aminkavei | Unsorted

Telegram-канал aminkavei - تدبیر منزل

-

تحلیل‌های اقتصادی - امین کاوئی

Subscribe to a channel

تدبیر منزل

⭕️ اتفاق نادری در تاریخ هنری تهران:

‏امروز ۴ شنبه، ۴ تیرماه، ساعت ۱۸، زیر برج آزادی:

اجرای زندهٔ ‏ارکستر سمفونیک تهران با ۷۰ نوازنده در ميدان آزادى در راستاى تجليل از ایستادگی و همبستگى ملى و دفاع میهنی

‏به رهبرى استاد نصیر حیدریان، از برجسته‌ترین‌ موسیقیدانان ایران

خواننده: محمدرضا صفى

بخشی از سلسله اجراهای موسیقی در شهر به دعوت کمپین #به‌_نام_ایران

در اين كنسرت رايگان و مردمى چهار قطعه به ترتيب اجرا خواهد شد:

فرداى وطن؛ لومر
پاوان؛ گابريل فوره
آنا پولكا؛ يوهان اشتراوس
اى ايران؛ استاد روح الله خالقى

از عموم هم‌وطنان ساکن تهران و نیز چهره‌های هنری، ورزشی، سیاسی و‌ مدنی دعوت می‌کنیم در این گردهمایی میهنی در فضای عمومی شهرمان شرکت کنند.

‏‌#شهر_زندگی_موسیقی⁩

🔴 رسانهٔ ما شمایید. لطفا در گروه‌ها و‌ شبکه‌ها هم‌رسانی کنید و با دوستان‌تان در این گردهمایی میهنی هم‌قرار شوید.

#به_نام_ایران: همبستگی ملی، دفاع میهنی
@benameiran404

Читать полностью…

تدبیر منزل

🔆«چرا سید علی مدنی‌زاده انتخاب خوبی برای وزارت اقتصاد است؟»

ترمزگیری) اگر چه در اقتصاد ایران امروز، انجام جراحی‌های ضروری در اقتصاد بعید به نظر می‌رسد اما سید علی مدنی‌زاده می‌تواند با شرکت در جلسات تصمیم‌گیری حداقل مانع تکرار برخی از تصمیمات غلط دولت‌های گذشته مثل «واگذاری‌ نامناسب دارایی‌های دولت» و «تخصیص ارز ارزان به واردکننده» شده و ترمزی سر راه آن‌ها باشد.

انرژی تازه) گردونه ثابت مدیران اجرایی خصوصا در برخی سازمان‌ها و وزارت‌خانه‌های اجرایی سالهاست که باعث رکود، خمودگی و غرق شدن در کارهای جاری و روزمره شده.
حضور افراد جوان، به روز و دارای تجربه (برخلاف گزینه‌هایی که اسامی آن‌ها شنیده می‌شد و احتمالا تداوم وضع موجود بودند) می‌تواند از این رکود بکاهد.

نخبگی) وقتی برای اولین بار یک نخبه و المپیادی به بالاترین سطح اجرایی کشور هم وارد شود، این پیام مهم به نوجوانان و جوانان کشور داده می‌شود که اگر تو کارشناس و نخبه دانشگاهی خوبی باشی هم جایی در بالاترین سطح این دولت و دستگاه اجرایی خواهی داشت.

@AminKavei

Читать полностью…

تدبیر منزل

🔆«بساط جیره‌بندی واردات را فورا جمع کنید

مقصر حادثه تاثربرانگیز و جانگداز از بین رفتن جان و مال شهروندان بی‌دقتی هر کس که باشد، اتفاق می‌توانست شدت و آسیب کمتری به همراه داشته باشد.
شاید می‌شد با متفرق چیدن کانتینرها هم ایمنی بهتر رعایت شود و هم آتش کمتر سرایت کند و به بارهای مجاور کمتری، آسیب برسد.

ریشه اقتصادی)
انباشت و عدم ترخیص کالاها که ممکن است به ۵ ماه هم برسد، دلیلی جز «جیره‌بندی ارز واردات» ندارد. واردکننده زودتر با ارز غیررسمی واردات را انجام داده و برای ترخیص از گمرک منتظر تخصیص ارز در صف است.

برکت مذاکره)
حالا که با یاری دیپلمات‌ها، نرخ غیررسمی دچار کاهش شده و شکاف ارزی به حداقل رسیده، بهترین فرصت حذف تمام صف‌ها و امضاهای طلایی زمینه فساد است که در نتیجه خروج سرمایه و اتلاف منابع از اقتصاد هم محدودتر خواهد شد.

همه‌چیز گران می‌شود؟)
برخلاف تصور رایج، حذف جیره‌بندی ارزی اثری بر رشد تورم درازمدت ندارد که هیچ، با کاهش زمان تولید، باعث افزایش نسبی رقابت‌پذیری و بهبود شاخص‌های کلان هم خواهد شد.
که اگر اینطور نبود این همه کشور با تجارت آزاد، همه درگیر تورم‌های سرسام‌آور می‌شدند!

@AminKavei

Читать полностью…

تدبیر منزل

تعرفه های جدید ترامپ و میزان واردات به آمریکا به تفکیک هر کشور

🟠اتحادیه اروپا، چین، ژاپن، ویتنام، کره جنوبی و تایوان صادرات قابل توجهی به آمریکا دارند که سطوح بالای از تعرفه را تجربه خواهند کرد/ فایننشال‌تایمز

Читать полностью…

تدبیر منزل

📹خسته از زمستان، دلخوش به بهار

▫️"باغ بی‌برگ" توصیفی است از "امید و‌ تلاش برای رهایی از غم و حرکت به سوی امید. شاعر با "نذر آبی که در این آبادی‌ست" و درخواست پاشیدن "بذر امید در این خاک"، دعا و آرزو برای آبادانی و رشد ‌دارد. شعر را در آروزی سفری از تاریکی به نور، از تنهایی به فراوانی، و از خستگی به امیدواری هست.

▫️در فیلم ارباب حلقه‌ها دیالوگی وجود دارد که می‌گوید: «یه روزی میاد که آدما دیگه جون ندن، که همه‌چیز درست بشه. شاید امروز اون روز نباشه، ولی به‌خاطر اون روز باید امیدوار بمونیم.» ایرانیان خسته از زمستان‌های بلند هر بهاری که از راه می‌رسد امیدوار هستند «اون روز خوب» نوروز باشد.

▫️اکوایران به این امید، از عبدالجبار کاکایی و سهیل محمودی کمک گرفته تا سنت «امید و آرزو» را زنده نگه دارد.

📺 @ecoiran_webtv

Читать полностью…

تدبیر منزل

🎙قسمت دوم خلاصه نکات مهم خاطرات علینقی عالیخانی در تاریخ شفاهی هاروارد:

(قسمت اول اینجا)

۱۱➖تثبیت قیمت غذا) حسنعلی منصور دنبال تثبیت قیمت محصولات کشاورزی بود، اما عالیخانی تذکر می‌دهد که تثبیت قیمت این کالاها در فرنگ به دلیل مدرن بودن‌ کشاورزی شان شاید توجیه داشته باشد، اما در ایران قیمت‌گذاری دستوری پایین باعث تشویق کشاورزی قدیمی غیربهره‌ور به تداوم این روند می‌شود.

۱۲➖نبود دموکراسی در اتاق بازرگانی) انتخابات روسای اتاق بازرگانی آن زمان در دهه ۴۰ دموکراتیک نبود و اگر هر کسی که کارت بازرگانی داشت حق رای هم ‌می‌داشت، هرگز آن افراد تکراری رای نمی‌آوردند!

۱۳➖فساد گسترده حلقه دور شاه) مثل تلاش امیرهوشنگ دَوَّلو برای دوباره قانونی شدن تریاک و گرفتن حق انحصاری برای واردات کَره که مورد آخر باعث این شد که عالیخانی بفهمد دیگر کار در این دولت فایده‌‌ای ندارد از دیگر نکات جالب و قابل توجه است.

۱۴➖تعارض منافع در شورای پول و اعتبار) عالیخانی توضیح می‌دهد که خداداد فرمانفرمائیان ایده غلطی مبنی بر حذف وزیر اقتصاد از شورای پول و اعتبار (با استدلال اینکه وزیر اقتصاد به دلیل فعالیت‌های صنعتی ذینفع تصمیمات است) داشت که مجددا با کمک ساده‌لوح بودن مهدی سمیعی رئیس بانک مرکزی به واسطه از طرف هویدا به وی ابلاغ شده بود.
(می‌توان چنین برداشت کرد که دیدگاه خداداد فرمانفرمائیان برخلاف عالیخانی به بانکداری رایج آنگلوساکسون نزدیک بوده تا بانکداری توسعه در اروپایی.)

۱۵➖اهمیت سودده بودن شرکت‌ها) برخلاف برخی تصورهای رایج از اقتصاد دهه ۴۰، در فضای ذهنی عالیخانی کار بنگاه خصوصی (و دولتی)، از نوع «خیریه» نیست و بنگاهی که سود نمی‌کند، وجودش فایده‌ای هم ندارد.

۱۶➖فساد دانشکده‌های علوم پزشکی) خاطرات عالیخانی از تجربه ریاست دانشگاه تهران و برخی شباهت‌هایش با فضای علمی برخی از اساتید در امروز ایران و نوع برخورد وی با این حجم از فساد و اسراف هم جالب است.

عالیخانی می‌گوید که مثلا در دانشکده دندانپزشکی هزینه خرید وسایل مطب شخصی اساتید از بودجه دانشگاه بوده،
برخی اساتید از خواندن یک کتاب در رشته خود هم ناتوان بوده‌اند یا مقالات اساتید ترجمه مقالات خارجی با تغییر نام بوده و اگر اساتید جوان‌تر کتابی را چاپ می‌کردند اساتید پیشکسوت وی را مجبور نام آن‌ها را هم درج کند.
یا مثلا در دانشکده پزشکی هم مدارک متقاضیان هیئت علمی جدید در راه رسیدن از دانشکده به دفتر دانشگاه تعمداً گم می‌شد تا همکار جدیدی به آن‌ها اضافه نشود!
➖➖➖➖➖

🔆«علینقی عالیخانی» مهم‌ترین دلایل فروپاشی حکومت و از دست رفتن دستاوردهای اقتصادی دهه ۴۰ در ابتدای دهه ۵۰ را «مداخله شاه در امور بسیار جزئی در عین نپذیرفتن مسئولیت نتیجه»،
«تعزیرات و قیمت‌گذاری دستوری پایین کالاها»،
«ضعف و تملق هویدا و وزرا»،
«نظام انگیزشی مشوق تملق»،
«کنار گذاشتن افرادی مانند اسدالله علم»،
«فساد مالی وزرا و نزدیکان دربار مثل عبدالکریم ایادی، امیرهوشنگ دَوَّلو و اشرف پهلوی» و
و «رشد شدید درآمدهای نفتی از سال ۱۳۵۱» می‌‌داند.

عالیخانی توضیح می‌دهد که هر چه از دوره خوب ۱۳۴۱ تا ۱۳۴۸ به جلو آمدیم، شایسته‌سالاری در حاکمیت کمرنگ‌تر شد و مریدپروری و تملق جای آن را گرفت و شاه هم هر چقدر سرمایه اجتماعی که با هماهنگی هم ساخته بودیم، به تدریج مستهلک کرد./

@AminKavei

Читать полностью…

تدبیر منزل

🎙«به مناسبت انتشار خاطرات صوتی علینقلی عالیخانی برای اولین بار»

بعد از ۴۰ سال برای اولین بار فایل صوتی خاطرات علینقی عالیخانی وزیر اقتصاد (از بهمن ۱۳۴۱ تا مرداد ۱۳۴۸) و شاید مهمترین رجل اقتصادی عصر پهلوی، در تاریخ شفاهی دانشگاه هاروارد منتشر شده است.

طبیعتا بی‌وقفه در این چند روز آن را پیوسته و چندین‌باره گوش دادم.
در ادامه نکات مهم و جدیدی از داخل ۱۸ نوار ضبط شده که می‌تواند برای مخاطب امروز جالب باشد را آورده‌ام.

➖➖➖➖➖➖
۱➖خدمت سربازی)
«سربازی» و «پیدا کردن شغل مناسب» برای بعد از بازگشت به کشور از ۱۳۳۰ هم دغدغه نخبگان درس‌خوانده در خارج بوده است.

۲➖پژوهش توسعه در ساواک) بررسی و پژوهش توسعه در سواحل جنوبی خلیج فارس در دوره پهلوی بر عهده نهادهای امنیتی (ساواک) بوده که علینقی عالیخانی مسئول این پژوهش‌ها بوده است!

۳➖شکاف بین ابرقدرت‌های شرق) عالیخانی به ادعای خود برای اولین بار متوجه می‌شود که رابطه چین و شوروی به هم خورده و فرصت مناسبی برای ابتکار سیاسی و اقتصادی است.

۴➖شرکت‌های نفتی جنوب و خرید مایحتاج از تهران) عالیخانی از مهمترین کارهای خود در امور غیرصنعتی شرکت ملی نفت را، تلاش برای تغییر رویه خریدهای ساده شرکت نفت از محلی‌های خوزستان به جای خرید از تهران برمی‌شمرد!
وی همچنین می‌گوید که سعی می‌کرده که برای مناطق جدیدا تعطیل شده یا کم‌فعالیت نفتی، زمینه فعالیت جدیدی برای مردم دست و پا کند.
(جالب اینکه این مسئله تا امروز هم کاملا حل نشده است!)

۵➖رضایت نسبی از اصلاحات ارضی) عالیخانی از همه‌پرسی انقلاب سفید سال ۱۳۴۱ (اصلاحات ارضی، ...) به عنوان نقطه اوج موفقیت‌های محمدرضا شاه یاد می‌کند و تاکید می‌کند که عمده مردم حتی نیروهای چپ‌گرا مثل نجف دریابندری شرکت در آن انتخابات و انجام اصلاحات ارضی را نویدبخش آینده‌ای بهتر می‌دانستند که البته به تعبیر وی با خطاهای شخص شاه در آینده، از بین می‌رود.

۶➖مخالفت با مونتاژ CKD) بر خلاف تصوری که رایج شده است، عالیخانی پدر سیاست صنعتی ایران با مونتاژکاری خودرو پیش از دوره وزارت خود توسط اخوان که توام با ممنوعیت واردات بوده، به شدت مخالف بود.

جالبتر اینکه درست مشابه امروز، بهانه انحصارطلبان داخلی صنعت خودرو نبود ارز برای واردات خودروی آماده خارجی بوده است.

۷➖نفوذ سیاسی خودروسازان) علینقی عالیخانی توضیح می‌دهد که در سال ۱۳۴۱ وقتی واردات خودروی آماده خارجی را آزاد می‌کند، جعفر اخوان مونتاژکار خودروهای فیات، دست به دامن وزرای هیئت دولت می‌شود و آن‌ها هم تلاش خود را برای ممنوعیت دوباره واردات خودرو انجام می‌دهند.

۸➖خطر سرمایه‌گذاری خارجی) عالیخانی برخلاف فکر بقیه اعضا کابینه خصوصا شخص نخست‌وزیر اسدالله علم، لزوما سرمایه‌گذاری خارجی را هم مفید نمی‌داند و نگران بیرون بردن اصل یا سود سرمایه‌گذاری خارجی است.

۹➖ضعف تصمیم‌گیری شاه) عالیخانی میگوید تجربه ۱۵ خرداد و تجربیات مشابه، به من ثابت کرد که برخلاف روحیه جنگندگی اسدالله علم، تزلزل و ضعف شاه در تصمیم در بحران انقلاب به خاطر بیماری نبود و شخصیت وی همیشه همینطور بود.

۱۰➖وابستگی منصور به آمریکا) حسنعلی منصور وقتی در انتخابات مجلس تهران ۱۳۴۲، رفته رفته به عبدالله ریاضی باخت و هر چه شمارش آرا بیشتر می‌شد رتبه‌اش به دهم و دوازدهم هم بدتر می‌شد، به شکل باورنکردنی راک‌ول سفیر آمریکا در تهران رو زده بود و اون هم به اسدالله علم زنگ می‌زند که لطفا ترتیبی اتخاذ کنید که ایشان که در آینده شخص مهمی در ایران قرار است بشود، رتبه چنین بدی نداشته باشد که با مخالفت شدید علم برخورد می‌کند. در ادامه وقتی مادر شاه واسطه می‌شود و تقاضای رتبه هفتم می‌کند که در عمل هم نتیجه می‌دهد!

(ادامه در پست بعد)
@AminKavei

Читать полностью…

تدبیر منزل

📹 قیمت جدید بنزین فرمولی یا بازاری؟

▫️دولت در لایحه بودجه سال آینده باید 6 میلیارد دلار برای واردات بنزین کنار بگذارد. اینکه چطور کشوری نفتی به این نقطه رسیده، سوال بزرگی است که برای بسیاری از مردم وجود دارد.

▫️اما در مورد راه حل برای حل این ناترازی، اختلاف نظرهای جدی بین بدنه کارشناسی کشور وجود دارد. با توجه به تجربه تلخ آبان 98، بسیاری مسیر اصلاح قیمت را دارای ریسک های بزرگ می دانند و معتقدند شرایط فعلی جامعه، مستعد انجام چنین اصلاحاتی نیست. حتی سخنگوی دولت نیز به تازگی در گفتگو با اکوایران، به این نکته اذعان کرده که جامعه آماده پذیرش افزایش نرخ بنزین نیست. به خصوص که در سال های اخیر، دهک های پایین درآمدی تحت فشارهای گوناگون قرار گرفته‌اند و شوک قیمتی برای آنها می‌تواند تبعات بیشتری به دنبال داشته باشد.

▫️اکوایران در یک میزگرد با حضور «محسن یزدان‌پناه» پژوهشگر اقتصاد توسعه و «مرتضی زمانیان» عضو هیئت علمی دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی امیرکبیر سعی کرده ملاک های تشخیص راه حل بهینه را شناسایی کند..

▫️نسخه کامل این گفت‌وگو فردا در وبسایت و کانال اکوایران منتشر خواهد شد.

📺 @ecoiran_webtv

Читать полностью…

تدبیر منزل

«در باب اندازه اقتصاد ایران و سرمایه لازم»

این روزها ویدئوهایی از افراد در فضای مجازی منتشر و پخش می‌شود که نشان می‌دهد تا چه حد درک از مقیاس و اعداد و ارقام حتی بین کارشناسان اقتصادی هم خطا و نادرست است.

❌در این گفتگو آقای یزدی‌زاده می‌گوید:

«چرا باید ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری برای رشد ۸٪ یک اقتصاد ۱۶۰ میلیارد دلاری نیاز داشته باشیم؟ (این عدد خیلی زیاد است)
چون تولید ناخالص داخلی ما ۱۶۰ میلیارد دلار است.
»

اول) اندازه اسمی-دلاری اقتصاد ما در سال ۱۴۰۲ با دلار غیررسمی آن سال هم که حساب بکنیم، ۴۰۰ میلیارد دلار است نه ۱۶۰ میلیارد دلار!

دوم) سوای سوال لازم بودن یا نبودن سرمایه‌گذاری خارجی برای ما، استفاده از «نسبت سرمایه‌گذاری خارجی به GDP»، زمانی مفید است که خود اندازه «اسمی-دلاری» اقتصاد یک کشور با اندازه «حقیقی-PPP»‌اش فاصله زیادی نداشته باشد.
بخش مهمی از GDP ما به خاطر قلّت تجارت و جریان سرمایه بین‌المللی کمتر ارزش‌گذاری می‌شود، اما سرمایه‌گذاری خارجی چون با تأسیسات و ماشین‌آلات تجارت‌پذیر همراه است ارزش داخلی و بین‌المللی آن خیلی متفاوت نیست.

سوم) حتی با وجود مورد بالا اندازه اسمی موجودی سرمایه اقتصاد در دهه اخیر حدود «۱۳۰۰ میلیارد دلار» بوده است، پس لزوم سرمایه‌گذاری ۲۰۰ میلیارد دلاری در آن، آن هم در طی ۵ سال خیلی هم عجیب محسوب نمی‌شود.

چهارم) همین حالا هم «تشکیل سرمایه ثابت» در یک سال کلا حدود ۱۷٪ از تولید ناخالص داخلی اقتصاد ایران را تشکیل می‌دهد اما «موجودی سرمایه» بین ۳ تا ۴ برابر تولید ناخالص داخلی است. (بسته به منبع مرکز آمار یا بانک مرکزی)
اشتباه دیگر آقای یزدی‌زاده این است که «تشکیل سرمایه در یکسال» را با «مانده موجودی سرمایه» اشتباه گرفته است‌.

@AminKavei

Читать полностью…

تدبیر منزل

ادامه:

اردوگاه زیربنا بودن اقتصاد:
نظریه‌های بر پایه اقتصاد مارکسی بیشتر به اصالت اقتصاد با نظر به مناسبات تولید اشاره دارند که بقیه عوامل توسعه را ذیل خود قرار می‌دهد.
به این صورت که فناوری، شیوه تولید و طبقات اجتماعی مخصوص به آن مناسبات را به تناسب می‌سازد و در نتیجه آن درگیری بین طبقات حادث شده و در ادامه رخدادهای بعدی اجتماعی اتفاق خواهد افتاد.

۲➖خاصیت نوین عجم‌اوغلو و همکاران چه بود؟ آیا آن‌ها اولین نهادگراها بودند؟

پاسخ منفی است!
آن‌ها فقط اولین کسانی بودند که اقتصادسنجی و نظریه بازی‌ها را هم به کمک نظریات تاریخی و کیفی موجود مثل نظریات «اولسون» آوردند و حتی باعث شدند جغرافیایی‌ها هم به دنبال بررسی عددی ادعاهای خود بروند.

۳➖حرف حساب عجم‌اوغلو و دیگران در مقاله مهم‌شان «اثر استعمار در روند توسعه» چیست؟

آن‌ها معتقدند تفاوت نتیجه متفاوت استعمار مثلا در کنگو، هند یا آمریکا میزان حضور استعمارگر در آن کشورها بود که رابطه تصادفی‌ای هم با تعداد نفرات و مدت اقامت داشت.
مثلا در کنگو به دلیل بیماری‌های واگیر، افراد زیادی آنجا مستقر نشدند و صرفا به چپاول منابع طبیعی کشور میزبان مشغول شدند و رفتند.
در هند، چون تعداد بیشتری مشغول شدند نیاز به نهادهای اجتماعی مثل پلیس، ارتش، حسابدار و امثالهم برای اداره آنجا وجود داشت و تا حد زیادی اینها بعد از رفتن استعمارگر به ارث گذاشته شد.
اما در مثال نهایی مثل آمریکا تعداد زیادی از استعمارگران به صورت کامل در آمریکا ساکن شدند و تمام نهادهای مدنی‌شان مثل پارلمان، حاکمیت قانون، حق مالکیت یا شوراها که دستاورد نهایی قرن‌ها سر و کله‌زدن و بالا و پایین تمدن اروپا بود، حاضر و آماده برای آمریکا به ارث رسید.

@AminKavei

Читать полностью…

تدبیر منزل

▫️ ۱۰ نکته درباره معادن زغال‌سنگ ایران

✍️ بررسی و پژوهش: پیریت


۱. قیمتِ تمام شدهِ استخراجِ هر تن زغال‌سنگ در ایران ۷ میلیون تومان است، قیمت دستوری دولت ۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان تعیین شده و قیمت هر تن زغال‌سنگ وارداتی با ارز نیمایی ۱۶ میلیون تومان تعیین شده است.

۲. حکمرانی نادرست، سیاست‌گذاری اشتباه و قیمت‌گذاری دستوری زغال‌سنگ سبب شده تا بهره‌برداران نتوانند در جهت ارتقای ایمنی اقدامات لازم را انجام دهند.

۳. مصرف داخلی زغال‌سنگ در ایران سالانه ۴ میلیون تن است و تولید این ماده معدنی ۳ میلیون تن. سالانه حدود یک میلیون تن وارداتِ زغال‌سنگ با ارز دولتی صورت می‌گیرد. در صورت آزادسازیِ قیمت زغال‌سنگ معادن داخلی قادرند تا کل نیاز کشور به این ماده معدنی را تامین کنند.

۴. ذخیره زمین‌شناسیِ زغال‌سنگ در ایران ۱۲ میلیارد تن تخمین زده شده که بخشی از آن زغال‌سنگ حرارتی برای استفاده نیروگاه‌ها و سیستم گرمایش زغال‌سنگی و بخشی دیگر زغال‌سنگ کک شو برای استفاده در ذوب‌آهن و صنایع فولادی کوره بلند است.

۵. حدود ۱۰ هزار نفر در معادن زغال‌سنگ ایران مشغول به‌کار هستند. در ایران از ابتدای امسال تاکنون (شش ماهه نخست) حدود ۶۰ نفر در معادن زغال‌سنگ جان خود را از دست داده‌اند. به عبارت دیگر به ازای تولید هر ۲۲ هزار تن زغال‌سنگ در ایران یک نفر جان می‌دهد. این در حالیست که در چین به ازای تولید هر ۲۰۰ میلیون تولید، یک نفر کشته می‌شود.

۶. ذخایر زغال‌سنگ ایران در استان‌های مازندران، گلستان، کرمان، سمنان و خراسان جنوبی متمرکز شده‌اند.

۷. عمق معادن زغال‌سنگ در ایران حداکثر ۶۰۰ متر (معدن پابدانا در کرمان) است که در کشورهای زغال‌خیز این عمق به بیش از هزار متر نیز می‌رسد. ساختار زمین‌شناسیِ معادن زغال‌سنگ در ایرانِ به‌گونه‌ایست که سنگ‌های بالای ذخایر سخت و محکم (کمربالا) و سنگ‌های زیر آن سست و ناپایدار (کمر پایین) است که نیاز به صرف هزینه‌های بالای نگهداری از سقف دارد.

۸. ضخامت رگه‌های زغال‌سنگ در ایران به‌طور متوسط ۴۰ سانتی متر است و به همین دلیل به روش زیرزمینی استخراج می‌شوند. این ضخامت در کشورهای زغال‌خیز به چندین متر می‌رسد و روش استخراج آنها به روش روباز است.

۹. طبس به عسلویه زغال‌سنگ ایران معروف است چرا که بخش بزرگی از ذخایرِ زغال‌سنگِ کُک‌شو و حرارتی در این منطقه واقع شده و قادر است به‌شرط سرمایه‌گذاری در نیروگاه‌های زغال‌سنگی، بخشی از نیاز کشور به برق را تأمین کند.

۱۰. دلیل ایمنی پایینِ معادنِ زغال‌سنگ در ایران، دخالت‌های دولت در امر قیمت‌گذاری، بها ندادن به وارداتِ تجهیزات ایمنی و نبود زیرساخت‌های امداد و نجات و پیشگیری از حوادث است که دولت باید از طریق دریافت حقوق دولتی معادن آن‌ها اجرا کند، اما تاکنون اقدامی در این راستا نکرده است.

▫️ پی‌نوشت: "پیریت" pirit، نام یک کانی‌ست که آن‌را "سنگِ سلامتی" می‌نامند. سنگِ پیریت کمک می‌کند تا با رویی گشاده‌ و صادقانه‌ ارتباط برقرار کنید. با چنین فلسفه‌ای که در نهادِ پیریت وجود دارد، در این رسانه "حکمرانی خوب" را در بخش صنعت و معدن مورد بررسی قرار می‌دهیم.


▫️پیریت را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

واتساپ:
https://chat.whatsapp.com/DD6IO2LRhyY6MLzAgU6K45

تلگرام:
/channel/piritchannel

اینستاگرام:
Instagram.com/piritchannel

▫️ پیریت؛ رسانه‌ای برای "حکمرانی خوب"

Читать полностью…

تدبیر منزل

«مقایسه چاپ پول بین کشورها؛ اسمی و با واحد پول خودشان؟!»

شخصی در کانال خود مقدار رشد ریال را (دقت کنید خود ریال را!) را با واحد پول سایر کشورها مقایسه می‌کند و در نتیجه ایران را بی‌انضباط‌ترین کشور جهان می‌نامد!

در اینکه ما به دلایل مختلف از قبیل نفتی بودن، تشدید تحریم‌ها و هنوز دلاری نشدن*، با وجود بهبود و کاهش تورم در دو سال اخیر هنوز جزو سی کشور بالای فهرست جهان در تورم بالا هستیم شکی نیست، اما اینکه با استناد به مقایسه «افزایش اسمی خلق و بسط پولی» (و نه حتی نسبت به انباره نقدینگی، نه حقیقی، نه قیمت ثابت یا حتی نسبت به اندازه اقتصاد و نه حتی نسبت کسری بودجه!!) نتیجه بگیریم وضع کشور ما از نظر بی‌انضباطی پولی و مالی از همه دنیا بدتر است، واقعا عجیب و بی‌ربط است!

/channel/EconomySoltani/5245
➖➖➖
*پ.ن) دلاری شدن شرایطی است که پول ملی یک کشور از دور مبادلات مردم خارج شود و پرداخت‌ها صرفا با دلار انجام شود. کشورهایی که دچار این شرایط می‌شوند تورم‌شان به تورم ایالات متحده آمریکا نزدیک می‌شود اما امکان برنامه‌ریزی اعتباری توسعه از دست می‌رود.
@AminKavei

Читать полностью…

تدبیر منزل

(ادامه).../ملاک قرار دادن ۱۰ یا ۳۰ نفر در یک مجموعه ۸۰۰ هزارتایی از داوطلبان خصوصا وقتی که در انتهای جلویی «زنگوله» منحنی توزیع نمرات باشند تنها باعث خطای زیادی «چولگی» در تحلیل می‌شود. بهتر است که سهم انواع مدارس در مثلا یا ۲۰۰۰ یا ۵۰۰۰ نفر برتر بررسی شود.
نتیجه آنکه نه آن «تحسین و کف‌زدن» هرساله رسانه‌ها برای «تک‌رقمی‌ها»ی شهرهای کوچک به دردبخور است نه «هیاهو»ی امسال برای «تک‌رقمی‌ها»ی تهران و غیردولتی‌ها.



➖سوم - اگر دنبال مدرسه‌ای برای فرزند خود هستید دقت کنید که مدارس (خصوصا غیردولتی‌ها) با دانستن بررسی شهرت و مقبولیت براساس تعداد «تک‌رقمی‌ها» توان خود را بیشتر بر دانش‌آموزان برتر دارای شانس «تک‌رقمی» شدن متمرکز می‌کنند و اگر فرزند شما در بین آن‌ دسته نباشد، احتمالا مدرسه علاقه‌ای به صرف انرژی برای فرزند شما نخواهد داشت.

پس اینکه لزوما چه مدرسه‌ای یا چه «نوع» مدرسه‌ای بیشترین «تک‌رقمی» را داشته، ملاک خوبی برای انتخاب مدرسه نیست.
به عنوان جایگزین، می‌توان بررسی کرد که از دانش‌آموزان کنکوری آن سال مدرسه «چند درصد» رتبه مثلا زیر ۱۰۰۰ تا ۵۰۰۰ داشته‌اند تا کمی مقایسه تعدیل شود که این نوع مقایسه هم همچنان خطای «ورودی قوی/ورودی ضعیف» را در خود دارد.

#مدارس
#کنکور
@AminKavei

Читать полностью…

تدبیر منزل

🔆«آیا دامنه نوسان درمان درد است؟»

چندین سال قبل از دامنه نوسان نوشتم، به مناسبت تصمیم اخیر، بد نیست دوباره بازخوانی شود.

جالب اینجاست که سوتفاهم‌های ما همیشه پابرجا هستند و به شکل ثابت مدام تکرار می‌شوند.
@AminKavei

Читать полностью…

تدبیر منزل

«آیا آمریکا خیلی بیشتر از ما در تحریم ضربه خورد؟»

➖برخلاف صحبت‌های آقای حجت عبدالملکی وزیر محترم پیشین تعاون، کار و رفاه اجتماعی دولت فعلی، خسارت و عدم‌النفع دو کشور را نسبی می‌سنجند نه مطلق!

برفرض که محاسبه‌شان هم درست باشد:

اگر طرف مقابل (آمریکایی) در ۱۹ سال به طور متوسط سالیانه ۱۴.۲ میلیارد دلار از اقتصاد را ضرر دیده باشد،
متوسط GDP آمریکا در این مدت را هم سالی ۱۴ هزار میلیارد دلار فرض کنیم،
می‌شود ۰.۱٪ !

➖با یک حساب سرانگشتی عدم‌النفع ما اگر در این مدت (۱۹۹۵-۲۰۱۴) با دلار جاری مجموعا مشابه آمریکا ۲۷۰ میلیارد دلار بوده باشد، چون متوسط GDP اسمی دلاری جاری ایران به طور متوسط ۲۰۰ میلیارد دلار بوده است، در طی ۱۹ سال حداقل سالیانه ۶٪ GDPمان بوده است!

➖و چون ۶٪ > ۰.۱٪ خسارت ایران از تحریم از خسارت آمریکایی‌ها خیلی بیشتر بوده است، چون اقتصاد ما از اقتصاد آمریکا کوچکتر است.

➖باید توجه کرد که بخش مهمی از عدم‌النفع ایران از تحریم‌های آمریکا هم مربوط به ۲۰۱۸ تا امروز و پس از خروج ترامپ است.

@AminKavei

Читать полностью…

تدبیر منزل

ساعات پایانی هفته‌ای که گذشت، صاحب این اتاق، اتاق را بدون معنی کرد و رفت... .
این عکس درست در اولین لحظه بعد از رفتنش گرفته شده.

نام اکوایران در این پنج سال بدون مدیریتش معنای زیادی نداشت.
همه پنج‌ سال به دیدن یک نفر ثابت در این صحنه عادت کرده بودند، اما گریزی نیست،
آدم‌ها عموما می‌روند و می‌آیند شاید که چرخ گردون بهتر با نوع بشر تا کند.
برای او یعنی «مهدی نوروزیان» این حرفه‌ای عرصه رسانه و اخلافش در مناصب بعدی آرزوی موفقیت زیاد می‌کنم.

@AminKavei

Читать полностью…

تدبیر منزل

«بازار مسکن پس از توافق احتمالی»

در برنامه متراژ تلویزیون فخیمه اکوایران درباره شرایط بازار مسکن توضیح دادم:

➖روند کوتاه‌مدت و درازمدت بازار، می‌تواند متفاوت باشد.

➖تکرار تجربه مذاکرات برجام ۹۲ تا ۹۶ در بازار محتمل‌تر است.

➖هر دو نیروی برانگیزنده و میراننده فعلا وجود دارند.

@AminKavei

Читать полностью…

تدبیر منزل

🔆«لزوم حضور فعال بانک مرکزی»

بحران ارزی اصطلاحی است که برای نوسانات زیاد ارز در مدت کوتاه به کار می‌رود اما
یک نوع دیگر بحران ارزی می‌تواند ریزش شدید «۲۴ درصدی» در مدت دو هفته باشد.
به نظر می‌رسد بانک مرکزی توانایی بازارسازی (فروختن در بالا، خریدن در پایین) را برخلاف تجربه‌‌های پیشین از یاد برده است!

الان وقت «شادی» و «پُز دادن» با ریزش دلار نیست، وقت کنترل و افزایش تاب‌آوری (نه تثبیت) برای بحران‌های ارزی احتمالی آینده است.

چرا؟

۱➖«تغییرات درازمدت نرخ اسمی ارز + جهش‌ها»
به کسری بودجه، ناترازی بانک‌ها، ناترازی انرژی و قیمت‌گذاری دستوری و ریخت و پاش ارز چند نرخی مربوط است که با مذاکره با آمریکا لزوما از بین نرفته‌اند! دولت و بانک مرکزی ضمن حل ناترازی‌ها باید از نوسانات جهشی نرخ ارز غیررسمی جلوگیری کنند، چه با تحریم، چه بی‌تحریم.

۲➖«قابل پیش‌بینی نبودن نرخ ارز»
عامل مشکل شدن برنامه‌ریزی برای بنگاه‌ها است. بنگاه‌ها در این وضعیت نمی‌توانند به خوبی تولید و سرمایه‌گذاری را سامان ببخشند و این یکی از بدترین اتفاقات برای یک کشور است.
@AminKavei

Читать полностью…

تدبیر منزل

📹 سرمایه‌‌داری جدید، موفق یا شکست‌خورده؟

▫️آخرین کتاب جوزف استیگلیتز اقتصاددان برنده جایزه نوبل و استاد تمام دانشگاه کلمبیا، اواخر سالی که گذشت به چاپ رسید.

▫️در این کتاب مهم راه آزادی که به فارسی با عنوان «علم اقتصاد و جامعه خوب» ترجمه شده است، استیگلیتز به طور کم‌سابقه‌ای با انتقاد از سیاست‌های دولت‌ها، نظام سرمایه‌داری آمریکایی خصوصا از ۱۹۸۰ به این سو را دچار انحراف از مسیر بهروزی و آزادی چند دهه پیش از آن می‌داند.

▫️وی با ارائه تعریفی گسترده‌تر از «آزادی»، نابرابری در درآمد، آموزش و سلامت و کم‌توجهی به تخریب محیط زیست را از انواع سیاست‌گذاری‌های مخل آزادی انسان می‌داند که در دهه‌های اخیر هم در آمریکا بیشتر پیگیری شده‌اند.

▫️استیگلیتز برای مقصود خود مصادیق بسیاری را مثل مدیریت اقتصاد در بحران مالی ۲۰۰۸، کرونا و عصر نوین با شرکت‌های بزرگ و رسانه‌های وابسته برمی‌شمرد.

▫️«امیر جوادی» و «حسین درودیان» دو اقتصاددان و پژوهشگر اقتصادی با هدف نقد و بررسی کتاب جدید استیگلیتز در اکوایران به بحث نشستند.

نسخه کامل در سایت

📺 @ecoiran_webtv

Читать полностью…

تدبیر منزل

«در هنگام انقلاب وضع اقتصادی مردم خوب بود؟»

در آستانه سالگرد پیروزی انقلاب، این سوال بیشتر مطرح می‌شود که ریشه‌های اقتصادی نارضایتی شدید منجر به پیروزی انقلاب چه بود؟

پاسخ یک جمله‌‌ای این است که:
«موضوع باید از دریچه‌ متغیرهای مختلف اقتصادی مثل اندازه کیک اقتصاد، بیکاری، هزینه مصرفی متوسط خانوار، نرخ فقر، نابرابری و ضریب جینی، .... بررسی شود.
در هر کدام هم پاسخ متفاوت است و پاسخ سر راستی وجود ندارد


پیشتر در سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد در این باره به تفصیل نوشته‌ام که مجددا اینجا قرار می‌دهم:

https://donya-e-eqtesad.com/fa/tiny/news-3870980

@AminKavei

Читать полностью…

تدبیر منزل

علینقی عالیخانی (۱۳۰۷-۱۳۹۸)

وزیر اقتصاد در کابینه‌های علم، منصور و هویدا (۱۳۴۱-۱۳۴۸)
رئیس دانشگاه تهران (۱۳۴۸-۱۳۵۰)

مصاحبه‌کننده: حبیب لاجوردی
تاریخ مصاحبه: ۱۷ مهر ۱۳۶۳
محل‌مصاحبه: لندن ـ انگلستان

Читать полностью…

تدبیر منزل

مصاحبه با علینقی عالیخانی، نوار ۱

مصاحبه‌کننده: حبیب لاجوردی
تاریخ مصاحبه: ۱۷ مهر ۱۳۶۳
پروژه تاریخ شفاهی هاروارد
/channel/tarikh_shafahi_iran_project

Читать полностью…

تدبیر منزل

🔆«اثر تغییر ارز از نیما به توافقی بر خودرو»

➖در گفتگو با برنامه ویراژ تلویزیون اکوایران، توضیح دادم که تغییرات و افزایش‌های جدید در ارز، چه تاثیری بر بازار قطعات داخلی خودرو می‌گذارد و راه حل بلندمدت‌ درمان مشکل خودروسازان چیست.

➖اینجا توضیح دادم که بدون «اداره توسط بخش خصوصی»، «حذف قیمت‌گذاری دستوری پایین»، «جیره‌‌بندی واردات» و «کاهش شکاف نرخ‌های ارز» مشکلات صنایع و نیز هدررفت منابع را به سختی‌ بتوان درمان کرد.

کامل این گفتگو را از وبسایت اکوایران می‌توان دید.

@AminKavei
@ecoiran_webtv

Читать полностью…

تدبیر منزل

«اندازه اقتصاد و سرمایه‌گذاری؟»

این روزها ویدئوهایی از افراد در فضای مجازی منتشر و پخش می‌شود که نشان می‌دهد تا چه حد درک از مقیاس و اعداد و ارقام حتی بین کارشناسان اقتصادی هم خطا و نادرست است.

(در ادامه...)

@AminKavei

Читать полностью…

تدبیر منزل

▫️فرق عجم‌اوغلو و همکاران چه بود؟

امین کاوئی

-پاسخی به سوالات رایج درباره راه عجم‌اوغلو و جمع‌بندی بحث‌های مهم درباره ارزش عجم‌اوغلو، رابینسون و جانسون که منجر به جایزه نوبل ۲۰۲۴ شد-

➖➖➖➖➖➖
۱➖اردوگاه‌های مخالف پاسخ به سوال «چرا برخی کشورها موفق شدند، برخی نه؟» معمولا چه می‌گویند؟:

اردوگاه اصالت فرهنگ:
ملل برخی کشورها به صورت تاریخی فرهنگ بهتری برای توسعه دارند.
مثلا بیشتر کار می‌کنند یا بیشتر می‌آموزند. پس سریعتر توسعه پیدا می‌کنند.

اردوگاه اصالت جغرافیا:
از دوره مونتسکیو تا دوره جدید افرادی مثل دایموند یا گالور معتقدند که برخی کشورها در مدارهای خاص یا مناطق ویژه دارای آب فراوان یا هوای مناسب و خاک خاصل‌خیزی بوده‌اند یا به دلیل موقعیت ژئوپلتیکی از گزند دشمنان در امان بوده‌اند یا کمتر دچار بیماری‌های مسری خطرناک می‌شده‌اند، پس دچار انباشت سرمایه و نهادهای خوب شده‌اند.
مثلا مونتسکیو می‌گفت در آب و هوای بد آدم‌ها فکر کار توسعه نمی‌افتند!
(مثلا وقتی هوا خیلی شرجی و گرم است، بیشتر باید به خانه پناه برد و در حد بقا زندگی کرد و مجالی برای ساخت خانه و انباشت بیشتر نمی‌مانده است.)

در ادامه...
@AminKavei

Читать полностью…

تدبیر منزل

📹 تعادل نحس علیه مصرف‌کنندگان مسکن

نسخه صوتی

▫️در توئیتر فارسی تصویر نمای یک ساختمان در تهران وایرال شده است، تصویری که از برخی تخلفات ساخت‌و‌ساز پرده بر‌می‌دارد. اما پشت صحنه این ساختمان‌ها در کشوری که عمدتا روی گسل هست چیست؟

▫️برای پاسخ به این سوال در «متراژ» این هفته نگاهی به آمارهای جانباختگان در زلزله‌های مشابه در ایران و برخی کشورهای دنیا انداخته شده و در عین حال، با بررسی کیفیت ساخت‌و‌ساز‌ها در ایران، در گفت‌و‌گو با علی فرحبخش، اقتصاددان، ریشه‌های اقتصادی و فنی کیفیت نازل برخی ساختمان‌ها در ایران بررسی شده است.

▫️در بخش گزارش میدانی، مظنه اجاره اتاق دانشجویی در آستانه بازگشایی دانشگاه‌ها و سوژه انتقال پایتخت پیگیری شده است.

#متراژ

📺 @ecoiran_webtv

Читать полностью…

تدبیر منزل

🔆«داستان بمب‌افکن های گلوله‌خورده:

آیا با مدارس غیرسمپاد نمی‌توان دانشگاه قبول شد چون رتبه برترها از سمپادند؟»

ظاهرا نتیجه‌های بی‌ربط گرفتن از سهم بالای سمپاد در نتایج آزمون سراسری، یک رسم سالانه در رسانه‌هاست!

فرهیختگان نوشته‌ است:

«سهم مدارس دولتی از رتبه‌های برتر کنکور؛ فقط ۷ درصد/
ظاهرا برای رسیدن به رتبه برتر کنکور که مجوز تحصیل در رشته و دانشگاه برتر کشور خواهد بود، نمی‌توان خیلی به تحصیل در مدارس دولتی و نیمه‌دولتی دلخوش کرد


➖«قبل از هرچیز مطالعه قصه معروف بمب‌افکن‌های گلوله‌خورده واجب است تا دچار تورش انتخاب نشویم!»
چون بسیاری از دانش‌آموزان بااستعداد و کوشا به غیردولتی، سمپاد یا نمونه‌دولتی می‌روند، نمی‌توان گفته که این آمار، تاثیر آن مدارس است.

➖«تعمیم داده پرت تک‌رقمی‌ها»،
«غیردولتی فرض کردن سمپاد و نمونه مردمی و ندیدن تفاوت شدید شهریه‌ها با با غیردولتی‌ها»،
«نادیده گرفتن اقتصاد سیاسی مالکان غیرانتفاعی‌ها» و
«مبالغه در اهمیت تحصیل دانشگاهی در عصر حاضر»، از دیگر ایرادات رایج است.

➖چند سال قبل هم توضیح داده بودم که این نتیجه‌گیری چه اشکالات متعدد دیگری هم دارد،
که مجدد می‌گذارم.

@AminKavei

Читать полностью…

تدبیر منزل

🔻روزنامه فرهیختگان در شماره جدیدش با بررسی محل تحصیل ۳۱ نفر رتبه‌ یک‌رقمی آزمون سراسری ۹۸، دریافته که سهم مدارس دولتی در بین آن‌ها ناچیز است.

عده‌ای هم با جمع‌زدن سهم مدارس سمپاد و غیرانتفاعی از این ۳۱ نفر، به این نتیجه رسیده‌اند که ۸۷٪ از مدارس «پولی» بوده‌اند و احتمالا وا عدالتا!

➖اول - مدارس سمپاد که ۷۴٪ را در اختیار دارند، عموما حدود یک چهارم تا یک ششم مدارس غیرانتفاعی شهریه می‌گیرند. پس اساسا یک‌کاسه کردن آنها ذیل عنوان «پولی‌ها» گمراه‌کننده است. اگر مدارس سمپاد با پشتیبانی دولت و با چنین شهریه‌هایی موفق شده‌اند چنان با مدارس درجه یک غیردولتی رقابت کنند، پس صد آفرین به سمپاد و مجموعه آن که چنین فرصتی را برای دانش‌آموزان کم‌بضاعت‌تر فراهم کرده است.

➖دوم - به خوبی به یاد می‌آورم که هرساله فردای اعلام نتایج نفرات برتر، تیتر یک روزنامه‌ها پر می‌شد از «بجنورد، یزد، بابل، بندرعباس و ... » صاحبان رتبه‌های یک‌رقمی کنکور شدند. پس بدانید و اگاه باشید که کلاس‌های تهرانی‌ها و شهرهای برخوردار «بی‌ارزش» است..../

@AminKavei

Читать полностью…

تدبیر منزل

♦️«باورهای رایج دامنه نوسان»

✍ امین کاوئی

سه‌شنبه ۱۳۹۹/۱۲/۲۶


🔹«آیا دامنه نوسان نامتقارن بهتر از متقارن است؟»

در اقدامی عجیب که احتمالا ویژه بازار سرمایه در کشور ماست، اخیرا دامنه نوسان از (۵ ، ۵-) به (۶ ، ۲-) تغییر داده شد.
اولین سوالی که پیش می‌آید آن است که چرا نامتقارن (۶ ، ۲-) آری ولی (۲ ، ۶-) نه؟!
پاسخ این سوال به این باور (فقط ذهنی) برمی‌گردد که دامنه نوسان نامتقارن رو به بالا باعث رشد بیشتر بورس می‌شود.
(پس چه بهتر که دامنه (۶ ، ۰) انتخاب شود که بازار همیشه صعودی باشد. نه؟!)
در حالی که اگر روزی فشار فروش بیشتر باشد، نمادها ۳ روز روی «۲-» متوقف می‌شوند تا برفرض یک روز «۶+» شدن را جبران کنند.
نتیجه؟ صف‌های بیشتر.

🔹«آیا دخالت‌های شاذ و نادر در بازار برای شرایط خاص یا موقتی مناسب است؟»

ریاست محترم سازمان بورس، شب گذشته در گفتگوی ویژه خبری شبکه ۲، عنوان کردند که با توجه به تحولات سیاسی پیش‌رو و نااطمینانی تصمیم به دامنه نامتقارن نوسان گرفتیم.

نگارنده متوجه فشارهای ناشی از ریزش‌های اخیر در بورس بر سازمان بورس است.
اما باید توجه کرد که اولا اینجا هم بخشی از خاورمیانه است و حداقل از دوره انقلاب مشروطه در ایران و سقوط امپراطوری عثمانی به کلی در پیچ حساس و شرایط مبهم قرار دارد!
پس این تحلیل که «فعلا» ناچار به تصمیم غیرعلمی گرفتیم و «بعدا» قابل رفع است، خیلی دقیق نیست.

دوما نتیجه این دامنه نوسان پدیدار شدن فرصت فروش و خروج برای سهام‌داران آگاه در کوتاه‌مدت (چرا که به سبب گرفتن این تصمیم کمی جو روانی مثبت ایجاد می‌شود) و در آینده پایین آمدن بیشتر نقدشوندگی دارایی سهام در کشور و در نتیجه فرار و زدگی بیشتر توده مردم از انتخاب بورس به عنوان یک محل پس‌انداز و سرمایه‌گذاری است.

🔹«آیا سازمان بورس نماینده سهام‌داران است؟»

باور رایج بین بسیاری از مردم و حتی مسئولان آن است که سازمان بورس وظیفه بالا بردن شاخص و بازده‌رسانی به سفته‌بازان و سرمایه‌گذاران را دارد! گویی که نماینده سهام‌داران است.

به همین دلیل است که ماه‌های گذشته هنگام ریزش‌ها، مردم در جلوی سازمان بورس تجمع می‌کردند.
بر فرض که به قول ریاست محترم سازمان بورس، چند ماه دیگر هم ریزش‌ها با انواع و اقسام دامنه‌های نامتقارن و بستن نماد و غیره، به تاخیر افتاد،
چه کسی پاسخ‌گوی ضرر فردی است که پس‌اندازی نقد داشته و در این مدت قصد خرید سهام را داشته است؟!
سازمان بورس نه باید نماینده سهام‌داران باشد، نه نماینده عرضه‌کننده‌ها نه نماینده افراد دارای دارایی نقد.
سازمان‌ها و نهادهای عمومی تنها وظیفه تنظیم‌گری، داوری و رفع شکست در موارد خاص دارند.

🔆متن کامل:

https://www.eghtesadnews.com/fa/tiny/news-399936
➖➖➖➖➖➖
@AminKavei

Читать полностью…

تدبیر منزل

نسخه کامل:

/channel/ecoiran_webtv/30255
@AminKavei

Читать полностью…
Subscribe to a channel