مجله فرهنگ و علوم انسانی💡 ادمین: @Mrseed6863 اینستاگرام: https://www.instagram.com/asre_andishe/
علی لاریجانی: اسرائیل اگر بخواهد گسترش پیدا کند، شبیه بند تنبون پاره میشود.
#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌از «وکالت تسخیری متجاوز» تا تسلیح حقیقی دشمن/پاسخی به مغالطات مشترک آقایان محقق داماد و محمد درویشزاده
📖«علی کاکادزفولی» جامعهشناس سیاسی: یادداشت مشترک آقایان محقق داماد و جناب درویشزاده با عنوان «از جهل مقدس تا تسلیح حقوقی دشمن» مصداق قابل تأملی از چارچوب معرفتشناختی ناکارآمد در تحلیل پدیدههای سیاسی و امنیتی است. این نوشتار، علیرغم ظاهر مبتنی بر عقلانیت در تحلیل نهایی خود به نتیجهای جز «مشروعیتزدایی از راهبردهای مقاومت» و «تأمین ناخواسته مستندات برای طرف متخاصم» منتهی نمیشود. نویسندگان، با اطلاق مفهوم «جهل مقدس» به بخشی از رویکردهای حاکمیتی و مردمی، خود به ورطهی نوعی «جهل مرکب آکادمیک» دچار شدهاند.
🔹مغالطه اول: در گوش گرگ، کتاب قانون زمزمه نمیکنند
بنیادیترین خطای تحلیلی مقاله، در این پیشفرض پنهان است که رژیم صهیونیستی و هیئت حاکمه ایالات متحده، بازیگرانی هنجارمحور هستند که کنشهای خود را بر مبنای «مستندات حقوقی» تنظیم میکنند. دشمن متخاصم، دادگاه بیطرف نیست که بتوان با ارائهی لوایح حقوقی آن را مجاب ساخت؛ بلکه قدرتی سلطهگر است که از «حقوق» به عنوان ابزاری برای پیشبرد منافع خود بهره میگیرد. انگیزهی اصلی خصومت، ریشه در نفس وجود قدرت مستقل و الهامبخشی به نام جمهوری اسلامی ایران دارد. تمرکز افراطی مقاله بر «رویههای حقوقی» و غفلت از «ماهیت بازیگران» مصداق دقیق همان «جهل مقدسی» است که نویسندگان دیگران را به آن متهم میکنند.
🔹مغالطه دوم: عَلَم را به گناه افراشته بودن، بر زمین نمیکوبند
شعار زوال رژیم صهیونیستی، بیش از آنکه برنامه نظامی کوتاهمدت باشد، آرمانی راهبردی است که به کنش، معنا میبخشد. بخشی از قدرت بازدارندگی از طریق «نمایش اراده» محقق میشود. کنشهای نمادین و ایدئولوژیک نیز پیام «بازدارندگی نرم» مخابره میکنند. در چنین وضعیتی همین نمادها و شعارها هستند که کارکرد «سنگرهای هویتی» را ایفا کرده و مرز میان «دوست» و «دشمن» را برای عموم جامعه شفاف نگه میدارند. عقلانیت ضرورتا بیان گزارههای منطقی نیست؛ بلکه پیشبرد عقلانیتی مدون از تمام قالبها و چارچوبهای ممکن است که چارچوب های احساسی و هیجان جمعی هم تحت شرایطی میتوانند جزیی از آن باشند.
🔹مغالطه سوم: به خیال تصحیح بیت، شاهنامه را به آتش نمیکشند
زمانی که یک شخصیت علمی و حوزوی در داخل کشور طی تحلیل تفصیلی اذعان میکند که اقدامات نظام، مصداق تسلیح حقوقی دشمن است، این دیگر پروپاگاندا نیست؛ بلکه اعترافی از درون است. مقاله آقایان محقق داماد و درویشزاده، عملاً «کیفرخواستی داخلی» علیه سیاستهای راهبردی ایران است. این مقاله بیش از تمام روزشمارهای نابودی اسرائیل، دشمن را به «تسلیحات گفتمانی» مجهز میکند. هیچ دولت عاقلی در بحبوحهی جنگ امنیتی و روانی، ابعاد دقیق آسیبپذیریهای خود را به نمایش عمومی نمیگذارد تا طرف مقابل، راهبرد حمله بعدی خود را بر اساس آن تنظیم کند.
🔹عقلانیت در مسلخ ترس نامقدس؛ خواب خرگوشان در بیشه شیران
نوشته ایشان از یک سو در درک ماهیت طرف متخاصم دچار خوشبینی روششناختی است و از سوی دیگر، کارکردهای جامعهشناختی و راهبردی مقاومت روانی را نادیده گرفته است. راهبرد ضمنی آن، یعنی سکوت و انفعال تاکتیکی به بهانه «بهانه ندادن به دست دشمن»، مسیری است که به تسلیم تدریجی و فرسایش قدرت ملی منتهی میشود. واقعبینی حکم میکند که در نظم کنونی جهان، این «قدرت» در ابعاد مختلف آن است که بازدارندگی و احترام ایجاد میکند، نه انفعال. جهل مقدس نه در کنشهای نمادین هویتبخش یک ملت برای حفظ روحیه مقاومت، بلکه در گفتمانهای روشنفکرانهای نهفته است که از هراس رویارویی، به انفعال رضایت داده و برای توجیه این رضایت، نام آن را «عقلانیت» و «خردمندی» میگذارند.
#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌مشاور قالیباف، کاظم صدیقی را «امام جمعه سابق» خواند و «بازگشت» او را «تعجب برانگیز» خواند
🔸ابراهیم رسولی نوشت: «از خبر بازگشت امام جمعه سابق ، آنهم بدون هیچ مقدمه ای یا توضیحی ... متعجب شدم
#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌 اسرائیل و سویدای سوریه!
🔹️صابر گل عنبری نوشت: شنبه شب گذشته، شبهنظامیان وابسته به شورای نظامی سویدا تحت امر شیخ حکمت الهجری رهبر معنوی دروزیان چند بادیه نشین عرب را در محله مقوس سویدا ربوده و در مقابل هم آنها 14 جوان دروزی را به گروگان گرفتند و درگیری خونینی میان مسلحین دو طرف درگرفت و دهها کشته و زخمی برجای گذاشت. قبل از این حادثه هم اتفاقات فرقهای مشابهی در این منطقه رخ داده بود.
▫️متعاقب این ربایشها و گروگانگیریهای متقابل، صبح یکشنبه گذشته، وزارت دفاع و نیروهای امنیتی سوریه از اعزام تشکیلاتی نظامی برای پایان دادن به درگیری میان دو طرف خبر داد، اما نیروهای اعزامی در منطقه المزرعه در هدف کمینی مرگبار قرار گرفته و 18 نفر از آنها کشته شده و شورای نظامی تحت امر الهجری تصاویری از مثله کردن اجساد نظامیان کشته شده منتشر کرد. سپس، دمشق ادوات نظامی گستردهای با شمول تانک و موشکانداز به منطقه گسیل داشت و تحولات در نتیجه نبود موازنه قوا میان دو طرف به سمت گسترش بسط سلطه مرکزی دمشق بر این منطقه پیش میرفت.
▫️در این هنگام اسرائیل به نفع دروزیها و برای جلوگیری از بر هم خوردن معادلات امنیتی شکل گرفته در سویدا پس از سقوط نظام سابق وارد عمل شد و نیروهای دولتی، کاخ ریاست جمهوری، وزارت دفاع و غیره را بمباران کرد. سپس توافق آتش بسی برقرار شد که نیروهای ارتش از سویدا خارج شوند؛اما الهجری آن را نپذیرفته است.
▫️اما چرا اسرائیل مداخله کرد؟
تل آویو پس از سقوط اسد سیاست سیطره امنیتی بر جنوب سوریه را در دستور کار جدی قرار داد. این سیاست هم در چارچوب راهبرد منطقهای کلانی برای شکل دهی به ترتیبات امنیتی جدید در شعاع چند کیلومتری محیط پیرامونی اسرائیل از جنوب سوریه و جنوب لیتانی در لبنان و نوار غزه تا صحرای سینا در مصر (پیمان کامپ دیوید) پیگیری میشود.
▫️راهبرد ایجاد چنین مناطقی پیرامون اسرائیل با هدف پایان حضور نظامی (حماس در جنوب و حزب الله در شمال) به عنوان دو ضلع «محور مقاومت»، جلوگیری از شکل گیری چنین وضعیتی در جنوب سوریه و تداوم وضعیت در سیناست.
▫️در این میان، اما جنوب سوریه به ویژه استان سویدا از چند جهت برای اسرائیل حائز اهمیت است؛ نخست موقعیت استراتژیک آن با توجه قرار گرفتن در مثلث مرزی سوریه، اسرائیل و لبنان و نقشی است که این منطقه میتواند برای تسلیح مجدد حزب الله در آینده داشته باشد. دوم این که اسرائیل به آن به عنوان دروازه تضمین نفوذ و تاثیرگذاری بر دمشق مینگرد. از این رو، اسرائیل نه تنها به دنبال خشکاندن ریشه هر نوع حضور نیروی مخالف خود در جنوب سوریه و سویداست، بلکه هم از طریق حضور نظامی خود و هم ایجاد و نیز ساماندهی تشکیلات نظامی متحد (دروزیها) میخواهد هم این منطقه را برای همیشه تحت سلطه امنیتی خود قرار دهد؛ هم دمشق را کنترل کند و نیز از این رهگذر چهره امنیتی و ژئوپلیتیکی شامات و خاورمیانه را به نوع خود تغییر دهد.
▫️حملات سنگین اخیر اسرائیل در بحبوحه مذاکرات دولت سوریه و مقامات اسرائیلی در چند کشور روی داد؛ اما حمایت تمام قد اسرائیل از دروزیهای سوریه در مقابل دولت مرکزی جدا از دلایل پیشگفته و بیاعتمادی به نظام جدید سوریه نوعی ادای دین به دروزیهاست که طی روزهای اخیر با بستن خیابان در اسرائیل و رفتن برخی به داخل سوریه خواستار جنگ با دمشق شدند.
در کل با وجود مخالفت برخی جریانهای دروزی در شامات با اسرائیل، اما این طایفه وفادارترین متحد اسرائیل به شمار میرود. در خود اسرائیل بر خلاف مسیحیان و مسلمانان از قبل در دستگاههای حکومتی به ویژه ارتش و سازمانهای امنیتی حضور پررنگ دارند و نمونه بارز آنها غسان علیان اولین فرمانده غیر یهودی تیپ زبده گولانی است.
▫️در واقع نیروهای امنیتی و نظامی دروزی به بخشی مهم از ماشین خشونت و سرکوب علیه فلسطینیها به ویژه در قدس و کرانه باختری تبدیل شدهاند و رفتار آنها احیانا خشنتر از خود نظامیان یهودی است.
در جنگ علیه غزه هم عالیرتبهترین مقام نظامی اسرائیلی که کشته شد یک دروزی به نام سرهنگ احسان دقسه فرمانده تیپ زرهی ۴۰۱ بود.
▫️در کل سیاست بینالمللی به رهبری آمریکا و غرب در قبال سوریه و حتی کل منطقه، بر هرج و مرج و بیثباتی گسترده استوار نیست که به نفع اسرائیل هم نخواهد بود، بلکه بازآفرینی تدریجی امنیت شامات به عنوان مدخل خلق نظم جدید در خاورمیانه است. این مهم در سوریه به دو شیوه به موازات یکدیگر پیگیری میشود؛ نخست خلق ترتیبات امنیتی پایدار در جنوب و دوم همسوسازی نظام جدید سوریه. حکومت الشرع تاکنون ضمن جلب حمایت سه بلوک امارات، عربستان و قطر و ترکیه توانسته است مورد شناسایی بینالمللی قرار گیرد و تحریمها را نیز رفع کند. فعلا هم تا زمانی که دمشق وارد تقابل جدی با اسرائیل نشده، بعید است که گامی در جهت براندازی نظام جدید برداشته شود.
#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌قدم زدن روی اعصاب جامعه
📖محسن صالحیخواه | گزارشگر هممیهن: آنها چه کسانی هستند که با امنیت روانی جامعه بازی میکنند؟ این روزها حرفهایی میشنویم یا رفتارهایی میبینیم که سخت است تشخیص بدهیم از سر جهل است یاعمد. ایران یک کشور ۹۰ میلیون نفری است و آنچه میگوییم و مینویسیم، باید خیر جمعی این جامعه بزرگ و متکثر را در نظر بگیرد.
🔸️در چنین شرایطی با رفتارهایی عجیب مواجه هستیم که مبنایی عقلایی ندارد؛ هیچ نسبتی هم با منافع ایران ندارد بلکه هزینههای اضافه برای آن میتراشد. مثلاً چه چیزی باعث میشود فردی در رسانهای حاکمیتی مانند تلویزیون، از حمله پهپادی به شهرهای اروپایی صحبت کند؟ نه با آنها در حال جنگ هستیم نه چنین تهدیدات پوچی که از تریبون صداوسیما مطرح میشود، کمکی به بهبود شرایط ما میکند. مشخص نیست میخواهند فقط هزینهای بسازند یا قصد دیگری دارند.
🔸️موضوع ترور ترامپ و نخستوزیر رژیم اسرائیل هم به همین شکل است. اگر واقعاً تصمیمی برای حمله انتقامی به افرادی مانند ترامپ و نتانیاهو وجود دارد – که مسئولین کشور بارها تاکیدکردند حداقل در مورد ترامپ چنین سیاستی وجود ندارد –شلوغکاریهایی مانند جمع کردن پول یا گرفتن فتوا از مراجع تقلید برای چیست؟ چه دردی از ما دوا میکند و حتی چه کارکردی برای انجام این اقدام دارد؟ ترور ترامپ برای انتقام خون شهید سلیمانی یا پشتیبانی از رژیم اسرائیل در حمله به ایران و همه ظلمهایی که به کشور ما انجام داده، معطل گرفتن فتوا از علما بوده؟
🔸️دوز حرفهای عجیب و غریب تندروها و کارهایی که انجام میدهند، همزمان با آمدن حریف به سمت روان مردم ایران، بالاتر رفته است. در حال حاضر، درگیری مستقیم وجود ندارد. اما عملیات روانی با قدرت دنبال میشود. مصائب اقتصادی جنگ ۱۲ روزه خود را نشان میدهد و عرصه بر مردم تنگتر شده. همین آتشسوزیهایی که این روزها اتفاق میافتد، هر چه باشد، اخبارش بر مردم تاثیر منفی میگذارد چون توجهها به سمت آنها جلب شده است. در چنین شرایطی، جماعت مذکور به جای اینکه تلاشی برای بازگرداندن آرامش به جامعه داشته باشند، بر آتش تنش میدمند.
#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌حرفهای آذری جهرمی در مورد تجمیع اطلاعات درست است.
امروز همه زندگی شهروندان ایران را به شماره تلفنشان متصل کردهاند.
اگر خط تلفنت قطع شود در واقع تعطیل خواهی شد.
برای همین هم هست که قبل از حمله اطلاعات بانک سپه را زدند و در جریان حمله هم آن اطلاعات را نابود کردند.
🔗 hossein yazdi (@IrTimes)
#عصراندیشه
@Asreandisheh
کریستین امان پور از تو خونه اش با بیلینکن وزیرخارجه آمریکا که دم در آشپزخونه نشسته گفتگو کرده. صرفنظر از گفتگو که خیلی هم مهم هست، خواستم بگم، خبرنگارها و سیاستمداران ایرانی استودیو نباشه جایی نمیرن
🔗 داوود حشمتی (@heshmatid)
#عصراندیشه
@Asreandisheh
آقاى جمشید مشایخى آمدند. از اینکه در دولت اصلاحات به او توجه نشده، گلهمند است. گفتند که مایلند براى دوران سازندگى که باعث پیشرفت واقعى ایران شده است، فیلم بسازند و شعار توسعه و سازندگى، همیشه همراه با نمونههاى عینى و عملى بود و مردم احساس صداقت و تطبیق گفتار و کردار مىکردند، ولى شعارهاى اصلاحات در جامعه مصداق عینى پیدا نکرده و باعث سرگردانى جوانها شده است. گفتم، فیلمنامه را بفرستند اگر مناسب باشد حمایت مىکنم.
۲۴ تیر ۱۳۸۱
📌رهبر انقلاب فرمودند من از نیروی هوافضا خیلی راضی هستم
📖گفتوگوی منتشرنشده رسانه KHAMENEI.IR با سردار سرلشکر شهید حاجیزاده:
🔹 یک مواقع زیادی بوده که ما خدمتشان رسیدیم، گفتهاند با همین دستفرمان بروید جلو، همین دستفرمانی که دارید میروید خوب است. مواردی بوده، من سؤال کردم از حضرت آقا و گفتم آقا از هوافضا راضی هستید؟ آقا فرمودند که از کل سپاه من راضیام، البته جاهای مختلف فرق دارد اما از نیروی هوافضا خیلی راضیام. اینها خیلی شیرین بوده، خاطرات شیرینی بوده برای ما که خب بالاخره رضایت حضرت آقا را توانستیم جلب بکنیم.
🔹حضرت آقا اینطور نیستند که یک جلسه بیایند، یک صحبتی بکنند و تمام بشود. حضرت آقا با مطالعه در جلسه مینشینند. بارها شده که ما در جلسات رفتیم و متوجه شدیم که حضرت آقا گزارشهای قبلی را، تمام نوشتهها را دقیق مطالعه میکنند. وقتی آدم با بعضیها جلسه میگیرد، طرف ساعتش را نگاه میکند، حوصلهاش سر میرود و این برخورد، آدم را کسل میکند؛ ولی حضرت آقا دقیق مطالعه میکنند، گذشته را میدانند، تدابیرش را میدانند و یک روند چند ساله جلوی چشمشان هست.
#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌روحانی با خرید جنگنده های j-10 مخالفت کرد
📖ابوالفضل ظهرهوند عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس: تیمسار نصیرزاده زمانی که فرمانده نیروی هوایی بود، سفری به چین داشت و به دنبال خرید جنگندههای J-10 بود که آقای روحانی رئیسجمهور وقت مخالفت کرد.
🔹الان امارات در شمال افغانستان در حال ساماندهی نیروهایی است که یک عملیات گسترده را به سمت آسیای میانه و بعد ایران آغاز کند.
#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌رویترز: بانک مرکزی لبنان، موسسات مالی این کشور را از انجام تراکنش با "بانک حزب الله" منع کرده است.
#عصراندیشه
@Asreandisheh
به خلاف مسجد محل ما که مردم روی زمین مینشستند، در حسینیهٔ ارشاد مردم روی مبل مینشستند. بیشتر شرکتکنندگان هم جوانان دانشجو یا افراد تحصیل کرده بودند. دکتر شریعتی کراوات زده بود و هنگام سخنرانی پشت سر هم سیگار میکشید.
#محسن_مخملباف
#عصراندیشه
@Asreandisheh
۲۳ تیر ۱۳۶۷ #خاطره_هاشمی
از سران قوا خواستم که برای مذاکره درباره آینده جنگ، با توجه به مسائل اخیر جبهه، عصر به منزل بیایند. ساعت پنج بعد از ظهر، سران قوا و احمدآقا آمدند. وضع جبهه و رویدادهای اخیر را گفتم.
بعد از کمی بحث، سیاست ختم جنگ مورد اتفاق نظر قرار گرفت و دسته جمعی برای پیشنهاد ختم جنگ خدمت امام رفتیم. نماز مغرب و عشاء را با امام خواندیم و به مذاکره نشستیم. جلسه بیش از یک ساعت طول کشید.
شرح مبسوطی از مشکلات جنگ و ضعف روحیه و امکانات و عده خودی و قدرت و امکانات دشمن را توضیح دادیم و مشکل پدافند از خوزستان را که سپاه برای آن ۴۵۰ گردان نیروی پیاده و ۶۰ گردان زرهی و ۱۲۰ گردان توپخانه خواسته است و با تخصیص دو سوم این مقدار، بقیه خطوط به شدت آسیب پذیر خواهد شد و هم اکنون هم شده، با اینکه چنین نیرویی را به خوزستان نبردهایم، جزئیات شکستها را توضیح دادم.
ایشان فرمودند راه حل چیست؟ همگی گفتیم ختم جنگ با پذیرش قطعنامه ۵۹۸ یا شکل دیگر. امام نگران عدم وفای دشمن بودند و ناراحتی مردم حزب الله که احتمال اول را ضعیف و احتمال دوم را هم در مقابل خوشحالی بخش عظیمی از مردم و آثار مثبت صلح قابل تحمل دانستیم، و علاوه بر این، پیش بینی اجبار به پذیرش صلح در آینده، بعد از تحمل خسارات بیشتر به علت کمی نیروی داوطلب و بی خاصیتی نیروهای اجباری.سرانجام ایشان موافقت کردند و فرمودند با حضور جمعی از وجوه روحانیت و مدیران و مسئولان تصمیم گیری شود. ما به منزل برگشتیم و لیستی از ائمه جمعه و نمایندگان و وزراء و روحانیون جامعه مدرسین [حوزه علمیه قم و اعضای] شورای نگهبان و... تهیه شد و برای تصویب امام فرستادیم که تصویب کردند.
#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌روسیه و چین چگونه میتوانند مانع فعال شدن مکانیسم ماشه شوند؟
نصرتالله تاجیک و سیروس ناصری در یادداشتی مشترک با عنوان «خروج روسیه و چین از برجام؟!» برای روزنامه اعتماد نوشتند
🔹همکاری اروپا در برجام دارای افت و خیز بوده و در کنار ترک فعل و عدم انجام وظایف و تعهدات خود تنها نکته مثبت تداوم حضورش در برجام، نرفتن به اردوگاه امریکا پس از خروج ترامپ از آن بود. اما در این دوره از مواضع تند و تیز و اقدامات تحریکآمیز مانند تهدید به استفاده از مکانیسم ماشه و عدم محکومیت امریکا در حمله به سه سایت هستهای قانونی و تحت نظارت آژانس، چیزی کم نگذاشته است و اصولا فرانسه و انگلیس مواضع جدیدی را در مورد غنیسازی و سایر مواردی که در برجام آمده اعلام میکنند که با تعهداتشان در برجام تناقض دارد و بعضا اینگونه تلقی میشود که شاید بتوان این موارد را به عنوان خروج آنها از برجام تلقی کرد. بنابراین سوال اینجاست که اگر بتوان ثابت کرد این دو هم از برجام خارج شدهاند، آیا آنها همچنان میتوانند درباره حق خودشان برای مکانیسم ماشه سخن بگویند و از آن استفاده کنند؟ البته از آنجا که این سه کشور همواره اعلام کردهاند که در برجام هستند و از آن خارج نشدهاند! سوال بالا را میتوان اینگونه مطرح کرد که اگر برجام اکنون بر اثر عدم پایبندی اعضا از اعتبار ساقط شده باشد، آیا امکان استفاده از مکانیسم ماشه توسط این سه هست یا خیر و این فرع بر سوال مقدر دیگری است که زنده برجام برای ایران نافع است یا مردهاش؟! و اگر دومی، چگونه چنین امری امکان دارد؟ بهطور مشخص آیا با خروج ایران و چین و روسیه از برجام این توافق از اعتبار ساقط نمیشود؟ و اگر ایران نیز خروج خود را اعلام کند چه؟
🔹پاسخ این است که خروج ایران برای جلوگیری از اعمال مکانیسم ماشه کم یا بیتاثیر است. اما خروج روسیه یا چین یا هر دو یک روزنه حقوقی- سیاسی برای جلوگیری از مکانیسم ماشه ایجاد میکند. ولی این امر مستلزم این است که این دو در شورای امنیت اعلام و استدلال حقوقی کنند که چون از برجام خارج شدهاند امکان اعمال حق وتو در زمینه بازگشت تحریمهای قبلی ایران را دارند و چون این موضع به تقابل میرسد باید با قطعنامهای این موضع را موثر کنند.
#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌ترس از تغییر
📖جواد کاشی نوشت: جمهوری اسلامی نه از اسرائیل میترسد نه آمریکا. از منطق تحول مقتضی زمان میهراسد. از تغییر احساس ویرانی در ساختار میکند.
خود را همان مینماید که از اول انقلاب منعقد شد. میداند اینکه هست همان نیست که چهل و پنج سال پیش بود. اما از اعلام صریح آن میهراسد. اگر به صراحت اعلام کند این که هست آن نیست، و نمیتوانست باشد، آنگاه به فکر میافتاد منطق و تئوری و روایت تازهای از موجودیت خود فراهم کند. هنگامی که منطقی تازه برای موجودیتی که دیگر آن نیست، فراهم نکنی، خود را از دست خواهی داد. تسخیر خواهی شد. البته بازتعریف خویشتن حتی برای فرد هم دشوار است، هنگامی که سخن از نهادهای اجتماعی و سیاسی است کار بسیار دشوار خواهد شد.
وارثان به ندرت شجاعت نیروی موسس را دارند.
زمان گسست ایجاد میکند. حتی برای پیوند با آنچه در سرآغاز بود، باید شجاعت پذیرش گسست را داشته باشی. با پذیرش گسست، گذشته هم در معرض بازتعریف و نقد واقع میشود. بت سرآغاز هم شکسته خواهد شد. آنگاه زایشی به اقتضاء زمانه روی خواهد نمود. و الا بیتعریف و بیبنیاد و معنا رها خواهی شد و نم فساد در ارکان هستی نهادهای سیاسی رسوخ و همه چیز را فرسوده و لزران خواهد کرد.
آمریکا و اسرائیل نه تنها ترس ایجاد نمیکنند گاه محملی میشوند برای انکار ضرورت تحول. آنها با شرایط فوقالعادهای که ایجاد میکنند، اصل تحول و بازتعریف را به تعویق میاندازند. کمک میکنند تا فروریزی تدریجی در درون متوقف نشود شتاب پیدا کند.
#عصراندیشه
@Asreandisheh
رضاشاه وقتی به تخت نشست، هنوز رجال طراز اول قاجاریه بودند که خدمت میکردند و رضاشاه به کمک آنها محتاج بود. آن رجال یکیک میروند و جایشان را رجال تکنوکرات میگیرند. تکنوکراتها بیفرهنگترین آدمها هستند و برای آنها فرقی نمیکند در ایران باشند یا در تایلند و کویت، هر جا بروند مثل ماشین کار میکنند.
📌اکبر نبوی، روزنامهنگار اصولگرا: کاظم صدیقی با استعفا ندادن از ریاست ستاد امر به معروف و امامت جمعه، نشان داده که حاضر است بار منفی حواشی مربوط به خود را بر سر جامعه آوار کند
📖نبوی نوشت: حواشی مربوط به آقای کاظم صدیقی تاسفبار است. اما، وی با استعفا نکردن از ریاست ستاد امر به معروف و نهی از منکر و نیز با کنار نکشیدن از امامت جمعه نشان داده که حاضر است بار منفی این حواشی را همچنان بر سر جامعه آوار کند.
#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌پرویز امینی درباره انتخاب آیتالله صدیقی به عنوان خطیب نماز جمعه: خلاف توجه به امر ملی است و این به امر ملی ضربه میزند
📖پرویز امینی در گفتوگو با فرهیختگان:
بعضی از صحبتها که در همین رسانه ملی به فاصله کوتاهی بعد از توقف درگیری شد و شبیه ریختن بمب روی انسجام اجتماعی بود، این سخنان نباید تکرار شود
▫️من درباره آقای صدیقی حکمی صادر نمیکنم ولی با توجه به حساسیتها و نگرشهای منفی که اطراف ایشان به هر شکل ممکن شکل گرفته، گذاشتن ایشان در جایگاه خطیب نمازجمعه، خلاف توجه به امر ملی است و این به امر ملی ضربه میزند.
#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌 انتقاد زیدآبادی از برگزاری نماز جمعه به امامت کاظم صدیقی/ قرار است چه سود و منفعتی برای حکومت برساند که تاب مستوری از دست داده اند؟
احمد زیدآبادی در کانال تلگرامی خود نوشت:
⏺من نسبت به اتهامات حقوقی منسوب به شیخ کاظم صدیقی در خصوص حوزۀ علمیهاش، هیچ موضعی ندارم و طبعاً اتهامهای فرزندش را به پای او نمینویسم، اما مواضع سیاسی و اعتقادی و رفتار عمومی او را از هر جهت نادرست و زیانآور و قابل نقد و رد میدانم.
⏺وقتی که حضور سیدمحمد خاتمی در یک قاب عکس مشترکِ تصادفی با فلان خبرنگاری که بعدها هتاک از کار درآمده است، سند جرم شخص خودش معرفی میشود، آنگاه چطور فردی که پیرامونش شائبه و پروندۀ فسادمالی شکل گرفته است، با کوچکترین محدودیتی روبرو نمیشود؟
⏺امامت جمعۀ آقای صدیقی در این هفته، قرار است چه سود و منفعتی برای حکومت و یا حتی هم طیفیهای او برساند که تاب مستوری از دست دادهاند؟
⏺این کار معنایی جز اصرار بر لجاجت با بخش بزرگی از افکار عمومی و نتیجهای جز واکنش طعنآمیز و همراه با سرخوردگی آنها در بر دارد؟
#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌مقاله مشترک آیتالله محقق داماد و محمد درویشزاده: از جهل مقدس تا تسلیح حقوقی دشمن
📖سیدمصطفی محقق داماد و محمد درویشزاده در مقاله ای مشترک به بررسی پدیدهای به نام "جهل مقدس" پرداخته اند که چگونه برخی اظهارات، اقدامات و سیاستگذاریهای داخلی ناخواسته منجر به "تسلیح حقوقی دشمن" (بهویژه اسرائیل و آمریکا) شده و مستندات حقوقی برای تجاوزات آنها فراهم کرده است.
آن ها معتقدند این تسلیح حقوقی، که ماهیتی نرم و نامشهود دارد، خطرناکتر از کمک تسلیحاتی سختافزاری است و ناشی از برداشتهای جاهلانه از جهان معاصر و عدم شناخت سازوکارهای نظام سلطه جهانی است.
به نظر نویسندگان این مقاله، مهمترین این مصادیق عبارتند از:
اعلام و اظهارهایی که درصدد نفی و انکار عمق خسارت و تخریبهای جنگ ۱۲روزه است و آسیب وارده به تأسیسات هستهای را سطحی و جزئی میداند. این اعلامها میتواند زمینه و مستندی حقوقی لازم را برای تجدید تجاوز فراهم کند.
تبلیغاتی که برای تحریک به ترور رؤسای اسرائیل و آمریکا و تسهیل ترور آنها مبادرت به جمعآوری پول میکند. این کارها میتواند بهانه حقوقی لازم را برای اقدامات پیشدستانه و تجاوزگرانة دشمنان فراهم کند.
پخش برنامههای تلویزیونی که در آن اشعاری خوانده میشود با این مضمون که همه یهودیان را نابود خواهیم کرد و... از آنجهت که مورد استناد مقامات اسرائیلی در مجامع بینالمللی قرار گرفته و زمینه مظلومنمایی و مستندی برای تهدید وجودی آنها را فراهم کرده است.
نصب تابلوی روزشمار نابودی اسرائیل و حمایت مقامات رسمی از موضوع، از آن جهت که این اقدام نیز مورد استناد دشمن صهیونی به عنوان تهدید وجودی قرار گرفته است.
شعارهای افراطی مقامات دولتی، نظامی و تریبونهای رسمی، مبنی بر نابودی برخی طرفهای متخاصم مصداق دیگری است که مورد استناد در مجامع بینالمللی قرار گرفته است.
برخی رجزخوانیهایی که درباره توان هستهای و شهرهای موشکی و سکوهای پرتابی با مبالغههایی در جزئیات فنّاوری هستهای مطرح شده است.
سیاستگذاریهایی که در زمینه فیلترینگ شبکههای اجتماعی انجام شد و موجب نصب دهها میلیون فیلترشکن روی گوشی مردم، مسئولان و خانوادههای آنها شد؛ از آن جهت که فناوری مستندسازی حقوقی و جاسوسی را تسهیل و ترویج کرد.
سیاستگذاریهایی منتهی به ورود میلیونها نفر اتباع بیگانه به داخل کشور شد؛ از آن جهت که زمینه استفاده از فقر آنها را برای مستندسازی حقوقی و جاسوسی تسهیل و ترویج کرد.
برخی احکام افراطی و پیشبینی شده در طرح اخیر مجلس با عنوان «تشدید مجازات جاسوسی و همکاریکنندگان با رژیم صهیونیستی و کشورهای متخاصم» آمده است و جالب اینکه در این طرح، با اینهمه سروصدا، از جرمانگاری صور مختلف تسلیح حقوقی و تسهیل حقوقی رژیم صهیونیستی و دولت متخاصم نامی به میان نیامده است!
#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌با بالا گرفتن احتمال فعالسازی مکانیزم ماشه و بازگشت تحریمهای شورای امنیت، بازار مسکن وارد فاز جدیدی از بلاتکلیفی شده. در کوتاهمدت، فشار فروش در فایلهای لوکس و سرمایهمحور افزایش داشته، چراکه ریسکهای ژئوپلیتیکی باعث افزایش نقدشوندگی داراییها در سبد سرمایهگذاران شده. اما در لایه کلان، با افزایش احتمال بازگشت تحریمها، فشار بر منابع ارزی دولت تشدید خواهد شد. تجربه تاریخی نشان داده که هر بار در چنین شرایطی، بازارهای دارایی از جمله مسکن، بهواسطه انتظارات تورمی، با افزایش تدریجی "قیمت اسمی" مواجه میشوند، هرچند در ابتدا رکود معاملاتی خواهیم داشت. بهلحاظ تکنیکال هم ریزش حدود ۱۰٪ اخیر قیمتهای پیشنهادی در تهران بخشی از اصلاح کوتاهمدتی قیمت هست اما در صورت فعال شدن موانیزم ماشه در مناطق ارزانتر و متراژهای پایین، مقداری افزایش قیمت محتمل خواهد بود. مسکن اولیها در شرایط فعلی فرصت خوبی برای خرید دارند اما اشخاصی که تمایل به سرمایهگذاری در حوزه مسکن دارند صبر کنند بهتر هست.
🔗 Ehsan (@Ehsanviews1)
#عصراندیشه
@Asreandisheh
الان فیلم دوربینهای ترافیکی چند دقیقه بعد از حمله موشکی به تجریش منتشر شده.
تو این چند دقیقه مردم با وجود تمام خطرات به سمت هم میدون. مثل نیروی امدادی. جمعیتشون زیادتر میشه. تو سرشون میزنن. تو این فیلم همه مثل یک پیکرن، مثل یک خانواده.
با دیدنش به هموطن بودنمون افتخار کردم.
🔗 M O R V A R I D (@bghmorva)
پن : به علت ناراحت کننده بودن نداشتم
چون احتمالا دیده اید
#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌چرا خودمان را فریب بدهیم؟
📖کانال دانشطلب نوشت: سرباز روحالله در تعریضی نسبت به بنده نوشت «مسئله اساسا سکولار ساختن جنگ نیست». البته خودش تأکید کرده که ملیگرایی ظرفیتی برای مقاومت ندارد و در طرف دشمن هم سویههای مذهبی و آخرالزمانی حاکم است. در پایان میگوید هویت ایران موزاییک نیست و نمیتوان بخش ملی را از دینی جدا کرد، این جمله آخری دقیقا حرف ما است.
محل نزاع ظاهرا به رسانه و تبلیغات تنزل میکند که سرباز روحالله با عبارات «به حاشیه فرستادن» درباره کسانی که صرفا نگاه ملی و وطنی دارند از آن تعبیر کرده. یعنی آنها که نگاهشان سکولار است و ایران را آمیخته به مذهب نمیبینند باید بیشتر دیده شوند و قدر ببینند. این هم از طرف ما مشکل خاصی ندارد اما در جبهه سکولارها، فرق میکند.
شیعه سیاسی حتی اگر کمونیستها آدم حسابش کنند نه تنها حاضر است پول و سلاح بهشان بدهد که ازشان قهرمان هم میسازد. سالها فحش خوردند و تحقیر شدند به خاطر رابطه با کاسترو و چاوز و دیگران. تقریبا هر چهره شاخص وجهانی که از مقاومت دم زد و ایران را پذیرفت (لگد نیانداخت) به تهران دعوت شد و تقدیر و تجلیل دید.
در مخالفان داخلی اما انکار هویت را میبینیم و کوتاه آمدن از مقاومت دینی، یعنی دقیقا با «سکولارسازی» مواجه هستیم. علیزاده را مثال میزنم که سرباز روحالله بهتر از بنده از ارتباطش با نیروهای انقلابی، قدر دیدنش در صداوسیما و پیوندش با طرفداران جلیلی خبر دارد و خوب میداند چه تأثیر جدی و گستردهای در ذهن جوانهای ارزشی گذاشت.
هر گاه خواستید تماس بگیرید و از او بپرسید انقلاب ایران اسلامی بود و ستیز با اسرائیل دینی است یا ژئوپلتیک و کریدوری؟ درافتادن ایرانیها با نظام سلطه به خاطر دستورات الهی بوده یا به خاطر آرمانهای ملی و سکولار؟ صراحتا هویت اسلامی را مانع همگانی شدن مقاومت میداند و کسانی که نگذاشتند ایران مثل لبنان شود را نئاندرتال توصیف میکند.
بگذریم از اینکه ایران اگر مثل لبنان پاره پاره باشد دیگر ایران نیست و باز بگذریم از اینکه آنهمه هیاهو درباره تکثر یا حمایت مسیحیها مفت نیارزید و هیچ کمکی به مقاومت نکرد. خودشیرینی از طنز گذشت آنقدر که برخی کارشناسان جوان، برکشیده و محصول سیستم، کارنامه نظام را بر اساس منافع ملی تحلیل کردند و ایدئولوژیک بودن را گردن نگرفتند.
محمد فاضلی فریاد کشید و بین مذهب و ملیت دوگانه ساخت، گفت امتگرایی شکست خورده و ملیگرایی جواب میدهد. حرفش بارها بازنشر و هزاران بار تأیید شد. چطور بگوییم سکولارسازی مسئله نیست؟ اینها مرتزق از نظام بودهاند و قطعا عدهای خود سرباز روحالله را چون تبارش به خارج از ایران میرسد و امتگرا بوده مجرم و هزینهساز میدانند.
آنچه زیر واژههای زیبای اتحاد و همبستگی پنهان کردهاند عقبنشینی از هویت است. میگویند انقلابی بوده ملی و همگانی که چند سالی اسم و قانونِ اسلامی رویش گذاشتید، غلط کردید و همین جنگ و نیازتان به شورشی نشدن ما ثابت کرد باید کوتاه بیایید. اسلامگرا و امتگرا دیگر نباید راهبر و جلودار باشند، یا استحاله و شبیه ما شوید یا پایین بیایید.
شعار همگی دفاع از ایران است اما جلوتر که برویم بیشترشان خواهند پرسید: مای ایرانی چه مرضی داریم که با اسرائیل دربیافتیم؟ سوال اصلی همین است و جوابی ندارد اگر ارزشها در سیاست عقب بروند. احمق است کسی که قدرت آمریکا را نشناسد یا حساسیت غرب به اسرائیل را نفهمد. این حد از ستیز با طاغوت فقط در دین توجیه پیدا میکند.
#عصراندیشه
@Asreandisheh
ایزدی: اگر مذاکره به درد میخورد که جنگ نمیشد!
🔸نتیجه پالس مذاکره این است که ایران نمیخواهد از خودش دفاع کند
🔸در فرهنگ ایرانی اینکه نمیخواهیم دعوا کنیم حرف پسندیده است اما در فرهنگ آمریکایی اینطور نیست
🔸در فرهنگ آمریکایی قدرت مهم است
🔸بعد از 52 روز انصارالله مقاومت کرد و ترامپ گفت دیگر با یمن جنگ نمیکنیم و الان یمن به اسرائیل همچنان حمله میکند
#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌ظریف در موقعیت پیشا تحلیل و ماقبل بحث
دوراهی بلاهت یا دروغگویی
📖شهباز عیوضی نوشت: در دهمین سالگرد امضای برجام و با بالاگرفتن مباحث مربوط به مکانسیم ماشه، یکبار دیگر بحث درباره این قرارداد و متعلقاتش داغ شده است و طبیعیست که اسم محمدجواد ظریف بعنوان یکی از محوریترین افراد در خلق این معاهده عجیب هم زیاد به میان کشیده شود.
درباره برجام و حتی مکانیسم ماشه میتوان بصورت مبسوط بحث کرد. میتوان معایب و فواید آن را برشمرد یا حتی از میزان اختیار یا ناچاری در امضای آن سخن گفت. اما وقتی حرف از ظریف و نقش او به میان میآید ما در موقعیت پیشا تحلیل و ماقبل بحث هستیم. یعنی اساسا قبل از اینکه بخوایم از فواید یا مضرات صحبت کنیم باید درباره صداقت و دروغگویی حرف بزنیم.
ظریف در این چند سال به وفور درباره برجام خلاف گفته است. او وجود تعلیق در متن برجام را قویا رد کرده بود ولی بعدا گفت که این کلمه در متن آمده است. او در جلسهای در پاسخ به اشکال دکتر فواد ایزدی درباره امکان برگشتن تحریمها با تصمیم رئیس جمهور بعدی آمریکا قویا آن را غیرممکن میدانست و معتقد بود که مگر میشود با یک امضا تحریمها برگردد و اگر برگردد هم چه کسی اجرا خواهد کرد!
ظریف درباره همین مکانیسم ماشه هم خیلی محکم گفته بود که در برجام چنین چیزی نیست ولی بعدا توسط شاگر او دکتر عراقچی گفته شد که این مکانیسم در برجام وجود دارد و اجرایش هم خسارتی اندازه یک حمله نظامی خواهد داشت. از این دست موارد همچنان میتوان برشمرد.
واقعیت آن است که اینجا دیگر حرف از اختلاف دیدگاه و تفاوت رای و نحلههای فکری در نظام بین الملل و... نیست که نیاز به بحث باشد. اینجا پای چندین و چند مورد خلافگویی وسط است که نشان میدهد ظریف یا عامدانه دروغ گفته است و یا اینکه به دلیل بلاهت و ناآشنایی با بدیهیات و واقعیتهای نظام بینالملل، تصورات کودکانهای در سر داشته است. اینجا با چندین و چند واقعیت از روز روشنتر مواجهیم که ظریف زیر بارش نمیرفت. اینجا حالا دو دو تاهایی را میبینیم که ظریف اصرار داشت چهارتا نمیشود.
شاید درمورد برجام بتوان بحث کرد -هرچند که بعد از ده سال تشت رسوایی آن هم به زمین افتاده- اما درباره ظریف فقط میتوان گفت دریغ که هزینه دروغگویی یا بلاهت ظریف را مردم ایران باید بپردازند.
#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌چرا ایران تنش را نمی توانست بالا ببرد
📖علی علیزاده نوشت: ما موشکهایی داشتیم که میتوانست با هدف گرفتن زیرساختهای اسرائیل ضربه کاری و دردناک به این کشور وارد کند. از خودتان بپرسید چرا به آن اهداف استراتژیک شلیک نکردیم و ضربات خیلی دردناک به اسرائیل وارد نکردیم؟
🔹جواب ساده است: تصعید و افزایش تنش از سوی ایران، افزایش تنش از سوی اسرائیل را به دنبال داشت و پایان چرخه تصعید، حمله اتمی بود که ایران غیراتمی در آن از پیش بازنده بود.
🔸 برای همین هم ایران «تعیین کننده» و کنشگر سطح تنش نبود و نمیتوانست باشد و تنها به سطح تنشی که اسرائیل تعیین میکرد پاسخی واکنشی میداد.
🔹به عبارتی ایران چاقوهای تیزی داشت که میتوانستند اسرائیل را قطعه قطعه کنند اما ایران جرات نداشت با آن چاقوها بیشتر از یک خراش سطحی به روی صورت اسرائیل بیاورد چرا که میدانست اسرائیل هفت تیری در جیبش است که میتواند هر لحظه بیرون بیاید و بازی را به پارادایمی دیگر ببرد.
#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌طرف تمام طلاهای زن و بچهاش رو فروخته بود تا یه خونه بخره ولی تو معامله تضمینهای لازم رو نگرفته بود و نهایتا بعد از چند سال کشمکش خونه رو بهش ندادن و پولش رو هم گرفتن...بعد اومده به خانواده گفته مگه چیه تازه برگشتیم به دوران چند سال پیش که خونه نداشتیم!
طلاها چی شد؟
البته خیلی هم نگران نباشید، اینطور که متخصصین میگن تو این چند سال با وجود انجام تعهدات ما در #برجام تقریبا همه تحریمهای اصلی از جمله تحریمهای بانکی و نفتی عملا اعمال شده و #اسنببک صرفا تیر خلاص به ظاهر برجام هست و بیشتر اثر ایجاد شوک روانی داره که باید مدیریت بشه.
#اسنپبک
محسن مقصودی
#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌وحیداشتری نوشت: ما از شما بعنوان یک شهروند استرالیا انتظار نداریم که بپری ترامپ را دو خمکنی بزنی زمین!
ولی حداقل بعنوان یک ایرانی میتوانستی بگویی زخم جنگ روی تن میهنم تازه است و من از ایستادن کنار عامل حمله به کشورم برای عکس یادگاری معذورم!
همینقدر حداقلی
همینقدر نمادین
🔹من رنجشها و دگم اندیشیها و کژرفتاری ها با ایرانیهای نخبه و اثرگذار را میفهمم.
اینجا عوامل زیادی هست که باعث میشود شما از ایران بروید ولی کاش هیچوقت ایران از شما نرود.
دومی را هیچوقت نمیفهمم!
#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌روایت عباس عبدی از رفتار مسئولانه پرستو فروهر در زمان حمله اسرائیل؛ قبح و تابوی جنگ شکسته شد
«عباس عبدی»: جنگ که تمام نشده است. چون نه صلحی رخ داده و نه حتی آتشبسی رسمی به وجود آمده است. فقط ترک عملیات مستقیم نظامی است. بدتر اینکه حتی مثل پیش از جنگ هم نیست، چون این تجاوزات قبح و تابوی جنگ را شکسته است.
🔹هنگامی که به رفتارهای مسوولانه خانم پرستو فروهر نگاه میکنیم که پدر و مادرش کارد آجین شدند و در کنار آن مواضع کسانی را میبینیم که پوست و گوشت و استخوان و شهرت آنان همگی از این نظام است و در جبهه اسراییل هستند به اهمیت این مرزبندی بیشتر واقف میشویم.
🔹بزرگترین دستاورد جامعه و مردم ایران نمایش دادن رفتاری ارزشمند بر اساس متمایز کردن میان دولتها و حکومتها با مفهوم کلی میهن و کشور است که میتواند سرآغازی جدی برای احیای رویکردی واقعی و پیشرو باشد.
#عصراندیشه
@Asreandisheh
📌مارتین شرمن مؤسسه مطالعات استراتژیک اسرائیل: برای فلج کردن پروژه هستهای ایران، حملاتی گستردهتر و پایدارتر مورد نیاز است. این دقیقاً سناریویی است که در آن آذربایجان میتواند نقشی محوری ایفا کند، چه از نظر اطلاعاتی و چه از لحاظ تأمین امکانات عملیاتی.
#عصراندیشه
@Asreandisheh