ashemvohu2581 | Unsorted

Telegram-канал ashemvohu2581 - «اَشِمْ وُهو»

-

🔸️ در این برگه گرد هم آمده ایم تا پیرامون ایرانشهر و دین مزدیسنا سخن گوییم؛ پیرامون میهنی اهورایی که در اشغال گماشتگان اهریمن است و دینی باستانی که ما را به یاری اهورامزدا در نبرد با اهریمن فرا می‌خواند. 📜 فهرست اصلی: t.me/AshemVohu2581/66

Subscribe to a channel

«اَشِمْ وُهو»

↩️ آشنایی با نام شش تن از جان‌گواهان (شهیدان) زرتشتی هشت سال پدافند وَرجاوَند (دفاع مقدس)

💠 در طی جنگ هشت ساله‌ی بعثی‌ها علیه یکپارچگی سرزمینی کشورمان، زرتشتیان نیز مانند دیگر اقشار ملت ایران، به پدافند از خاک ورجاوند خود برخاسته و در این راه به جان‌فشانی پرداختند تا تداعی‌گر جان‌مایه‌ی پیام راستین دین زرتشتی، یعنی تداعی‌گر یاری به اهورامزدا در پیکار با اهریمن، گردند.

💠 از بهر گرامی‌داشت یاد این جان‌فدایان راه میهن، می‌توانید چهره‌ی شش تن از آنها را در نگاره‌ی بالا ببینید. نام آنها بر پایه‌ی شماره‌گذاری‌ای که در این نگاره انجام شده است، به شرح زیر است:

1⃣ کامران گنجی
2⃣ کیخسرو کیخسروی
3⃣ فرهاد خادم
4⃣ بهروز باستانی
5⃣ دیهیم شهریاری
6⃣ جهانبخش نمیرانیان

💠 گرامی‌داشت نام و یاد نیکان و راستی‌پیشگان، چه آنان که بودند و چه آنان که هستند و چه آنان که خواهند بود، یکی از آموزه‌های دین زرتشتی است که کیش نیاکانی همه‌ی ایرانیان، از هر قشری، به شمار می‌رود. پس، به سان نیاکان، روان و فرَوَهَر آزادشده‌ی همه‌ی راستی‌پیشگان را می‌ستاییم.

✍ #تیرداد_نیک‌اندیش
#زرتشتیان #دفاع_مقدس

🔥 @AshemVohu2581 🔥

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

«همه‌ی سخنان راست‌گفته را می‌ستاییم.»
📚 اوستا- یسنا؛ هات 71

↩️ دروغ سیزده، آفتی رخنه‌یافته از غرب به پیکره‌ی فرهنگ ایرانی و آیین سیزده‌بدر

💠 همان سان که از اوستای پاک و سراسر دیگر‌ بنمایه‌های تاریخی برمی‌آید، یکی از برجسته‌ترین ارزش‌های رفتاری در فرهنگ باستانی ایران‌زمین راستی و راستگویی بوده است.

💠 اینکه مدتی‌ست دروغ اول آوریل -این سنت پوچ غربی- در‌ میان برخی از به‌اصطلاح ایرانیان رخنه کرده است و با نام "دروغ سیزده" شناخته شده است، بیگمان آفتی‌ست به جان سیزده‌بدر که شایسته نیست هم‌میهنان ارجمند ما روی خوشی به آن نشان دهند.

💠 بیگمان کسی که سیزده‌بدر را پاس می‌دارد، در واقع به فرهنگ ایرانی ابراز پایبندی می‌کند اما کسی که روی خوشی به یاوه‌های دروغ سیزده نشان می‌دهد یا آن را به هر شیوه‌ای گسترش می‌دهد، به جنگ این فرهنگ کهن و زیبا رفته است.

💠 چکیده‌ی سخن آنکه دروغ سیزده برای یک ایرانی راستین که به پاسداشت سیزده‌بدر می‌پردازد، هرگز برتافتنی نبوده، نیست و نخواهد بود.

✍ تیرداد نیک‌اندیش

🔥 @AshemVohu2581 🔥

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

#Library@AshemVohu2581

📚 «نوروزنامه» | نوشته‌ی خیام نیشابوری | به کوشش و ویرایش مجتبی مینوی

🔥 @AshemVohu2581 🔥

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

شرکت در جشنِ زیبای فروردینگان؛ جشنی با رنگ‌های زیبا
خلاصه‌ای از شیوۀ اجرای جشن در فرتور(تصویر) بازگفته‌شده‌است.


درخصوصِ فلسفۀ جشن فروردینگان به‌زودی مطلبی به کانال ارسال‌خواهدشد.

ثبت‌نام برای شرکت در جشن:
ارسال پیام به
@rastinfamily یا تماس با شمارۀ 09304763006

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

↩️ قلمروی جهانی نوروز بر پایه‌ی واپسین به‌روزرسانی فهرست یونسکو در سال 2024

💠 در سال 2024 ترسایی (میلادی)، با افزوده شدن مغولستان به پرونده‌ی نوروز در این فهرست، شمار کشورهای وارث این جشن کهن ایرانی در میراث ماملموس/معنوی یونسکو به 13 رسید.

💠 اکنون، این کشورها دربرگیرنده‌ی ایران، افغانستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ازبکستان، قزاقستان، قرقیزستان، جمهوری باکو، ترکیه، پاکستان، هندوستان، عراق و مغولستان می‌باشند.

💠 گفتنی‌ست پرونده‌ی نوروز در فهرست میراث معنوی یونسکو، بزرگ‌ترین پرونده‌ی جهان از دید شمار کشورهای عضو به شمار می‌رود.

#نوروز #یونسکو #ایران_بزرگ

🔥 @AshemVohu2581 🔥

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

🔸 هم‌میهنان گرامی، درودتان باد.

🔸 ساده و روشن می‌گویم؛ شاید «خداباوری» و «دینداری» شرط «میهن‌پرستی» نباشد، اما هر میهن‌پرست ایرانی، چه خوشایندش باشد و چه نباشد، باید بداند تاریخ و فرهنگ ایران با «خداباوری» و «دینداری» گرهی ناگسستنی دارد.

🔸 پس، اگر کسی خودش را یک «خداناباور میهن‌پرست» یا «بی‌دین میهن‌پرست» می‌داند، باید بداند که این «خداناباوری» و «بی‌دینی» تا آنجایی در ضدیت با «میهن‌پرستی» قرار نخواهد گرفت که به «دین‌ستیزی کورکورانه» از جنس آنچه چپ‌گرایان جهان رواج‌دهنده‌اش هستند، بدل نگردد.

🔸 «خداباوری» و «دینداری» ارزش‌هایی بنیادین در بستر تاریخ و فرهنگ ایران اند. بیگمان هر کس آزاد است درباره‌ی این دو مفهوم، دیدگاه ویژه‌ی خود را داشته باشد؛ اما هرگز نمی‌توان‌ آلوده به «دین‌ستیزی کورکورانه» بود یا از راه جعل و دروغ در پی «دین‌زدایی» از تاریخ و فرهنگ ایران بود اما هم‌زمان دم از افتخار به تاریخ و فرهنگ این سرزمین زد.

🔸 به هر روی، خدای ایران‌زمین، در سال نو، فارغ از هر کیش و باوری، نگهدار همه‌ی ایرانیان میهن‌پرست باشد و از همه‌ی آنها در پرتو خِرَد راستی‌افزای خویش پشتیبانی نماید.

✍ تیرداد نیک‌اندیش

🔥 @AshemVohu2581 🔥

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

↩️ اسنادی که از زادروز اَشو زرتشت در ششم فروردین سخن گفتند👇

1⃣ دبستان مازدَیَسنی:
از درونمایه‌ی این بنمایه چنین برمی‌آید که این کتاب در روزگار مظفرالدین‌سلطان قاجار و بر پایه‌ی متون کهن‌تر، در هندوستان به چاپ رسیده است. این کتاب دربرگیرنده‌ی بخش‌هایی گوناگون و نیز گزیده‌هایی بسیار از بنمایه‌هایی بس کهن‌تر است.

2⃣ وِجَرکَرد دینی:
نگارش این بنمایه به میدیوماه -پسرعموی اشو زرتشت- نسبت داده شده است. درونمایه‌ی آن نیز دارای اشتراکات بسیاری با بنمایه‌های کهن زرتشتی است. با این همه، این کتاب نیز از متون متاخر به زبان پهلوی به شمار می‌رود.

💠 گفتنی‌ست که زایش اشو زرتشت در آغاز بهار با این بند از اوستا نیز کاملا سازگاری دارد: «هنگام زادن و بالیدنش، آب‌ها و گیاهان شادمان شدند. هنگام زادن و بالیدنش، آب‌ها و گیاهان بالیدند. هنگام زادن و بالیدنش، همه‌ی آفریدگان سِپَندمینو به خود مژده‌ی رستگاری دادند: خوشا به روزگار ما! اینک آتُربانی زاده شد؛ سِپیتمان زرتشت!» (فروردین‌یشت؛ بندهای 93 و 94)

💠 پس ششم فروردین، برابر با سالروز زایش و پیام‌آوری اشو زرتشت، خجسته باد.

✍ #بهدین_تیرداد_نیک_اندیش

🔥 @AshemVohu2581 🔥

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

↩️ پاسخ دندان‌شکن تاریخ به یاوه‌سرایی اردوغان درباره‌ی تبریز

💠 شاردن -که در دوره‌ی صفوی به ایران سفر کرده بود- در سفرنامه‌ی خود به سه بار اشغال #تبریز توسط نیروهای عثمانی اشاره کرده است. به گفته‌ی او، هر سه بار نیز آنها با خیزش‌های دلاورانه‌ی مردم تبریز روبرو شده و ناچار به گریختن از این شهر شدند.

💠 گفتنی‌ست با وجود کشتار‌ وحشیانه‌ی مردم تبریز توسط عثمانیان، پس از هر بار اشغال این شهر از سوی آنها، مردم تبریز باز نیز به‌دور از هر گونه هراس، علیه آنها برخاسته و ضمن بازپس‌گیری تبریز، این شهر را به قتلگاه متجاوزان تبدیل می‌کردند.

💠 آری؛ تبریز همچون سراسر #آذربایجان، پاره‌ی تن ایران است. پس، هر آذری راستین بیگمان یک ایرانی و وارث همان دلاورانی‌ست که روزگاری با جانفشانی‌هایشان، متجاوزان عثمانی را از این سرزمین بیرون راندند.

💠 اکنون جای شگفتی‌ست که باکو و آنکارا چگونه چنان یاوه‌های بی‌شرمانه‌ای را درباره‌ی خاک اهورایی ایران بیان می‌کنند! باشد که اردوغان و گرگ‌های ز‌وزه‌کش او (جریان #پانترکیسم) که خود را وارث عثمانی می‌پندارند، از آنچه بر سر متجاوزان عثمانی آمد، پند گیرند.

✍ تیرداد نیک‌اندیش

🔥 @AshemVohu2581 🔥

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

↩️ آیین هدیه دادن به پادشاه در نوروز و مهرگان، نمونه‌ای از خدمات اجتماعی در روزگار ساسانیان

💠 از دیگر آیین‌های نوروز و مهرگان در روزگار شاهنشاهی ساسانیان آن بوده است که مردم می‌توانستند هر یک به اختیار خود، هدیه‌ای را به پادشاه پیشکش کنند؛ هدیه‌ای که می‌توانست هر اندازه گران یا ارزان باشد.

💠 اما جالب آنکه کسانی که چنان هدیه‌ای را پیشکش می‌کردند، حق داشتند در هنگام نیازمندی و گرفتاری، به دیوان شاهی آمده و پیشکشی خود را یادآور شده و از بهر آن از دیوان شاهی درخواست یاری کنند. دیوان شاهی هم خویشکاری (وظیفه) داشت تا برای گذر این فرد از گرفتاری بکوشد.

💠 جالب‌تر آنکه اگر شاه آگاه می‌شد چنین فردی با وجود گرفتاری و نیازمندی به دیوان شاهی نیامده است تا درخواست یاری کند، در صورت نداشتن دلیلی موجه، او را بابت این موضوع کیفر می‌داد.

💠 ریشه و فلسفه‌ی این آیین، آن بوده است که شاهنشاهان ساسانی بر پایه‌ی اندیشه و فرهنگ ایرانشهری، فقر و نیازمندی مردم را «برای مقام شاهی ناپسند و موجب خفت و خواری کشور» می‌دانستند و از همین رو، برای رهایی مردم از دشواری‌های اقتصادی می‌کوشیدند.

✍ بهدین تیرداد نیک اندیش

🔥 @AshemVohu2581 🔥

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

↩️ درباره‌ی نوروز / فلسفه‌ی نجومی نوروز

💠 اگر راه گردش ظاهری خورشید به گرد زمین را با دایره‌ی زرد نشان دهیم و دایره‌ای آبی هم به موازات خط استوا (خطی که زمین را به دو نیمه‌ی شمالی و جنوبی بخش‌بندی می‌کند) رسم کنیم، چهار نقطه‌ی کلیدی دیده می‌شود.

💠 این چهار نقطه شامل برابری (اعتدال) بهاری، خوریستان (انقلاب) تابستانی، برابری پاییزی و خوریستان زمستانی اند که هر یک به‌ترتیب برابر با لحظه‌ی آغاز یکی از چهار فصل سال است. نقاط برخورد دو دایره، همان برابری‌های بهاری و پاییزی اند. نقاطی هم که دو دایره در دورترین حالت نسبت به هم قرار می‌گیرند، همان خوریستان‌های تابستانی و زمستانی اند.

💠 در این میان، نوروز جمشیدی دقیقا هم‌زمان با برابری بهاری در نیم‌کره‌ی شمالی‌ست. در حالی که پیش از برابری بهاری، شب‌ها بلندتر از روزها بودند، در هنگام برابری بهاری، درازای روز و شب باهم برابر شده و از پس از آن هم روزها بلندتر از شب‌ها می‌شوند. این ترتیب در برابری پاییزی کاملا وارونه است.

💠 اینک، ناگفته پیداست که نوروز به عنوان ستون اصلی گاهشمار ایرانی، نمودی از شکوه علمی ایران باستان است.

✍ #بهدین_تیرداد_نیک_اندیش

🔥 @AshemVohu2581 🔥

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

#Library@AshemVohu2581

📚 «روز اورمزد، ماه فروردین» | برگردان کتایون مزداپور

💠 یک نوشته‌ی کهن زرتشتی در ستایش از نوروز

🔥 @AshemVohu2581 🔥

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

↩️ جایگاه آیینی نوروز در دین زرتشتی

💠 سال‌نامه‌ای که زرتشتیان در سراسر تاریخ خود از آن بهره می‌گرفتند، سال‌نامه‌ی اوستایی‌ست؛ سال‌نامه‌ای که کهن‌ترین اشاره به آن در خود اوستا آمده است و روز‌ها و ما‌ه‌های این سال‌نامه، نام خود را از اهورامزدا، امشاسپندان، ایزدان و سروده‌های اَشو زرتشت می‌گیرند.

💠 در این سال‌نامه، نخستین روز از هر ماه روز اورمزد و نخستین ماه از هر سال ماه فروردین است؛ در این میان، روز اورمزد از ماه فروردین برابر با نوروز جمشیدی‌ست و بر این پایه، محوریت سراسر جشن‌ها، آیین‌ها و فراخورهای سال‌نامه‌ی زرتشتیان، از آغاز تا کنون، نوروز بوده است.

💠 نوروز در فرهنگ زرتشتی از چنان ارجی برخوردار است که نوشته‌ای کهن به نام "روز اورمزد، ماه فروردین" در ستایش آن به نگارش درآمده است. در این بنمایه‌ی کهن زرتشتی، پیرامون یکی از آیین‌های دینی زرتشتیان به نام "واجِ ونند" سخن رفته است که به فراخور فرارسیدن نوروز انجام می‌شده است.

💠 در این بنمایه همچنین به پیوند این آیین با دانش ستاره‌شناسی اشاره شده است؛ دانشی که نوروز نشانه‌ی اوج شکوه آن در ایران باستان است.

✍ بهدین تیرداد نیک اندیش

🔥 @AshemVohu2581 🔥

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

🌿🍎 نوروز، این یادگارِ جمشیدشاهِ پیشدادی و باشکوه‌ترین جشنِ باستانیِ ایران‌زمین که همانا بازنماییِ مفهومِ زرتشتیِ «فرشگرد» (پیروزیِ اهورامزدا بر اهریمن) در سال‌نامه‌ی ایرانی است را به همه‌ی شما هم‌میهنان و همراهانِ ارجمند شادباش می‌گویم و سالی سرشار از دانایی، راستی و نکویی را برای تک‌تکِ شما آرزومندم. باشد که سالِ پیشِ رو سالی درخشان در راستای پیشرفت و شکوفاییِ میهن گردد.

✍ تیرداد نیک‌اندیش

🔥 @AshemVohu2581 🔥

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

↩️ اوستای سال نو، نیایش ویژه‌ی زرتشتیان برای دگرگونی (تحویل) سال

🎼 با آوای شادروان موبد مهربان فیروزگری که در سالی که گذشت، راهی بهشت برین گشت

🔥 @AshemVohu2581 🔥

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

↩️ #جشن_بادبره / 16 بهمن

💠 بادبره که در روز باد از ماه بهمن اوستایی جای دارد، جشنی باستانی و کمتر شناخته‌شده به پاس باد ایزد است. دین زرتشتی ارج بسیاری بر همه‌ی مظاهر نیک طبیعت می‌گزارد و برای هر یک از آنها ایزدی ویژه قائل است.

💠 بر پایه‌ی متن زرتشتی «دبستان مازدیسنی»، چرایی برپایی #بادبره آن بوده است که به مدت 7 سال در ایران بادی نمی‌وزید تا آنکه در این روز، چوپانی نزد شهریار ایران رفت و خبر وزش باد را به او داد. این رویداد سبب برگزاری این جشن گردید تا جایی که به گفته‌ی ابوریحان بیرونی، ایرانیان همواره آن را با شادمانی و باده‌گساری جشن می‌گرفتند.

💠 در فرهنگ کهن ایرانی-زرتشتی، باد به‌ویژه از بهر دو ویژگی ستوده می‌شده است؛ یکی از بهر جابه‌جایی ابرها که موجب بارش باران در سراسر زمین می‌شود و دیگری از بهر پراکندن بوی خوش. امروزه نیز جایگاه باد به عنوان یکی از منابع پاکیزه‌ی تامین انرژی را می‌توان به دو مورد پیشین افزود‌.

💠 گفتنی‌ست بهره‌گیری از عطر و بوی خوش باید یکی از آیین‌های برگزاری این جشن بوده باشد. در اوستا نیز مردم به بهره‌گیری از گیاهان خوش‌بو سفارش شده اند.

✍ #تیرداد_نیک‌اندیش

🔥 @AshemVohu2581 🔥

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

↩️ سیزده‌بدر خجسته باد.

💠 این جشن همانا آیینی‌ست به پاس پیوند ژرف انسان با طبیعت که ریشه‌های ارج نهادن به آن در فرهنگ ایرانی را می‌توان در بخش زیر از اوستا به‌روشنی مشاهده نمود.👇

💠 «همه‌ی آب‌های چشمه‌ساران و آب‌های روان را می‌ستاییم.
تنه و ریشه‌ی همه‌ی گیاهان را می‌ستاییم.
سراسر زمین را می‌ستاییم.
سراسر آسمان را می‌ستاییم.
همه‌ی ستارگان و ماه و خورشید را می‌ستاییم.
سراسر اَنیران را می‌ستاییم.
همه‌ی جانوران آبی و زیرزمینی و پرنده و رونده و چرنده را می‌ستاییم.
ای اهورامزدای خوب‌کنش!
همه‌ی آفرینش نیک اَشا را که تو فراوان و نیک بیافریدی، می‌ستاییم.
آن آفریدگان ترا که به آیین بهترین اشا برازنده‌ی ستایش و سزاوار نیایشند، می‌ستاییم.
همه‌ی کوه‌های بخشنده‌ی آسایش اشا را می‌ستاییم.
همه‌ی دریاهای مزداآفریده را می‌ستاییم.
همه‌ی آتش‌ها را می‌ستاییم.
همه‌ی سخنان راست‌گفته را می‌ستاییم.»


📚 (یسنا؛ هات 71)

💠 پس امید است همچنان که این آیین نوروزی را در دامان طبیعت و در کنار خانواده با شادمانی سپری می‌کنیم،‌ مراقب زیست‌بوم نیز باشیم و از هر گونه آلوده‌سازی و آسیب به آن بپرهیزیم.

✍ بهدین تیرداد نیک اندیش

🔥 @AshemVohu2581 🔥

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

↩️ «آفرینِ موبدِ موبدان» خطاب به شهریار ایران در عهد باستان و به فراخور نوروز

💠 «شها به جشن فروردین به ماه فروردین آزادی گزین یزدان و دین کیان، سروش آورد تو را دانایی و بینایی به‌کاردانی، و دیر زیو با خوی هژیر، و شاد باش بر تخت زرین، و انوشه خور به جام جمشید، و رسم نیاکان در همت بلند و نیکوکاری و ورزش داد و راستی نگاه دار، سرت سبز باد و جوانی چون خوید، اسپت کامگار و پیروز، تیغت روشن و کاری به دشمن، و بازت گیرا و خجسته به شکار، و کارت راست چون تیر، و هم کشوری بگیر نو، بر تخت با درم و دینار، پیشت هنری و دانا گرامی، و درم خوار، و سرایت آباد، و زندگانی بسیار.»

📚 نوروزنامه- خیام

#نوروز #خیام #موبدان

🌀 نگاره‌ی زیبای بالا؛ ارسالی از سوی یکی از هموندان ارجمند و مهرورز برگه‌ی «اَشِمْ وُهو»

🔥 @AshemVohu2581 🔥

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

↩️ آگاهی ایرانیان پیش از اسلام درباره‌ی تعیین زمان دقیق نوروز و اهمیت آن

💠 سند بالا برگرفته از یکی از متون مهم زرتشتی به نام "بندهش" (نوشته‌ی موبد فرنبغ دادگی) می‌باشد که بر پایه‌ی بنمایه‌های دوره‌ی ساسانی نوشته شده است.

💠 از این بنمایه پیداست که ایرانیان باستان به‌خوبی از هنگام تحویل سال آگاه بوده اند. در اینباره، گواه مهم‌تری نیز در کرده‌ی 419 از کتاب سوم دینکرد (مهم‌ترین متن زرتشتی پس از اوستا) وجود دارد که در آن به‌گستردگی پیرامون دانش گاهشماری، محاسبات کبیسه‌گیری و تعیین زمان نوروز سخن رفته است.

💠 در این بخش از دینکرد، ضمن ذکر جزئیاتی ارزشمند درباره‌ی چند و چون محاسبه‌ی زمان دقیق نوروز، این چنین پیرامون اهمیت آن نیز سخن رفته است: «اگر زمان محاسبه و شناخت نوروز از هنگام خود جابه‌جا شود، آنگاه قدرت پیشین‌نهاده‌اش تضعیف شود، سنت‌های توده‌ها متزلزل شود، آسایش و شادمانی مردمان و پایداری‌شان در کار کردن نقصان پذیرد.»

💠 این بخش از دینکرد آشکارگر دو نکته درباره‌ی نوروز است: 1- محوریت آن در برپایی سنت‌های زرتشتی 2- دیگر کارکردهای گسترده‌ی اجتماعی و به‌ویژه اقتصادی آن

✍ تیرداد نیک‌اندیش

🔥 @AshemVohu2581 🔥

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

↩️ نوروز، جمشید، خورشید و ایران

💠 بر پایه‌ی بنمایه‌های کهن ایرانی، نوروز جشنی باستانی‌ست که از روزگار جم[شید] برجا مانده است؛ چنان که فردوسی آن را سالروز بر تخت شاهی نشستن او دانسته و در توصیفش سروده است:

«چو خورشید تابان میان هوا
نشسته بر او شاه فرمانروا»

💠 این همانندسازی میان جم و خورشید، نه تنها یک آرایه‌ی ادبی، بلکه باوری‌ست ریشه‌دار در استوره‌شناسی مزدایی. به همین چرایی، در دینکرد سوم در اینباره آمده است: «شهریار هم‌راستای جم‌آیینی، یعنی آن شهریاری که میان مردم به خورشید مانندترین و از همه خوب‌چشم‌ترین و در برابر همه‌ی آفریدگان نیکو، از همه آریایی‌ترین چونان جم است.» (کرده‌ی 179)

💠 در اینجا پیوند جم با خورشید از یکسو و از سویی دیگر، پیوند این دو (جم و خورشید) با ایرانی/آریایی بودن آشکارا پیداست. گفتنی‌ست که نوروز نیز خود یکسره جشنی استوار بر جایگاه ستاره‌شناختی خورشید است. همچنین، نام کهن ایران در اوستا "خونیرث" است که خود به خورشید اشاره دارد.

💠 این نکته‌ها در کنار هم، فراز ژرفی، شکوه، یکپارچگی و ساختارمندی جهانبینی و فرهنگ ایرانی را به رخ می‌کشند.

✍ بهدین تیرداد نیک اندیش

🔥 @AshemVohu2581 🔥

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

↩️ کتاب‌های زرتشتیان، مرجع ابوریحان بیرونی درباره‌ی جشن‌ها و فراخورهای باستانی ایران

💠 شاید برجسته‌ترین بنمایه‌ی تاریخی که دربرگیرنده‌ی آگاهی‌های ارزشمندی درباره‌ی فراخورهای گاهشمار باستانی ایران است، کتاب "آثارالباقیه" نوشته‌ی ابوریحان بیرونی باشد. یک فصل از این کتاب درباره‌ی این فراخورها اختصاص یافته است.

💠 او در آغاز این فصل از کتاب، پس از آنکه درونمایه‌ی منابع دیگر در اینباره را بی‌اعتبار می‌داند، نام سه زرتشتی را می‌آورد که از کتاب‌های آنها به عنوان مراجعی معتبر برای خود بهره گرفته است. به دیگر سخن، آگاهی‌هایی که بیرونی درباره‌ی جشن‌های ایرانی به دست می‌دهد، میوه‌ی خوانش کتاب‌های آن سه زرتشتی اند که نام یک موبد نیز در میانشان دیده می‌شود؛ کتاب‌هایی که بیگمان دارای آگاهی‌های بیشتری درباره‌ی آن فراخورها بوده اند اما شوربختانه به دست ما نرسیده اند.

💠 نام آن سه زرتشتی که بخش مهمی از شناختمان درباره‌ی چند و چون جشن‌های ایرانی را وامدارشان هستیم، چنین است: رادویه بن شاهویه، موبد خورشید بن زیار و محمد بن بهرام بن مطیار. یاد آنها تا همیشه گرامی باد.

✍ #بهدین_تیرداد_نیک_اندیش

🔥 @AshemVohu2581 🔥

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

🔺باز هم زادروز اَشو زرتشت و باز هم مطالب زرد درباره‌ی او!

💢 به‌راستی چگونه شدنی‌ست که کسی خود را «پژوهشگر شاهنامه» بداند و به فراخور «زادروز زرتشت» با یک رسانه گفتگو کند اما ادعا کند که «در فرهنگ ایرانی دین نداریم، آیین داریم»؟!

💢 مگر می‌شود خود را «پژوهشگر شاهنامه» خواند اما از ارجاعات شاهنامه به مفهوم «دین» آگاه نبود؟! از جمله آنجایی که #فردوسی پاکزاد می‌سراید: «هر آن کس که دارد هش و رای و دین / پس از مرگ بر من کند آفرین».

💢 نیز مگر می‌شود به فراخور «زادروز زرتشت» با رسانه‌ای پرمخاطب به گفتگو بپردازی اما ندانی از گاهان (سروده‌های خود #زرتشت) و دیگر بخش‌های اوستا تا بسی بنمایه‌های متاخرتر ایرانی-زرتشتی، در همه‌ی این متون، آشکارا از مفهوم «دین» سخن به میان آمده و دینداری در آنها ستوده شده است؟!

💢 شوربختانه این تنها گوشه‌ای از عمق فاجعه در فضای مجازی و رسانه‌های پارسی‌زبان پیرامون «تاریخ و فرهنگ ایران» است.

💢 بیگمان هر کس آزاد است دیدگاه ویژه‌ی خود را درباره‌ی دین و دینداری داشته باشد، اما تعمیم بی‌پایه‌ی این دیدگاه به کلیت «فرهنگ ایرانی» چیزی جز شارلاتانیسم نیست.

✍ #تیرداد_نیک‌اندیش

🔥 @AshemVohu2581 🔥

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

🗞شماره‌ی چهاردهم واج‌نامه منتشر شد.

🖨 فروردین ماه ۳۷۶۳ زرتشتی 🔝

✅📝 واج نامه، نخستین ماهنامه‌ی آزاد، بدون سانسور و مستقل زرتشتیان (ارمغانی برای همه‌ی ایران دوستان)

🌿 آنچه در این شماره می‌خوانید:

🔸اهورامزدا، سپندمینو و دی؛ از گاهشمار اوستایی تا یزدان‌شناسی زرتشتی

🔹آئین های پاکسازی در دین بهی مزدیسنی زرتشتی

🔸چرا همه‌ی ایرانیان باید اوستا و شاهنامه بدانند؟

🔹معیارهای باور دینی زرتشتیان چگونه است؟

🍃 به همراه:

🔸آتشکده‌ی کرکویه در سیستان

📥 دانلود کنید، بخوانید و با دوستان و آشنایانتان در میان گذارید.

#واج‌نامه #واج_نامه

🤝🤝 با ما همراه باشید:
🆔 @vajname

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

↩️ رسیدگی موبدان به شکایات مردم از پادشاه به بهانه‌ی نوروز و مهرگان

💠 بر پایه‌ی اسناد بالا، شاهنشاهان ساسانی در این دو جشن بار عام می‌داده اند و همگی مردم را به حضور می‌پذیرفتند. آنها موبدان را مسئول نظارت بر ورود مردم می‌کردند تا کسی از ورود به سرای شاهی جا نیافتد.

💠 مردم این حق را داشتند که درخواست‌ها و دادخواهی‌های خود را به شاهنشاه بگویند. در این میان، شکایاتی که توسط مردم از شخص شاه انجام می‌گرفت، در اولویت رسیدگی قرار می‌گرفتند. زیرا پیشینیان ما بر پایه‌ی آموزه‌های زرتشتی می‌دانستند که وظیفه‌ی شهریار پرستاری از میهن و مردم است؛ پس هیچ گناهی نمی‌توانسته است از ستم شخص شاه بدتر باشد. سپس موبدان‌موبد به شکایاتی که از شاه شده است، رسیدگی می‌کرد و در صورت اثبات آن شکایات، شخص شاه در برابر این موبد زانو می‌زده است تا حکمش برای مجازات یا جبران صادر شود.

💠 در پایان، نظر شما را به این سخن در اسناد بالا جلب می‌کنم: «هر کس شخصی را از تظلم (شکایت) به شاه باز دارد، نسبت به خدا و آیین کشور و رسم پادشاهی نافرمانی کرده.» آری؛ چنین است فلسفه‌ی پادشاهی ما!

✍ #بهدین_تیرداد_نیک_اندیش

🔥 @AshemVohu2581 🔥

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

↩️ درباره‌ی نوروز / فلسفه‌ی مزدایی نوروز

💠 چنان که بارها گفته ایم، موضوع اصلی جهان در بینش زرتشتی، نبرد نیکی و بدی‌ست. مغان گرانمایه، سرگذشت کیهان را بر پایه‌ی این نبرد، به چهار دوره بخش‌بندی می‌کردند:

1⃣ آفرینش جهان در مینو (جهان غیرمادی) که بالقوه گیتی (جهان مادی) را در بر دارد؛ این دوره به بهار همانند است که در آن، شکوفه‌ها بالقوه میوه را در بر دارند.

2⃣ تبدیل آفرینش از مینو به گیتی؛ این دوره به تابستان همانند است که در آن، شکوفه‌ها به میوه تبدیل می‌شوند.

3⃣ آغاز تازش اهریمن تا زایش زرتشت؛ این دوره به پاییز همانند است که در آن، میوه‌ها پایان می‌یابند و برگ‌ها خشک می‌شوند.

4⃣ زایش زرتشت تا فرشگرد (پیروزی نیکی بر بدی و بازگشت جهان به حالت آرمانی در پیش از تازش اهریمن)؛ این دوره به زمستان همانند است که با شب‌چله (زایش روشنایی از دل تاریکی) آغاز و با فرارسیدن دوباره‌ی نوروز پایان می‌یابد.

💠 آری، نوروز نشانه‌ی فرشگرد است و به همین چرایی‌ست که این جشن، مهم‌ترین روز در گاهشمار ایرانی‌ست؛ چه فرشگرد نیز مهم‌ترین رویداد هستی از نگاه دین مزدایی‌ست.

✍ #بهدین_تیرداد_نیک_اندیش

🔥 @AshemVohu2581 🔥

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

↩️ نوروز در اوستا

💠 در سال‌نامه‌ی اوستایی، هر ماه از سال و نیز هر روز از ماه دارای نامی ویژه است. در این میان، نخستین روز از هر ماه "اورمَزد (اهورامزدا)" و نخستین ماه از هر سال "فروردین (فرَوَهَر، فَرَوَشی)" نامیده می‌شود. بر این پایه، نوروز برابر با روز اورمزد از ماه فروردین می‌باشد.

💠 در اوستای کنونیِ برجامانده از روزگاران کهن، دست‌کم شش بار به این ماه‌روزِ (تاریخ) فرخنده اشاره شده است. برای نمونه، در نگاره‌ی بالا از هات دوم یَسنا، پس از ستایش از گاهَنبارها (جشن‌های شش‌گانه‌ی زرتشتی به پاس آفرینش گیتی)، از روز اورمزد و ماه فروردین ستایش شده است.

💠 استاد ابراهیم پورداوود در اینباره نوشته است: «زوت [= پیشوای دینی] در اینجا اسم روز و ماهی را که در هنگام آنها این ستایش به جای آورده می‌شود، یاد می‌کند. در چند نسخه‌ی خطی برای مثال هرمزد روز که اسم نخستین روز ماه است و فروردین ماه که اسم نخستین ماه سال است، نوشته شده است.»

💠 آری؛ به‌راستی که ایرانشهر، نوروز و اوستا دارای جانمایه‌ای یکسان بوده و از یکدیگر جدایی‌ناپذیر اند.

✍ بهدین تیرداد نیک اندیش

🔥 @AshemVohu2581 🔥

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

🔸 هموندان گرامی، درود بر شما.

🔸 با همه‌ی دشواری‌ها، برگه‌ی «اَشِمْ وُهو» مانند هر سال، نوروز را با پست‌هایی ویژه‌ی این جشن ملی و باستانی در کنارتان خواهد بود.

🔸 با سپاس از همراهی پایدار شما؛ تندرست و شادکام باشید.

🔥 @AshemVohu2581 🔥

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

#News@AshemVohu2581

🔺 حضور پرشور و پرشمار ایرانیان در آتشکده‌ی زرتشتیان یزد به هنگام نو شدن سال

💢 نگاره برگرفته از برساد، تارنمای خبری زرتشتیان

#نوروز #آتشکده

🔥 @AshemVohu2581 🔥

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

🎞 قسمت ششم از سِری پویانمایی‌های(انیمشین) سیمرغستان

این قسمت: بخشش شاهانه(بارعام پادشاه)

👫 کاری از گروه فرهنگی واج‌نامه

🎬 سازنده: اردوان فرخ

📝 این داستان: در این قسمت، آیین نوروزیِ بارعام را که هر ساله در دربار شاه برگذار میشد را به نمایش میگذاریم.

📥 لینک دانلود همین انیمیشن بدون نیاز به فیلترشکن و با کیفیت Full HD ⬇️
https://drive.google.com/file/d/1kBbTsMXm5SQE2qVg-Cot7-2rWPkgMZUq/view?usp=drivesdk

☀️ نوروز خجسته باد

🔥 @vajname 🔥

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

↩️ جان‌گواه (شهید) فریدون نژادکی، پزشک داوطلب زرتشتی در پدافند ورجاوند (دفاع مقدس) از خاک میهن

💠 فریدون نژادکی، یکی دیگر از جان‌باختگان زرتشتی در جنگ هشت‌ساله به شمار می‌رود. او در خانواده‌ای زرتشتی در یزد زاده شد. وی، پس از تجاوز نیروهای بعثی به مرزهای اهورایی ایران‌زمین، داوطلبانه راهی جبهه‌ی جنگ شد و به عنوان یک پزشک در راه میهن خود به جان‌فشانی پرداخت. این پزشک میهن‌پرست زرتشتی، سرانجام در هفتم مهر 1362 هجری خورشیدی جان باخت و راهی بهشت برین شد.

💠 زندگی و مرگ او همانا نشانگر این نکته‌ی روشن است که هر انسانی با هر جایگاه و از هر پیشه‌ای می‌تواند خویشکاری (وظیفه‌ی) خود را برای پرستاری از میهنش به جا آورد، در پیروزی قوای اهورایی بر قوای اهریمنی ایفاء نقش کند و در این راه، به سهم خود، خدمت‌گزار هم‌میهنان و هم‌نوعانش گردد.

✍ #تیرداد_نیک‌اندیش
#زرتشتیان #دفاع_مقدس

🔥 @AshemVohu2581 🔥

Читать полностью…

«اَشِمْ وُهو»

↩️ پیشگامی علمی ایرانیان در همه‌ی زمینه‌ها به گواه اسلام و مسلمانان

💠 ابن‌خلدون (تاریخ‌نگار برجسته‌ی عرب و مسلمان) در اینباره نوشته است: «از شگفتی‌هایی که واقعیت دارد این است که بیشتر دانشوران ملت اسلام خواه در علوم شرعی و چه در دانش‌های عقلی بجز در موارد نادری غیر عربند و اگر کسانی از آنان هم یافت شوند که از حیث نژاد عربند از لحاظ زبان و مهد تربیت و مشایخ و استادان عجمی هستند با اینکه ملت (دین) و صاحب شریعت عربی است.»

💠 او سپس‌تر می‌افزاید: «بیشتر دانندگان حدیث که آنها را برای اهل اسلام حفظ کرده بودند، ایرانی بودند یا از لحاظ زبان و مهد تربیت ایرانی بشمار می‌رفتند و همه‌ی عالمان اصول فقه چنانکه می‌دانی و هم کلیه‌ی علمای علم کلام و همچنین بیشتر مفسران ایرانی بودند و بجز ایرانیان کسی به حفظ و تدوین علم قیام نکرد و از این رو مصداق گفتار پیامبر (ص) پدید آمد که فرمود: "اگر دانش بر گردن آسمان درآویزد قومی از مردم فارس بدان نائل می‌آیند و آنرا بدست می‌آورند".»

💠 نگاره‌ی بالا گواه تاریخی استواری بر درستی این گفته‌های ابن‌خلدون است.

📚 یاری‌نامه:
مقدمه‌ی ابن‌خلدون-
برگردان محمد پروین گنابادی

🔥 @AshemVohu2581 🔥

Читать полностью…
Subscribe to a channel