▪ اندیشکده شفافیت برای ایران تخصصیترین اندیشکده در پژوهش، اجرا، ترویج و آموزش مفهوم شفافیت 🌐 | تارنما: TP4.ir 🗣 | تالار گفتوگو شفافیت: Discuss.TP4.ir 💬 | توییتر: Twitter.com/TP4_ir ✉️ | ارتباط با ما: @Transparency4iran_admin
✅ سامانه ملی حمایت از گزارشگران فساد رونمایی شد
🔶 معاون اول قوه قضاییه سه شنبه ۱۷ تیر ماه در آیین رونمایی از سامانه ملی حمایت از گزارشگران فساد، بر لزوم بهرهمندی از ظرفیتهای مردمی تاکید کرد و گفت: در این سامانه ملی از مشارکت مردم برای تحقق عدالت استفاده میکنیم.
🔶 خلیلی اضافه کرد: سامانه ملی حمایت از گزارشگران فساد دارای یک فرایند درست و منطقی است و اینگونه نیست که صرفاً گزارشهایی را داشته باشیم که قابل اعتماد و اطمینان نباشد.
🔶 وی گفت: با افتتاح این سامانه گام خوب و موثری را در جهت عدالت برداشتیم و به عدالت نزدیک شدیم و افتتاح این سامانه مشارکت تمام افرادی بود که دغدغه عدالت را داشتند.
🖋️ مطالعه بیشتر در https://tp4.ir/?p=7495
#قوه_قضاییه
#سازمان_بازرسی
🆔 @Tp4_ir
✅ انتشار کتاب در حوزه سلامت اداری به تقویت مطالبهگری آگاهانه و موثر در جامعه کمک میکند
🔶 مدیر انتشارات سازمان بازرسی کل کشور درباره اهمیت پرداخته شدن به انتشار کتاب درباره مبارزه با فساد و تعارض منافع گفت:«یکی از مهمترین ثمرات نشر درباره این عناوین، ارتقای آگاهیهای عمومی و تخصصی است. چراکه فساد مسئله پیچیدهای است و بدون دانش کافی نمیتوان با آن مبارزه و از بروز آن جلوگیری کرد».
🔶 کاشانی موحد ادامه داد: «انتشار کتاب در حوزه سلامت اداری و مبارزه با فساد می تواند به تقویت مطالبهگری آگاهانه و موثر در جامعه کمک کند. اگر ما مفاهیم کلیدی حوزه سلامت اداری مانند شفافیت و تعارض منافع را در کتابها برای مخاطبان تبیین کرده و ابزارهای حقوقی مناسب برای پیگیری تخلفات را به آنها معرفی کنیم».
🔷 مدیر انتشارات سازمان بازرسی اضافه کرد: «کتاب می تواند زبان مشترک حکمرانی با مردم باشد و آنها را به یکدیگر نزدیک کند. در همین راستا مطالعه کتاب با این عناوین، نسل آینده را نسلی مطالبهگر می کند که آگاهانه تر نسبت به حقوق خودشان عمل میکنند».
🔷 وی در پایان افزود: «در منبع شناسی حوزه سلامت اداری و مبارزه با فساد که از سال ۱۳۹۰ تا سال گذشته در سازمان بازرسی به روز رسانی شده، بجز آثار انتشارات سازمان، بیش از دو هزار کتاب، مقاله، گزارش و پایاننامه دفاع شده وجود دارد که نشانگر روی آوری مجامع علمی، نویسندگان و دانشجویان به تولید آثار در این حوزه است».
#کتاب
🆔 @Tp4_ir
✅ مجموعه داستانهای «فسادستیزان آینده» در نمایشگاه بین المللی کتاب
📚 مجموعه کتاب «فسادستیزان آینده» اثری است که توسط مرکز نشر «سازمان بازرسی کل کشور» و به طور ویژه برای گروه سنی کودکان و نوجوانان منتشر شده است.
📚 این مجموعه شامل پنج جلد داستانی است که هدف آن آشنا کردن نسل جوان با مفاهیم مبارزه با فساد، شفافیت و سلامت اداری میباشد.
📌 علاقه مندان میتوانند برای تهیه این کتاب به غرفه انتشارات سازمان بازرسی کل کشور در نمایشگاه بین المللی کتاب به آدرس مصلی تهران، شبستان اصلی، راهرو ۲۱ مراجعه نمایند.
🖋️ مطالعه بیشتر در https://tp4.ir/?p=7484
#کتاب
#سازمان_بازرسی
🆔 @Tp4_ir
✅ پذیرش هدیه، مصداق تعارض منافع
#قسمت_اول
🔶 اینفوگرافیک فوق که توسط سازمان اداری و استخدامی، بر اساس کتاب «تعارض منافع در بخش دولتی» تألیف اندیشکده شفافیت برای ایران تهیه شده، به موضوع پذیرش هدیه که یکی از مصادیق تعارض منافع است، میپردازد.
#هدیه
#اینفوگرافیک
🆔 @Tp4_ir
✅ گزارش بررسی زمینههای فساد اداری و ارائه راهکارها (با تأکید بر حوزههای اقتصادی دستگاههای دولتی و زیرمجموعههای آن)
🔶 گزارش «بررسی زمینههای فساد اداری و ارائه راهکارها» تنظیم شده توسط پژوهشکده امور اقتصادی وزارت امور اقتصادی و دارایی، با هدف تحلیل و بررسی ریشههای فساد اداری در دستگاههای اقتصادی دولتی تهیه شده است.
🔶 در این گزارش، ابتدا با مروری بر ادبیات نظری مرتبط، مفاهیمی چون «تعریف فساد»، «انواع فساد» و «ابعاد و ضریب فساد» تشریح میشود. در ادامه دیدگاههای مختلف درباره دلایل بروز فساد بررسی میشود.
🔷 ادامه گزارش به بررسی پیامدهای فساد اختصاص یافته است. این قسمت به آثار فساد بر متغیرهای کلان اقتصادی نظیر کاهش سرمایهگذاری داخلی و خارجی، افت بهرهوری و کاهش اعتماد عمومی میپردازد.
🔷 در پایان نیز، با نگاهی یکپارچه به یافتههای گزارش، راهبردهای کلی برای مبارزه با فساد در دستگاههای اقتصادی دولتی جمعبندی شده و بر ضرورت اصلاحات نهادی، تقویت شفافیت، ارتقای پاسخگویی و ایجاد فرهنگ سلامت اداری تأکید شده است.
🖋️ مطالعه بیشتر در https://tp4.ir/?p=7469
#گزارش
#مبارزه_با_فساد
🆔 @Tp4_ir
✅ گزارش اظهارنظر کارشناسی درباره لایحه مدیریت تعارض منافع در انجام وظایف قانونی و ارائه خدمات عمومی(تلازمات شفافیت و مدیریت تعارض منافع)
🔶 اگرچه مسئله تعارض منافع به عنوان یکی از ابعاد مبارزه با فساد در دهه ۱۳۹۰ در نظام حکمرانی به عنوان مسئله شناخته شد، اما پیش از آن قوانین پراکندهای در این حوزه وجود داشت که عدم اتصال آنها به موضوع شفافیت موجب کاهش جدی اثرگذاری آنها بوده است.
🔶 پس از فرمان هشت ماده ای مقام معظم رهبری، طی روندی طولانی، شفافیت به عنوان یکی از ابعاد مقابله با فساد شناخته شد. شفافیت هم به عنوان «ابزار» و هم به عنوان «راهبرد» برای مدیریت تعارض منافع ضروری است.
🔶 افشای منافع در کنار امتناع و واگذاری اختیارات و وظایف از ابزارهای اصلی مدیریت تعارض منافع شناخته میشود. سیاستگذار باید به طور فعال بین مدیریت تعارض منافع و ظرفیتهای قانونی حاکم بر حکمرانی شفاف اتصال برقرار کند.
🖋️ مطالعه بیشتر در https://tp4.ir/?p=7463
#تعارض_منافع
🆔 @Tp4_ir
✅ شفافیت اطلاعات بانکی الزامی شد
🔶 بانک مرکزی با صدور بخشنامهای، بر ضرورت اجرای کامل قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات در شبکه بانکی تاکید کرد و به بانکها نسبت به تاخیر در پاسخگویی و عدم انتشار اطلاعات هشدار داد.
🔶 بر این اساس بانک مرکزی اعلام کرد پیرو بخشنامه شماره ۵۹۷۹۱/۰۲ این بانک پیرامون قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات و نیز قانون ارتقای سلامت اداری و مقابله با فساد، «قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات»، حق دسترسی مردم به اطلاعاتی که شخصی و محرمانه نیست را مجاز دانسته که از جملهی این اطلاعات میتوان به اطلاعات مربوط به عملکرد شبکه بانکی کشور، سیاستهای مالی، تسهیلات و بخشنامهها اشاره کرد.
🔶 در این بخشنامه آمده: «نظر به لزوم افزایش آگاهی عمومی نسبت به حقوق قانونی مشتریان شبکه بانکی کشور، تمامی بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی مکلفاند در صفحه اول تارنمای الکترونیک خود، پیوند (لینک) الکترونیک سامانه شفافیت (سامانه ملی انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات) را ایجاد کرده و در دسترس مخاطبان قرار دهند».
🖋️ مطالعه بیشتر در https://tp4.ir/?p=7439
#بانک_مرکزی
#شفافیت
🆔 @Tp4_ir
✅ با ابلاغ رییس سازمان امور مالیاتی؛ سوتزنی مالیاتی رسمی شد
🔶 محمد هادی سبحانیان رئیس سازمان امور مالیاتی در بخشنامهای دستورالعمل نحوه تشویق گزارشگران فرار مالیاتی موضوع ماده ۳۷ اصلاحیه آییننامه اجرایی ماده ۳۱۹ قانون مالیاتهای مستقیم را برای اجرا به ادارت کل امور مالیاتی ابلاغ کرد.
🔶 بر اساس این دستورالعمل، گزارشگران، فرار مالیاتی را در سامانه ثبت کرده و کد رهگیری دریافت میکنند؛ واحدهای اجرایی نیز موظفند حداکثر ظرف ۲۰ روز پس از ثبت هر گزارش در سامانه، نتایج بررسی اولیه را بر اساس کد رهگیری اعلام کنند.
🔶 کارگروه احراز تخصیص پاداش، هر ۳ ماه یک بار در ادارات کل امور مالیاتی تشکیل میشود و ارقام متعلقه را به سازمان امور مالیاتی اعلام میکند. پاداش گزارش فرار مالیاتی حداکثر تا نیم درصد مبلغ اصل مالیات تشخیصی یا ۳ برابر معافیت مالیاتی مربوطه تعیین خواهد شد.
🔶 اگر مالیات متعلقه وصول شود، حداکثر تا یک درصد اصل رقم مالیات متعلقه به عنوان پاداش به گزارشگر فرار مالیاتی پرداخت میشود. پرداخت پاداش با حفظ محرمانگی انجام میشود.
#سوت_زنی
#شفافیت_مالی
🆔 @Tp4_ir
✅ گزارش عملکرد ۶ ماهه سال ۱۴۰۳ موسسات عمومی در سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات
🔶 به گزارش دبیرخانه کمیسیون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، عملکرد ۶ماهه نخست سال ۱۴۰۳ پاسخگویی به درخواستهای مردم در سامانه iranfoia منتشر شد.
🔶 در این گزارش وضعیت ۱۱۳ نهاد و دستگاه و سازمان عمومی به لحاظ تعداد درخواست، پاسخ، زمان و درصد پاسخگویی در جدول مشخص شده است. دستگاههای اصلی قوه مجریه و مقننه با تجمیع سازمانهای پیوسته همچنین شهرداری و شوراهای اسلامی مراکز استانها در این گزارش عملکرد وجود دارد.
🔶 براساس این گزارش طی ۶ ماهه نخست سال جاری مجموعاً ۴۶۱۴ درخواست برای این موسسات ثبت شده که به ۴۱۷۶ پاسخ داده شده که از این بین ۳۱ درصد پاسخ ها موجب نارضایتی درخواست کننده بوده است.
🖋️ مطالعه بیشتر در https://tp4.ir/?p=7415
#شفافیت
🆔 @Tp4_ir
✅ الزام به شفافسازی مکاتبات اداری در وزارت ارشاد؛ انتشار نامههای عمومی ظرف ۴۸ ساعت
🔶 حسین انتظامی، معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخشنامهای با تأکید بر نظمبخشی به مکاتبات اداری، مواردی را برای رعایت در تهیه و انتشار نامههای اداری اعلام کرده است.
🔶 مهمترین بند این بخشنامه، مربوط به انتشار همه نامههای صادره عادی فاقد طبقهبندی ظرف ۴۸ ساعت در بخش شفافسازی وبگاه وزارتخانه است.
🔷 انتظامی همچنین تاکید کرده برای تسهیل جستجو و دسترسی کاربران، جداول خلاصهای از این نامهها در قالب فایل اکسل ارائه شود.
🔷 اینبخشنامه ضمن مستثنی کردن نامههایی با مضامین حریم خصوصی و اطلاعات شخصی، تأکید کرده است که اطلاعاتی نظیر کد ملی، شماره تلفن و نشانی در سایر نامهها باید حذف شود. با این حال، مکاتباتی مانند معرفی یک ناشر برای بهرهمندی از تعرفه ویژه برق یا یک مدیر سینما برای اخذ تسهیلات کمبهره، جزو موارد حریم شخصی محسوب نمیشود و باید در روند شفافسازی قرار گیرد.
🖋 جهت مطالعه بیشتر به وبسایت اندیشکده «شفافیت برای ایران» به آدرس https://tp4.ir/?p=7406 مراجعه نمایید.
#شفافیت
#نظام_اداری
🆔 @Tp4_ir
✅ شرکتهای دولتی در بودجه ۱۴۰۴؛ نگرانیها از بازگشت به تاریکخانه اقتصادی
🖋#یادداشت
🔷 در شهریور سال ۱۴۰۰، سیداحسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی دولت سیزدهم، از آغاز برنامهای برای افزایش شفافیت در عملکرد شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی خبر داد.
🔷 وزیر وقت اقتصاد در همان مقطع، بر تعهد دولت به شفافیت حداکثری تأکید کرد و گفت: «هدف ما این است که بانکها، شرکتها و بیمههای دولتی نسبت به عملکرد خود پاسخگو باشند.» نتیجه این وعده، انتشار اولین صورت مالی شرکتهای دولتی در ۲۲ شهریور ۱۴۰۰ بود و به تدریج، اطلاعات مالی ۱۷ شرکت دولتی تا پایان همان سال منتشر شد.
🔷 در ادامه این روند و در حالی که در قانون بودجه سال ۱۴۰۳، انتشار صورتهای مالی برای تمامی وزارتخانهها و نهادهای عمومی الزامی شده بود، اما لایحه بودجه ۱۴۰۴ و مصوبه اولیه کمیسیون تلفیق چنین الزامی را شامل نمیشود. این تغییر نگرانیهای جدی را درباره کاهش شفافیت ایجاد کرده است.
🖋 علاقهمندان میتوانند جهت مطالعه بیشتر در این خصوص به وبسایت اندیشکده «شفافیت برای ایران» به آدرس https://tp4.ir/?p=7389 مراجعه نمایند.
#شرکتهای_دولتی
#بودجه۱۴۰۴
🆔 @Tp4_ir
✅ مسئولین در روز جهانی مبارزه با فساد چه گفتند؟
🟢 همه ساله، ۹ دسامبر بهعنوان روز جهانی مبارزه با فساد گرامی داشته میشود. این روز که توسط سازمان ملل متحد تعیین شده است، فرصتی برای جلب توجه جهانی به پیامدهای ویرانگر فساد در جوامع مختلف است. به این مناسبت سازمانها و دولتها تلاش میکنند تا راهکارهایی برای کاهش فساد و تقویت اعتماد عمومی ارائه دهند.
🟢 در ایران نیز همایشهای مختلفی برای گرامیداشت این روز برگزار شد که خلاصهای از مهمترینهای آن در این پیام و پیام بعدی کانال «شفافیت برای ایران» آمده است.
🔶 معاون اول رئیس جمهور ۲۰ آذر ماه در همایش ارزیابی اثربخشی کنوانسیون ملل متحد در مهار فساد که به مناسبت روز جهانی «مبارزه با فساد» در دانشگاه تهران برگزار شد، از فساد به عنوان یک مسأله مهم و حیاتی و چالشی جدی و شوم برای کشور یاد کرد.
🔶 دکتر عارف با اشاره به وضعیت نگران کننده رتبه جهانی ایران در زمینه مبارزه با فساد تصریح کرد: حتی اگر اطلاعات دقیقی در زمینه مبارزه با فساد ارائه میشد رتبه ایران در آمارهای جهانی پایین بود و امروز یک بازنگری جدی و اساسی در عملکرد ۲۳ ساله گذشته از زمان صدور فرمان ۸ مادهای مقام معظم رهبری نیاز داریم و نباید در این راستا مسائل را سیاسی کنیم.
🔶 وی در بخش دیگر صحبتهای خود افزود: در مبارزه با فساد نمیخواهیم به مصادیق ورود کنیم بلکه در فضای تعامل به بهره گیری از راهکارهای بخش غیردولتی نیاز داریم و با همفکری ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی و پشتوانه علمی دانشگاهی و انجمنهای علمی و بخش غیردولتی بتوانیم اقدامات لازم را اتخاذ کنیم.
🟢 ضمن تقدیر از تلاشهای صورت گرفته برای گرامیداشت روز جهانی مبارزه با فساد، باید توجه داشت مبارزه با فساد بیش از آن که نیازمند قانون جدید یا برگزاری همایش و نشست باشد، نیازمند عزمی راسخ و هماهنگی بین نهادهای مسئول و ارائه آموزشهای پیشگیرانه است. امید که به زودی با عزم راسخ قوای سهگانه و مشارکت مسئولانه شهروندان، فساد در کشور ریشه کن شود.
#بخش_اول
#روز_جهانی_مبارزه_با_فساد
🆔 @Tp4_ir
✅ نماینده تهران در مجلس: قانون شفافیت را از کمیسیون تلفیق آغاز کنید
🔶 مالک شریعتی نماینده تهران در مجلس، دوشنبه ۱۲ آذر ماه در جریان بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۴ در تذکر آییننامهای خطاب به رئیس مجلس گفت: روز گذشته برخی از اعضای کمیسیون تلفیق نامهای را به شما ارائه کردند و برخی از نکاتی که در کمیسیون تلفیق آمده در مصوبات وجود نداشته. چون در جریان بررسی لایحه بودجه هستیم نیاز است در اسرع وقت جواب نامه مذکور داده شود.
🔶 نماینده تهران در مجلس دوازدهم ادامه داد: براساس قانون شفافیت قوای سهگانه مصوب مجلس یازدهم؛ گزارش کمیسیونها و آرای مخالف و موافق باید منتشر شود و هیچ تفکیکی بین کمیسیونهای مختلف از جمله کمیسیون تلفیق وجود ندارد و تمامی جلسات و آرای کمیسیون تلفیق ضبط و ثبت شده و فرصت خوبی است که شفافیت کمیسیونها را از کمیسیون تلفیق شروع کنیم.
🔶 رئیس مجلس در پاسخ به تذکر این نماینده گفت: بر اساس آییننامه داخلی هر گزارشی که روسای کمیسیونها به صورت کتبی بارگذاری و به ما ارسال میکنند برای ما سند است و اگر همانطوری که شما گفتید اشکالی در این رابطه وجود داشته باشد حتما آن را عودت و تذکر خواهیم داد.
🔷 تذکر آقای شریعتی نشان دهنده چالشهای پیش رو در اجرای قانون شفافیت قوای سه گانه است. از یک سو، قانون نیازمند سازوکارهای عملی و اجرایی مشخص است که همه کمیسیونها، از جمله کمیسیون تلفیق، را ملزم به رعایت آن کند و از سوی دیگر، ایجاد تعادل میان شفافیت و حفظ محرمانگی اطلاعات حساس در برخی موارد، موضوعی پیچیده است که نیاز به تبیین دقیق دارد.
🔷 لازم به ذکر است اجرای قانون شفافیت نیاز به تقویت سازوکارهای نظارتی همچون توسعه زیرساختهای فناوری اطلاعات برای ثبت و انتشار جلسات و شفافسازی فرآیندهای داخلی مجلس از یک سو و تدوین دستورالعملهای دقیق برای رعایت این قانون از دیگر سو دارد.
🔷 همچنین، آموزش و آگاهیرسانی به نمایندگان محترم خانه ملت درباره اهمیت و نقش شفافیت در راستای تقویت اعتماد عمومی و حکمرانی خوب میتواند کمک شایانی به اجرای صحیح این قانون نماید. در نهایت باید توجه داشت شفافیت واقعی زمانی محقق خواهد شد که نه تنها قوانین مناسب وضع شوند، بلکه اجرای آنها با جدیت و بیطرفی دنبال شود.
#شفافیت_قوا
🆔 @Tp4_ir
✅ رونمایی از کتاب «تعارض منافع در ایران و جهان»
🔶 در مراسمی ویژه که به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی در سرای اهل قلم خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد، تازهترین اثر سازمان بازرسی کل کشور با عنوان «تعارض منافع در ایران و جهان؛ ضوابط و مقررات» رونمایی شد.
🔶 بخش نخست این کتاب با عنوان «تعارض منافع در نظام حقوقی کشورهای اروپایی» قسمتی از پروژه «شناسایی موقعیتهای تعارض منافع در دستگاههای اجرایی» است که توسط اندیشکده «شفافیت برای ایران» و به سفارش سازمان بازرسی کل کشور انجام گرفته است.
🔶 این کتاب که با هدف ارائه راهکارهایی عملی برای مدیریت تعارض منافع در کشور تدوین شده است، گامی موثر در مسیر ارتقای شفافیت و کاهش زمینههای فساد در نهادهای دولتی محسوب میشود.
🖊 علاقه مندان جهت مطالعه بیشتر در این خصوص به وبسایت اندیشکده «شفافیت برای ایران» به آدرس https://tp4.ir/?p=7370 مراجعه نمایید.
#تعارض_منافع
#معرفی_کتاب
🆔 @Tp4_ir
✅ شفافیت «سامانه شفافیت شهرداری تهران»
🔶 با مراجعه به سامانه شفافیت شهرداری تهران، مشاهده میشود برخی از بخشهای آن، نظیر گزارشهای مربوط به سفرهای خارجی و فوریتهای خدمات شهری، با تأخیر چند ماهه بروز رسانی میشوند.
🔶 رییس کمیته شفافیت و شهر هوشمند در این رابطه بیان داشت: «بارگذاری دادهها در سامانه شفافیت دو بخش است. یک بخش به صورت برخط بارگذاری میشود، مثل هر قراردادی که تنظیم میشود، تمام مراحل آن بایستی به صورت برخط در مجموعه سامانه شفافیت بارگذاری شود».
🔶 صادقی اضافه کرد: «اما برخی دادهها نیاز به جمعآوری، تأیید مراجع مربوطه، و سپس بارگذاری دارند. گاهی این فرایند ممکن است سالانه انجام شود. بهعنوان مثال، ما لیست ساختمانها را پس از سالها پیگیری در سامانه شفافیت قرار دادیم، اما اینطور نیست که بهمحض واگذاری یک ساختمان، اطلاعات آن فوراً در سامانه ثبت شود».
🔷 وی تأکید کرد که تحقق این موضوع مطلوب خواهد بود، اما زیرساختهای لازم برای آن فراهم نیست. به گفته او، دادههایی مانند گزارش سفرهای خارجی باید ابتدا توسط شورای سفرهای شهر تهران بررسی و تأیید شوند تا امکان بارگذاری آنها در سامانه فراهم شود.
🔷 رییس کمیته شفافیت و شهر هوشمند در پایان اعلام کرد که دبیر کمیسیون شفافیت هفته آینده گزارشی از عملکرد سامانه شفافیت را به مجمع ارائه خواهد داد.
🔷 اندیشکده شفافیت برای ایران، ضمن قدردانی از تلاشهای شهرداری تهران در راستای ارتقای شفافیت، خاطرنشان میسازد با توجه به الگوگیری سایر شهرداریها -بخصوص کلانشهرها- از عملکرد شهرداری تهران بروزرسانی سامانه شفافیت شهرداری تهران علاوه بر احترام به حقوق شهروندان تهرانی، نتایج مثبت بسیاری در سطح کشور خواهد داشت. از این رو اهتمام شهرداری تهران به تکمیل و بروزرسانی سامانه شفافیت اهمیت دوچندانی مییابد.
#شفافیت_شهرداری
🆔 @Tp4_ir
✅ مبارزه با فساد، وظیفه قطعی مدیران ارشد کشور
🔶 رهبر معظم انقلاب اسلامی، ۷خرداد ماه در دیدار وزیر کشور و استانداران، مبارزه با فساد را از وظایف قطعی مدیران ارشد دانسته و تأکید کردند شرط لازم و اول مبارزه با فساد، دور بودن مسئولان و خانوادههایشان از عوامل فسادزا است.
🔶 حضرت آیتالله خامنهای با تأکید بر پرهیز استانداران از فعالیتهای حاوی تعارض منافع همچون تجارت شخصی در دوره کوتاه خدمت، مراقبت از سلامت کشور و مبارزه با فساد را ضروری دانستند.
🔶 ایشان در ادامه افزودند: «برخی سعی کردند ثابت کنند که فساد در جمهوری اسلامی به قول خودشان سیستمی است در حالی که چنین چیزی دروغ است و دستگاه سالم است اما رگههای قوی یا ضعیف فساد در برخی بخشها وجود دارد که باید با آن موارد قاطعانه مبارزه کرد».
🖋 علاقهمندان میتوانند جهت مطالعه بیشتر درباب فساد سیستمی، به تالار گفتگوی شفافیت برای ایران به آدرس https://discuss.tp4.ir/t/topic/1481 مراجه نمایند.
#رهبری
#مبارزه_با_فساد
🆔 @Tp4_ir
✅ «شفافیت برای ایران» در سی و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران
📚 اندیشکده شفافیت برای ایران امسال با دو عنوان کتاب در سی و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران حضور دارد.
📚 کتاب «مدیریت تعارض منافع در بخش عمومی» از انتشارات شفافیت و پیشرفت در چهار بخش و یازده فصل منتشر شده است. این کتاب از غرفه «انتشارات مجد» در نمایشگاه کتاب قابل تهیه است.
📚 کتاب «جعبه ابزار مدیریت تعارض منافع در بخش دولتی» از انتشارات چاپ و نشر بازرگانی نیز دیگر کتاب اندیشکده شفافیت برای ایران در نمایشگاه بین المللی کتاب امسال است.
📌 علاقه مندان علاوه بر مراجعه حضوری جهت تهیه این دو کتاب، میتوانند کتاب «جعبه ابزار مدیریت تعارض منافع در بخش دولتی» را از طریق لینک زیر با ۳۰ درصد تخفیف تهیه نمایند:
https://www.1cppc.com/product/جعبه-ابزار-مدیریت-تعارض-منافع-در-بخش-دو/
#نمایشگاه_کتاب
#کتاب
🆔 @Tp4_ir
✅ پذیرش هدیه، مصداق تعارض منافع
#قسمت_دوم_و_پایانی
🔶 اینفوگرافیک فوق که توسط سازمان اداری و استخدامی، بر اساس کتاب «تعارض منافع در بخش دولتی» تألیف اندیشکده شفافیت برای ایران تهیه شده، به موضوع پذیرش هدیه که یکی از مصادیق تعارض منافع است، میپردازد.
#هدیه
#اینفوگرافیک
🆔 @Tp4_ir
✅ هدیه و تفاوت آن با رشوه
📽 مشاهده ویدئو در صفحه آپارات اندیشکده شفافیت برای ایران: https://www.aparat.com/v/n62w25u
#هدیه
#موشن_گرافیک
🆔 @Tp4_ir
✅ بالاترین جایزه سلامت اداری شهرداری تهران به سامانه شفاف تعلق گرفت
🔶 به گزارش روابط عمومی مرکز نوسازی و تحول اداری شهرداری تهران، با برگزاری رویداد «سرمایههای ماندگار» به مناسبت روز ملی منابع انسانی، با حضور شهردار تهران در باغ موزه دفاع مقدس، بالاترین جایزه بخش سلامت اداری و مبارزه با فساد به متولیان سامانه شفاف شهرداری تهران تعلق گرفت.
🔶 در اولین دوره جایزه سلامت اداری شهرداری تهران، بیش از ۳۵۰ اقدام شاخص در حوزه سلامت اداری مورد ارزیابی قرار گرفت.
🔷 در پایان، با توجه به اهمیت، گستردگی، کیفیت و اثرگذاری اقدامات صورتگرفته در حوزه شفافیت در ارتقای سلامت اداری، جایزه اول به «انتشار اطلاعات شهرداری تهران در قالب سامانه شفاف» به آدرس http://shafaf.tehran.ir اختصاص یافت.
🔷 همچنین سازمان حراست شهرداری تهران بهعنوان رئیس کارگروه رفع تعارض و شفافیت ستاد ارتقای سلامت اداری و مقابله با فساد، به پاس زحمات سهساله در راهبری این کارگروه حائز رتبه نخست گردید.
#سامانه_شفاف
#شهرداری_تهران
🆔 @Tp4_ir
✅ فراخوان همکاری تدوین چارچوب و ابزارهای ایجاد دیتا کاتالوگ سازمانی و دادههای باز
🔶 معاونت حکمرانی الکترونیک و هوشمندسازی سازمان اداری و استخدامی با همکاری مرکز آموزش مدیریت دولتی در راستای اهداف دولت هوشمند و به منظور تحقق شفافیت و تسهیل دسترسی به دادهها برای «بازطراحی و استانداردسازی سامانه ملی کاتالوگ و انتشار دادههای باز دولتی و ایجاد کاتالوگ سازمانی» دعوت به همکاری مینماید.
🔶 در این راستا، از تمامی نهادهای علمی و پژوهشی، شرکتهای دانشبنیان و مجموعههای تخصصی که دارای توانمندی و تجربه در این حوزه هستند، دعوت میشود تا طرح پیشنهادی خود را حداکثر تا تاریخ ۲۰ اسفندماه سال جاری به این مرکز ارسال نمایند.
🖋️ مطالعه بیشتر در https://tp4.ir/?p=7447
#فراخوان
#حکمرانی_داده
🆔 @Tp4_ir
✅ انتشار اسناد و مستندات تصمیمات دولت؛ بیمها و امیدها
🖋 #یادداشت
🔶 به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت، زهرا بهروزآذر معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده، شفافیت در اطلاعرسانی را از جمله اولویتهای دولت چهاردهم دانست.
🔶 وی افزود:«در اولین جلسه شورای اطلاعرسانی دولت چهاردهم، بحثهایی پیرامون موضوع شفافیت صورت گرفت. همچنین دبیر هیئت دولت آمادگی خود را اعلام کردند تا بخشی از اسناد و مستنداتی که در فرآیند تصمیمگیریها مورد استفاده قرار میگیرد، پیش از اتخاذ تصمیمات و یا در طول فرآیندها، در اختیار عموم مردم و علاقهمندان قرار گیرد».
🔶 اگرچه اظهارات معاون رئیس جمهور نشانهای مثبت از رویکرد دولت نسبت به مقوله شفافیت است، اما وی در حالی صحبت از ارتقای شفافیت کرده که هیچ توضیحی در خصوص سازوکارهای اجرای این تصمیم بیان نشده است. باید توجه داشت که شفافیت نباید تنها به حرف و شعارهای مسئولین خلاصه گردد.
🖋️ مطالعه بیشتر در https://tp4.ir/?p=7426
#شفافیت
🆔 @Tp4_ir
✅ انتشار صورت مالی شرکتهای دولتی دوباره به بودجه برگشت
🔶 در مرحله نخست بررسی بودجه ۱۴۰۴ در مجلس، یکی از خلاهای موجود، شفافیت صورتهای مالی شرکتهای دولتی بود. باتوجه به ایراد هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام و بازگشت بودجه به مجلس، بند مربوط به شفافسازی صورتهای مالی شرکتهای دولتی به بودجه ۱۴۰۴ اضافه شد.
🔶 براساس این بند، وزارت امور اقتصادی و دارایی موظف است صورتهای مالی حسابرسی شده تمامی شرکتها به صورت عمومی در سامانه جامع اطلاع رسانی ناشران کدال منتشر کند.
🔶 این امر امکان نظارت عموم مردم، متخصصین و خبرگان را بر عملکرد شرکتهای دولتی به لحاظ شاخصهای مالی، نرخ بازده دارایی، نرخهای سوددهی و عملکرد مدیریتی فراهم میکند.
🔶 در سه سال گذشته ۵۰۰۰ صورت مالی در سامانه کدال منتشر شده است. در نتیجه این انتشار بسیاری از شرکتها از زیاندهی خارج شدهاند که در نوع خود جالب توجه بوده است.
#بودجه۱۴۰۴
#شرکتهای_دولتی
🆔 @Tp4_ir
✅ بخشنامه ممنوعیت راهنمایی و مشاوره پایان نامه و رساله دانشجویان دارای پایه قضائی توسط اساتید شاغل به وکالت
🔶 دانشگاه آزاد اسلامی بهمنظور جلوگیری از تعارض منافع با صدور بخشنامهای، پذیرش سمتهای استاد راهنما و مشاوره پایاننامه دانشجویان قضائی را برای استادان و اعضای هیئت علمی که به شغل وکالت یا کارآموزی وکالت اشتغال دارند، ممنوع اعلام کرد.
🔶 تعارض منافع در این حوزه میتواند به شکلهایی نظیر امکان تأثیرگذاری غیرمستقیم وکلا بر تصمیمات قضایی آینده، احتمال سوگیری در ارائه مشاوره و راهنمایی به دانشجویان و ایجاد شبهه در خصوص عدالت و بیطرفی نظام قضایی بروز کند.
🔷 تقویت استقلال پژوهشهای حقوقی و قضایی، افزایش اعتماد عمومی به نظام قضایی کشور و کاهش احتمال سوء استفاده از روابط استاد-دانشجویی در پروندههای قضایی آتی از جمله نکات مثبت این بخشنامه است.
🔷 محدود شدن دسترسی دانشجویان به تجربیات عملی وکلا، کاهش تعداد اساتید واجد شرایط برای راهنمایی پایاننامههای قضایی و احتمال ایجاد شکاف بین آموزشهای نظری و عملی در حوزه حقوق از جمله چالشهای پیش روی اجرای این بخشنامه است.
#تعارض_منافع
🆔 @Tp4_ir
✅ هدایای غیرمتعارف نمایندگان تحویل مجلس داده میشود؟ اصلاح ماده ۳ قانون نظارت بر رفتار نمایندگان
🔶 صبح امروز سهشنبه ۴ دیماه نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان جلسه علنی خود، به بررسی و تصویب اصلاحات پیشنهادی کمیسیون آییننامه داخلی مجلس در خصوص طرح اصلاح موادی از قانون نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان پرداختند.
🔶 این طرح که پیشتر به دلیل ایرادهای شورای نگهبان به مجلس بازگردانده شده بود، با اصلاحات جدیدی همراه شد که ناظر بر نحوه دریافت هدایای غیرمتعارف توسط نمایندگان است.
🔷 ماده ۳ -که یک تبصره را به ماده ۳ قانون الحاق میکند- برای رفع ایراد شورای نگهبان به این شرح اصلاح شد: دریافت هدیه در مأموریت های فردی یا جمعی و دیدارهای رسمی با هیأت ها، مقامات و سایر طرف های خارجی از شمول این ماده مستثنی است لیکن در اینگونه موارد، نماینده رئیس گروه سفر مجاز است هدایای غیرمتعارف را پس از اتمام مأموریت برای نگهداری در اختیار مجلس قرار دهد.
🔷 گفتنی است حدود و شاخصهای هدایای غیرمتعارف در دستورالعمل اجرایی موضوع ماده ۱۲ این قانون تعیین میشود.
🖋 علاقهمندان جهت مطالعه بیشتر در این زمینه میتوانند به وبسایت اندیشکده «شفافیت برای ایران» به آدرس https://tp4.ir/?p=7392 مراجعه نمایند.
#نظارت_بر_رفتار_نمایندگان
#هدایا
🆔 @Tp4_ir
✅ مسئولین در روز جهانی مبارزه با فساد چه گفتند؟
#بخش_دوم
🟢 همه ساله، ۹ دسامبر بهعنوان روز جهانی مبارزه با فساد گرامی داشته میشود. در ایران همایشهای مختلفی برای گرامیداشت این روز برگزار شد که خلاصهای از آن در پیام قبلی کانال «شفافیت برای ایران» به اطلاع شما همراهان گرامی رسید. در این پیام به بخش دوم این رویدادها میپردازیم.
🔶 معاون اول قوه قضاییه روز سهشنبه در مراسم روز جهانی مبارزه با فساد که در سازمان بازرسی کل کشور برگزار شد، بیان داشت: شفافیت موجب کاهش فساد میشود و اگر شفافیت نباشد، فساد ریشه میدواند و گسترش مییابد.
🔶 حجت الاسلام والمسلمین خلیلی با تاکید بر اینکه امروز سازمان بازرسی کل کشور متولی امر مبارزه با فساد است و باید حوزههای مختلف قانون و قاعده شفافیت را اجرا کند، افزود: قاعده شفافیت به یک قانون لازمالاجرا تبدیل شده است و همگان مطالبه تحقق آن را دارند. حتی در رسیدگیهای قضایی با تاکید رئیس قوه قضاییه علنی کردن محاکم جزو شفافیتهایی است که رسیدگیها را علنی میکند و نظارت همگانی به وجود میآورد.
🔶 خدائیان رئیس سازمان بازرسی کل کشور نیز در این مراسم با گریزی به قوانین مربوط به مبارزه با فساد گفت: بخشی از قانون اساسی به امر مبارزه با فساد اختصاص داده شده است. قانون نحوه اجرای اصل ۴۹ در مورد ثروتهای نامشروع، قانون مربوط به معرفی و افشای اموال مسئولان، قانون ارتقای سلامت اداری، قانون مبارزه با مرتکبین اختلاس و ارتشا و کلاهبرداری، قانون اخلالگران در نظام اقتصادی و دهها قانون داریم که اگر اجرا شود نیازی به قانون جدیدی وجود ندارد.
🔶 رئیس سازمان بازرسی تصریح کرد: این سازمان مسائل و گلوگاههای فساد را شناسایی کرده و با کمک دولت سعی در رفع آنها دارد و در این راستا بیشترین اقدام سازمان بازرسی کل کشور معطوف به هشدار و اقدامات پیشگیرانه است. بعد از هشدار هم پیشنهادهای اصلاحی در دستور کار سازمان بازرسی است و در این راستا بیش از ۱۶ هزار پیشنهاد اصلاحی به دستگاهها ارائه شده است که در جهت اصلاح فرآیندها جنبه پیشگیرانه دارد.
🔶 همچنین در حاشیه مراسم روز جهانی مبارزه با فساد، با حضور معاون اول قوه قضائیه و رئیس سازمان بازرسی کل کشور از تازههای انتشارات سازمان بازرسی شامل «مجموعه سه جلدی قوانین و مقررات حوزه سلامت اداری و مبارزه با فساد» و همچنین «منتخب قوانین و مقررات نظارت و بازرسی» رونمایی شد.
🟢 ضمن تقدیر از تلاشهای صورت گرفته برای گرامیداشت «روز جهانی مبارزه با فساد» برای مقابله موثر با فساد، باید به جای تمرکز صرف بر قوانین جدید، بر اجرای دقیق قوانین موجود تأکید کرد. بسیاری از چارچوبهای قانونی مورد نیاز از پیش تدوین شدهاند، اما مشکل اصلی در نحوه اجرا و پایش آنها است. همچنین، هماهنگی بین قوای سهگانه، امری ضروری است.
🟢 علاوه بر نقش نهادهای حاکمیتی، مشارکت شهروندان نیز عاملی کلیدی در موفقیت مبارزه با فساد است. شهروندان آگاه و مسئولیتپذیر با نظارت عمومی و گزارشدهی تخلفات، میتوانند نقش بازوی نظارتی جامعه را ایفا کنند. تقویت این فرهنگ نظارتی و فراهم آوردن بستری امن برای گزارشدهی فساد، از جمله اقداماتی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
🟢 در نهایت، امید میرود که با عزم جدی و هماهنگی کامل قوای سهگانه و همدلی میان مسئولان و مردم، گامهای موثری برای حذف فساد از ساختارهای اداری و اقتصادی برداشته شود. این هدف، اگرچه دشوار و زمانبر است، اما با ارادهای ملی و مشارکتی گسترده، قابل دستیابی است.
#بخش_دوم
#روز_جهانی_مبارزه_با_فساد
🆔 @Tp4_ir
✅ تکلیف مجلس برای انتشار فهرست ابربدهکاران سال ۱۴۰۳
🔶 بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ دستگاههای اجرائی مکلف شدند در انتهای آذرماه فهرست بدهکاران بزرگ به میزان صد (۱۰۰) برابر حداقل نصاب معاملات بزرگ سالهای ۱۴۰۳ و قبل را جهت اطلاع عموم منتشر کنند.
🔶 نمایندگان مجلس در جلسه ۱۷ آذر ماه ۱۴۰۳، در جریان رسیدگی به بخش هزینهای لایحه بودجه ۱۴۰۴ کل کشور، با تصویب بند س تبصره ۲ این لایحه با عنوان «تأمین مالی داخلی و خارجی» موافقت کردند. بخشی از این بند به قرار زیر است:
🔷 «س- ... همچنین دستگاههای اجرائی از جمله شرکتهای تابعه وزارتخانههای نفت، نیرو و صنعت؛ معدن و تجارت مانند شرکت ملی نفت، سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) و شرکت ملی گاز مکلفند نسبت به وصول تمام بدهیهای گذشته بدهکاران به دولت و شرکتهای دولتی اقدام و ظرف سه ماه اطلاعیه پرداخت اعم از قبوض اصلاحی را صادر و به دریافتکنندگان خدمت و کالا ابلاغ کنند. بالاترین مقام مسئول دستگاه اجرائی مکلف به اجرای این بند و ارائه گزارش اقدامات انجام شده به سازمان برنامه و بودجه کشور در بازههای سهماهه است».
🔷 در ادامه این بند آمده: «دستگاههای اجرائی مکلفند در انتهای آذرماه فهرست بدهکاران بزرگ به میزان صد (۱۰۰) برابر حداقل نصاب معاملات بزرگ سالهای ۱۴۰۳ و قبل را جهت اطلاع عموم منتشر نمایند. آییننامه اجرائی این بند مشتمل بر نحوه شناسایی سود شرکتهای مذکور به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه کشور با همکاری وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت، نیرو و نفت به تصویب هیأت وزیران میرسد.»
#شفافیت_بودجه
#بودجه۱۴۰۴
🆔 @Tp4_ir
✅ اصلاحات جدید بودجه ۱۴۰۴ با هدف ارتقای شفافیت
🔶 در جلسه اخیر کمیسیون تلفیق، با پیشنهاد دکتر ظهوریان_نماینده مردم مشهد و کلات_ و تصویب کمیسیون اقتصادی، موارد مهمی با هدف ارتقای شفافیت و نظارت بر عملکرد بانکها به تبصره ۱۵ لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ اضافه شد.
🔶 در اصلاحات جدید، پنج محور کلیدی مورد توجه عبارتند از:
🔷 تعیین سقف برای تسهیلات کارکنان بانکها: این مورد با هدف جلوگیری از سوءاستفادههای احتمالی و رعایت عدالت در تخصیص منابع مالی اتخاذ شده است.
🔷 الزام بانکها به شفافیت در تسهیلات کلان: بر این اساس بانکها ملزم به انتشار جزئیات مربوط به تسهیلات کلان، وامهای ارائهشده به اشخاص مرتبط و شرکتهای وابسته شدهاند. این اقدام به منظور جلوگیری از سوءمدیریت و تقویت اعتماد عمومی به نظام بانکی کشور صورت پذیرفته است.
🔷 انتشار مالکیتهای بالای ۲۰ درصد: یکی از موارد جدید، شفافسازی در خصوص مالکیتهای بیش از ۲۰ درصد در بانکها است. این مورد سبب ارتقای شفافیت ساختار سهامداری و جلوگیری از مشکلات ناشی از تمرکز مالکیت و تعارض منافع میشود.
🔷 انتشار عمومی اطلاعات اموال غیرمنقول بانکها: بانکها موظف شدهاند اطلاعات مربوط به اموال غیرمنقول خود را به صورت عمومی منتشر کنند. این اقدام گامی مهم در جهت شفافیت داراییها و مدیریت بهتر منابع بانکها به شمار میرود.
🔷 شفافسازی میزان و سرفصل تسهیلات اعطایی: آخرین مورد از اصلاحات پنجگانه نیز بانکها را ملزم به اعلام عمومی میزان و سرفصل تسهیلات اعطایی میکند.
#شفافیت_بودجه
#بودجه۱۴۰۴
🆔 @Tp4_ir
✅ انتشار گزارش بودجه صندوق بازنشستگی کشوری
🔶 اخیرا گزارش بودجه سال ۱۴۰۱ صندوق بازنشستگی کشوری در وبسایت صندوق بازنشستگی بارگذاری شده است. این گزارش حاوی اطلاعات مهمی درباره منابع درآمدی، مصارف و چالشهای مالی این صندوق است.
🔶 بر اساس این گزارش بخش قابلتوجهی از منابع صندوق از اعتبارات دولتی تأمین میشود. در سال ۱۴۰۱ مبلغ ۱,۲۰۵,۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار دولتی برای این صندوق در نظر گرفته شده است که نسبت به سال قبل ۶٫۶% رشد داشته است.
🔶 همچنین طبق این گزارش، پرداخت حقوق بازنشستگان و مستمریبگیران بیش از ۴۵٫۸% از بودجه صندوق را به خود اختصاص داده است. این رقم، معادل ۸۲۹,۴۵۹ میلیارد ریال است که افزایش آن نسبت به سال قبل نشاندهنده فشار مالی بیشتر بر صندوق است.
🖊 جهت مطالعه سایر نکات مهم گزارش مذکور و دانلود فایل «پیدیاف» و «اکسل» این گزارش به وبسایت اندیشکده «شفافیت برای ایران» به آدرس https://tp4.ir/?p=7360 مراجعه نمایید.
#صندوق_بازنشستگی
#شفافیت
🆔 @Tp4_ir
✅ رئیس دیوان محاسبات کشور: اعداد بودجه باید واقعی باشد
🔶 رئیس دیوان محاسبات در جلسه علنی امروز مجلس و در جریان بررسی گزارش تفریغ بودجه سال ۱۴۰۲ گفت: گزارش تفریغ بودجه سال ۱۴۰۲ از شفافیت زیادی برخوردار است و همه جلسات هیئت عمومی دیوان محاسبات برای تهیه این گزارش به صورت زنده پخش شد.
🔶 دستغیب در خصوص شرکتهای دولتی بیان کرد: بودجه شرکتها فوق العاده مهم است و عمده انحرافاتی هم که صورت میگیرد، متأسفانه در حوزه شرکتهاست که قابل تأمل است.
🔷 وی گفت: در قانون بودجه سال ۱۴۰۲ فقط ۱۷ شرکت زیانده با ۲۱ هزار میلیارد تومان هستند، اما گزارش ما حاکی از آن است که ۱۳۴ شرکت با ۳۵۴ هزار میلیارد تومان زیانده هستند، یعنی ۱۷ برابر! این چه پیشبینی است که در بودجه صورت میگیرد؟ برای چه لایحه بودجه را غیر شفاف میآورند؟ باید اعداد و ارقام بودجه واقعی باشد.
🔷 رئیس دیوان محاسبات کشور تصریح کرد: ۸۰ درصد زیان شرکتها مربوط به ۶ شرکت از جمله شرکت بازرگانی دولتی ایران، سازمان هدفمندسازی یارانهها و سازمان بیمه سلامت ایران است. اینها دیگر ماهیت شرکتی ندارند و متأسفانه یک باری را در بودجه ایجاد میکنند.
#شفافیت
#بودجه
🆔 @Tp4_ir