب روزنامه آسیا تماشا کنید.

لینک ویدیو گفتگو:
https://www.youtube.com/watch?v=5uLOHEMrVZU

آتوسا: نهاد ترویجی اندیشه سیاسی و دانش تاریخی در ایران

🆔 @atusa_sbu

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

گفت‌و‌گوی آسیا با محمد آلبوعلی، پژوهشگر تاریخ خوزستان؛

عرب‌های خوزستان؛ از مرزبانی ایران تا همگرایی ملی


🔸️ایران به عنوان کشوری با تنوع قومی و فرهنگی، همواره محل تعاملات و تحولات گوناگونی بوده است. یکی از این گروه‌های قومی، عرب‌های خوزستان هستند که تاریخچه‌ای غنی و پیچیده دارند. برای بررسی جایگاه این قوم در تاریخ ایران، روابطشان با دولت مرکزی در ادوار مختلف، در سلسله نشست‌های «ایران کجاست» در مؤسسه علمی و تاریخی آتوسا و آسیانیوز ایران گفت‌وگویی با آقای محمد البوعلی، پژوهشگر تاریخ خوزستان و دانشجوی دکتری تاریخ دانشگاه شهید بهشتی، انجام شد.

ادامه خبر

آتوسا: نهاد ترویجی اندیشه سیاسی و دانش تاریخی در ایران

🆔 @atusa_sbu

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

آتوسا در ۱۴۰۳ و مقدمه ورود به ۱۴۰۴

ویدیو را مشاهده بفرمایید

در سال گذشته، موسسه علمی و تاریخی آتوسا با همکاری روزنامه آسیا، ۱۷ نشست علمی و تخصصی با عنوان «ایران کجاست؟» و با محوریت «ایده ایران» برگزار کرد. برای سال ۱۴۰۴، برنامه‌های متنوع و گسترده‌ای در حوزه تاریخ ایران و اندیشه سیاسی در دست تهیه داریم و تلاش خود را برای معرفی فرهنگ و تمدن ایران دوچندان خواهیم کرد. برای آشنایی بیشتر، تیزر معرفی برنامه‌ها را مشاهده بفرمایید.
برای دسترسی به لینک ۱۷ نشست اینجا کلیک کنید

اعضای تیم علمی موسسه آتوسا:

* مریم روشن‌بین
* اردلان کوزه‌گر
* امید غیاثی
* رضا اردو
* محسن نورمحمد
* رامین البرزی
* شهروز طوسی
* امین داودی

سال ۱۴۰۴ را به همه همراهان « موسسه آتوسا» تبریک می‌گوییم. به امید پیروزی ملت ایران.

🆔 @atusa_sbu

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا


🔴 برشی از کتابِ
«ایران؛ برآمدن رضاخان، برافتادن قاجار و نقش انگلیسیها»


✍ به قلم سیروس غنی

هنگام حملۀ روس و انگلیس [در شهریور ماه ۱۳۲۰ خورشیدی] حکومتی مرکزی و قدرتمند، آزاد از دستکاری قدرت‌های خارجی، آزاد از هرگونه گردن‌کشی عشیره‌ای و نفوذ ناروای مذهبی، بر ایران فرمان می‌راند، حکومتی که ایران نظیرش را در ۱۴۰ سال گذشتۀ تاریخ خود به چشم ندیده بود.

ساختار مالی کشور استوار بود و گام‌های نخست صنعتی شدن برداشته شده بود. سیر قهقراییِ ظاهراً عجین در رگ و پی زندگی ایران، در ظرف پانزده سال از میان رفته بود و نهادهایی به وجود آمده بود که پنجاه سال فقط حرفش زده شده بود اما قدمی به سوی آن برداشته نشده بود.

وجود مراکز متعدد قدرت، ویژگی دوران پیش از پهلوی بود. رضاشاه سرکردگان و گروه‌های قدیمی را از بین برد، نهادهای نوین به وجود آورد و شالودۀ فعالیت‌های فزایندۀ اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دولت را ریخت. مکتب و مسلکی جدید خاصه شکل تازه‌ای ملی‌گرایی پی‌افکند و در واقع دولت ملی امروزی ایران را بنیان نهاد.

رضاشاه، فیلسوف‌شاهِ افلاطونی نبود، و مسلماً نقایص بسیار داشت، ولی بی‌گمان پدرِ ایرانِ نوین و معمار تاریخِ قرنِ بیستمِ کشور ما بود.


🔴 بُن‌مایه:
«ایران؛ برآمدن رضاخان، برافتادن قاجار و نقش انگلیسی‌ها»، سیروس غنی، ترجمۀ حسن کامشاد، انتشارات نیلوفر، ص ۴۲۷ و ۴۲۸

🆔 @atusa_sbu

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

موقعیت پیچیده استراتژیک ایران در خاورمیانه!


کشور ایران در ویرانسرای خاورمیانه با کشورهایی چون افغانستان، عراق، ترکمنستان و پاکستان هم مرز است و همراه با بسیاری از کشورهای عربی دیگر در این منطقه قرار گرفته است اما به لحاظ فکری و فرهنگی و تاریخی شباهت زیادی به این کشورها ندارد.

🔸اما جالب است که خیلی‌ها گفته‌اند کتاب "نظریه انحطاط" بر اساس دیدگاه هگلی نوشته شده است و طنز قضیه هم همین‌جاست. کجایش هگلی است؟ این اتفاقا کلاوزویتسی است.

🔸کلاوزویتس در جایی توضیح می‌دهد که فرض کنید ما دشمنی داریم و در موقعیت و وضعیت استراتژیکی گیر کرده‌ایم که موقعیت ما نیست در این صورت باید سعی کنیم از آن بیرون بیاییم و برای بیرون آمدن از آن موقعیت باید آرایش نظامی متفاوتی داشته باشیم و این اصطلاحات را آنجا به کار می‌برد.

🔸به هرحال با وجود اشاره‌های گذرایی که من در کتاب نظریه انحطاط به برخی دیدگاه‌های کلاوزویتس کرده‌ام اما آن نقل قول‌ها به راحتی دیده نمی‌شوند. حال چون شما به لحاظ روش شناسی از من سوال کردید این که من در تالیف آثارم از چه روش‌هایی استفاده کرده‌ام؟ پاسخ کلی این است که روش من استراتژیک است.

🔸مسئله به این پرسش‌ها باز می‌گردد که مثلا مهره‌ها را در کدام قسمت باید بچینم؟ چه درکی از این شرایط داریم؟ موضوع جنگ اصلا چیست؟ این گونه پرسش‌ها در برخی از کتاب‌هایم مانند "نظریه انحطاط" زیاد مطرح شده است و در برخی کتاب‌های دیگر که در آینده نزدیک چاپ خواهد شد تا اندازه‌ای زوایای دیگری از این  پرسش‌ها مطرح خواهند شد البته نه به صورت دقیق و کاملش! اصولا نوع تلقی که من از ایران دارم با بقیه پژوهشگران متفاوت است یکی از دیدگاه‌های من این است که ما ایرانیان گرچه به لحاظ جغرافیایی در منطقه خاورمیانه قرار گرفته‌ایم ولی در واقعیت امر به این منطقه تعلق نداریم.

🔸به عبارت دیگر کشور ایران از نظر جغرافیایی در ویران‌سرای خاورمیانه با کشورهایی چون افغانستان، عراق، ترکمنستان و پاکستان هم مرز است و همراه با بسیاری از کشورهای عربی دیگر در این منطقه قرار گرفته است اما به لحاظ فکری و فرهنگی و تاریخی شباهت زیادی به این کشورها ندارد.
زمانی بود که ما در این منطقه تعیین کننده بودیم و تمامی این کشورها اگر‌چه به زبان‌های مختلف صحبت می‌کردند اما همگی از فرهنگ ما متاثر بودند.

🔸در واقع کشور ایران تمدنی را در این منطقه به وجود آورده بود و این تمدن استراتژی لازم را داشت. الان به نظر من ایران آن استراتژی را از دست داده است و ما اکنون در این موقعیتی که به سر می‌بریم هستیم و البته به لحاظ جغرافیایی دیگر کاری نمی‌توانیم بکنیم اما پرسش اصلی اینجاست که چگونه می‌شود هم در این منطقه باشیم و هم به اینجا تعلق نداشته باشیم و در ضمن زمان تعیین کننده تحولات آینده نیز باشیم؟

🔸این همان جنبه استراتژیک قضیه است که در موردش صحبت کردم و شاید بعدها بتوان آن را بیشتر توضیح داد در این زمینه بود که اشاره کردم یکی از اندیشمندانی که بر دیدگاه‌های من تاثیر بسیار گذاشته است شخصی جز کلاوزویتس نیست.

جواد طباطبایی، گفتگو با علی عظیمی نژادان

🆔 @atusa_sbu

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

چرا طباطبایی ترور شخصیت شد؟ سوءقصد به نظریه بقای ایران
نویسنده: سالار سیف الدینی
سیاست نامه، نمره 31، 1403

🆔 @atusa_sbu

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

سایه خاطره و ایده کورش بزرگ بر اسکندر مقدونی

«موسسه آتوسا گفت‌وگویی تلویزیونی با آقای عادل اله‌یاری پیرامون مقاله علمی-پژوهشی ایشان با موضوع «سایه ایده کوروش بر اسکندر مقدونی» انجام داده است. علاقه‌مندان می‌توانند برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، این مقاله ارزشمند را مطالعه کنند. با سپاس - موسسه علمی و تاریخی آتوسا»

آتوسا: نهاد ترویجی اندیشه سیاسی و دانش تاریخی در ایران

🆔 @atusa_sbu

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

یادداشتی از دکتر حمید احمدی (استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران) در نکوداشت خاطره جواد طباطبایی


🔸تنها استاد بومی علوم سیاسی تا جایی که به یاد دارم نخستین بار نام جواد طباطبایی را از زبان استادم دکتر حسین بشیریه شنیدم. سال ۱۳۶۹ بود و من در استانه رفتن به خارج از کشور برای دوره دکتری. معاون آموزشی دانشکده حقوق و علوم سیاسی بود و در دفترش اهسته به من گفت «یک استاد میخواهم جذب کنم که بی نظیر و برای مسایل ایران بسیار مفید است». با کنجکاوی پرسیدم کیست؟ گفت: دکتر جواد طباطبایی. این کار را کرد اما در کانادا که بودم خبر اخراج دکتر طباطبایی و دکتر روشندل را در اوایل دهه ۱۳۷۰ شنیدم.

🔸در سال ۱۳۷۵ که برگشتم کتاب «زوال اندیشه سیاسی در ایران» او را خواندم و شگفت زده از دانش او درباره اندیشه غرب و همزمان تاریخ و تحولات و اندیشه سیاسی ایران. با ولع تمام کتاب را می خواندم و صفحات انرا علامت گذاری و حاشیه نویسی می کردم. تمام که کردم گفتم «اینک تنها استاد بومی علوم سیاسی ایران!»، که بجای توسل به نظریه ها و مدلهای نامربوط به کشور ما، میخواهد نشان دهد چگونه با تکیه بر دانش عمیق تاریخی خود از ایران، میتوان نظریه پردازی واقعگرایانه کرد. بعد ها در چند جا او را در محافل و سخنرانی هایش دیدم و با هم گفتگو کردیم و از مجاهدت های او برای ایران در این دوران تنهایی و پر آشوبش سپاسگزاری کردم.

🔸 از هنگامی که در اوایل دهه ۱۳۹۰ به عرصه عملی دفاع از هویت ملی ایران و مقابله با گرایشات ضد ایرانی پا گذاشت، موج تازه دشمنی و هتاکی به او از سوی کج اندیشان کوته فکر قوم گرا و حامیان خارجی انها در باکو و خارج کشور و‌نیز برخی نیروهای مذهبی نا آگاه و افراطی تحت تاثیر نفوذی های ضد ملی و ضد ایرانی مذکور در کشور براه افتاد. با وجود بیماری جانکاهی که داشت تا اخرین لحظه های عمر پر برکتش از راه دفاع از ایران و ایرانیت باز نایستاد. او از نسل آذری های پر افتخار مدافع سنگر مستحکم ایران و ایرانیت بود که به همه ایرانیان بویژه هم ولایتی های جوان آذری اش درس تعلق آنها به ایرانشهر و تعلق ایرانشهر به آنها و علم آموزی و میهن دوستی و ایران خواهی داد. راهش پر رهرو باد!

آتوسا: نهاد ترویجی اندیشه سیاسی و دانش تاریخی در ایران

🆔 @atusa_sbu

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

میراث ناملموس ایران در معرض خطر!

🔸️فاطمه علی‌اصغر، پژوهشگر و روزنامه‌نگار حوزه میراث فرهنگی، در مصاحبه‌ای با روزنامه آسیا، از تهدیدات ناشی از نهادهای رسمی برای این میراث ارزشمند می‌گوید.

آتوسا: نهاد ترویجی اندیشه سیاسی و دانش تاریخی در ایران

@atusa_sbu

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

اسکندر مقدونی زیرِ سایه ایده کورش بزرگ

به زودی...

با سخنرانی عادل اله‌یاری: دانشجوی دکتری تاریخ ایران باستان دانشگاه تهران

به آتوسا بپیوندید ✌️

@atusa_sbu

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

ناسیونالیسم چیست؟

🗣️ گفتگو با فرهاد سلیمان‌نژاد

🔸ناسیونالیسم چیست و چگونه در غرب شکل گرفت؟  آیا مفهوم "اراده ملت" می‌تواند زمینه‌ساز فاشیسم باشد؟ در تاریخ معاصر ایران، کدام احزاب و جریان‌های سیاسی مروج ناسیونالیسم بر مبنای ایده اراده ملت بودند؟

این سوالات و موضوعات بیشتر را در روزنامه آسیا و موسسه آتوسا با فرهاد سلمان‌نژاد به بحث گذاشتیم.

روزنامه آسیا
موسسه علمی و تاریخی آتوسا
با مشارکت موسسه فرهنگی بزرگمهر حکیم

آتوسا: نهاد ترویجی اندیشه سیاسی و دانش تاریخی در ایران

@atusa_sbu

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

🔸واکنش اینستاگرامی دکتر حمید احمدی، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در پی فوت شادروان جلال متینی/ندای سیاست

آتوسا: نهاد ترویجی اندیشه سیاسی و دانش تاریخی در ایران
@atusa_sbu

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

عارف در تبریز

🔸مقاله آرسام محمودی در روزنامه آسیا به مناسبت سالروز درگذشت عارف قزوینی

🔸آرسام محمودی /روزنامه آسیا: یکم یا به روایتی دوم بهمن ماه سالروز درگذشت شاعر ملی عصر مشروطه، ابوالقاسم عارف قزوینی است. عارف شاعری ماجراجو بود و در طول زندگانی پرفراز نشیب خود، با بسیاری نشست و برخاست داشت. اما یک اصل در زندگانی او همیشه ثابت بود و لایتغیر. آن اصل چیزی نبود جز «وطن‌پرستی و عشق به ایران». همین اصل ثابت در زندگانی او موجب دوستی نزدیک عارف با مشروطه‌خواهان آذربایجان و بالاخص تبریز را فراهم کرد. تا جایی که می توان گفت نزدیکترین دوستان عارف را آزادیخواهان تبریز و مشروطه‌خواهان آذربایجان تشکیل می‌دادند.
ادامه یادداشت در لینک زیر:

https://asianews.ir/%D8%B9%D8%A7%D8%B1%D9%81-%D8%AF%D8%B1-%D8%AA%D8%A8%D8%B1%DB%8C%D8%B2

🆔 @atusa_sbu

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

🔸 بررسی سیاست‌های آبی ایران
در قبال همسایگان
گفت‌و‌گو با محمد آمره


ایران از نظر جغرافیایی در پایین‌دستِ دو کشور ترکیه و افغانستان واقع شده و سرچشمه‌های آب آن از این کشورها سرازیر می‌شود. بحران آب و کنترل منابع آبی از سوی این دو کشور، ضرورت اتخاذ سیاست‌های آبی مؤثر را در ایران اجتناب‌ناپذیر کرده است. افغانستان با ساخت سدهای جدید بر روی رودهای مهم، چه اهدافی را دنبال می‌کند و ترکیه چه مسیری را در پیش دارد؟ آیا مسئولان ایران برای مدیریت منابع آبی یک مأموریت مشخص دارند؟ در گفت‌وگو با محمد آمره به بررسی این پرسش‌ها می‌پردازیم./روزنامه آسیا

مدیر و مجری برنامه خانم فاطمه امیری، دانشحوی کارشناسی ارشد تاریخ دانشگاه شهید بهشتی

🆔 @atusa_sbu

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

احمد کسروی و ایران

#تیزر_معرفی

🔸احمد کسروی یکی از مهم‌ترین مورخان و اندیشمندان تاریخ ایران است، اما به دلیل نگاه‌های ایدئولوژیک، آنچنان که باید به او پرداخته نشده است.

🔸متاسفانه، مفاهیم بعضاً غلطی نیز حول محور نام کسروی شکل گرفته است. در سلسله نشست‌های «ایران کجاست»، نشستی با عنوان «مفهوم ملت و وطن در اندیشه احمد کسروی» با حضور ارزشمند اردلان کوزه‌گر، دانشجوی دکتری تاریخ دانشگاه تربیت مدرس، برگزار کردیم. در این گفت‌وگو، به بررسی دیدگاه‌های کسروی در مورد ملت و وطن می‌پردازیم.

آتوسا: نهاد ترویجی اندیشه سیاسی و دانش تاریخی در ایران

🆔 @atusa_sbu

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

موسسه علمی و تاریخی آتوسا و آسیانیوز ایران برگزار می‌کند:

           سلسله نشست‌های ایران کجاست
                         «ایده ایران»



«ملت و وطن از نگاه احمد کسروی»

گفت‌و‌گو با اردلان کوزه‌گر: دانشجوی دکتری تاریخ دانشگاه تربیت مدرس

به زودی از شبکه اینترنتی روزنامه آسیا و شبکه‌های اجتماعی آتوسا

آتوسا: نهاد ترویجی اندیشه سیاسی و دانش تاریخی در ایران

آتوسا را به دوستان خود معرفی بفرمایید

🆔 @atusa_sbu

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

راز جاودانگی ملت بزرگ ایران در گذر اعصار...!

پاره‌ای از سخنرانی تاریخی و جان‌بخش دکتر عزت‌الله همایون‌فر، ادیب و سیاستمدار ایرانی، در دانشگاه مازندران، دهه پنجاه خورشیدی...

دکتر همایون‌فر، از ملت ریشه‌دار ایران و از کیان ملی سخن می‌گوید؛ از راز پایداری این ملت سترگ در برابر تندبادهای روزگار...

تماشای این ویدیو را از دست ندهید و با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

آتوسا: نهاد ترویجی اندیشه سیاسی و دانش تاریخی در ایران

🆔 @atusa_sbu

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

درود و عرض ادب

موسسه علمی و تاریخی آتوسا در شش ماه گذشته، هفده نشست علمی و تخصصی با عنوان «ایران کجاست؟» و در چارچوب «ایده ایران» برگزار کرده است. از حمایت اساتید، دانشجویان، پژوهشگران و علاقه‌مندان تاریخ و اندیشه سیاسی سپاسگزاریم.

استقبال شما انگیزه ما را برای تداوم و گسترش سلسله نشست‌های «ایران کجاست؟» و «ایده ایران» در سال 1404 دوچندان کرده است.

لیست هفده نشست برگزار شده به شرح زیر است. برای مشاهده جزئیات هر برنامه، روی لینک مربوطه کلیک کنید:

۱. مفهوم ایران: تداوم در گسست، گفتگو با دکتر امید غیاثی

۲. حزب کمونیست ایران و برساختِ ایران کثیرالمله، گفتگو با محسن نورمحمد

۳. ایران و فدرالیسم: گفتگو با دکتر محمد جلالی

۴. ایده ایران در دوره ایلخانان مغول: گفتگو با دکتر ابوالفضل رضوی

۵.ضرورت پرداختن به مفهوم ایران کجاست: گفتگو با مهندس سید محمد بهشتی

۶: نظریه هویت و ناسیونالیسم به روایت آنتونی دی‌اسمیت: گفتگو با رامین البرزی

۷.ایران‌راه: روایتی از ایده ایران: گفتگو با علی هادوی

۸. ایرانشهر، ایدئولوژی و تخیل: گفتگو با دکتر نوید کلهرودی

۹. عرب‌های خوزستان و رابطه با دولت مرکزی: گفتگو با محمد آلبوعلی

۱۰. تنوع قومی و مذهبی در ایران و مسئله قوم‌گرایی: گفتگو با استاد احسان هوشمند

۱۱. تکوین ایده ایران در دوره شاهنشاهی اشکانیان: گفتگو با دکتر رضا اردو

۱۲. پاسداری از میراث فرهنگی و ایده ایران: گفتگو با دکتر مصطفی ده پهلوان

۱۳. ایده ایران در دوره صفویه، گفتگو با دکتر صادقی گندمانی

۱۴. ابراهیم پورداوود: از مشروطه‌خواهی تا ترجمه اوستا، گفتگو با دکتر ابوالقاسم اسماعیل‌پور

۱۵. سنجش مفهوم ایران در اندیشه سید جواد طباطبایی: مناظره دکتر امید غیاثی و دکتر اسماعیل مطلوب‌کاری

۱۶. ناسیونالیسم چیست؟ گفتگو با فرهاد سلیمان‌نژاد

۱۷. اسکندر مقدونی زیر سایه کورش بزرگ: گفتگو با عادل الله‌یاری

موسسه علمی و تاریخی آتوسا را به دوستان خود معرفی کنید و با اشتراک‌گذاری این پست، دسترسی به هفده نشست «ایران کجاست؟» را برای علاقه‌مندان فراهم آورید.

آتوسا: نهاد ترویجی اندیشه سیاسی و دانش تاریخی در ایران

🆔 @atusa_sbu

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

چرا در برابر قتل کسروی سکوت شد؟

در بیستم اسفند ۱۳۲۴، هنگامی که احمد کسروی و منشی جوانش، حدادپور، که برای رسیدگی به پرونده‌ای که علیه او به اتهام پخش کتب ضاله و توهین به مقدسات باز شده بود، در اتاق بازپرسی دادسرای تهران حضور داشتند، جمعی از فداییان اسلام با کارت و تپانچه وارد اتاق شده و آن دو را در سرایی قرار بود پناهگاه مردمان و سقفِ داد باشد، سلاخی کردند. برادران امامی از اعضای فداییان به عنوان ضاربان اصلی دستگیر شدند، ولی اندکی بعد تخت فشار با سلام و صلوات آزاد شدند و آب از آب تکان نخورد. ولی چرا در دستگاه قضایی مستقل و سرافرازی که زمانی خود کسروی از نمادهای استقلال و گردن‌فرازی‌اش بود چنین جنایت آشکاری رخ داد، و چرا در ایران آزاد آن سال‌ها کمتر کسی به چنین شقاوتی خرده گرفت؟

نخست باید جو زمانه را نگریست. اولویت آن سال‌ها دفع فتنهٔ تجزیه‌طلبان و کمونیست‌های مورد حمایت شوروی بود. هنوز نیروهای شوروی در بخش‌هایی از ایران استقرار داشتند و با پشتیبانی ایشان در آذربایجان و مهاباد شماری از مزدوران سرِ جدایی از ایران را داشتند. در چنین فضایی تدبیر دولت روی آوردن به مذهب به عنوان دشمن طبیعی کمونیسم و تحبیب مراجع بود. برخی از روحانیانی چون آیت‌الله قمی که در زمان رضاشاه ناچار به عزیمت در عراق شده بودند، اکنون با عزت و احترام به کشور بازگشته بودند. استفاده از نفوذ ایشان در زمینهٔ دفع فتنهٔ تجزیه‌طلبان، به‌ویژه در آذربایجان، کاری عمل‌گرایانه و اخلاقی می‌نمود. در این میان کسروی با همهٔ توجهی که به بحران آذربایجان داشت، ولی در مسیری خلاف جهت سیر می‌نمود. او خرافات و جهل مذهبی را اولویت نبرد خود می‌دید و علاج مشکلات ایرانیان را گرویدن به «پاکدینی». طبیعی بود که ناخواسته سدی در برابر سیاست‌های دولت‌‌های آن زمان ایران می‌بود و برخورد با حذف فیزیکی‌اش هم می‌توانست هزینه‌هایی برای دولت‌ها پدید آورد که با اولویت ملی آن سال‌ها در تضاد بود.

از دیگرسو کسروی به‌رغم همهٔ ویژگی‌های مثبت، خوی ناسازگاری با همهٔ چهره‌های سرشناس و رجال داشت. عملاً تنها رجلی که با او احساس نزدیکی می‌کرد تیمورتاش بود که در آن زمان چند کفن پوسانده بود. سعید نفیسی، که جزء انگشت‌شمار کسانی بود که پس از قتل کسروی این عمل شوم را نکوهیده بود، خود خاطره‌ٔ تلخی از آشنایی با کسروی داشت. کسروی گهگاه به خانهٔ نفیسی می‌رفت و کتابی از او به امانت می‌گرفت. روزی کتابی را از او خواسته بوده و نفیسی گفته که کتاب بیرون از خانه است. پس از آن کسروی دیگر به خانهٔ نفیسی نرفته بود تا اینکه نفیسی او را در جایی می‌بیند و می‌پرسد که چرا دیگر به خانه‌اش سر نمی‌زند و کسروی بی‌رودربایستی می‌گوید که هدف من از مراجعه به منزل شما بهره از کتاب‌ها بوده و وقتی کتابی نیست برای چه باید به شما سر بزنم!؟ نمونهٔ درشتی‌ها و ستیزه‌های کسروی از حوصلهٔ این نوشته بیرون است، کوتاه آنکه سرشناسان آن زمان ایران هر یک به‌گونه‌ای از کسروی رنجشی به دل داشتند و عجیب نبود که عمدتاً در برابر کشته شدنش خاموش نشستند.

/channel/yaddashtha_ye_parakande

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

«محاکمه پرویز ثابتی»

🔸حتماً شنیده‌اید که سه زندانی پیش از انقلاب در آمریکا از پرویز ثابتی، عضو بلندپایۀ ساواک، شکایت کرده‌اند. دربارۀ این شکایت بد نیست نظر ما را هم بشنوید. البته ما وکیل و وصی خودمان هم نیستیم، چه رسد به دیگران! حرفی که می‌زنم ابراز نظری شخصی است، از زبان کسی یا کسانی که دیری‌ست در گرداب روزگار غرق شده‌اند.

🔸اولاً هیچ‌کس نباید به دلیل عقایدش، چه سیاسی و چه غیرسیاسی، سرکوب شود؛ و ثانیاً هر گونه شکنجه علیهِ حتی نابکارترین مجرمان محکوم است. کارنامۀ ثابتی و کل ساواک ایران را ــ چه از جهت سوگیری‌های کلان و چه از لحاظ عملکردهای خُرد ــ می‌توان و باید نقد کرد و بی‌پروا به اشتباهات آن اشاره کرد تا تصویر دقیقی از میزان آسیب‌هایی که احتمالاً از سوی این نهاد وارد شده مشخص شود. در همین چارچوب، پرسشی مطرح می‌کنم و داوری را به عقل سلیم و غیرایدئولوژیک مخاطب می‌سپارم.

🔸در دموکراتیک‌ترین کشورها با کسانی که سازمان‌های مسلح تروریستی تشکیل می‌دهند، چه برخوردی می‌شود؟ در آلمان غربیِ دموکراتیک که آزادی بیان حداکثری داشت و در ایتالیای دموکراتیک در دهۀ ۱۹۷۰ با گروه‌های چریکی (راف و بریگادهای سرخ) چه برخوردی می‌شد؟ اینکه برخورد خشونت‌آمیز با زندانی محکوم است، ارتباطی به این پرسش اساسی ندارد که یک جامعۀ لیبرال‌ـ‌دموکرات با سازمان‌های تروریستی چه برخوردی باید کند؟ می‌توانیم آن را معیاری برای داوری دربارۀ چریک‌ها و مجاهدان تروریست ایرانی در نظر بگیریم (نمی‌گویم رفتارِ حکومتِ برآمده از خود این انقلابیون معیار باشد، بلکه رفتار یک حکومت لیبرال‌ـ‌دموکرات را معیار گیریم).

🔸با چریک‌هایی که علیه حکومت اقدام مسلحانه می‌کردند، چه برخوردی باید می‌شد؟ چرا این گروه‌ها جوری وانمود می‌کنند که انگار بی‌گناه بوده‌اند؟ باید محکم گفت اِعمال خشونت علیه زندانی محکوم است، اما این بحث دیگری است و نفس مجرم بودن این گروه‌ها را منتفی نمی‌کند. اگر هم طبق معمول می‌گویید «چریک‌بازی در آن زمانه مد بوده»، پاسخش این است که «جو زمانه» طبعاً شامل حال حکومت هم باید بشود، پس این استدلال اساساً پوچ است. این چه بساط مظلوم‌نمایی دروغینی است که پس از نیم‌قرن تمامی ندارد؟ تا کی باید شاهد این مظلوم‌نمایی تروریست‌هایی باشیم که در هر کشوری مجرم بودند.

🔸روی سخنم با این چپ‌ـ‌چریک‌‌های پیر و غرب‌نشین است. شما را خوب شناخته‌ایم! شمایی که پنجاه سال پس از جوانی همچنان لجوج و متعصب حاضرید به بهای زندگی چند نسل ایرانی تا لب گور از آرمان‌های شکست‌خورده‌تان دفاع کنید! شما که پس از نیم قرن تجربه اینقدر سخت‌سرید، در جوانی چه بودید؟ حاضرید در لحظۀ مرگ آخرین دشنه را هم به پهلوی ایرانیان بزنید، چون معتقدید این خنجر را بزنید و بمیرید، بهتر از این است که این واپسین تیغ را نزنید! شما هم در دادگاه تاریخ محکومید!/منبع: تاریخ‌اندیشی

مهدی تدینی

آتوسا: نهاد ترویجی اندیشه سیاسی و دانش تاریخی در ایران

@atusa_sbu

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

🔸 ویکی‌پدیا چگونه کار می‌کند
گفت‌و‌گو با آرش امامی


وقتی نام یک شخص، شهر، خوراک، واقعه و ... را در مرورگر‌ها جست‌و‌جو می‌کنیم، به طور معمول، ویکی‌پدیا نخستین نتیجه‌ایست که با آن روبه‌رو می‌شویم. اما ویکی‌پدیا چیست و چگونه کار می‌کند؟ در گفت‌و‌گو با آرش امامی، عضو موسسه علمی و تاریخی آتوسا و از کاربران با سابقه‌ی ویکی‌پدیا به طرح این پرسش پرداختیم./آسیانیوز ایران

مجری برنامه: فاطمه امیری: دانشجوی کارشناسی ارشد تاریخ دانشگاه بهشتی

🗓 سه‌شنبه ( ۷ اسفند ۱۴۰۳)
آتوسا: نهاد ترویجی اندیشه سیاسی و دانش تاریخی در ایران
@atusa_sbu

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

اسکندر مقدونی زیر سایه کوروش بزرگ
#ویدیو_کامل

ایده و خاطره کوروش بزرگ تاکنون در جامعه ایران حفظ شده است. اما ایده کوروش در ایام سقوط هخامنشیان چه جایگاه و اهمیتی در جامعه ایران داشت؟ اسکندر مقدونی، به عنوان فاتح قلمرو هخامنشیان، چه نسبتی با ایده و خاطره کوروش بزرگ برقرار کرد؟

در همین راستا، در سلسله نشست‌های «ایران کجاست»، گفت‌وگویی با عادل اله‌یاری، دانشجوی دکتری تاریخ ایران باستان دانشگاه تهران، انجام دادیم.

آسیانیوز ایران
موسسه علمی و تاریخی آتوسا
با مشارکت موسسه فرهنگی بزرگمهر حکیم

آتوسا: نهاد ترویجی اندیشه سیاسی و دانش تاریخی در ایران

@atusa_sbu

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

اسکندر مقدونی زیر سایه کورش بزرگ

🔸ایده و خاطره کوروش بزرگ تاکنون در جامعه ایران حفظ شده است. اما ایده کوروش در ایام سقوط هخامنشیان چه جایگاه و اهمیتی در جامعه ایران داشت؟ اسکندر مقدونی، به عنوان فاتح قلمرو هخامنشیان، چه نسبتی با ایده و خاطره کوروش بزرگ برقرار کرد؟

🔸در همین راستا، در سلسله نشست‌های «ایران کجاست»، گفت‌وگویی با عادل اله‌یاری، دانشجوی دکتری تاریخ ایران باستان دانشگاه تهران، انجام دادیم.

آسیانیوز ایران
موسسه علمی و تاریخی آتوسا
با مشارکت موسسه فرهنگی بزرگمهر حکیم

آتوسا: نهاد ترویجی اندیشه سیاسی و دانش تاریخی در ایران

🆔 @atusa_sbu

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

موسسه علمی و تاریخی آتوسا و آسیانیوز ایران برگزار می‌کند:

           سلسله نشست‌های ایران کجاست
                         «ایده ایران»



اسکند مقدونی زیر سایه ایده کورش بزرگ

گفت‌و‌گو با عادل اله‌یاری: دانشجوی دکتری تاریخ ایران باستان دانشگاه تهران

به زودی از شبکه اینترنتی روزنامه آسیا و شبکه‌های اجتماعی آتوسا

آتوسا: نهاد ترویجی اندیشه سیاسی و دانش تاریخی در ایران

آتوسا را به دوستان خود معرفی بفرمایید

🆔 @atusa_sbu

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

داریوش بزرگ و بازگشت شاهنشاهی هخامنشیان

زمانی که داریوش بزرگ به پادشاهی رسید، در نقاط مختلف ایران افرادی شورش کردند که ممکن بود نظم پیشین را به آتش کشیده و ایران نوظهور و تمدن جدیدش را نابود کنند.

داریوش بزرگ با کاردانی و خردمندی این شورش‌ها را سرکوب و وحدت سرزمینی را به ایران و شاهنشاهی هخامنشیان بازگرداند. به نظر می‌رسد که رضاشاه نیز همانند داریوش بزرگ شورش‌هایی که وحدت سرزمینی در ایران را به خطر انداخته بود، سرکوب و ثبات را به کشور بازگرداند.

این انیمیشن با سفارش موسسه آتوسا و به وسیله دوستان ما در «کارزارنامه» تدوین شده است.

#داریوش #هخامنشیان #ایران #کارزارنامه

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

همیشه حق با اکثریت نیست!

مردم گاهی با قطعیت بر چیزی حکم می‌رانند که می‌تواند خلاف حقیقت باشد. در تاریکی کامل، یک نور یا یک تردید می‌تواند تمام معادلات را تغییر دهد.

فیلم «دوازده مرد خشمگین»، شاهکار سینمای جهان، در ستایش تردید و گفتگو است. این اثر به ما نشان می‌دهد که چگونه یک نفر می‌تواند با سوال کردن و تردید در یقین اکثریت، حقیقت را به روشنی درآورد. داستان فیلم درباره هیات منصفه‌ای ۱۲ نفره است که پیش از اعلام حکم اعدام یک جوان در یک اتاق، به بحث می‌پردازند. در حالی که ۱۱ نفر حکم به اعدام می‌دهند، تنها یک نفر با تردید و پرسشگری، همه چیز را تغییر می‌دهد.

در سلسله نشست‌های «ایران کجاست»، ما با فرهاد سلیمان‌نژاد به بررسی مفهوم «اراده ملت» پرداخته‌ایم. در این گفتگو چالش‌های اساسی مطرح می‌شود:

✅ آیا اکثریت می‌توانند با استناد به «اراده ملت»، قوانینی علیه اقلیت وضع کنند؟
✅ آیا به پشتوانهٔ «اراده ملت» می‌توان قوانینی علیه خود ملت به تصویب رساند؟
✅ چگونه می‌توان «اراده ملت» را به ابزاری برای خودزنی تبدیل کرد؟

به زودی از موسسه آتوسا...

آتوسا: نهاد ترویجی اندیشه سیاسی و دانش تاریخی در ایران

@atusa_sbu

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

ناسیونالیسم چیست؟

#تیزر_معرفی

🗣️ گفتگو با فرهاد سلیمان‌نژاد

🔸ناسیونالیسم چیست و چگونه در غرب شکل گرفت؟ آیا مفهوم "اراده ملت" می‌تواند زمینه‌ساز فاشیسم باشد؟ در تاریخ معاصر ایران، کدام احزاب و جریان‌های سیاسی مروج ناسیونالیسم بر مبنای ایده اراده ملت بودند؟

این سوالات و موضوعات بیشتر را در روزنامه آسیا و موسسه آتوسا با فرهاد سلمان‌نژاد به بحث گذاشتیم.

🔸تیزر معرفی را ببینید و برای دوستان خود بفرستید! 📣 ویدیو کامل این گفتگو به‌زودی منتشر می‌شود. 🎬

روزنامه آسیا
موسسه علمی و تاریخی آتوسا
با مشارکت موسسه فرهنگی بزرگمهر حکیم

آتوسا: نهاد ترویجی اندیشه سیاسی و دانش تاریخی در ایران

@atusa_sbu

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

منازعات آبی در مناسبات منطقه‌ای

🔸روزنامه آسیا-امین داودی ـ سال‌هاست که بحران کم‌آبی در ایران به یک چالش جدی تبدیل شده و اکنون این مسئله ابعاد پیچیده‌تری به خود گرفته است. ایران از نظر جغرافیایی در پایین‌دست رودخانه‌های ترکیه و افغانستان قرار دارد و به شدت تحت تأثیر سیاست‌های آبی این دو کشور است. ساخت سدهای متعدد در افغانستان و پروژه‌های کلان آبی ترکیه، نه تنها منابع آب ایران را تهدید می‌کند، بلکه بر ابعاد امنیتی و اجتماعی این بحران نیز افزوده است. در این میان، سؤال اصلی این است که آیا مسئولان ایرانی با درک عمق این فاجعه، برنامه‌ای برای مقابله با این چالش‌ها دارند؟
گفتگو با محمد آمره، کارشناس دیپلماسی آب

جزئیات بیشتر را در لینک زیر بخوانید:

https://B2n.ir/q10643

آتوسا: نهاد ترویجی اندیشه سیاسی و دانش تاریخی در ایران

موسسه آتوسا را به دوستان خود معرفی بفرمایید.

🆔 @atusa_sbu

Читать полностью…

موسسۀ علمی و تاریخی آتوسا

🔸 کمونیست‌ها و ایده "ایران کثیرالمله"؛ ریشه‌ها و اهداف

آیا حزب کمونیست ایران، طراح اصلی ایده "ایران کثیرالمله" بود؟ هدف کمونیست‌ها از طرح چنین مفاهیمی چه بود؟

محسن نورمحمد، دانشجوی دکتری تاریخ دانشگاه شهید بهشتی، به این سوالات پاسخ می‌دهد.

آتوسا: نهاد ترویجی اندیشه سیاسی و دانش تاریخی در ایران

موسسه آتوسا را به دوستان خود معرفی بفرمایید.

🆔 @atusa_sbu

Читать полностью…
Subscribe to a channel