zane_ruz_channel | Unsorted

Telegram-канал zane_ruz_channel - جامعه‌شناسی زن روز

5224

کاوش های جامعه شناسی، روان شناسی و دین پژوهی زنان ⬅️ تماس : 📩 @spfz6949

Subscribe to a channel

جامعه‌شناسی زن روز

❤️ دو دهه درجا زدن کافی نیست؟!

🖍سیمین کاظمی


از سال ۲۰۰۶ تا سال جاری میلادی ۲۰۲۵ که شاخص شکاف جنسیتی توسط مجمع جهانی اقتصاد منتشر می شود، وضعیت ایران در این شاخص تقریبا تغییری نکرده است.

🌸پیدا کردن نام ایران زحمتی ندارد، کافی است بدون فوت وقت آخر جدول را نگاه کنی. جمهوری اسلامی ایران سالهاست در قعر جدول رتبه بندی بین المللی شاخص شکاف جنسیتی قرار دارد.

✒️در سال ۲۰۰۶ در بین ۱۱۵ کشور رتبه ایران ۱۰۸ بود، و حالا در سال ۲۰۲۵ در بین ۱۴۸ کشور رتبه ۱۴۵ را دارد، قبل از چاد، سودان و پاکستان.

از بین چهار مولفه شکاف جنسیتی وضعیت شکاف جنسیتی در مشارکت اقتصادی از سه مولفه دیگر به مراتب بدتر است، یعنی اگر در آموزش، بهداشت و مشارکت سیاسی بعضی سالها یکی دو رتبه جابه جایی اتفاق افتاده ، در مشارکت اقتصادی وضع زنان نه تنها بهتر نشده که بدتر شده و متوقف مانده است.

در سال ۲۰۰۶ رتبه ایران در ابن مولفه در بین ۱۱۵ کشور ۱۱۳ بود و امسال که ۲۰۲۵ است، رتبه اش ۱۴۶ در بین ۱۴۸ کشور.


شاخص شکاف جنسیتی سالانه منتشر می‌شود، و انتظار می‌رود با اطلاع از چنین وضعیتی دولت‌ها گامی برای بهبود بردارند و برنامه‌ای برای کاستن از شکاف جنسیتی، تدوین کنند؛ اما این گزارش‌ها در دو دهه گذشته با بی‌اعتنایی مطلق دولت.ها از اصولگرا و اعتدالگرا و اصلاح‌طلب مسکوت گذاشته شده و هیچ توضیحی برای این بی‌اعتنایی ارائه نمی‌شود.

به خصوص وضعیت مشارکت اقتصادی زنان، در حالیکه مهمترین تعیین‌کننده در کاهش شکاف جنسیتی است و نقش بی‌بدیلی در توانمندشدن زنان برای غلبه بر نابرابری‌ها دارد، بی‌اهمیت شمرده شده و حتی بحث در مورد آن غیرضروری جلوه داده می‌شود.

🌸چنین مواجهه‌ای دو علت اصلی دارد:

اول اینکه از نگاه رسمی نظم جنسیتی موجود، که مبتنی بر تقسیم کار جنسیتی و خانه‌نشینی زنان است، نباید تغییر نکند و این میراث نظام فرهنگی اجتماعی مردسالاری تا ابد جاودان بماند.

دوم، با وجود بحران مزمن اقتصادی و بحران‌های همراه و همزاد آن، مساله زن و حقوق زنان از اولویت خارج شده و از نگاه مسوولان فاقد اهمیت و موضوعیت شمرده می‌شود و هیچ‌گاه به مساله‌ای در اولویت رسیدگی تبدیل نمی‌شود.

در کنار بی‌اعتنایی دولت‌ها به شکاف جنسیتی، در میان فعالان حقوق زنان نیز وضعیت شکاف جنسیتی و مولفه‌های آن به خصوص مشارکت اقتصادی چندان مورد توجه قرار نگرفته و تمرکز عمدتاً روی موضوعاتی بوده که حساسیت و جذابیت رسانه‌ای بیشتری دارند. تمرکز بر پوشش که توسط رسانه‌ها و فعالان اجتماعی به عنوان مهمتریغن مساله زنان برساخت شده، تا حدودی موجب غفلت از سایر مسائل زنان و شکل دهی مطالبه جمعی شده است.

دو دهه است نابرابری و تبعیض جنسیتی در آینه آمار قابل رویت شده و مشخص است ایران در کجای جهان ایستاده است اما یک قدم برای تغییر برداشته نشده است.

شاخص شکاف جنسیتی فقط مشتی داده برای مقایسه نیست، گواه رنج و دردی است که زندگی میلیون‌ها زن را تباه می کند. درد و رنجی که نباید عادی شمرده شود.

پرسش این است که آیا دو دهه در بدترین وضعیت از نظر شکاف جنسیتی بودن، کافی نیست که به خود بیاییم و برای بهبود وضعیت‌مان تلاش کنیم؟


#شکاف_جنسیتی
#تبعیض_جنسیتی


✈️@Zane_Ruz_Channel

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

🎬Street of Shame

🎬خیابان شرم


🎬 #تحلیل_فیلم

آخرین اثر میزوگوچی، موضوعی امروزی دارد و به طریقهٔ سیاه و سفید فیلمبرداری شده‌است. نام فیلم، خیابان شرم است و قصهٔ چند زن را با پس‌زمینه‌های متفاوت اجتماعی و شخصی بازگو می‌کند که در خانهٔ رؤیاها، که مکان بدنامی است، گردهم آمده‌اند.

این فیلم نخستین اثر دربارهٔ زندگی معاصر ژاپن است که تحسین بسیاری از تماشاگران آمریکایی را برانگیخت.

میزوگوچی به یکی از موضوعات اساسی اجتماعی می‌پردازد؛ زنان روسپی.


فیلم داستان زندگی پنج زن روسپی که در یک‌جا با هم کار می‌کنند را روایت می‌کند، هر یک بنا به دلایلی مجبور به تن‌فروشی شده‌اند و مهم‌تر آنکه جامعه در قبال این زنان بی‌مسئولیت است.

🎥 فیلم خیابان شرم کنجی_میزوگوچی، صحنه‌ای تکان‌دهنده از شروع کار تن‌فروش جوانی است در میان زنان کارآزموده در روسپی‌خانه‌؛ دختری که از شدت فقر، از این خانه سردرآورده، نابلد است، شب اول کارش است و دارد از شرم می‌میرد ولی باید تسلیم سنگدلی جامعه‌ای خشن شود.

با تمام بی‌پناهی، چاره‌ای ندارد جز اینکه به همان راهی برود که بقیه زن‌های ستم‌دیده سرزمینش، وارد شده‌اند.


لحظه‌ای دردآور از آخرین صحنه آخرین فیلم میزوگوچی که معروف‌ترین صحنه غمخوارانه و همدلانه این فیلمساز با زنان ژاپن نام گرفت.

🎬میزوگوچی نه تنها زنان را در نقش خودشان به سینما آورد، بلکه زنان را قهرمان کرد و نشان داد جنگ، تنگدستی و تبعیض و نابرابری اجتماعی، چندبرابر مردان، زنان یک سرزمین را نابود می‌کند.

نشان‌داد زن‌ها چقدر در زندگی شخصی، جامعه، کار و سیاست در ژاپن سنتی و پس از جنگ، نادیده گرفته شده‌اند.

وی به فیلم‌ساز غمخوار زنان معروف شد؛ مردی که درباره زنان تن‌فروش، رنج و زخم‌های درونی تن‌فروشانِ انگ‌خورده،‌ درباره گِیشاها و درباره زنان آسیب‌دیده از جنگ یا صدمه‌دیده از غرور مردان فیلم می‌ساخت.

✒️چند ماهی بعد از نمایش فیلم در ژاپن قوانین ضد تن‌فروشی به تصویب رسید و عده‌ای معتقدند فیلم میزوگوچی در تسریع این روند مؤثر واقع شد.

#بدن_زن
#تن_فروشی
#معرفی_فیلم
#فیلم_فمینیستی


📹 فیلم Street of Shame را اینجا تماشا کنید.


❤️ @Zane_Ruz_Channel

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

✍ ‏کافیه شما یک بار به عنوان راننده زن توی خیابون کوچک‌ترین اشتباهی بکنی تا سیل عربده و بوق و «معلوم نیست کی به تو گواهینامه داده» ها به سمتتون روانه بشه

درصورتی که مردها یک هزارم این بابت اشتباهان رانندگی تحقیر نمیشن. جامعه اعتماد به نفس زنها رو تضعیف کرده و مسئول مستقیمش مردهان.

🖍The D

✂️✂️✂️✂️

✍بارها با راننده‌های آقا و موتورسوارانی روبرو شدم که همینکه فهمیدن زنم بصورت عمد اومدن جلوم و زدن رو ترمز یا پیچیدن جلوم و بعد هرهرهر از کار خودشون خندیدن!

🖍parriid

✂️✂️✂️✂️

✍حتی بیشتر مواقع اشتباهی هم نکردی ولی تا متوجه بشن زنی میخوان به هر شکلی شده بزنن جلو ازت رد بشن راهشونم ندی دیوونه میشن

🖍black cat

✂️✂️✂️✂️

✍ می‌تونم مثنوی هزارمن بنویسم از خاطرات در راستای این توییت!

تصادفی کردم که مقصر نبودم و از شانس پلیس دقیقا ماشین کناریم بود و دید چطور چراغ رو رد کرد راننده و باعث تصادف شد!
مرد راننده پیاده شد و حالت حمله به من که چیکار می‌کنی چراغ رو ببین و من یک لحظه کلپس کردم!

پلیس با آرامش پیاده شد اومد و نگاه کرد و توضیح داد به مرد که مقصری!

اگر پلیس اونجا نبود مثل دفعه قبل که باز تصادف شده بود ساعتها باید تحقیر و توهین مرد رو‌تحمل می‌کردم و دعوام میشد تا پلیس بیاد و بهش بفهمونه مقصره.

🖍pandagoniset

✂️✂️✂️✂️

✍من یه آقایی میشناختم؛ برای پارک کردن باید یکی بهش فرمون میداد (پارک دوبل مه ها، پارک ساده)، سرعت مانور پایین، آمار تصادف قابل توجه

بعد میگفت "نچ، دیدم راننده‌اش زنه گفتم بهش راه بدم تا نزده"

اعتماد به نفس آقایون [حتی اونایی که به نظر میاد بی اعتماد به نفسن] همیشه شگفت‌زدم می‌کنه.

🖍ordinarydragon

✂️✂️✂️✂️

✍از بس منو ترسونده بودن،حتی جرات نداشتم گواهینامه بگیرم. تو شرایط اضطراری مجبور شدم و فهمیدم از خیلی از کارایی که می.تونستم انجام بدم ساده تره و اصلا اونجوری که مردا باهاش سیس میگرفتن سخت نبود.

الان تو خاندانمون من و خاله م رانندگیمون عالیه.

🖍ژیلا
✂️✂️✂️✂️

✍ دقیقا، اینو توی شرکتای بیمه بهتر متوجه میشی که نود درصد تصادفا رو مردا باهم دارن و صداشم در نمیارن.

🖍جنگل افرا
✂️✂️✂️✂️

✍ این جامعه و مردهای سنتی بودن که اعتماد به نفس خانوما رو تضعیف کردن آقایون از ابتدا فرصت و اجازه رانندگی داشتن با آرامش خاطر یاد گرفتن و هیچوقت زیر نگاه‌های تحقیرآمیز و تو نمی‌تونی چون جنسیتت متفاوته نبودن.

من به زنان خیلی افتخار می‌کنم که با تموم این فشارها پا پس نکشیدن.

🖍شی
✂️✂️✂️✂️

✍بارها پیش اومده چون دیدن زن پشت فرمونه، کاملا عامدانه تو اتوبان فرمون رو گرفتن طرفم که ماشین منحرف شه سمت گاردریل

🖍مردن به وقت شهریور

✂️✂️✂️✂️

✍گاهی وقتا اشتباهم نمی‌کنی اما همچنان بوق الکی می‌زنن.

🖍پاستا آلفردو

✂️✂️✂️✂️

✍وقتی برای آزمون شهری می‌رفتم، دخترا که رد میشدن همه می‌گفتن دختره دیگه حالا حالاها مونده تا قبول شه.

ولی وقتی یه پسر رد می‌شد می‌گفتن پسرا که اصلا راننده به دنیا میان حتما هول شده خراب کرده.

🖍جونگ باریوم

✂️✂️✂️✂️

#رانندگی_زنان
#کلیشه_جنسیتی


❤️ ✂️ کانال توییتر زن روز را به دوستان خود و علاقمندان این حوزه معرفی کنید.✂️✂️


✈️@Zane_Ruz_Twitter

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

📆 ۳۱ تیرماه سالروز درگذشت #لیلا_اسفندیاری اولین زن فاتح هیمالیا، عضو باشگاه کوه‌نوردی و اسکی دماوند هیئت مؤسس انجمن غارنوردان و غارشناسان ایران

#معرفی_زنان_تاثیر_گذار



لیلا اسفندیاری کجوری راد ( زاده ۲۷ بهمن ۱۳۴۹ تهران -- درگذشته ۳۱ تیر ۱۳۹۰ پاکستان ) کوهنورد زن ایرانی بود که در کوه گاشربروم ۲ پاکستان سقوط کرد و از دنیا رفت.

علی‌رغم علاقه وی به تحصیلات دانشگاهی در رشته حقوق، پدرش با این استدلال که در رشته حقوق مجبور است در محیطی مردانه کار کند، وی را وادار به تحصیل در رشته آزمایشگاهی میکروبیولوژی می‌کند. پس از اتمام دانشگاه در رشته آزمایشگاهی میکروبیولوژی در بیمارستان آبان مشغول به کار شد.

وی بعد از اتمام تحصیل و بازگشت به منزل از خانواده خود جدا می‌شود و خانواده‌اش (پدر خانواده) نیز وی را طرد می‌کنند.


در سال‌های اولیه استقلال، وی از طریق تدریس خصوصی و کار در کارخانه دستمال کاغذی مخارج خود را تأمین می‌نمود. پس از اتمام دانشگاه در بیمارستان آبان مشغول به کار می‌شود.

زمانی که تصمیم به صعود به نانگاپاربات گرفت، موفق به جذب یک اسپانسر شد و به این ترتیب از کار استعفا داد و تا زمانی که زنده بود، روزانه ۷ ساعت تمرین کوهنوردی، بدن‌سازی، شنا و سنگ‌نوردی میکرد.

وی کوهنوردی را از سال ۸۱–۱۳۸۰ به صورت تفریحی آغاز کرده بود و نخستین صعود او قله توچال بود. در سال ۸۱ به عضویت باشگاه اسکی و کوهنوردی دماوند درآمد.

وی با این گروه توانست بیشتر قله‌های ایران را صعود کند و اغلب غارهای ایران را بپیماید. وی موفق شد ۲۲ مرتبه قله دماوند را صعود نماید که این صعودها از ۳ مسیر مختلف انجام شده‌است.

وی همچنین در سال۱۳۸۶ با هم‌طنابی منیره رفیعی به عنوان نخستین صعود مستقل زنانه موفق به صعود دیواره علم‌کوه گشت.


در سال ۱۳۸۱ لیلا اسفندیاری به عنوان اولین زن ایرانی موفق به پیمایش کامل غار پراو، عمیق‌ترین غار ایران در استان کرمانشاه شد.

🔴در یکی از شاخص‌ترین صعودهای خود موفق شد به قله دشوار نانگاپاربات صعود کند، صعودی که از سوی فدراسیون کوهنوردی ایران هرگز پذیرفته نشد اما پس از مرگش بارها از این صعود یاد شد.

وی همچنین در تلاش برای ثبت رکوردی جدید، قصد صعود به قله کی۲، دشوارترین قله جهان را داشت که به دلیل شرایط نامساعد جوی موفق به این کار نشد. در قطعه نام‌آوران بهشت زهرا تهران تندیسی به یاد وی ساخته شد.

لیلا اسفندیاری که برای صعود به قله‌های گاشربروم ۱و۲ به این کوهستان رفته بود، در دومین تلاش خود، در ۳۱ تیر ۱۳۹۰ (۲۲ ژوئیه ۲۰۱۱) موفق شد قله گاشربروم ۲ را صعود کند. اما در حین فرود دقایقی بعد در بازگشت تیمی (۶ مرد و لیلا) از قله به سمت کمپ ۳، به دلیل خستگی و از دست دادن تعادل خود از مسیر دشوار یخی زیر قله سقوط می‌کند و در حدود ارتفاع۷۸۰۰ متری در مکانی خارج ازمسیر در میان صخره‌ها، بین دو شیب یخی متوقف می‌شود.

او به دوستان و بستگان خود به صورت زبانی می‌گفت اگر در کوه جان خود را از دست دادم همانجا بگذارید بمانم نمی‌خواهم دیگران به خاطر من جانشان را به خطر بیندازند، می‌خواهم بام جهان آرامگاه ابدی ام باشد.

پیکر وی همچنان در همان محل سقوط در منطقه گاشربروم پاکستان باقی مانده است.


🟢#زنان_تاثیر_گذار


➡️زندگینامه لیلا اسفندیاری را اینجا تماشا کنید👇👇


❤️ @Zane_Ruz_Channel

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

❤️ درحاشیه‌ماندگان دنیای کار

🖍 پریسا شکورزاده

اگر کارگر را مولد ارزش اضافه تعریف کنیم، زنانی که در خانه کار می‌کنند خارج از عرصۀ تولید قرار می‌گیرند، کارشان کار تلقی نمی‌شود و از آن ارزش‌‌زدایی می‌شود. در حقیقت، کار بازتولیدی مثل طبیعت رایگان، نامحدود و نامرئی‌است و هیچ نظارت قانونی بر آن نیست و بنابراین محل استثمار بی‌حساب و کتاب است. این تقسیم کار جنسیتی و تفویض وظیفۀ بازتولید به زنان و در نتیجه فرودست‎سازی آنها آنطور که سیلویا فدریچی می‌گوید طی فرآیندی قهرآمیز و تاریخی با سلب دسترسی زنان به منابع ضروری و مولد و کنترل بدن و سکسوالیتۀ آنها به وجود آمده‌است.

تقسیم کار جنسیتی صرفاً تقسیم وظایف بین زن و مرد نیست، بلکه با کنترل زنان و مطیع‌سازی و انضباط‌بخشی به بدن آنها شکل‌دهنده به رابطه‌ای سلسله‌مراتبی، استثمارگرایانه و سلطه‌جویانه است.


بدین‌ترتیب خانه‌ها مستعمره‌های درونی سرمایه می‌شوند. ظاهراً در خانه‌ها کاری بدون تولید ارزش انجام می‌شود، درحالیکه کار زنان در خانه شرط ضروری تولید، انباشت ارزش اضافی و به طور کلی سرمایه‌داری است. این وضعیت شکل‌دهنده به کوه یخ سرمایه‌داری پدرسالارانه است. جنبش کارگری اگر نگاهش محدود به نوک کوه یخ باشد، در رسیدن به آرمان رهایی طبقۀ کارگر شکست خواهد خورد. 

🌸از آنجا که کارهای بیرون از خانۀ زنان در امتداد کارهای خانگی بی‌مزد تعریف می‌شوند و با کار عاطفی مغشوش می‌شوند، زنان متخصص در کارهایی مشابه کارهای خانگی یعنی کارهای خدماتی، آموزشی، سرگرمی... به کار گرفته می‌شوند و زنان غیرمتخصص هم از بخش رسمی کار و کارهای تمام‌وقت بیرون گذاشته می‌شوند و به کار در کارگاه‌های کوچک، صنایع خانگی، دست‌فروشی، کارهای خدماتی، نظافتی و مراقبتی در منازل و حتی تن‌فروشی رانده می‌شوند. 

دستمزد نابرابر و اندک، بیرون‌ماندن از قوانین کار، نداشتن امنیت شغلی، و جایگزین‌پذیری و خشونت‌های جنسی در محل کار از جمله مسایل زنان شاغل هستند که آنها را می‌شود در نسبت با استثمار در عرصۀ بازتولید اجتماعی دید.

به عبارتی، پدرسالاری محدود به دیوارهای خانه نیست و مدام در عرصه‌های مختلف جامعه بازتولید می‌شود. 


از آنجا که کار زنان در خانه بی‌ارزش و بی‌مزد است، کار بیرون از خانۀ زنان هم کم‌ارزش تلقی می‌‌شود و آنها دستمزدهای نابرابر با مردان دریافت می‌کنند. با تحکیم مردسالاری در خانواده و از دست‌رفتن کرامت زنان برای انجام کار بدون ارزش در خانه، همکاران مرد از حضور آنها در فعالیت‌های صنفی استقبال نمی‌کنند.

🌸از آنجایی که روز کاری زن کارگر سه برابر یک مرد کارگر است، یعنی کار بیرون از خانه، کار داخل خانه و کار عاطفی و مراقبت، آنها به دشواری می‌توانند در تشکلات کارگری حضور پیدا کنند، به ویژه زنان متأهل که پس از درآوردن لباس کارگری باید پیش‌بند کار خانگی ببندند؛ گویا به تعبیری به طور کامل به پرولتاریا تبدیل نمی‌شوند و از مبارزۀ طبقاتی بیرون می‌مانند. 

عدم مشارکت زنان در فعالیت‌های صنفی و عدم تشکل‌یابی زنان کارگر را می‌توان نتیجۀ بیرون‌ماندن حداکثری آنها از کار مزدی و محرومیت آنها از قدرت اجتماعی و سیاسی دانست. 

‌‌
ما نیازمند بازتعریف طبقۀ کارگر، ارزیابی دوبارۀنیروهای طبقاتی، و رؤیت‌پذیرکردن کار زنان هستیم. بدین‌ترتیب چشم‌انداز تازه‌ای در اقتصاد سیاسی مقابل‌مان گشوده خواهد شد. 
باید بر اتحاد زنان از خانه تا کارخانه تأکید کرد. زنان کارگر از خانه تا کارخانه می‌توانند با ساختن پادسپهر عمومی فرودستان به اعتصاب فمینیستی دست زنند. 

منظور از اعتصاب زنانه در خانه نشستن و از کار دست‌کشیدن نیست، بلکه امتناع و نافرمانی از انواع ستم و استثمار است؛ متوقف‌کردن فعالیت‌هایی است که در سرکوب ما دخیل‌اند؛ تسخیر فضاهای جدید و نه فقط کارخانه است؛ «نه» گفتن و نافرمانی علیه هرگونه بیرون‌گذاری و طرد است؛ اعتصاب تمام آنهایی که به‌عنوان خانه‌دار، دستفروش، کارگر پاره‌وقت، مترجم و انواع بی‌ثبات‌کارهای دیگرفضایی برای اعتراض ندارند و بیرون از اتحادیه و جامعۀمدنی در معنای معمول قرار گرفته‌اند.

#کارخانگی
#زنان_کارگر
#اشتغال_زنان
#زنان_خانه‌دار

▫️rahmaninstitute
✈️@Zane_Ruz_Channel

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

❤️ روایت #سیمین_بهبهانی از آزارهایی که دیده و تولد یک غزل


#زنان_تاثیر_گذار


✂️✂️ کانال توییتر زن روز را به دوستان خود و علاقمندان این حوزه معرفی کنید.✂️✂️



✈️@Zane_Ruz_Twitter

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

💾 دوباره می‌سازمت وطن


🌸شاعر: #سیمین_بهبهانی


دوباره می‌سازمت وطن! اگرچه با خشتِ جانِ خویش

ستون به سقفِ تو می‌زنم اگرچه با استخوانِ خویش


▫️با صدای: ژاله صادقیان
🎼 سه‌تار نوازی: کیوان ساکت‌‏‌‌


#صدای_زن
#آهنگ_شب
#موسیقی_زنان


❤️ @Zane_Ruz_Channel

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

✍ قوشه وکیل پرونده می‌گوید:

برخلاف رویه‌های پیشین که صرف حضور درخانه به منزله رضایت تلقی می‌شد، قاضی بابایی پذیرفت که «خروج لباس شاکی از تن، به معنای رضایتش به رابطه جنسی نیست».


#تجاوز
#آزار_جنسی
#کیوان_امام


✂️✂️ کانال توییتر زن روز را به دوستان خود و علاقمندان این حوزه معرفی کنید.✂️✂️



✈️@Zane_Ruz_Twitter

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

🎬 On the Basis of Sex

🎬 بر اساس جنسیت


🎬کارگردان
🎬Mimi Leder


🎬سال (2018)

⬅️همراه با زیرنویس چسبیده فارسی

#معرفی_فیلم
#فیلم_فمینیستی


🗂تحلیل فیلم On the Basis of Sex را اینجا بخوانید.


❤️ @Zane_Ruz_Channel

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

✍ ‏وکیل کیوان امام‌وردی #مهدی_حجتی، تو دادگاه گفته تو فیلمایی که از لپ‌تاپ کیوان درومده و دادگاه تایید کرده که “زن بیهوش است یا اختیار ندارد” این زن‌ها در خلسه‌ی حاصل از لذت جنسی هستند نه تحت تاثیر داروی بی‌هوشی!!!!!!!

🖍thereisnopainm


✍زن‌ها: ما بیهوش شدیم و بهمون تجاوز شده.

مهدی حجتی، وکیل و مدافع کیوان امام وردی خمسه: اون بیهوشی نبوده، خلسه‌ی حاصل از لذت جنسی (با اون متجاوز متعفن) بوده.

🖍NasiGoreng

#تجاوز
#آزار_جنسی
#کیوان_امام


✂️✂️ کانال توییتر زن روز را به دوستان خود و علاقمندان این حوزه معرفی کنید.✂️✂️


✈️@Zane_Ruz_Twitter

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

📆 23 تیرماه، سالروز درگذشت #مریم_میرزاخانی پروفسور و نابغه ریاضیات؛ تنها زن و اولین ایرانی برندهٔ مدال فیلدز 

#معرفی_زنان_تاثیر_گذار

〰️〰️〰️〰️

💢مریم میرزاخانی (۲۲ اردیبهشت ۱۳۵۶ – ۲۳ تیر ۱۳۹۶) در سال ۲۰۱۴ به خاطر کار بر «دینامیک و هندسه سطوح ریمانی و فضاهای پیمانه‌ای آنها» برندهٔ مدال فیلدز شد، که بالاترین جایزه در ریاضیات است.

🔸مریم میرزاخانی در دوران تحصیل در دبیرستان فرزانگان تهران، برندهٔ مدال طلای المپیاد جهانی ریاضی در سال‌های ۱۹۹۴ (هنگ‌کنگ) و ۱۹۹۵ (کانادا) شد و در این سال به‌عنوان نخستین دانش‌آموز ایرانی نمرهٔ کامل را به دست آورد. وی نخستین دختری بود که در المپیاد ریاضی ایران طلا گرفت و به تیم المپیاد ریاضی ایران راه یافت؛ و نخستین دانش آموز ایرانی بود که دو سال مدال طلا گرفت
او سپس در سال ۱۹۹۹ مدرک کارشناسی خود را در رشتهٔ ریاضی ازدانشگاه شریف و دکتریِ خود را در سال ۲۰۰۴ از دانشگاه هاروارد به سرپرستی کورتیس مک‌مولن، از برندگان مدال فیلدز، گرفت.

🔸مریم میرزاخانی در سال‌های ۱۳۷۳ و ۱۳۷۴ (سال سوم و چهارم دبیرستان) از دبیرستان فرزانگان تهران موفق به کسب مدال طلای المپیاد ریاضی کشوری شد و بعد از آن در سال ۱۹۹۴ در المپیاد جهانی ریاضی هنگ کنگ با امتیاز ۴۱ از ۴۲ مدال طلای جهانی گرفت. سال بعد، در المپیاد جهانی ریاضی کانادا میرزاخانی با نمرهٔ کامل، رتبهٔ اول طلای جهانی را به دست آورد.

🔸مریم میرزاخانی اولین دختری بود که به تیم المپیاد ریاضی ایران راه یافت و همچنین اولین دختری بود که در المپیاد ریاضی ایران طلا گرفت. وی اولین کسی بود که دو سال مدال طلا گرفت و اولین فردی بود که در آزمون المپیاد ریاضی نمره کامل گرفت.

🔸میرزاخانی دورهٔ کارشناسی را در دانشگاه صنعتی شریف طی کرد. در این دوره، میرزاخانی اثبات ساده‌ای برای قضیهٔ شُر یافت که در ماه‌نامهٔ انجمن ریاضی آمریکا چاپ شد.

🔸مریم سپس به دانشگاه هاروارد رفت و آن‌جا بر سر کلاس‌های کورتیس مک‌مولن (از برندگان جایزه فیلدز) حاضر می‌شد. او سرانجام در سال ۲۰۰۴ از دانشگاه هاروارد و به سرپرستی مک‌مولن دکترا گرفت.

🔸بعد از اخذ دکترا، میرزاخانی با عنوان استادیار در دانشگاه پرینستون به تدریس مشغول شد. یک سال بعد در سال ۲۰۰۵ نشریه پاپیولار ساینس آمریکا او را به عنوان یکی از ۱۰ ذهنِ جوان جهان برگزید. میرزاخانی تا سال ۲۰۰۸ در پرینستون ماند و در این مدت به درجهٔ استاد تمامی ارتقا یافت. سپس او به استنفورد رفت، و از اول سپتامبر ۲۰۰۸ در ۳۱ سالگی به عنوان استاد تمام در این دانشگاه به کار مشغول شد.

🔸از مریم میرزاخانی به‌عنوان یکی از ده ذهنِ جوان برگزیدهٔ سال ۲۰۰۵ از سوی نشریهٔ پاپیولار ساینس در آمریکا و ذهن برتر در رشتهٔ ریاضیات تجلیل شد.میرزاخانی برنده جوایزی چون جایزه ستراز انجمن ریاضی آمریکا در سال ۲۰۱۳ و جایزهٔ کلی بود. وی از یازدهم شهریورماه ۱۳۸۷ (اول سپتامبر ۲۰۰۸) در دانشگاه استنفورد استاد دانشگاه و پژوهشگر رشتهٔ ریاضیات بود.پیش از این، او استاددانشگاه پرینستون بود.

🔸میرزاخانی در سال ۲۰۰۹ به خاطر دستاوردهایش در ریاضیات برنده جایزه بلومنتال شد. در اعلامیه‌ای که انجمن ریاضی آمریکا به مناسبت برنده شدن این جایزه برای میرزاخانی منتشر کرد، دلیل گرفتن این جایزه مهم ریاضی، "خلاقیت استثنایی، و تز (دکترای) مبتکرانه که در آن، ابزارهای گوناگونی از هندسه هذلولوی گرفته تا روشهای کلاسیک فرمهای اتومورفیک و تقلیل سیمپلکتیک برای بدست آوردن نتایجی در سه مسئله مهم ترکیب شده‌اند " عنوان شد.

☑️روز تولد مریم میرزاخانی ۲۲ اردیبهشت از سوی اتحادیه بین‌المللی انجمن‌های ریاضی جهان با پیشنهاد کمیته بانوان انجمن ریاضی ایران به عنوان روز جهانی زن در ریاضیات نامگذاری شد.

☑️در ۲ فوریه ۲۰۱۸ استلاجیک، شرکتی فعال در زمینهٔ تصویربرداری و تحلیل دیدبانی زمین، میکروماهواره‌ای از سری گنوست را به فضا پرتاب کرد که به افتخار مریم میرزاخانی نام‌گذاری شده‌است.

☑️سیارک ۳۲۱۳۵۷ میرزاخانی به یاد او نامگذاری شد.

🔶جوایز و افتخارات

🔻مدال طلا. المپیاد جهانی ریاضی (هنگ‌کنگ ۱۹۹۴)

🔻مدال طلا. المپیاد جهانی ریاضی (کانادا ۱۹۹۵)

🔻جایزهٔ افتخاری دانشگاه هاروارد در سال ۲۰۰۳

🔻جایزهٔ برترین فارغ‌التحصیلان دانشگاه هاروارد در سال ۲۰۰۳

🔻جایزهٔ پژوهشگر برتر بنیاد ریاضیات کلی در سال ۲۰۰۴

🔻جایزهٔ ای‌ام‌اس بلومنتال در سال ۲۰۰۹

🔻جایزه ستر از طرف انجمن ریاضی آمریکا در سال ۲۰۱۳

🔻جایزه بنیاد ریاضیات کلی در سال ۲۰۱۴

🔻مدال فیلدز سال ۲۰۱۴ سئول

▫️مریم میرزاخانی در ۴۰ سالگی به دلیل ابتلا به سرطان در بیمارستانی در کالیفرنیا درگذشت.

♦️#زنان_تاثیر_گذار

🔹🔹🔹

🎥 دختر جبر؛ زندگی مریم میرزاخانی ریاضی‌دان ایرانی، به روایت فرزاد کاظم‌زاده 👇👇


❤️ @Zane_Ruz_Channel

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

❤️ عقب بکش و همان‌جا بمان؛
آزار خیابانی پس از ژینا

🖍فردوس شیخ‌الاسلام


پایان مسیر است. می‌خواهم پیاده شوم که راننده به من رو می‌کند و می‌گوید: خانم! وقتی می‌خواهید این‌طوری سوار تاکسی شوید، با خودتان فکر کنید اگر یک آشنایی، فامیلی، در و همسایه‌ای، که راننده را می‌شناسد، او را ببیند، درباره‌اش چه فکرهای بدی خواهد کرد؟ از روی عادت و مثل آدم‌آهنی پاسخ می‌دهم: بله، خواهش می‌کنم! و پیاده می‌شوم.

چند روز بعدتر است. دوباره دقیقاً هنگام پیاده شدن، وسط خیابان، وقتی در را باز کرده‌ام و فرصت زیادی برای تأمل و واکنش ندارم، راننده می‌گوید: خانم! الان چون شب بود شما را سوار کردم‌ها. در روز مثل شماها را سوار نمی‌کنم.

آزارهای خیابانیِ اخیر را مرور می‌کنم: دربارۀ نیمۀ دوم سال ۱۴۰۱ چیزی به یاد نمی‌آورم. سال ۱۴۰۲ چند تذکر حجاب در محله‌ای سنتی-مذهبی شنیدم. آنهایی که از زبان زنان بیان می‌شد، گاه اندرزگونه و با لحنی آرام بود، گاهی هم شکل دستور و تحکم به خود می‌گرفت. اما تذکر مردان همیشه و بدون استثنا، با تهدید و توهین و پرخاش همراه بود. یکی از آنها، که تا مدت‌های مدید آرامش را از من ربود، مرد روحانی میانسالی بود که گفت: «پس لخت شو.» همین سه کلمه باعث شد تا چند شب نتوانم بخوابم یا مدام کابوس ببینم. یکی دیگر هوار کشیدن راننده‌ای در حال عبور بود که گفت: «بی‌حیا!» اسفند همان سال در همان محله، مرد مسنی با موتورش جلوی پایم ایستاد و در‌حالی‌که نگاهم می‌کرد، دو بار آب دهانش را روی زمین پرتاب کرد. اما بیشترِ آزارهای خیابانی به قصد آسیب رساندن و فراتر از تذکر نسبت به شکل حجاب، در سال ۱۴۰۳ روی داده‌اند و به منطقه و محلۀ خاصی هم محدود نیستند. دو تایشان عربده کشیدن پسرهای موتورسوار بوده است برای ترساندنم.

🌸آیا هرگز زمانی بوده که ــ هرچند نسبی و شکننده ــ احساس کرده باشم شهر به من نیز تعلق داشته است؟ اگر بخواهم چنین ادعایی کنم، قطعاً به نیمۀ دوم سال ۱۴۰۱ اشاره خواهم کرد؛ زمانی که مردان از هر قشر و طبقه و در هر کوی و برزن به خود اجازه نمی‌دادند سهم ما زنان را از شهر بدزدند. حضورمان در خیابان‌ها را خصوصاً اگر نشانی از اعتراض در لباس‌ها و ژست‌های بدنی‌مان داشتیم، تحسین می‌کردند و طوری با ما مواجه می‌شدند که مطمئن شوند احترامشان را دریافت کرده‌ایم.

گویی به‌طور ضمنی اذعان می‌داشتند که بله! در شهر بودن برای زن‌ها ممکن است به قیمتِ جانشان تمام شود و این یک افسانه نیست.


آزار خیابانی، از متلک و چشم‌چرانی و تذکر حجاب گرفته تا تعرض فیزیکی و آلت‌نمایی و بوق زدن، بخشی از حیات روزمرۀ زنان پیش از پاییز ۱۴۰۱ بوده است.

خیل عظیمی از مردان آموخته بودند اگر به زنان بی‌احترامی نکنند و آرامش را از آنها ندزدند، به‌قدر کافی مرد نیستند؛ چون به‌هرحال به‌نحوی باید قدرت و سلطه‌شان را بر شهر به خود، به زنان و البته به دیگر مردان ثابت می‌کردند.

فشار روانیِ ناشی از واکنش شدید نشان ندادن و تنبیه نکردن آزارگر، باری است که به خودِ حادثه اضافه می‌شود. زنان یک بار بابت تعرض تحقیر می‌شوند، به شیئی برای سرگرمی تقلیل می‌یابند و به کرامت انسانی‌شان توهین می‌شود و یک بار دیگر، اگر همان موقع نتوانند واکنش درخوری نشان دهند و قدرت و عاملیتشان را محقق نکنند، در موضع انفعال و ضعف قرار می‌گیرند.

به همین علت است که جملاتی مثل «حساس نباش و کم‌محلی کن» احمقانه‌ترین همدلی‌ای‌ است که یک زن می‌تواند دریافت کند. نیز به همین دلیل است که تن و جان هر زنی بابت خشم‌های ابرازنشده، انباشته از خشم است.

🌸جملۀ پرتکراری میان بعضی زنان وجود دارد که خیلی اوقات دستمایۀ شوخی و خنده می‌شود: «چی بپوشم؟» در طنزپردازی‌ها هم فراوان پیش می‌آید که مواجهۀ زنان با لباس همچون ولعشان به مادیات و تجملات بازنمایی شود و سوژه‌ای برای تحقیر امیال و انتخاب‌هایشان باشد؛ تقریباً مانند هر امر اصطلاحاً زنانۀ دیگری.

شهیدا باری (۱۳۹۹) در یادداشتی جالب‌توجه و مهم با نام «فلسفۀ لباس؛ وقتی پارچه‌های دوخته به حرف می‌آیند» به وجوه اجتماعی-سیاسی پوشاک پرداخته است. او لباس را تجلی آرزوها، اضطراب‌ها و ترس‌های ما می‌داند و از مخاطب خود می‌پرسد وقتی بدن ما با تغییرات اجتماعی تنیده شده است، لباسی که روی آن می‌نشیند چگونه سیاسی نباشد؟

✒️لباس نزدیک‌ترین شیء به ماست و اینکه چه لباسی را چگونه و با چه احساسی به تن می‌کنیم، بخشی از تجربۀ ما از خویشتنمان را عینی و قابل لمس می‌کند؛ اما نه همیشه، بلکه وقتی پای «انتخاب» و نه اجبار، در میان باشد.

#حجاب
#بدن_زن
#امنیت_زنان
#آزار_خیابانی
#زنان_فضای_شهری

ادامه مطلب


✈️@Zane_Ruz_Channel

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

🎬 A Woman Under the Influence 

🎬زنی تحت تاُثیر


🎞محصول کشور آمریکا
➡️ژانر درام، عاشقانه


🎬کارگردان:

🎬John Cassavetes


🎬سال ۱۹۷۴
⬅️همراه با زیرنویس فارسی چسبیده


#معرفی_فیلم
#فیلم_فمینیستی
#دیوانه_انگاری_زنان


🗂تحلیل فمینیستی فیلم A Woman Under the Influence را اینجا بخوانید.


✈️ @Zane_Ruz_Channel

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

📼 آزاده منم


🎤باصدای: #پروین



▫️آهنگساز: همایون خرم
▫️ترانه‌سرا: هدایت نیر سینا


#صدای_زن
#آهنگ_شب
#موسیقی_زنان



❤️ @Zane_Ruz_Channel

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

❤️ سلام همراهان گرامی، کانال توییتر زن روز، با هدف جامعه‌شناسی زنان در دنیای توییتر (شبکه اجتماعی ایکس) و رسانه‌های اجتماعی به تازگی آغاز به کار کرده است.


🌸ما را به دوستان خود و علاقمندان این حوزه معرفی کنید.


✈️http://t.me/Zane_Ruz_Twitter

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

🎞 Street of Shame

🎞 خیابان شرم


🎬کارگردان:

🎬Kenji Mizoguchi


🎬محصول کشور ژاپن
🎥 سال ۱۹۵۶


⬅️همراه با زیرنویس فارسی چسبیده


#بدن_زن
#تن_فروشی
#معرفی_فیلم
#فیلم_فمینیستی


🗂تحلیل فیلم Street of Shame را اینجا بخوانید.


❤️ @Zane_Ruz_Channel

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

❤️ آیا واقعاً رانندگی زنان بدتر از مردهاست؟

🔍بررسی آمارهای معتبر جهانی


#رانندگی_زنان
#کلیشه_جنسیتی


✂️✂️ کانال توییتر زن روز را به دوستان خود و علاقمندان این حوزه معرفی کنید.✂️✂️



✈️@Zane_Ruz_Twitter

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

❤️ طالبان در افغانستان، تبعیض در ایران؛ زندگی زنان افغانستانی میان دو مرز


بازگشت اجباری و کابوس دختران دانش‌آموز

زنی نوشته است که بیش از همه به دخترانی فکر می‌کند که به افغانستان بازگردانده و از حق تحصیل محروم می‌شوند.

حق تحصیل و اشتغال زنان در افغانستان تحت طالبان، یکی از جدی‌ترین نگرانی‌ها در پی بازگرداندن اجباری مردم افغان است.


بسیاری از خانواده‌های اخراج شده، دخترانی در سن تحصیل دارند که یا در ایران متولد شده‌اند یا برای دسترسی به آموزش به ایران مهاجرت کرده‌اند. اکنون نگرانی‌ها درباره مواجهه این دختران با معضلاتی چون ازدواج اجباری و زودهنگام، افسردگی و خشونت‌های متعدد به اوج رسیده است.

📰 امروز وضعیت زنان در افغانستان تحت طالبان بر کسی پوشیده نیست. مقررات و محدودیت‌های شدید پوشش، ممنوعیت اشتغال، ممنوعیت تحصیل در دوره متوسطه و عالی و حذف زنان از عرصه عمومی، از همان روزهای آغازین سقوط کابل تاکنون پابرجا مانده است.

در این سه سال، زنان افغان در داخل و خارج از کشور به شیوه‌های مختلفی تلاش کردند در برابر این وضعیت ایستادگی کنند، اما بسیاری از فعالان حقوق زنان افغانستانی معتقدند جامعه جهانی آنها را تنها گذاشته است. زنانی که ۲۰ سال جنگ، بی‌ثباتی و خشونت را تجربه کرده بودند، دوباره در کابوس طالبان چشم گشودند.

🌸 یونیسف اعلام کرده در این سه سال، بیش از ۲.۲ میلیون دختر از ادامه آموزش در افغانستان محروم شده‌اند.

بسیاری از زنان بیکار شده یا مسیر زندگی حرفه‌ای‌شان را به‌کلی تغییر داده‌اند. چندی پیش طالبان صدها استاد زن در دانشگاه‌های دولتی را از کار اخراج کرد. زنان، فعالان رسانه، مدافعان حقوق بشر و نخبگان اقلیت‌های قومی و مذهبی در معرض تعقیب، شکنجه، تجاوز، زندان و قتل قرار دارند.

تنها اخیراً سه زن درملأعام به دلیل «جرائم منافی عفت» شلاق خوردند.



#طالبان
#زنان_افغانستان
#حق_تحصیل_دختران


ادامه مطلب


✈️@Zane_Ruz_Channel

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

🎙 #فایل_صوتی


📰 بعد از زایمان؛ روایت فاصله‌ای که افسردگی بعد از زایمان بین والد و دیگران به وجود می‌آورد.


🎤پادکست رادیو مرز


#مادری
#زایمان
#فرزندآوری


✈️@Zane_Ruz_Channel

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

❤️ به‌جای عشق و برابری،خشونت و سلطه می‌آموزیم

🖍دکتر یاسمن آرنگ


اخباری که مدتی پیش از جنگ دوازده روزه مردان سیاست، در شبکه‌های اجتماعی می‌چرخید، بیش از پیش پرده از خشونتی برداشت که از لایه‌های پنهان جامعه بیرون خزیده است.

از الهه حسین‌نژاد، زنی که چهل روز پیش با ضربات چاقوی مرد راننده‌ای کشته شد...تا قتل هانیه بهبودی، قهرمان کشوری مچ‌اندازی به دست همسرش که مچ دست او را قطع کرد... از تجاوز گروهی ورزشکاران ایرانی در آن‌سوی مرزها به زنی بی‌دفاع، تا حمایت چهره‌های محبوب مجازی با میلیون‌ها دنبال‌کننده از آن!

از مردی که زن و دخترش را شش سال در قفس پرندگان حبس کرده تا صحنه‌ی کتک‌خوردن یک زن در برنامه‌ی عاشقانه «عشق ابدی» مقابل دوربین‌ها.

وجه مشترک تمام این فجایع روشن است: خشونت‌گری مردان علیه زنان.


قتل، تجاوز، قطع عضو، حبس، تحقیر، ضرب و شتم… همه نشانه‌های خشونتی‌اند که نظام‌مند، مکرر و مردانه است.

🌸آیا مردان ذاتاً خشونت‌گرند؟

مدتی در دو دبستان دخترانه و پسرانه طرحی می‌گذرانم و طی ۹ ماه، رفتار کودکان را زیر نظر داشتم. در پایه اول، دختران و پسران هردو عاطفی، مهربان و مشتاق ارتباط بودند. در کلاس دختران، تقریباً همه به هنگام ورود به کلاس به استقبالم می‌آمدند و تا دقایقی در آغوشم می‌ماندند. در کلاس پسران، این رقم نصف بود.اما با گذر زمان و رسیدن به پایه‌های بالاتر، تفاوت‌ها تدریجی و سپس چشمگیر شدند.

دختران از پایه پنجم کم‌کم یاد می‌گرفتند با نگاه فرودست به خود بنگرند و در پسران برعکس نشانه‌های سلطه‌جویی، آزار و خشونت ديده می‌شد و در پایه ششم به وضوح خلق و منش کودکان سمت و سوی دیگر گرفته بود. در کلاس پسران دیگر خبری از آن کودکان مهربان نبود. کودک پر از عطوفت هفت ساله، قدم به قدم تبدیل به پسر کلاس ششمی شده که فحش جنسیتی می‌داد و خودش را به واسطه جنسیتش برتر از زنان می‌دانست! دختران ششمی نیز اخلاق موردپسند جامعه را برای زنان آموخته و درونی کرده بودند.

🌸بر آن کودک هفت ساله چه گذشته که از آغوش یک زن به عنوان معلمش درآمده و تنها در مدت شش سال تبدیل به فرشته‌ای سرکوب شده یا یک هیولای زن‌ستیز شده است؟

🌸ما چه چیزی را آموزش می‌دهیم؟

اینکه پسران از خانواده‌های فرهیخته نیز آلوده به زن‌ستیزی می‌شوند، تصادفی نیست.

چه اتفاقی در این شش سال می‌افتد که پسران زن‌ستیزی و خشونت را جزیی از مردانگی تلقی می‌کنند؟ باوری که در طول بقیه سال‌های مدرسه تثبیت می‌شود.

مدرسه، معلمان و مدیران، سلسله‌مراتب جنسیتی را به کودکان منتقل می‌کنند. همانان که مدام با جملات جنسیت‌زده بر صفات برتری‌جویانه یا سرکوب‌گرانه تاکید می‌کنند نگاه سلطه‌گر و فرومایه جنسیتی را مستقیم و غیرمستقیم به دانش‌آموزان انتقال می‌دهد.

🌸پسران، در این نظام یاد می‌گیرند برای دیده شدن، امتیاز گرفتن و برتر بودن، باید سلطه‌گر باشند.

مدرسه‌ی ما یک کارخانه است؛ خروجی‌اش:
پسرانی برتری‌طلب و دخترانی سرکوب‌شده



#مردانگی
#خشونت_مردان_علیه_زنان


ادامه مطلب


✈️@Zane_Ruz_Channel

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

❤️ راه نجات پسران از «مردستان»ها از نگاه جودیت باتلر

✍️ترجمه شیرین کریمی

مَنوسفیِر (Manosphere) اصطلاحی که بیش از یک دهه است در میان انگلیسی‌زبانان رواج یافته است؛ این اصطلاح از ترکیب دو واژه‌ی Man به معنی مرد و sphere به معنی سپهر تشکیل شده است؛ در زبان فارسی می‌توان برای آن معادل‌هایی مانند «مردستان»، «حیطه‌ی مردان»، «سپهر مردان»، «فضای مردان» و «مردکده» را در نظر گرفت. در متن حاضر از معادل مردستان استفاده می‌شود.

مردستان‌ها جمع‌ها و گروه‌های آنلاین در وب‌سایت‌ها، شبکه‌های اجتماعی، و پیام‌رسان‌ها هستند که در آن‌ها اعضا، که همگی مرد هستند، برخی از اشکال خصومت با زنان و زن‌ستیزیِ اغراق‌آمیز را ترویج و تشویق می‌کنند.

در مردستان‌ها اعضا به جنبه‌های مختلف زندگی مردان، از جمله روابط با زنان، مردانگی، مشکلات اجتماعی و اقتصادی، نقدِ فمینیسم، و همچنین مسائل مربوط به سلامت روان مردان می‌پردازند. اصطلاح مردستان یا مَنوسْفیِر اغلب متضمن مفاهیمی مانند مسائل حقوقی مردان و گاه دیدگاه‌های ضدزن نیز می‌باشد.

بسیاری از مردان جوان، نه با نفرت از زنان، بلکه با تمایل به رفع ابهام درباره‌ی نحوه‌ی عملکرد دنیای اطرافشان (و مهم‌تر از آن، نحوه‌ی عملکرد رابطه با زنان) با مردستان‌ها آشنا می‌شوند.

اما ورود به این فضاها و معاشرت با سایر اعضا می‌تواند تقویت‌کننده‌ی ضدیت با فمینیسم، ستیز با زنان و ترویج مردانگی سمی شود.


🌸باتلر معتقد است مردانگی سمی خصلتِ ذاتی مردان نیست، بلکه محصول ساختارها و هنجارهای اجتماعی است. او از «پیمان برادری» (pact of fraternity) میان مردان انتقاد می‌کند؛ پیمان برادری توافقی خاموش بین مردان است که اغلب خشونت ضد زنان و گروه‌های به‌حاشیه‌رانده‌شده را نادیده می‌گیرد. این پیمان معافیت از مجازات را تداوم می‌بخشد و خشونت ضد زنان را بخشی از زندگی روزمره و رفتاری عادی جلوه می‌دهد.

باتلر استدلال می‌کند که برچیدن این پیمان مستلزم آن است که مردان، حتی به قیمت طرد اجتماعی، به طور فعال با چنین هنجارهایی مخالفت کنند.

به نظر باتلر آسیب‌رساندن به دیگری، نوعی تجاوز به انسانیتِ خود فرد، یا ازدست‌دادن بینش نسبت به انسانیتِ خود، یا حتی نابودی آن است؛ پسران اغلب از هنجارهای مردانه‌ای که مجبور به اجرای آن هستند، رنج می‌برند، به خصوص اگر این هنجارها وحشیانه، تحقیرکننده یا خشونت‌آمیز باشند.

⬅️این پسران به چیزی تبدیل می‌شوند که از درون صدمه دیده است؛ مردانی آسیب‌دیده می‌شوند. وقتی مردان خشونت می‌ورزند دختران و زنان هستند که آسیب می‌بینند، اما اگر از منظر عدالت ترمیمی نگاه کنیم هر دو طرف آسیب دیده‌اند و هر دو طرف باید تغییر کنند و روایت‌های خود را بازگو کنند؛

اگر دختران و زنان آسیب دیده‌اند مردان باید در تلاش برای جبران، مسئولیت کارهایی را که کرده‌اند بپذیرند.


باتلر این پرسش را طرح می‌کند که چرا مردان جذب مردستان‌ها (مَنوسفیِرها) می‌شوند؟ مردستان‌هایی که در شبکه‌های آنلاین اغلب ترویج‌کننده‌ی زن‌بیزاری و ضدیت با فمینیسم هستند. او معتقد است که ناامنی‌های اقتصادی و اجتماعی نقش مهمی در ایجاد چنین جذابیتی ایفا می‌کنند. پسرانی هستند که با هنجارها مطابقت ندارند، در مدارس مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند و «نازک‌نارنجی» دیده می‌شوند، و از طرف دیگر دخترانِ قوی هستند که به چشم یک تهدید نگریسته می‌شوند. در جامعه‌ی امروز شمار زیادی از مردان جوان خشمگین و منزوی هستند، به اینترنت دسترسی دارند و در واقعیت نمی‌توانند رابطه‌ی مطلوب خود را با دیگری برقرار کنند، بنابراین جذب مردستان‌ها می‌شوند.

🌸این مردان احساس می‌کنند از حقوق خود محروم شده‌اند یا تغییرات اجتماعی را نوعی تهدید تلقی می‌کنند، و به دنبال تسلی خاطر می‌روند و در مردستان‌هایی که مروج و تقویت‌کننده‌ی مفاهیم سنتی برتری مردان‌اند احساس تعلق می‌کنند. جذب‌شدن به چنین گروه‌هایی که در طیف راست افراطی قرار می‌گیرند در واقع واکنشی است به احساس ازدست‌دادن جایگاه و میل به بازیابی کنترل.

#مردان_فمینیست
#مردان_کنار_زنان

ادامه مطلب


😀How to save boys from the manosphere | Judith Butler interview


✈️@Zane_Ruz_Channel

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

📆 ۲۸ تیرماه زادروز #سیمین_بهبهانی؛ شاعر، غزل‌سرا و فعال حقوق بشر و جنبش زنان


#معرفی_زنان_تاثیر_گذار


سیمین خلیلی معروف به سیمین بـِهْبَهانی (زادهٔ ۲۸ تیر ۱۳۰۶ تهران - درگذشتهٔ ۲۸ مرداد ۱۳۹۳ تهران)، نویسنده و غزل‌سرای معاصر ایرانی و از اعضای کانون نویسندگان ایران بود. سیمین بهبهانی در طول زندگی‌اش بیش از ۶۰۰ غزل سرود که در ۲۰ کتاب منتشر شده‌اند.

شعرهای سیمین بهبهانی موضوعاتی هم‌چون عشق به وطن، زلزله، انقلاب، جنگ، فقر، تن‌فروشی، آزادی بیان و حقوق برابر برای زنان را در بر می‌گیرند.او به خاطر سرودن غزل فارسی در وزن‌های بی‌سابقه به «نیمای غزل» معروف است.

🌸مادر او فخرعظما ارغون (۱۳۱۶ ه‍.ق - ۱۳۴۵ ه‍. ش) بود. فخر عظمی ارغون فارسی و عربی و فقه و اصول را در مکتب‌خانه خصوصی خواند و با متون نظم و نثر آشنایی کامل داشت و زبان فرانسه را نیز زیر نظر یک مربی سوئیسی آموخت.

✒️او همچنین از زنان پیشرو و از شاعران موفق زمان خود بود و در انجمن نسوان وطن‌خواه عضویت داشت و مدتی هم سردبیر روزنامه آینده ایران بود. او همچنین عضو کانون بانوان و حزب دموکرات بود و به عنوان معلم زبان فرانسه در آموزش و پرورش خدمت می‌کرد.

🔸او سال‌ها در آموزش و پرورش با سمت دبیری کار کرد. سیمین بهبهانی سی سال-از سال ۱۳۳۰ تا سال ۱۳۶۰- تنها به تدریس اشتغال داشت و شغلی مرتبط با رشتهٔ حقوق را قبول نکرد.

در ۱۳۴۸ به عضویت شورای شعر و موسیقی درآمد. سیمین بهبهانی، هوشنگ ابتهاج، نادر نادرپور، یدالله رؤیایی، بیژن جلالی و فریدون مشیری این شورا را اداره می‌کردند. در سال ۱۳۵۷ عضویت در کانون نویسندگان ایران را پذیرفت.

سیمین بهبهانی پیش از انقلاب برای رادیو ترانه هم می‌سرود و خوانندگانی چون شجریان، الهه، گلپایگانی، داریوش، ایرج، عارف، سپیده، کورس سرهنگ زاده، رامش، عهدیه، سیما بینا، پوران، دلکش و مرضیه… سروده‌های وی را خوانده‌اند. سیمین بهبهانی مدتی هم عضو شورای موسیقی رادیو و تلویزیون ملی ایران بود.

📰 جوایز

_در ۱۳۷۸ سازمان جهانی حقوق بشر در برلین مدال کارل فون اوسی یتسکی را به سیمین بهبهانی اهدا کرد.

_در همین سال نیز جایزه لیلیان هیلمن/داشیل هامت را سازمان دیدبان حقوق بشر به وی اعطا کرد.

_در سال ۲۰۰۸ نخستین دورهٔ جایزهٔ بیتا برگزار و جایزه به سیمین بهبهانی اهدا شد.

_دریافت جایزه انجمن بین‌المللی قلم مجارستان

_در هفتم شهریور سال ۱۳۹۲ (۲۹ اوت ۲۰۱۳) جایزه یانوش پانونیوش (Janus Pannonius) از سوی انجمن قلم مجارستان، در شهر پچ کشور مجارستان با حضور سیمین به وی اهدا شد. این جایزه شامل تندیس و پنجاه هزار پوند بود.در این مراسم، فرزانه میلانی مترجم آثار سیمین به زبان انگلیسی نیز حضور یافت.

_دریافت جایزه سیمون دوبوار برای آزادی زنان

😀وی تا هنگام مرگ ریاست افتخاری هیئت امنای کتابخانه صدیقه دولت‌آبادی را برعهده داشت.

سیمین شعر معروف «دوباره می‌سازمت وطن» را در سال ۱۳۵۹ سرود. این ترانه توسط داریوش اقبالی خواننده ایرانی اجرا شد.

🔸باراک اوباما رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا در پیامی تلویزیونی به ایرانیان به مناسبت فرارسیدن نوروز ۱۳۹۰، ترجمه‌ای انگلیسی از غزل دوباره می‌سازمت وطن سیمین بهبهانی را خواند.

▫️سیمین بهبهانی که به علت مشکلات تنفسی و قلبی در بیمارستان پارس تهران بستری بود، از پانزدهم مرداد در کما به سر می‌برد و سرانجام ساعت یک بامداد روز سه شنبه، ۲۸ مرداد ۱۳۹۳ خورشیدی برابر با ۱۹ اوت ۲۰۱۴ میلادی، در سن ۸۷ سالگی درگذشت. پیکر او با حضور مردم و ادیبان و هنرمندان از مقابل تالار وحدت تشییع شد و در بهشت زهرا در مقبره خانوادگی و کنار پدرش به خاک سپرده شد.



📹 شش‌نکته از زندگی سیمین بهبهانی، شاعر شناخته‌شده و فعال حقوق‌زنان👇👇


#زنان_تاثیر_گذار


✈️ @Zane_Ruz_Channel

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

❤️ وقتی "مادری" انتخاب است

📰تاملاتی بر دیدگاه‌های فمینیستی در مورد سقط خودخواسته جنین و مادری


نظریات فمینیستی به عنوان صدایی از آن زنان که در طی تاریخ خاموش یا سرکوب شده‌اند، جایگاه ویژه‌ای در جامعه یافته است. فمینیست‌‏ها در طول تاریخ برای دستیابی زنان به حق رأی، برابری در محیط کار و برخورداری از فرصت‌‎های آموزشی، همچنین به رسمیت شناخته شدن توانایی‌ها، دانش و مهارت‌های زنان مبارزه کرده‌‎اند.

🌸شیوه زندگی ما و بسیاری از حقوقی که امروز داریم ‎نتیجه مبارزات خستگی‌‎ناپذیر فمینیست‏‌هایی است که روزگاری مطالباتشان رادیکال تلقی شده و توسط جامعه نادیده گرفته می‌شدند.

از اواسط قرن بیستم، جنبش فمینیستی برای آزادی زنان، عمدتاً روی موضوع سقط جنین خودخواسته متمرکز شد. اما این تمرکز بیش از حد باعث شد تا زنانی که مادری را انتخاب کرده بودند، نادیده گرفته شده و کم‌ارزش جلوه کنند.همین موضوع باعث شده که در بحث‌های اخیر فمینیستی، “ارزش مادری” به یکی از موضوعات کلیدی تبدیل شود. این تغییر دیدگاه، ضرورت بازنگری در بحث سقط جنین را با در نظر گرفتن اهمیت و ارزش مادری به وجود آورده است.

برای پایان دادن به تاریخ سرکوب زنان در جامعه، اکنون فعالان فمینیست دریافته‌اند که مادری، ارزشی ذاتی و برابر با جایگاه تحصیلی یا موفقیت شغلی دارد. زنان ممکن است به‌عنوان مادر نقش‌های متفاوتی داشته باشند، اما این نقش‌ها به‌هیچ‌وجه کم‌ارزش‌تر از دیگر نقش‌هایی که انتخاب می‌کنند، نیستند.

نویسندگان فمینیست نیز در حال درک این نکته هستند و نظریه‌های خود را بر این اساس بازنگری و تعدیل می‌کنند. آدرین ریچ یکی از معروف‌ترین نظریه‌‎پردازان فمینیست در حوزه مادری با تمییز دادن « تجربه مادری» و «نهاد مادری» معتقد است که مادری به خودی خود، یعنی ارتباط بالقوه هر زن با قدرت‌های تولیدمثلی خود و با کودکان، یک تجربه عمیق، غنی و بالقوه رهایی‌بخش است. اما ریچ به شدت از «نهاد مادری» انتقاد می‌کند.

این نهاد مجموعه‌ای از قوانین، سنت‌ها، انتظارات اجتماعی، اقتصادی و مذهبی است که در یک سیستم پدرسالارانه، بر زنان تحمیل می‌شود.


به گفته ریچ، این نهاد، تجربه طبیعی و بالقوه مثبت مادری را به یک ابزار سرکوب تبدیل می‌کند. این نهاد مادری است که باعث می‌شود زنان احساس کنند به خاطر جنسیتشان تحت فشار قرار گرفته‌اند، مجبور به وابستگی اقتصادی به مردان شوند و از اهداف شخصی، تحصیلی یا شغلی خود باز بمانند.

✒️فمینیسم باید با فرهنگ به‌گونه‌ای درگیر شود که هم از زنان در فرایند فرزندپروری حمایت کند و هم مردان را تشویق نماید که نسبت به فرزندی که پدید آورده‌اند، مسئولیت‌پذیر باشند.

به بیان دیگر این «نهاد مادری» است که از منظر فمینیستی مورد انتقاد است و می‌بایست دگرگون شود و نه «تجربه مادری».


جامعه‌ای که در زندگی مادران و فرزندان فعال‌تر باشد، به زنان این امکان را می‌دهد که بدون چشم‌پوشی از مادری، به دنبال اهداف تحصیلی و شغلی خود بروند. در چنین شرایطی، نگهداری و مراقبت از فرزند به مسئولیتی جمعی تبدیل می‌شود و جامعه نیز در قبال آن سهم دارد.

😀بنابراین، زنان دیگر تنها کسانی نخواهند بود که مجبورند تمام زندگی‌شان را فدای انتخاب مادر شدن کنند.

▫️زاگاه

#مادری
#حق_انتخاب
#سقط_جنین
#پایان_خودخواسته_بارداری


🔗 ادامه مطلب


✈️@Zane_Ruz_Channel

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

🎞 On the Basis of Sex

🎞 بر اساس جنسیت

🎬
#تحلیل_فیلم

🖍مهدی شوقی


روایت فیلم به دهه شصت میلادی باز می‌گردد؛ یعنی زمانی که گینزبرگ یکی از زنان انگشت‌شمار ورودی دانشکده حقوق هاروارد Harvard Law School ، در میان صدها مرد است و در بدو ورود با این سوال رئیس دانشکده مواجه می‌شود:

«چرا به دانشکده حقوق هاروارد آمده‌ای و جای یک مرد را پر کرده‌ای؟»


🎥دغدغه اصلی مطرح شده در درام دادگاهی-بیوگرافیِ «بر اساس جنسیت» این است که اگر قانون اساسی همه را در برابر مقررات یکسان پنداشته، چرا قوانین دیگر دست به تبعیض می‌زنند؟

روث گینزبرگ در چنین فضای کاملا مردسالاری که در آن، تصور جایگاه دیگری جز خانه‌داری برای زنان دشوار بوده و جامعه وجود هرگونه تبعیض جنسیتی را با استناد به تفاوت های زن و مرد توجیه می‌کند؛ «حقوق» می‌خواند و بعدها، هم به عنوان یک استاد دانشگاه، هم در ردای وکالت و نیز در عالی‌ترین مناصب قضایی، همواره در تلاش برای همگام‌سازی قوانین و دادگاه‌ها با تغییر عرف و نگاه جامعه در خصوص مسئله تبعیض جنسیتی گام بر‌می‌دارد.

نقطه آغاز این تلاش‌ها نیز -که همان موضوع اصلی فیلم است- به دادگاهی بر می‌گردد که گینزبرگ در تلاش است تا در سمت وکیل خواهان دعوی، در کنار احقاق حق موکلش، «وجود تبعیض جنسیتی در قوانین» را به اثبات برساند و بخش اعظمی از فیلم نیز به کوشش جسورانه و هوشمندانه نقش اول فیلم و همراهان او برای آماده‌سازی لوایح و اسناد پرونده و همچنین تامین و اثبات جنبه‌های موضوعی و حکمی مطروحه در دادگاه اختصاص پیدا کرده است.

محدود کردن ورود زنان به رشته حقوق
بدین‌سان، سخن از «محدود کردن ورود زنان به رشته حقوق» سخن و تفکر تازه‌ای نیست؛ همانگونه که رئیس دانشکده حقوق هاروارد، زمانی از حضور زنان در رشته حقوق گلایه‌مند بود.

هرچند مطابق دیالوگ قابل تامل دیگری از فیلم، «تبعیض براساس جنسیت، قانونی است»، اما در نهایت همین قانون در برابر تغییرات اجتماعی مصون نمی‌ماند. همانگونه که روث گینزبرگ با تلاش و ایستادگی، سهم مهمی در تحول عرفی و قانونی نقش زنان در جامعه حقوقی ایالات متحده ایفا نمود.

#زنان_قاضی
#تاریخ_زنان
#معرفی_فیلم
#برابری_جنسیتی
#تبعیض_جنسیتی
#فیلم_فمینیستی


📹 فیلم On the Basis of Sex را اینجا تماشا کنید.


✈️@Zane_Ruz_Channel

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

❤️ بین ما و شما، یک تاریخ بی‌اعتمادی‌ است

🖍مه‌سا حریری

🌸سوال اینجاست: سهم مردان آگاه امروز برای کاهش این بی‌اعتمادی چیست؟

دست‌کم از قیام تنباکو—و شاید پیش‌تر—زنان در میدانِ مبارزه حضور داشته‌اند. در این جنبش که بین سال‌های ۱۲۶۸ تا ۱۲۷۱ خورشیدی رخ داد، زنان نه‌تنها مصرف تنباکو را تحریم کردند، بلکه در سازماندهی مقاومت و اعتراضات خیابانی نیز نقش کلیدی داشتند.

این یعنی از ۱۳۶ سال پیش، زنان در صف اول مبارزه بوده‌اند، بی‌آن‌که در روایت‌های رسمی دیده شوند.


زنان در جنبش مشروطه هم، در خیابان و انواع روش‌های مبارزه فعال بودند، اما از نتیجه پیروزی سهمی نبردند و به مطبخ‌ها برگردانده شدند. در انقلاب ۵۷ هم، دوشادوش مردان ایستادند، اما پس از پیروزی، صدایشان خاموش شد، حضورشان به حاشیه رفت، و سهم‌شان از قدرت، به سکوت و خانه‌نشینی تقلیل یافت. با چنین سابقه‌ای، چگونه انتظار می‌رود که زنان، در مسیر سایر مبارزات، باز هم بدون تردید و بی‌پرسش، دوشادوش مردان حرکت کنند؟

بی‌اعتمادی، در تاریخ ما، حادثه‌ای نیست؛ بلکه ساختار است.


ساختاری که در آن، زن-کوییر نه تنها حذف می‌شود، بلکه وقتی اعتراض می‌کند، با طعنه، با سکوت، با تحقیر مواجه می‌شود.

مردانی که خود را دغدغه‌مند می‌دانند، اما از نقد فمینیستی گریزان‌اند. نه فقط آنهایی که زن‌ستیزند و ابایی از آن ندارند، بلکه مردانی هم که نه از مردسالاری درونی شده‌شان باخبرند نه می‌خواهند باخبر شوند! چرا که هنوز اسیر برچسب‌های مردانگی هژمونیک مانده‌اند.

مردانی که نظریه‌های فمینیستی را نخوانده‌اند، حقوق زنان را نمی‌شناسند، و در برابر تجربه‌های زیسته‌ی زنان، نه فروتنی دارند، نه اشتیاق به یادگیری.

مردانی که خودشان را اساتید تفکر نقاد می‌دانند، دایم در حال آموزش جامعه‌اند، دعوت به پادیادگیری (unlearning) می‌کنند اما (معمولا) علاقه ای به عبور از مردانگی هژمونیک و یادگیری مردانگی آلترناتیو ندارند!

از منظر جامعه‌شناسی، اعتماد اجتماعی یکی از ارکان کنش‌گری جمعی‌ است. اعتماد، امکان همکاری، هم‌صدایی، و ایستادن کنار هم را فراهم می‌کند. اما وقتی گروهی از جامعه—در این‌جا زنان و جامعه کوییر—بارها و بارها حذف، تحقیر، و نادیده گرفته شده‌اند، بی‌اعتمادی نه فقط طبیعی، بلکه عقلانی‌ است.

بی‌اعتمادی، واکنشی‌ است به تجربه‌ی تاریخیِ خیانت به همراهی.


در روان‌شناسی اجتماعی، «اعتماد» به‌عنوان یک سازه‌ی عاطفی و شناختی، نیازمند تجربه‌ی مثبت، شنیده‌شدن، و پاسخ‌گرفتن است.

🌸وقتی زنان، بارها صدایشان را بلند کرده‌اند و با سکوت یا تمسخر مواجه شده‌اند، چرخه‌ی اعتماد شکسته شده. و این شکاف، نه با شعار، بلکه با عملکرد ترمیم می‌شود.

بی‌اعتمادی، فقط بین زن-کوییر و مرد نیست؛ بلکه بین مردان با خودشان هم هست. مردی که می‌خواهد صدای زن را بشنود، از سوی دیگر مردان بی‌اعتبار می‌شود. و گاه، حتی از سوی زنانی که به ساختار مردانه خو گرفته‌اند.

این یعنی ساختار، نه فقط علیه زنان، بلکه علیه صدای عدالت در درون مردان نیز می‌ایستد.


بنابراین، این نوشته نه فقط روایت حذف است، بلکه دعوتی‌ است به بازاندیشی. به مردانی که می‌خواهند همراه باشند، می‌گوییم:

🌸«همراهی، فقط با شعار نیست. با فروتنی‌ است. با یادگیری‌ است. با پذیرش نقد. با کنارگذاشتن امتیاز. با شنیدن صدای زن، نه برای پاسخ‌دادن، بلکه برای فهمیدن. با فضا دادن به زنان برای شنیده شدن»

مردان آگاه امروز، اگر دغدغه دارند، باید از خود بپرسند:

_آیا نظریه‌های فمینیستی را خوانده‌ام؟ آیا می‌دانم مصادیق آزار و خشونت علیه زنان چیست؟

_آیا تجربه‌ی زن کنش‌گر را شنیده‌ام، نه برای نقد، بلکه برای یادگیری؟

_آیا وقتی زنی از حذف می‌گوید، دفاع نکرده‌ام، بلکه سکوت کرده‌ام تا بفهمم؟

_آیا از امتیاز مردانه‌ام فاصله گرفته‌ام؟ یا هنوز در مرکز ایستاده‌ام و از حاشیه حرف می‌زنم؟

_چگونه می‌توانم به سایر مردان آموزش دهم یا با نقد محتوایشان آنها را به یادگیری و دقت بیشتر دعوت کنم؟

🌸این متن، نه پایان است، نه پاسخ. بلکه آغاز گفت‌وگویی‌ است که باید ادامه یابد. گفت‌وگویی از حاشیه، با مرکز. از زن-کوییر، با مرد. از فرودست، با ساختار.


#مردان_فمینیست
#مردان_کنار_زنان



✈️@Zane_Ruz_Channel

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

❤️ از قتل الهه تا مطالبات نادیده گرفته‌شده؛ وقتی موشک صدای زنان را خاموش می‌کند


۱۵ خرداد که الهه حسین‌نژاد توسط راننده‌تاکسی به قتل رسید، افکار عمومی واکنشی گسترده به این زن‌کشی نشان داد. فیلم‌های منتشرشده حاکی از آن بود که این قتل انگیزه‌ای جنسیتی داشته است.

قاتل به «بی‌حیایی» الهه اشاره می‌کند، عده‌ای معتقدند مشاجره بر سر پوشش الهه و حجاب اجباری آغاز شده است. فارغ از انگیزه قتل، حول این زن‌کشی جریانی پر صدا شکل گرفت و همه به‌نوعی واکنش نشان دادند و تلاش کردند ناامنی زنان در فضای عمومی را دوباره به مسئله‌ای عمومی تبدیل کنند. بسیاری از زنان روایات خود را از خشونت جنسی در تاکسی‌های اینترنتی (اسنپ و تپسی) و شهری منتشر کردند. روایاتی هولناک و تکرارشونده و عموماً بدون پاسخگویی از سوی شرکت‌های تاکسیرانی آنلاین. عده‌ای از تجربه‌های شخصی خود بهره گرفتند تا به زنان دیگر آموزش بدهند چگونه امن بمانند، تصویر و پلاک راننده را با عکس روی اپلیکیشن چک کنند، برای فردی امن لوکیشن لایو بفرستند، و…

پرسش درباره سازوکار نظارت بر رانندگان
قاتل الهه سابقه اشتغال در اسنپ را نیز داشته است. حتی یک زن با انتشار سفری مربوط به یک ماه قبل نوشته بود که سوار خودروی همین مرد شده و می‌توانسته جای الهه باشد. اسنپ اعلام کرد این سفر خاص تحت مسئولیت این شرکت رخ نداده و این راننده دیگر با اسنپ همکاری ندارد. به هر صورت مسئولیت تأمین امنیت زنان علاوه بر شرکت‌های خصوصی، بر عهده نهادهای مختلفی از جمله شهرداری، سازمان تاکسیرانی، قانون‌گذاران و… غیره است.

مشخص نیست آیا رانندگان از آموزش‌های ضدخشونت جنسی بهره‌مند می‌شوند؟ آیا فراتر از گواهی عدم سوءپیشینه، ارزیابی‌ها و احراز صلاحیت‌ها به‌صورت دوره‌ای انجام می‌شود؟


🌸معترضان به قتل الهه به‌درستی تمامی نهادهای مسئول را به پرسش گرفتند: چرا قانون جامع و مبسوطی برای جرم‌انگاری خشونت علیه زنان نداریم؟ چرا سرنوشت لایحه تأمین امنیت زنان چنین شد؟ چرا قانون خشونت علیه زنان را به رسمیت نمی‌شناسد؟ چرا فعالان حقوق زنان امکان تشکل‌سازی حول خشونت جنسی را ندارند و با بازداشت و حبس مواجه می‌شوند؟ تاکسی‌های اینترنتی چرا امنیت زنان را به‌عنوان اولویت در دستور کار قرار نمی‌دهند؟ اصلاً معیار استخدام رانندگان آیا نظارت بر این موارد فرایندی تداوم‌دار است یا بررسی یک‌باره؟

✒️زنی نوشته بود: «من تازه داشتم یاد می‌گرفتم چگونه در تاکسی کشته نشوم حالا باید فرق موشک و پدافند را یاد بگیرم.»

باید به‌خاطر داشته باشیم که جنگ خشونت علیه زنان را متوقف نمی‌کند، بلکه آن را به مسئله‌ای حاشیه‌ای و مسکوت تبدیل می‌کند.

جنگ صدا و فعالیت‌های کسانی که با خشونت جنسی و جنسیتی مبارزه می‌کنند را متوقف می‌کند. هفته پیش کیفرخواست بهمن فرزانه، قاتل الهه صادر شد. او احتمالاً به‌زودی اعدام می‌شود و روند پرونده او با سرعتی بیشتر از پرونده‌های قتل پیش می‌رود. او اعدام می‌شود تا تمامی پرسش‌ها و مطالبه‌گری‌ها، از معنا ساقط شود. حاکمیت با سلب حیات مجرم، نمایش پاسخگویی و عدالت به راه خواهد انداخت تا خشم عمومی رو فروبنشاند و فضا را برای مطالبه‌گری تنگ کند.

🌸در پی قتل الهه، طوماری به راه افتاد با خواسته نصب دوربین‌های مداربسته در تاکسی‌ها، درحالی‌که دوربین‌ها و دیگر دستگاه‌های نظارتی آشکار و پنهان در سطح شهرها در حال تصویربرداری از زنان بی‌حجاب و شناسایی آنها هستند!


#زن_کشی
#زنان_جنگ
#امنیت_زنان
#زنان_فضای_شهری


ادامه مطلب

✈️@Zane_Ruz_Channel

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

❤️ مغلطه‌هایی علیه فمنیسم

🖍جواد نعمت‌اللهی

در این نوشته قصد دارم به چهار مغلطه اصلی و پرتکرار علیه فمنیسم که طی بحث‌هایم با دیگران متوجه‌شان شده‌ام بپردازم و در نقد آنها سخن بگویم، شاید بلکه با رفع حجابی که مخالفت منطقی و اظهر من الشمس با فمنیسم به نظر می‌رسد، هراس غیرعقلانی به عنوان علت اصلی نفرت نسبت به فمنیسم، عیان شود.

🌸ادعای فحشای زنان و حمایت فمنیسم از فحشا

بارها دیده‌ام و احتمالاً دیده‌اید یا شاید خودتان صاحب این نظر باشید که مخالفان فمنیسم دغدغه‌مندانه ادعا می‌کنند که «فحشای مدرن مانند صنعت پورن و اونلی فنز، با حضور زنانی که به دنبال آزادی و برابری‌اند ایجاد شده و فمنیسم از این انحرافات و نیز منحرفان اخلاقی همچون آزادی حمایت می‌کند و متعاقباً منجر به زوال اخلاقیات جامعه می‌شود.» به این ادعا در دو مرحله پاسخ می‌دهم:

🌸اولاً، زنانی که در صنعت سکس فعالیت می‌کنند، اگر هم خود به تنهایی یا در مجمعی زنانه عرضه‌کننده باشند، در طرف مقابل، خیل عظیمی از مردان مصرف‌کننده دارند که محصول برای ایشان تولید می‌شود. اصل ساده‌ای در اقتصاد نسبت عرضه با تقاضا است. در واقع تقاضای این صنعت آنقدر زیاد است که آنچه از سمت عرضه‌کنندگان فعلی در بازار وجود دارد کافی نیست!

پس روی دیگری در سکه‌ای که «فحشا» خوانده می‌شود وجود دارد و در برابر زنی که اندام خود را همچون کالا می‌فروشد، مصرف‌کننده‌های مرد ایشان قرار دارند. حتی این دو شق شاید برابر هم نباشند؛ به ازای هر یک زن تولید کننده احتمالا صدها یا هزاران و گاها میلیون‌ها مرد وجود دارد.

جالب نیست که هیچ‌گاه انگشت اتهام در فساد اخلاقی به سمت مردان مصرف‌کننده گرفته نمی‌شود؟ از مشتری روسپی گرفته تا تماشاگر فیلم پورن مردانی جای گرفته‌اند که ملامتی که دریافت می‌کنند به مراتب کم عمق‌تر و کم‌شدت‌تر از شق زنانه قضیه است.


اساساً این قضیه، یعنی متهم ساختن زنان به کرات در تاریخ مردسالاری جوامع مختلف دیده شده است؛ مردان، زنان را مقصر لغزش و انحراف خود قلمداد کرده و می‌کنند. زن باید خود را بپاید بپوشاند و خود را محدود کند تا مرد به خطا نیافتد. این استدلال را خارج از صنعت سکس، در موارد متعدد دیگری هم می‌توان یافت.

🌸دوماً، فرد منتقد به ذهنش خطور نمی‌کند که زن فعال در صنعت سکس اتفاقاً در حال ارائه دادن چیزی است که ناخودآگاه مردسالاری از او می‌طلبد، یعنی اینکه خود را ابژه میل مردانه سازد. و این، همان نکته‌ای هست که فمنیسم، در زن مشغول در این صنعت، حمایت می‌کند.

🌸درواقع فمنیسم یا تفکر انتقادی که فراتر از ظاهر قضیه را می‌تواند ببیند، متوجه می‌شود که چنین زنی قربانی نظام مردسالاری و در حال حاضر نسخه مصرفی و سرمایه‌دارانه آن است و گرنه فمنیسم اساساً مخالف و منتقد ابژه‌سازی از بدن زنانه است و جزو مولفه‌های اساسی فعالیت انتقادی فمنیسم محسوب می‌شود.

فمنیسم مدافع آنچه فحشا خوانده می شود نیست! بلکه فمنیسم، مدافع زنی هست که قربانی بازار مرد سالاری شده و با تقلیل عینی خود به ابژه مصرفی، معرفت مردسالاری را بازتولید کرده است.


بسیاری از مخالفان فمنیسم، به شکل کژاندیشانه‌ای معتقدند که زنان با سواستفاده از نیازها و امیال «طبیعی» مردان به خواسته‌هایشان مثلا شغل و افزایش حقوق می‌رسند. این تحریفِ آنچه در واقع رخ می‌دهد هست. در موارد بسیاری برای زن، راهی برای بقا ،پیشرفت دیده شدن و ... . باقی نمی‌ماند مگر آنکه آنچنان رفتار کند که از او انتظار می‌رود؛ آنچنان که جامعه مردسالار می‌خواهد باشد؛ یعنی ابژه جنسی.

⬅️بدین ترتیب است که در واقع جامعه مردسالار زنان را به سوی فحشا، ابژه‌سازی از بدن خود، اغواگری، عشوه و ... می‌کشاند و زنان، قربانی این نظامی هستند که ایشان را همچون سوژه‌های مستقل انسانی نمی‌پذیرد و در شرایط برابر، آنها را پائین‌تر از رقبای مرد قرار می‌دهد، مگر اینکه خود را به سطح ابژه میل مردان تقلیل دهند.

تن دادن به این وضعیت از طرف زنان، استراتژی بقایی است برای زنده ماندن و پیشرفت در جامعه‌ای خصمانه و نابرابر.


زنانی متوجه می‌شوند که در مواجهه با نابرابری، می‌توانند با تن دادن به آنچه ناخودآگاه جامعه مردسالار از ایشان می‌خواهد به ثروت، توجه و قدرت کاذبی که از آنها از مسیرهای به هنجار در دسترس مردان دریغ شده، دست یابند.

#فمینیسم
#فمینیست
#مردان_فمینیست
#مردان_فمینیست

🗂ادامه مطلب را در PDF بخوانید.


▫️KhaduandKhadang
✈️@Zane_Ruz_Channel

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

📹 A Woman Under the Influence

📹 زنی تحت‌ تأثیر

📹#تحلیل_فیلم

هیستری رادیکال: شورش زنان خانگی در فیلم "زنی تحت تأثیر"

✍️کریستینا الهوگ
🖍مترجم محمد زرینه

✒️«او دیوانه نیست، پس نگو که دیوانه است این زن آشپزی می‌کند، خیاطی می‌کند، تخت را مرتب می‌کند و حمام را می‌شوید چه چیزی در این کارها دیوانگی است؟»

نیک لونگتی، همسر میبل لونگتی، شخصیت اصلی فيلم زنى تحت تاثير (١٩٧٤) ساخته جان کاساوتیس از انجام وظایف خانگی همسرش به عنوان دلیلی برای سلامت عقل او استفاده می‌کند. اگر او وظایفش را انجام میدهد، همانطور که یک همسر باید انجام دهد، چگونه میتوان گفت که دیوانه است؟

🎞 این صحنه که نیک تلاش می‌کند همسرش را در حضور همکارش کنترل کند به یک مفهوم کلیدی در فیلم اشاره دارد.

دیوانگی یک زن به عنوان انحراف رفتاری از نقش تعیین شده‌اش تعریف می‌شود.


این قضاوت در فرهنگ و روان‌پزشکی غربی تاریخچه‌ای طولانی دارد که به مصر و یونان باستان باز می‌گردد. ریشه‌یابی واژه انگلیسی هیستریا از واژه یونانی هیسترا به معنای زهدان گرفته شده است.

هیستریا به عنوان یک اختلال خاص زنان تشخیص داده می‌شد و به عنوان یک اصطلاح کلی برای هر نشانه‌ای از رفتارهای اجتماعی غیرقابل قبول یا غیر‌قابل کنترل عمل می‌کرد و زهدان را به عنوان منبع هر دو بیماری جسمی و روانی می‌دانست.

هر چیزی که مردان در زنان نمی‌توانستند درک کنند به عنوان یک بیماری تلقی می‌شد.


توصیف اندام‌های تناسلی زنان به عنوان ریشه ناپایداری روانی و درد و رنج باعث می‌شد تا مردان به راحتی احساسات و نگرانی‌های معتبر زنان را نادیده بگیرند و در عین حال آنها را در خانه محبوس کنند. چون آنها بیش از حد احساسی و غیرمنطقی بودند که بتوانند مشاغل قدرتمندی را به عهده بگیرند.

زنانی که مانند میبل، با نقش خانه‌دار خانگی سازگار نبودند، دیوانه تلقی می‌شدند.


✒️سسیلی دووراو، در مقاله خود "هیستریا، فمینیسم و جنسیت بازبینی شده: مورد موج دوم" می‌نویسد: هیستریا به عنوان وضعیت زنانی تثبیت شد که به سازوبرگ‌های پدرسالارانه اعتراض می‌کردند یا از رشد «عادی» بازمانده بودند و این تعریف، مخالفتِ در حال شکل‌گیری با سیستم را به عنوان نوعی «بیماری» جا انداخت.

بعلاوه همانطور که تشخیص بیماری هیستریا نشان می‌دهد، به عنوان بیماری هیچ منشأیی مگر «زنانه بودن» نداشت.

در زمان انتشار فیلم نه تنها هیستریای زنانه به عنوان یک تشخیص پزشکی رسمی در آمریکا شناخته می‌شد، بلکه خشونت خانگی نیز قانونی و به عنوان مسئله‌ای خصوصی در نظر گرفته می‌شد.

دووراو می‌نویسد که هیستریا به‌ طور قابل توجهی نمایانگر و آشکارکننده قانون و تمایل به تعیین و تثبیت معنا است این یک نشانه از زنانه بودن بیولوژیکی و زهدانی نیست بلکه، نشانی از پدرسالاری است.

میبل به این معنا نوعی قهرمان فمینیستی موج دوم است در هیستریای خود، او به مخاطبانش نشان می‌دهد که هنجارهای فرهنگی‌اند که به زنان آسیب روانی می‌رسانند، و برای همین از دنبال کردنشان پرهیز می‌کند.


🏷ادامه مطلب را اینجا بخوانید


#معرفی_فیلم
#فیلم_فمینیستی
#دیوانه_انگاری_زنان


📹فیلم A Woman Under the Influence را اینجا تماشا کنید.



✈️@Zane_Ruz_Channel

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

❤️ تفکیک جنسیتی؛ مسئله‌ای مدرن در ساختار اجتماعی ایران

🖍مهسا صباغی


«تفکیک جنسیتی» اساساً مفهومی مدرن است که به‌عنوان ابزاری کنترلی در دست دولت‌های مدرن قرار گرفت. این روند در ایران نیز به شکل دیگری اعمال شد. این بدان معنا نیست که پیش از استقرار دولت مدرن در ایران، فضاهای تک‌جنسیتی وجود نداشته است ولی کارکردشان لزوماً تفکیک‌ جنسیت با دلالت‌های سیاسی ـ‌ کنترلی نبوده است. نکته اینجاست که نقش جداساز را فرهنگ به جای قانون یا دولت به عهده داشته، این جداسازی عملکردی منعطف‌تر داشته، و در بسترهای فرهنگی و طبقاتی و اقتصادی و جوامع شهری و روستایی و عشایری اشکال مختلفی به خود می‌گرفته است.

ردیابی روابط میان زنان در آثار به‌جای‌مانده بسیار دشوارتر از روابط میان مردان است.


کاترین بابایان دربارۀ دلیل این امر می‌نویسد: «مردان نویسندۀ اکثر منابع بودند و طبعاً بر حلقه‌ها و جمع‌های مردان تمرکز داشتند. این در حالی‌ است که زنان بیشتر در نقش همسر، مادر سلطه‌گر یا اغواگر فریبنده در متون ظاهر می‌شدند» (بابایان، ۲۰۰۸: ۲۴۰). علاوه بر این، باید پایین بودن نرخ سواد و دسترسی زنان به منابع نسبت به مردان را نیز در نظر داشت. چنان‌که معدود متونی که به دست زنان و در قالب سفرنامه‌ نوشته شده متعلق به زنان طبقۀ حاکم است که سواد و امکان نوشتن داشته‌اند.

🌸به نظر می‌رسد که در طول ادوار صفوی تا قاجار، زنان و مردان همواره فضاهای تک‌جنسیتی خاص خود را داشته‌اند. از جمله حمام، بخش‌های قابل توجهی از فضای داخلی خانه‌ها و عمارت‌ها و مراسمی مانند مهمانی‌ها و روضه‌ها برای زنان، و از سوی دیگر زورخانه‌ها، حمام‌ها و قهوه‎‌خانه‌ها برای مردان. این فضاها براساس سنت و فرهنگ موجود تک‌جنسیتی بوده‌اند.

با این حال، درحالی‌که به گفتۀ دژم‌خوی و موسوی شرقی در «حمام‌ها و زورخانه‌ها» روابط نامشروع میان مردان وجود داشته، این فقط روابط میان زنان است که دستمایۀ نگرانی قرار می‌گیرد.


از دورۀ فتحعلی‌خان قاجار، کم‌کم حضور زنان نوازنده و رقصنده در جشن‌ها کمرنگ‌تر شد و «پسران جوان مبدل‌پوش» جای آنها را گرفتند (دژم‌خوی و موسوی شرقی، ۱۳۹۷: ۲۹).

بازنمایی همجنس‌خواهی مردانه به‌مثابۀ گناهی بزرگ در سفرنامه‌های اروپاییانی که به ایران سفر می‌کردند، به علاوۀ رفت‌و‌آمد خود ایرانیان به اروپا، باعث شد تغییراتی اساسی در آنچه می‌توان «رژیم جنسیتی» یا «هنجارهای جنسیتی حاکم و تعیین‌کننده» نامید به وجود بیاید. در نتیجۀ این تغییرات، مردان کمر‌باریکی که تصاویرشان در آثار هنری اوایل دورۀ قاجار موجود بود (مثل تصویر معروف فتحعلی‌خان قاجار) کم‌کم محو شدند و عشق به همجنس، که نمونۀ مردانۀ آن حضور بسیار جدی در آثار هنری و ادبیات داشت، از عرصۀ عمومی حذف شد و جنسیت‌های دیگر (از جمله امردان و خواجگان) نیز خود را پنهان کردند.

رژیم جنسیتی مدرن بخشی از پروژۀ مدرنیزه کردن ایران بود. براساس این پروژه روابط میان زن و مرد از نو تعریف شد، جنسیت‌های پیشین طرد و دوگانۀ زن و مرد طبیعی شمرده و تثبیت شد. در نتیجۀ این تغییر عمده، ازدواج که پیش از آن ماهیتی تولید مثلی داشت به امری عاشقانه تبدیل شد، رابطه‎ با همجنس مذموم شمرده شد، و آنچه مقدس و مهم و اصلی تلقی شد چیزی نبود جز ازدواج زن و مرد. این تغییرات، رژیم جنسیتی حاکم بر ایران را مطلوب اروپاییانی ساخت که امردان را چونان «بچه‌ها» و امردخواهی را معادل بچه‌بازی می‌دانستند. اگرچه امرد کودک نبوده است.

این تغییرات، زبان و معانی را در مبارزات مشروطه‌خواهی نیز دگرگون کرد. در صورت‌بندی جدید ناشی از این رژیم جنسیتی، وطن تبدیل به «مام میهن» شد، یعنی مؤنثی که نیاز به مراقبت، نگه‌داری و دور ماندن از گزند غریبه‌ها دارد. نگهبانان آن هم کسی نیستند جز مردان.

✒️به گفتۀ نجم‌آبادی (۱۳۹۶: ۳۹): «در ادبیات تهییجی مشروطه، زنان و کودکان در کنار مال و ثروت جزو املاک مرد محسوب می‌شوند.»

در این گفتمان، زنان «ناموس» مرد و مردان موظف به نشان دادن «غیرت» خود نسبت به زنان هستند. اما نکتۀ مهم این است که آسیب دیدن آنها نه به قصور مردان، که به ظلم حاکمیتِ مستبد نسبت داده می‌شد، و همین زمینۀ مبارزه را بیش از پیش فراهم می‌کرد.


#تاریخ_زنان
#جنبش_زنان
#زنان_مشروطه
#تفکیک_جنسیتی


ادامه مطلب


✈️@Zane_Ruz_Channel

Читать полностью…

جامعه‌شناسی زن روز

❤️ زنان، مهریه و قانون: چرخه‌ای از بی‌عدالتی

🖍الهه امانی

طرح‌ پیشنهادی مجلس در سال ۱۴۰۴ برای اصلاح قانون مهریه، بحث‌های گسترده‌ای را در میان حقوقدانان و فعالان حقوق زنان برانگیخته است. در حالی‌که هدف مجلس کاهش پرونده‌های قضایی و زندانیان مربوط به مهریه است، بسیاری از فمینیست‌ها و کسانی‌که مدافع حقوق زنان هستند معتقدند که چنین طرح‌هایی به مشکلات زنان در دریافت حقوقشان توجهی نمی‌کند و بر تسهیل شرایط مردان تمرکز دارند.

✒️طرح پیشنهادی محدودکردن مهریه به «۱۴ سکه»، حذف فرآیند دادرسی را پیشنهاد می‌کند و پرونده‌ها را مستقیماً به واحد اجرای احکام ارسال می‌نماید.

از منظر حقوق زنان، این‌طرح، به‌دلیل تمرکز بر منافع مردان، حقوق زنان را نادیده گرفته است. با محدودکردن مهریه و حذف حبس برای بدهکاران، این طرح فقط اهرم فشار قانونی را برای زنان تضعیف می‌کنند. فعالان حقوق زنان معتقدند که در ‌کشورهای اسلامی، در غیاب حقوق برابر در طلاق، حضانت و اشتغال، مهریه ابزاری برای امنیت اقتصادی زنان محسوب می‌شود.

🌸نظام اعسار در ایران به‌ دلیل مناسبات قدرت مردسالارانه در قوانین خانواده که حقوق برابر زنان در آن مورد حمایت قرار نگرفته، سبب گردیده است که مردان با حداقل مدارک، حکم اعسار بگیرند و از پرداخت مهریه خودداری کنند. در مقابل، زنان از حمایت قانونی کافی برای اثبات حقوق مالی خود برخوردار نیستند.

از منظر حفظ حقوق اقتصادی زنان، طرح پیشنهادی کاهش مهریه، عقب‌نشینی از حقوق و امنیت اقتصادی زنان محسوب می‌شود. با محدود کردن مهریه بدون ارائه‌ی مکانیسم‌‌های حمایتی جایگزین، این طرح نابرابری موجود در خانواده‌های ایرانی را تشدید می‌کند. لازم به یادآوری است که طرح اصلاح قانون مهریه اولین بار نیست که مطرح می‌شود و در سال‌های قبل، از جمله در زمستان سال ۱۳۹۹ وارد کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شده است.

در حافظه‌ی تاریخی نه‌چندان دور نیز، مردان مخالف با مهریه مقابل مجلس تجمع کردند و با شعارهایی چون «مهریه مال هزاران سال پیش بود»، «طبق قانون حمایت از خانواده زن‌ها در عدم تمکین و انحلال کانون خانواده آزادی مطلق دارند»، «قوانین فمینیسم نمی‌خواهیم»، «مادرم من را به مهریه فروخت»، دیدیم که چگونه مردان با حمایت‌های دولتی علیه هرگونه مطالبه‌ی برابری‌خواهی زنان در جامعه‌ی ایران مقاومت نشان دادند.

در چنین شرایطی که زنان در ایران در محیط خانواده از کم‌ترین حق و حقوق انسانی برخوردار هستند، مهریه شاید یکی از اهرم‌ها به‌ویژه برای زنان محروم است که می‌توانند با تکیه به آن، از محیط پر تنش و خشونت خانواده با امنیت اقتصادی چه بسا کوتاه مدت رهایی پیدا کنند. اگرچه در ایران در بسیاری از موارد مهریه با حق طلاق و شروط دیگر ضمن عقد، تاخت زده می‌شود.

⬅️کم‌تر زنی در ایران وجود دارد که در اختلافات و در شرایط اذیت و آزار و خشونت خانوادگی به «مهرم حلال جانم آزاد» نیاندشیده باشد. این ضرب‌المثل در فرهنگ عامه به این معنا است که زن حاضر است مهریه‌ی خود را ببخشد تا از قید رنج ازدواج و آزار همسرش رها شود.

#مهریه

ادامه مطلب


✈️@Zane_Ruz_Channel

Читать полностью…
Subscribe to a channel